agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 1 Gönderen sakagun
  • 1 Gönderen sakagun
  • 4 Gönderen sakagun

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-09-2010, 19:46   #1
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Dilber dudağı

Bayram için alt komşumuzla dilber dudağı ve baklava yaptık. Tarifini en kısa zamanda buraya yazacağım. Şimdilik fotoğraflarını ekliyorum.
Dilber dudağı baklava hamurundan yapılıyor. Her bir tatlı 10 kat yufkadan oluşuyor.

Dilber dudağı:
Çay bardağının içine 1 yumurta kırılır. Çay bardağına yumurtanın kapladığı yer kadar yoğurt, süt, yumuşak margarin eklenir.
Kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenerek yoğrulur. 20 parçaya bölünür. (#) Parçaların her biri tabak büyüklüğünde açılır. Aralarına nişhasta sürülerek 10 tanesi üst üste konur. Sürekli alt üst edilerek yufkalar açılır. (*) İnce tek bir yufka elde edildiğinde çay bardağı kullanılarak yuvarlaklar kesilir. İçlerine 1/4 ceviz koyulur. Hafif kıvrılır. Uçlar birleştirilmez. Tepsiye dizilir. Üzerine kaynar tereyağ dökülür. Pembeleşinceye kadar fırında pişirilir.
Sonra şerbeti hazırlanır. Şerbeti dökülür.

Baklava:
(*)'a kadar tarif aynı. 10 yufka üst üste açılarak ince yufkalar elde edilir. Aralarına ceviz serpilerek 10 katlı 5 yufka üst üste konur. Dilimlenir. Kaynamış tereyağ dökülerek pişirilir.

Midye tatlısı:
(*)'a kadar tarif aynı. 10 yufka üst üste açılarak tek bir ince yufka elde edilir. Yufka kıvrılarak rulo haline getirilir. Birer parmak kalınlığında kesilir. Çay tabağı büyüklüğünde açılır. İçine ceviz koyularak ikiye katlanır. Kaynamış tereyağ dökülerek pişirilir.

Büzme (Burma):
(#)'e kadar tarif aynı. Her bir yufka ayrı ayrı açılır. Yufkanın içine tamamını kaplayacak şekilde ufalanmış ceviz koyulur. Ceviz çok fazla ufalanmamalıdır. İçinde ceviz bulunan yufka yarısından kesilir. Küçük tarafından başlanarak oklavaya dolanır. İki yanından sıkıştırılır. Oklavadan çıkarılıp yuvarlak tepsiye dıştan başlanarak dizilir.

Büzme tatlısı hazır baklava hamuruyla da yapılıyormuş. Ancak cevizi yufkaya yaymadan önce yufkaya sıvı yağ sürmek gerekiyormuş.

Şerbeti:
5 bardak şeker, 5 bardak su kaynatılır. İndirmeye yakın yarım limon katılır. Şerbet ocaktan alınıp 2-3 dak. bekletilir. Tatlı soğuk, şerbet sıcakken şerbet tatlı üzerine dökülür.

Eklenen Resimler
  
mr.emre beğendi.

Düzenleyen sakagun : 13-11-2010 saat 18:25
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2010, 21:25   #2
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,824
Dilber dudağı

DİLBER DUDAĞI
Bilgisayarda fon resmi yaptım

ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2010, 21:35   #3
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Ben de tepsinin yarısını bitirdim bile

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2010, 22:03   #4
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Şahane görünüyor, ellerinize sağlık.

Tembel işi hazır baklava yufkasıyla yapsak nasıl olur?


Düzenleyen limon : 07-09-2010 saat 22:57
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2010, 00:32   #5
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Harika görünüyor .Ellerinize sağlık .

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2010, 08:42   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Eee, çok güzel de tarif nerede?
Afiyet olsun.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2010, 09:00   #7
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Limon, baklava yufkasıyla olmaz sanırım. Çünkü 10 yufka üst üste koyulup bardakla kesiliyor. Bu sırada yufkaların uçları birbirine yapışıyor. Hazır yufka ıslak olmadığından yapışmaz. Ama baklava açmak o kadar da zor değil. Ben bir kez tek başıma dilber dudağı yapmayı denemiştim. O da güzel olmuştu. O zaman tarifi şuradan almıştım.

Güler Hanım, tarifi komşudan alacağım. Asıl işi yapan o. Ben yardımcı oyuncuyum.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2010, 12:42   #8
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Bu da tabakta görünüşü.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2010, 16:22   #9
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Bu da baklavamız. Hamur aynı. Şekil farklı.

Eklenen Resimler
  
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2010, 20:51   #10
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,824
Dilber dudağı

Tarifini buldum ve yaptırdım Hatırlatmanıza teşekkür ederim

Eklenen Resimler
 
ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2010, 19:32   #11
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Sizinki de çok leziz görünüyor. Usta biri yapmış olmalı.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2010, 19:38   #12
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,824
Dilber dudağı

Hem bahçeye hemde tatlılara meraklı saçlari uzun bir usta

ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 17:03   #13
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Tarifi ilk mesaja ekledim.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 18:27   #14
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Sn.Sakagun şerbeti geçiştirmişsiniz ama bence en önemli püf noktası orası.

Şahane çıtır çıtır pişmiş bir tatlının üzerine sıcakken sıcak şerbet dökülürse gitti canım tatlı. Veya kıvamında olmayan fazla sulu bir şerbet te aynı sonucu verecektir. Veya kısa süre kaynatılmış bir şerbet sabaha kalmadan şekerlenecektir.

Şerbet ölçüsünü nasıl yaptınız? Hamur sıcak şerbet soğuk mu olacak? Yoksa hamur soğuk şerbet sıcak mı?

Çok mu sordum?


Düzenleyen limon : 19-09-2010 saat 12:45
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2010, 20:39   #15
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Şerbeti ekledim Limon.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2010, 12:46   #16
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Çok teşekkür ederim, muhakkak deneyeceğim. Elinize sağlık.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2010, 07:00   #17
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Hımm, ben de hamur açarım ama nişastayla hiç açmadım. Daha kolay olduğunu söylerler ama ben böyle nişastayla açan birini biliyorum. Hem de ne güzel patlıcanlı açma börek yapıyor.
Kendisinden rica ederiz bir gün elbette, eminim Dilber Dudağını da çok güzel yapar.
Cevizler ve yardım benden, ne dersiniz?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2010, 18:15   #18
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
İlk mesaja midye tatlısı tarifi ekledim. Fotoğrafını yarın eklerim.
Büzme (burma) tatlısı tarifi de ekledim.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2010, 14:17   #19
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Midye tatlısı. Henüz şerbeti dökülmedi. Çay tabağı kadar açma kısmını atladığımdan benimkiler midyeden çok salyangoza benzedi.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2010, 14:21   #20
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Burma tatlısı.

Eklenen Resimler
 
Milla beğendi.
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2011, 22:17   #21
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Benden de cevizli içi olan tatlılarda püf noktası. ince hale getirdiğimiz cevize bir miktar tozşeker eklenirse tatlı içinden dökülmez. Tatlıya kaynaşmasını sağlar. Ben büyüklerimden böyle hatırladığım için bunu şöyle modernize ettim. İri parça cevizleri mutfak robotuna koyuyorum. bir miktar da toz şeker ilave edip öyle çalıştırıyorum. Tozşekeri daha az cevizi daha fazla, ceviz içi hazır oluyor.

Haa bir püf noktası daha, baklava illa ki tereyağı ister. Tereyağı yakmadan kaynama noktasına gelir gelmez fırından yeni çıkmış tatlıya dökülünce çıtır çıtır olur. O kısmı okurken dikkat etmemişim. Zaten sevgili sakagun yazmış.


Uzun zamandır burma yapmadım. Süpriz yapsam evde şenlik olur...

Ama şu dilber dudağını hiç yapmadım. Denemek isterim.

Ellerine sağlık sevgili sakagun...


Düzenleyen Uzaylı : 08-07-2011 saat 23:02
Uzaylı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2015, 18:23   #22
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Bayram hazırlıkları başladı.
Name:  IMG_1543.jpg
Views: 1123
Size:  36.7 KB

Kenarlarından çıkan parçaları atmıyoruz. Çok lezzetli oluyorlar.
Name:  IMG_1546.jpg
Views: 1171
Size:  58.0 KB

Fırından çıkar çıkmaz.
Name:  IMG_1548.jpg
Views: 1044
Size:  53.2 KB

Şerbete yatırıldı.
Name:  IMG_1551.jpg
Views: 1161
Size:  52.1 KB

Servise hazır.
Name:  IMG_1553.jpg
Views: 1100
Size:  36.0 KB

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2017, 11:19   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-03-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Şambali Tatlısını tercih ederim
https://www.yemekkulubum.com/tarif/sambali-tatlisi

televisyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024