05-12-2010, 10:24 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Portakallı Yağsız Kek
Tadını çok sevdiğim, "kış gelip portakal çıksa da yapsam" diye dört gözle beklediğim bir kek tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle. Çırpma yok,kabartma yok,yağ hiç yok, fazla yumurta yok. Diyet yani Herkese en az bir kere denemelerini şiddetle öneririm Malzemeler: 7-8 adet kuru incir(küçük küpler halinde kesilir) 200 ml (yaklaşık bir büyük su bardağı) demli soğuk çay 4 yemek kaşığı esmer şeker 1-2 yemek kaşığı pekmez 1 portakalın rendelenmiş kabuğu 1 paket vanilya 1 yumurta 225 g kepekli un 1 paket kabartma tozu Yapılışı : İncirler,çay ,şeker ve pekmez tercihen cam bir kapta bir araya getirilip biraz karıştırılır ve üzeri kapatılarak birkaç saat (daha iyisi bir gece boyunca-ben bir akşam önceden hazırlıyorum) oda ısısında dinlenmeye bırakılır. Daha sonra yumurta,vanilya,portakal kabuğu ilave edilir ve karışması sağlanır. Un ve kabartma tozu ilavesinden sonra (bir arada elenirse daha iyi olur)önceden 170-75 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir(Kürdan denemesi). Soğuduktan sonra güzel bir kahve eşliğinde afiyetle yenir |
13-12-2010, 12:47 | #2 |
Ağaç Dostu.
|
Eser hanım keki denemek isterim ama malzemeler yapmama engel oluyor.esmer şekeri çok duydum ama daha görmek kısmet olmadı onun yerine normal şeker,kepekli un yerine normal un kullansam tarifi bozmuş mu olurum |
13-12-2010, 13:20 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Esmer şeker (Doğa marka esmer toz şeker; 500 g lık küçük karton ambalajlarda satılıyor) ve kepekli un ( Söke, Sinangil vb. birçok markanın var)Migroslarda ve benzeri bütün büyük marketlerde bulunuyor. Beyaz şeker ve beyaz unla hiç yapmadım. Nasıl olur, doğrusu bilmiyorum ; denenebilir. Rengi çaydan ve pekmezden ötürü yine de koyu olacaktır. Eğer denerseniz sonucu paylaşın, ben de merak ettim |
26-12-2010, 14:23 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili betito, bu kek bir irlanda tarifi olan "Barmbrack" denen birçeşit meyveli tatlı ekmeğin bir versiyonu.Tadını anlatmam biraz güç. Bence çooook lezzetli. Ama ben doğal beslenmeyi seven ,ağır yemeklerden ,fazla yağlı lezzetlerden hoşlanmayan biriyim. Bu keki birçok yere hediye olarak götürdüm ve hep beğenildi. Farklı olması artısı bence. Böylece sıra dışı olabiliyor. Yapılışı çok kolay .Bence birkere deneyin ve nasıl bulduğunuzu da bizimle paylaşın. |
11-03-2011, 06:59 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Ben de sizin yorumunuzu merakla bekliyorum. Un kullanırken tam buğday unu değil,kepekli un kullanmaya dikkat edin. Tam buğday unu ile yapılan hamur işleri kabarmıyor.. Bir de kabartma tozunun unla iyi karışmasını sağlamak için kepekli unla kabartma tozunu bir arada elerseniz unun kepekleri de eleğin üzerinde kalıyor. Ben bunları da elimle üzerine serpiştiriyorum sonradan.. (Son zamanlarda da bu eleme işini tamamen bıraktım ) |
11-03-2011, 14:48 | #8 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili Eser İlhan(bu arada isminiz ve ve soyisminiz çok uyumlu sanki şair adı gibi) marketlerde kepekli un bulamadım köy ekmeği unu diye bir çeşit var olur mu?Baktım olmuyor en son çare kepekli ekmeği robottan çekiyim diyorum demokrasi de çareler tükenmez |
11-03-2011, 19:11 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
tarif çok güzel görünüyor ilk fırsatta yapayım muhtemelenben de beyz şeker ve normal un kullanırım. Unlar arasında ölçü farkı olur mu bilmem ama esmer şekerin tatlılığı azdır beyaz şekerin miktarını azaltmak gerekir. |
13-03-2011, 21:41 | #12 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili Eser Hanım sonunda yaptım kekinizi çok mutluyum yorumum:sadece farklılık beyaz unla yatım rengi esmer oldu yine çok hafif gerçekten de diyet işi..yerken içindeki incirlerin çıtırdaması hoş oluyor ama ben çok farklı bir lezzet bekliyordum alışılmış kek lezzetinde ama yapımı çok kolay ve sorunsuz... (hatta resmini bile çektim yüklemeyi öğrenebilirsem paylaşırım) |
14-03-2011, 12:26 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Afiyet olsun Ben de resmini çekmiştim, hatta bütün yapım aşamalarını da resimlemiştim ama biraz da tembellikten bir türlü elim varmadı. Siz yükleyin de görelim. Bulabilirsem ben de benimkini yüklerim daha sonra. Tadı çok yoğun portakal aromalı. Ben bu tadı çok seviyorum ve örneğin üzümlü veya kakolu kekten çok farklı olduğunu düşünüyorum. Ama tabii ki sonuçta tatlı bir hamur işi,o yüzden de kek keke benzer |
15-08-2011, 22:03 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Bu keki beyaz un ve beyaz şekerle yapıp sevmiştim ama iki gün önce acil bir misafirliğe gitme durumunda evde de malzeme yokken aklıma geldi eksiltili malzemesiyle yaptım çok güzel oldu gittiğim yerde de aslını ve şimdiki yapım aşamasını (aaa şu da yok neyse şunu koyayım ) bilmeyen arkadaşlar çok beğendi acil durum tarifi: 1çay bardağı demli çay (akşamdan kalmıştı) 1 su bardağı süt 3 tane kuru incir (en son kalanlar) 1 yemek kaşığı kadar hazır kahve 2 y. kaşığı pekmez 1 yumurta 1 y. kaşığı kakao 1/2 çay bardağından az şeker 1 çay kaşığı karbonat incirleri doğrayıp ılık çayın içinde yumşamaya bıraktım kakao çok az kalmış bu yetmez deyip biraz kahve ilave ettim çaya pekmezi ve az az şekeri ilave ettim (çok tatlı olmasın diye) sütü koydum iyice çırpıp yumurtayı ilave ettim biraz daha çırptım unu karbonatı ve kakaoyu ilave ettim borcama döküp 175 derece fırına attım ben hazırlanırken o pişip kabardı 30-35 dk kürdanla teyit edip çıkardım ılık ılık aldım götürdüm |
12-01-2012, 08:42 | #15 |
Ağaç Dostu
|
ben de dun aksam denedim bu tarifi sevmedigim kucuk firinimin yaptigi azizlige ragmen (yanlis secim), kek harika oldu tarifte yaptigim kucuk degisiklikler soyle 1-1.5 bardaga yakin taze kuruyemis (saglik karisimi diye satiliyor) 200 gr beyaz un + 25 gr yulaf kepegi 2 yumurta yaklasik 1/2 bardak portakal kabugu rendesi sabah ise getirdim hemen bitti bizimkiler sonsuz diyetteler, yagsiz kek cok cekici geldi |
12-01-2012, 10:14 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 194
|
Yağsız ve 1 yumurta ile yapılması çok cazip. Yapacağım amma velakin portakalın suyunu keke katmayı deneyen varmıdır, zannedersem sıvı miktarı artacağından un ve şekerin de miktarı artar. Ne dersiniz? |
14-01-2012, 19:08 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-11-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 194
|
Sevgili Eser hanım,yukarda yazdıklarınızı da dikkate alarak orijinal tarifine portakal suyunu ekledim. 1 kiloluk un paketinin yarısına yakın un kullandım. Sonuç olarak çok beğenildi. Hele de kahve eşliğinde Mehmet Yaşin'nin dediği gibi "damak çatlatan" oldu. Tarifiniz ve öneriniz için teşekkür ederim. |
15-01-2012, 10:44 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
|
Elinize sağlık Eser hanım. Bu güzel lezzeti ilk fırsatta deneyeceğim. |
|
|