07-09-2010, 19:46 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Dilber dudağı
Bayram için alt komşumuzla dilber dudağı ve baklava yaptık. Tarifini en kısa zamanda buraya yazacağım. Şimdilik fotoğraflarını ekliyorum. Dilber dudağı baklava hamurundan yapılıyor. Her bir tatlı 10 kat yufkadan oluşuyor. Dilber dudağı: Çay bardağının içine 1 yumurta kırılır. Çay bardağına yumurtanın kapladığı yer kadar yoğurt, süt, yumuşak margarin eklenir. Kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenerek yoğrulur. 20 parçaya bölünür. (#) Parçaların her biri tabak büyüklüğünde açılır. Aralarına nişhasta sürülerek 10 tanesi üst üste konur. Sürekli alt üst edilerek yufkalar açılır. (*) İnce tek bir yufka elde edildiğinde çay bardağı kullanılarak yuvarlaklar kesilir. İçlerine 1/4 ceviz koyulur. Hafif kıvrılır. Uçlar birleştirilmez. Tepsiye dizilir. Üzerine kaynar tereyağ dökülür. Pembeleşinceye kadar fırında pişirilir. Sonra şerbeti hazırlanır. Şerbeti dökülür. Baklava: (*)'a kadar tarif aynı. 10 yufka üst üste açılarak ince yufkalar elde edilir. Aralarına ceviz serpilerek 10 katlı 5 yufka üst üste konur. Dilimlenir. Kaynamış tereyağ dökülerek pişirilir. Midye tatlısı: (*)'a kadar tarif aynı. 10 yufka üst üste açılarak tek bir ince yufka elde edilir. Yufka kıvrılarak rulo haline getirilir. Birer parmak kalınlığında kesilir. Çay tabağı büyüklüğünde açılır. İçine ceviz koyularak ikiye katlanır. Kaynamış tereyağ dökülerek pişirilir. Büzme (Burma): (#)'e kadar tarif aynı. Her bir yufka ayrı ayrı açılır. Yufkanın içine tamamını kaplayacak şekilde ufalanmış ceviz koyulur. Ceviz çok fazla ufalanmamalıdır. İçinde ceviz bulunan yufka yarısından kesilir. Küçük tarafından başlanarak oklavaya dolanır. İki yanından sıkıştırılır. Oklavadan çıkarılıp yuvarlak tepsiye dıştan başlanarak dizilir. Büzme tatlısı hazır baklava hamuruyla da yapılıyormuş. Ancak cevizi yufkaya yaymadan önce yufkaya sıvı yağ sürmek gerekiyormuş. Şerbeti: 5 bardak şeker, 5 bardak su kaynatılır. İndirmeye yakın yarım limon katılır. Şerbet ocaktan alınıp 2-3 dak. bekletilir. Tatlı soğuk, şerbet sıcakken şerbet tatlı üzerine dökülür. Düzenleyen sakagun : 13-11-2010 saat 18:25 |
07-09-2010, 21:25 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,824
|
Dilber dudağı
DİLBER DUDAĞI Bilgisayarda fon resmi yaptım |
08-09-2010, 09:00 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Limon, baklava yufkasıyla olmaz sanırım. Çünkü 10 yufka üst üste koyulup bardakla kesiliyor. Bu sırada yufkaların uçları birbirine yapışıyor. Hazır yufka ıslak olmadığından yapışmaz. Ama baklava açmak o kadar da zor değil. Ben bir kez tek başıma dilber dudağı yapmayı denemiştim. O da güzel olmuştu. O zaman tarifi şuradan almıştım. Güler Hanım, tarifi komşudan alacağım. Asıl işi yapan o. Ben yardımcı oyuncuyum. |
08-09-2010, 20:51 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,824
|
Dilber dudağı
Tarifini buldum ve yaptırdım Hatırlatmanıza teşekkür ederim |
09-09-2010, 19:38 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,824
|
Dilber dudağı
Hem bahçeye hemde tatlılara meraklı saçlari uzun bir usta |
17-09-2010, 18:27 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Sakagun şerbeti geçiştirmişsiniz ama bence en önemli püf noktası orası. Şahane çıtır çıtır pişmiş bir tatlının üzerine sıcakken sıcak şerbet dökülürse gitti canım tatlı. Veya kıvamında olmayan fazla sulu bir şerbet te aynı sonucu verecektir. Veya kısa süre kaynatılmış bir şerbet sabaha kalmadan şekerlenecektir. Şerbet ölçüsünü nasıl yaptınız? Hamur sıcak şerbet soğuk mu olacak? Yoksa hamur soğuk şerbet sıcak mı? Çok mu sordum? Düzenleyen limon : 19-09-2010 saat 12:45 |
20-09-2010, 07:00 | #17 |
Moderatör
|
Hımm, ben de hamur açarım ama nişastayla hiç açmadım. Daha kolay olduğunu söylerler ama ben böyle nişastayla açan birini biliyorum. Hem de ne güzel patlıcanlı açma börek yapıyor. Kendisinden rica ederiz bir gün elbette, eminim Dilber Dudağını da çok güzel yapar. Cevizler ve yardım benden, ne dersiniz? |
08-07-2011, 22:17 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Benden de cevizli içi olan tatlılarda püf noktası. ince hale getirdiğimiz cevize bir miktar tozşeker eklenirse tatlı içinden dökülmez. Tatlıya kaynaşmasını sağlar. Ben büyüklerimden böyle hatırladığım için bunu şöyle modernize ettim. İri parça cevizleri mutfak robotuna koyuyorum. bir miktar da toz şeker ilave edip öyle çalıştırıyorum. Tozşekeri daha az cevizi daha fazla, ceviz içi hazır oluyor. Haa bir püf noktası daha, baklava illa ki tereyağı ister. Tereyağı yakmadan kaynama noktasına gelir gelmez fırından yeni çıkmış tatlıya dökülünce çıtır çıtır olur. O kısmı okurken dikkat etmemişim. Zaten sevgili sakagun yazmış. Uzun zamandır burma yapmadım. Süpriz yapsam evde şenlik olur... Ama şu dilber dudağını hiç yapmadım. Denemek isterim. Ellerine sağlık sevgili sakagun... Düzenleyen Uzaylı : 08-07-2011 saat 23:02 |
22-03-2017, 11:19 | #23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-03-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
|
Şambali Tatlısını tercih ederim https://www.yemekkulubum.com/tarif/sambali-tatlisi |
|
|