24-07-2012, 12:25 | #1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Köbete
Merhabalar, Köbete ( bazı kaynaklar "Göbete" adıyla da anıyor ) bir tatar böreği. Oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemek/börek. Yapımı da hiç zor değil. Kıymalı, patateslisi de yapılıyormuş ancak tavuklusunu özellikle tavsiye ederim. Fotoğrafları da işlem sırasıyla yüklemeye çalışacağım. Mübarek günde afyet olsun Hamuru: 5 bardak un 1 yumurta 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı kuru maya 2 su bardağı ılık su 100 gr tereyağ ( erimiş, açtıktan sonra aralara sürmek için) içi: 1 tavuk ( haşlanmış, derisi ve kemikleri ayrılmış, iri parçalar halinde doğranmış) 1 su bardağı tavuğun haşlanma suyu 3 orta boy soğan ( piyazlık doğranmış ) 2/3 su bardağı ayçıçek yağı 3 domates 6-7 sivri biber 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı kadar karabiber Hamurun üzerine sürmek için: 1 çorba kaşığı yoğurt, yarım çay kaşığı tatlı kırmızı biber - Yoğurma kabına unu alalım, ortasını açıp, yumurtayı kıralım, ılık suda erittiğimiz mayayı da katıp güzelce yoğuralım. Ilık bir ortamda dinlenmeye alaım. ( üstünü nemli bir bezle örtelim) - Soğanları piyazlık doğrayalım. Sıvıyağ koyduğumuz tavaya alalım. Kavurmaya başlayalım.biberleri ince ince kıyıp ekleyelim. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri de katıp pişirelim. Tavuk parçalarnı da katıp tuzunu karabiberini ekleyelim.Tavuk suyunu da katıp 5 dakika pişirelim. Soğumaya alalım. - Hamuru ikiye bölüp olabildiğince ince açalım. Erimiş tereyağı ile yağlayıp rulo yapalım. Sonra ruloyu kendi etrafında döndürüp beze haline getirelim yeniden tepsi çağından 10 cm daha büyük açalım. - Tepsinin altını yağlayıp, açtığımız hamuru serelim. Tavuklu harcımızı içine döküp eşit dağıtalım. İkinci parçayı da aynı şekilde açıp üstüne serelim. Kenarlarını birleştirelim ve ortasına bir delik açalım. Yoğurt ve kırmızı biberi karıştırıp üstüne sürelim ve 200 derece fırında 35 dakika pişirelim. - Fırından çıkınca üzerine bir tepsi kapatıp, 15 dakika dinlendirelim. |
02-08-2012, 02:22 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
|
Eline sağlık arkadaşım güzel görünüyor az önce bende yapıp fırına verdim malüm sahur için inanki bende tam tarif vermek için sayfaya girdiğimde senin tarifi görünce sevindim bu lezzeti her kez denemeli eskişehirin tatar hamurudur |
03-08-2012, 14:34 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Sevgili esk nisagül, ben de bu tarifi Eskişehir kökenli bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Sizin yöre hamurişlerinde açıkara çok maharetli malum Dediğinin gibi herkes bu lezzetli tatmalı. Sevgili kelebek çalısı,atladığım önemli bir detayın altını çizmişsin, teşekkür ederim. Soğuk da çok güzel oluyor. Pirinç pilavı ile denememiştim, tam olçülerini eklerseniz ne kadar iyi olur. Sağlıcakla... |
03-08-2012, 15:18 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Tatar yemekleri
Sayın LavantSE, Biz tatarların baş yemeği köbeteyi çok iyi anlatmışsınız. Teşekkür ederiz. Annemin maharetli elleri ile yaptığı tatar yemeklerini afiyetle yer idik. Ancak hatırladığım kadarı ile annem alt katmanı iki-üç, üst katmanı ise 6-7 elde ince açılmış hamur ile hazırlardı. Aralarına dedemin ısrarı ile tereyağ sürerdi. Üstüne de yumurta ile karıştırdığı yağ ve yoğurt u sürerdi. Alt ve üst katmanın arasına pirinç ve diğer harçla birlikte büyük kuzu eti parçalarını nerede ise 2 kat olarak koyardı. Tatar yemeklerini iyi bilen bir arkadaş da KİRDE tarifini yazsa da midemizden vazgeçtik gözlerimiz bayram etse Her şey gönlünüzce olsun. |
03-08-2012, 16:05 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Sn. LavantaSE, ölçü konusunda size yardımcı olabilmeyi çok isterdim. Ne yazık ki bu lezzetli böreği bizzat yapmadığımdan tarifindeki ölçüleri tam olarak bilemiyorum. Baba tarafından Tatar olduğumdan,aile toplantılarında yapılan bir börek ve defalarca yapılışından pişirilişine kadar şahit olsam da ölçü konusunu hiç bilemeyeceğim. Yağ, tavuk ve pirinç pilavı ile (elbette tuz ve karabiber ile çeşnilendirerek) yapıldığını söyleyebilirim sadece. |
03-08-2012, 16:19 | #7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Nazik mesajınız için teşekkür ederim sayın OSMAN45; Bu tarifte de aralarda tereyağ var ve rulo yapılıp, düğüm gibi üst üste getirilen hamurla sanırım, tek tek açmadan kat kat etkisi yaratılıyor. Tabii içinde daha çeşitli ve bol malzeme ile harikalar yaratılacağına şüphe yok. Ah şu annelerimizin mükemmel yemekleri ! Tüm nafile çabalarımız zaten o lezzetlere ulaşmak için değil mi Oldum olası fırsat kollarım annelerin tariflerinden servet çıkarmaya. Elleri dert görmesin; yaşayanlara uzun sağlıklı ömür, hak rahmetine kavuşanlara huzur diliyorum. "KİRDE" denenecek tarifler listemde bulunuyor. Ancak prensip olarak uygulamadığım ve fotoğraflamadığım tariflerimi kamu ile paylaşmıyorum İlk fırsatta tecrübe edeceğim. Artık bir Arnavut ne kadar Tatar böreği becerebilirse Sağlıcakla... |
03-08-2012, 22:43 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Sayın LavantaSE Sihirli bir kelime, sihirli bir börektir Köbete... Yarın akşam iftar için..) Eşim Nazan hanıma kıymalı, pirinç içli köbete yapmasını rica edeyim... Çokta güzel yapar. Fırından çıkarden koca göbekli, çıtır çıtır olur. Yanında birde soğuk ayran Allah, Allah diyorum... Kırım kökenliyiz. Tatar dendimi..! Hamur ve et yemekleri Köbete, mantı, tabak börek, çiğ börek, cantık, kıygaşa, kirde ve et aşları (yemekleri) akla gelir. Bu güzel böreğimizi dile getirdiğiniz için çok teşekkür ederim... Saygı ve selamlarımla... |
04-08-2012, 14:30 | #9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
TATAR ve KIRIM Yemekleri
Sayın Nuri Murvet, öncelikle size ve maharetli eşinize saygılar. Tatar mutfağı her daim ilgimi çekmiştir. Belkide bizim Balkan mutfağına olan ciddi benzerliği sebebiyle, pek çok tarifini uygulama fırsatı buldum. Cantık, çiğ börek, mantı, pişi ( diğer adıyla kıygaşa ) köbete... kirde de sırada. Keşke daha fazla uygulansa ve bizler de tecrübelere ulaşma fırsatı bulabilsek... İlgilenenler için kaynak niteliğinde bir link önermek istiyorum son olarak. İçeriğinde 100 den fazla Tatar ve Kırım Yemeği tarifi mevcut. Bu mükemmel mutfağı tanımak tatmak herkesin hakkıdır TATAR YEMEKLERİ Sağlıcakla... |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|