21-01-2011, 00:09 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Mısır Unu helvası
Baştan belirteyim; Çok kolay ve ve olmAdı ihtimali olmayan bir helva çeşidi. hazıRlama süresi 20 dakika Malzemeler: 2 su bardağı fırınlanmış mısı unu ince paketlerden, yarım paket tereyağı 1 su bardağı çekimiş fındık. Şerbet için: Önce şerbeti kaynatıp, soğumaya bırakın 2 su bardağı şeker 2 su bardağı su yapılışı: Mısır ununu tavaya alıp, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kaurun(fazla olmasın) Tereyeğını ayrı bir kapta eriterek mısır ununa katıp,10 dakika kavurun çekilmişfındıktan 2 çorba kaşığı ayırın, gerisini helvaya ekleyip karıştırın. Soğuk şerbeti,azar azar ekleyip, tahta kaşıkla karıştırarak yedirin. helvayı servis yapacağınız kaba alın.(çok büyük olmasaın) Üzerine iki kaşık çekilmiş fındık serpin. kenarlarını çekilmemiş fındıkla süsleyin. |
21-01-2011, 08:11 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,734
|
Hozat ablacım, sitemizin beylerini aşçı yapacaksın bu gidişle. Cumhur abim yapmış, Betito abim yapamayacağını bildiği için annesine yaptıracak. Benim gibi Bakalım tadı nasıl olacak |
21-01-2011, 14:32 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Hiç denememiştim sevgili hozat ilk fırsatta deneyeceğim. |
21-01-2011, 15:03 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-03-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1,870
|
Sevgili Hozat hanım, çok enfes gözüküyor. Fındık yerine ceviz kullanılmazmı acaba? fındık yok şimdi bende cevizli deniyeyim bari Teşekkürler paylaşım için... |
24-01-2011, 22:21 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-09-2007
Şehir: Samsun
Mesajlar: 375
|
Mmmm guzel olur, agizda dagilir, mis gibi kokar. Annem de yapar, bugday unundan yapilanina tercih ederim. Yalniz benden uyarmasi, daha hafif geldigi icin daha cok yeniyor. Kilo problemi olanlar yagi az kullansin, serbet de az olabilir, helvayi tutsun yeter. Findik yoksa da problem degil. Yeter ki ununuz hakiki firin kurusu olsun, firinlanmis misir unu degil. ( Bilmeyenler icin; misir taze sutlu iken firinda kurutulusa firin kurusu olur, yoksa bazi uyaniklarin firinda hafif yakarak rengini koyulastirdigi kart misirlarlardan yapilan olsa olsa firinlanmis misir unu olur ) |
24-01-2011, 22:35 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-03-2009
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 175
|
Hozat Öğretmenim; Ben de daha geçenlerde bu yaptığınız helvanın bir değişiğini yaptım. Bahçemizde yetişen mısırların unuyla. Tabi fırınlanmışta değildi. Helvayıda irmik helvası gibi yaptım tereyağlı ama cevizli idi. Yiyen herkes irmik sandı. Hatta Trabzonlu olan bir tanıdığımız bile mısır unu olduğunu anlamadı ve çok beğenildi. Konu ile alakalı olunca paylaşmak istedim. |
24-01-2011, 22:39 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Goncagül, Ben de ikram ederken önce ne olduğunu söylemiyorum, tadına bakanlar mısır unundan helva olacağını kestiremedikler için çeşitli yorumlar yapıyorlar. Sizin yaptığınız da mutlaka çok güzel olmuştur. |
24-01-2011, 22:53 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-03-2009
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 175
|
Teşekkür ederim öğretmenim. Anlatım ve fotoğraflar çok güzel olmuş elinize, emeğinize sağlık. Bir de sizin yaptığınız gibi deneyeceğim en yakın zaman da. Eminim daha da güzel olacak. |
16-09-2012, 22:00 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Bu helva çeşidi bizde davetlerde büyük kazanlarda yapılır.İki avuç içine sığacak büyüklükte toplar haline getirilerek insanlara dağıtılır.1 ölçü mısır unu, 1 ölçü şeker,1 ölçü de su halindedir.Uzun süre dayanır.Ancak sıcak sıcak yendiğinde çok daha lezzetli olur.Bazı köylerde teryağında kavrulur, bazı köylerde yağ kullanılmaz.Bazı köylerde ise fırında kurutlmuş mısır unundan yapılır. Bizim köyde ise normal mısır unu tereyağında kavrulur. İçine fındık, ceviz gibi bir katkı maddesi koyulmaz. Derin Kökler - Mısır Helvası-Trabzon - YouTube Burda yapımıyla ilgili belgesel izleyebilirsiniz. |
16-09-2012, 22:30 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 112
|
Fırınlanmış mısır ununa kavut denir. Bu kavut helvası |
17-09-2012, 07:22 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Buda benim helvam (Fındıklar asimetrik oldu ama) |
17-09-2012, 11:20 | #21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-05-2011
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 83
|
merhaba bende beğendim. üretip tüketen sizlerin ellerine sağlık. kısa zamanda denemeye çalışacağım. bende birşey soracaktım. su yerine süt kullanılabilirmi acaba... |
|
|