agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-09-2010, 19:40   #1
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Tulumba Tatlısı

Name:  tulumba-tatlisi-300x200.jpg
Views: 7287
Size:  19.1 KB
Geçenlerde TV'de meşhur bir Tulumca tatlıcısından tarif alıyorlarken rasladım. Tulumba tatlısının püf noktası pişirmesiymiş, hamur soğuk yağa atılırmış, yavaş yavaş kızartılırmış. Ustadan duyunca ve nasıl yapıldığını görünce hevesle bizimkilere sürpriz yapayım istedim.

Uyguladığım tarifin malzemeleri;
-2,5 su bardağı un

-1 çorba kaşığı ince irmik

-1 çorba kaşığı nişasta

-5 yumurta

-1 küçük paket margarin (1 parmak genişliğinde parça ayrılacak: 100 gr.)

-3 su bardağı şeker

-2 su bardağı kızartma için zeytinyağı veya ayçiçek yağı.

-1 /4 limon suyu

YAPILIŞI:

1- Şeker, 3 bardak su ile kaynatılır. Üzerinde biriken
köpükler alınıp, limon suyu konur. Koyulaşınca ateşten alınır.

2- Bakır bir tencereye 2,5 bardak su, margarin, 1 tutam tuz konup kaynatılır. Elenmiş un, irmik, nişasta ilave edilip karıştırarak pişirilir. Tencereye yapışmayacak duruma gelince ateşten alınır. Ilınınca yumurtalar birer birer kırılır. 1 kaşık da şuruptan katılıp karıştırılır.

3- Hamur, ucuna tırtıllı huni takılmış krema torbasına doldurulur. Isıtılmış yağa 4- 5 cm boyunda sıkılıp iki bıçakla kesilir.

4- Tava sallanarak pembe renkte kızartılır. Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine çıkarılır.

5- Sonra şuruba atılıp karıştırılır. 5 dakika sonra tabağa alınır.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 20:07   #2
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Her şey şahane, malzeme kağıdını gözümün önüne yapıştırdım, önce şerbeti hazırladım. Püf noktasını da biliyorum ya kendimden çok eminim, şahane olacak.

Hamur aynı profiterol veya ekler pastanın hamuru gibi, daha önce yapmıştım nasıl olduğunu biliyordum. Margarin suda eridi, malzemeler eklendi, hafif soğudu tek tek yumurtalar eklendi. Buraya kadar her şey tamam, şerbet te bir kenarda soğuyor. Hamur olunca krema aletine koydum ama berbat bir hamur yapış yapış, öyle kolay değil şırıngaya doldurmak. Öyle böyle başardım, yağı ayarladım, soğuk yağa aynı ustanın yaptığı gibi sıkıp sıkıp kesiyorum. (ustanın profesyonel aletleri evde ne gezer, şanti şırıngasından sıkıp, sol elimdeki bıçakla da kesip yağın içine atıyorum. ) Yağın altı önce kısık olacak demişti, aynı öyle yaptım, sonra açtım altını. "Güzel kızarıyor kızarmasına ama ordan burdan patlak veriyor, neyse şekli önemli değil tadı güzel olsun." dedim devam ettim.

Altın sarısı olunca (bildiğimiz tulumba tatlısı rengi ) soğuk şerbetin içine atıyorum, güzel sesler çıkarıyor. Aynı usta gibi bir iki çevirip hemen tabağa alıyorum. Ev ahalisi merakta, İzmir lokması yer gibi kürdanları alıyoruz (çünkü benim şırınganın en büyük ağzı bile küçücük tulumbalar yaptı) tadına bakıyoruz, sıcak sıcak, "Nefis", "Hazır tatlılar gibi glikozlu değil, içimizi yakmıyor" diyoruz. Beğeniyoruz beğenmesine ama ben denemelik yaptığımdan kötü olma ihtimaline karşın yağım ziyan olmasın diye küçücük tavada kızartıyorum. Yağın soğumasını bekle, yeniden hamuru sık, şerbete at, topu topu 5 küçücük tulumba... Hava sıcak, ocağın başı sıcak, 3. kez aynı işlemi tekrarlayınca artık bu iş dayanılmaz olmaya başlıyor. Hiç öyle satılanlar gibi dışı kalın kabuk bağlamadı, Hemen yiyince güzel ama 5 dakika bekleyince yumuşuyor.

Hamur o kadar fazla ki sabaha kadar pişirsem ancak bitecek. "Ooo ben bunla uğraşamam, tulumba senede bir kez canımız isterse alırız 3'er tane yeriz biter" kararına varıyorum.

Hamuru atmak ta olmayacak, hemen fırını ısıtıp, daha önce bir kez denediğim profetrol hamur toplarını, yağlı kağıda dizip, fırına sürüyorum. Allah'ım hamur bitmek bilmiyor, ne bereketliymiş.

Sonuç: Bir daha evde ne Tulumba ne profiterol denenmeyecek. Zaten profiterolun adresi belli, uğraşmaya ne gerek var. (Beyoğlu İnci Pastanesi)

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 11:26   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Bende bir tarif var ben size onu vereyim gayet güzel oluyor hazır alınmış gibi... Defalarca yaptım ben... 3 tavalık falan oluyor hamuruda... Eve gidince eklerim...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 11:41   #4
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Limon, çok güzel anlattın. İlk satırlarda denemek iyi fikir düşünürken, sonra başıma geleceği anladım. Buluşunca dışarıda yiyelim en iyisi

Nişasta ne nişastası? Mısır nişastası yumuşak, buğday nişastası çıtır yapar diye biliyorum.
Kızartma pek yapamıyorum ama yapınca fındık yağınını kullanıyorum, kesinlikle tavsiye ederim. Hem yanmıyor hem lezzetli hem de malzemeyi yumuşatmıyor.


Düzenleyen Kiraz : 18-09-2010 saat 19:42 Neden: kelime
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 14:26   #5
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Bende buğday nişastası vardı onu kullandım. Ne kadar sağlıksız da olsa (senede bir kere öldürmez) dışarıda satılan halkalar ne de güzel oluyor çıtır çıtır.

Özlem Hanım, bir daha dener miyim bilmiyorum ama tarifinizi çok merak ediyorum. Teşekkür ederim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 20:41   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 104
Tulumba tatlısını bende severim.
7-8 yıl önce tarifi almıştım. En az üç kez yaptım. Sonuç sizin ki ile aynı oldu.
Krem şanti şırıngası kırıldı, torba olanı yırtıldı. Yani hamuru şırıngaya koymak ve sıkmak zor ve olan tatlılar çok küçükler. Olsun küçükde olsa yeriz ama çok yumuşak oldular. Yani istediğim gibi olmadılar **** olması gerektiği gibi olmadılar.

Tırtıl kurabiye için kullanılan huni(herhalde adı budur) ye bir bez diktim ve sıkıca bağladım. Sıkma torbasının sonucunu merakla bekliyorum. Hamuru koymak kolaylaştı. Sıktıktan sonra kesme işini kızım bıçakla yapacak.

Alüminyumdan 5-6 litrelik tencereye 1 litre yağkoydum.(Daha fazla yağ koyacaktım ama kıyamadım.) Soğuk yağa hamuru sıktık. En küçük ocakta yavaş yavaş pişmeye bıraktım. Arada tatlıları karıştırdım. 15 dakika sonra ısıyı artırdım. Pişme süresi 20-25 dakikayı buldu. Çıkan tatlıları şerbete koydum. Tatlıyı çekenler dibe çöktü ve çıkardım. Sonuç güzeldi hem büyük oldular hemde çıtır çıtırdı.
Alüminyum tencere çeliklere göre daha az ısı tuttuğu için kullandım.
Yağ çok yanmadığı için ziyan olmadı. Tekrar kulanılabilir.

Yani yağ az olunca hızlı ısınıyor ve hızlı pişiyor bu nedenle yumuşak oluyor.

çilek_2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2010, 13:33   #7
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Ben evdeki en küçük derin tavayı kullandım. Yani kap küçük olduğundan yağ bol oldu ama yazdığınız gibi kap küçük olunca belki ısınması daha çabuk olmuştur.

Kasımpaşa'ya gittiğimde, ev tipi uyduruk krema sıkacaklarının daha kullanışlılarının, prof.mutfak araç gereçleri satan mağazalarda satılıp satılmadığına bakacağım.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024