agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen karaselvi
  • 1 Gönderen triple
  • 1 Gönderen ŞIMDAK

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-01-2010, 14:46   #1
Ağaç Dostu
 
karaselvi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 464
Galeri: 12
Çerezler

Kavurga

Şimdi size çerezcilerde satılan çıtır çıtır darı çerezlerinin buyday versiyonunun nasıl yapıldığını anlatıcam. Çok basit.

Kırılmamış bulgur ya da keşkeklik bulgurmu desem bilmiyorum. Bunları mısır patlattığımız kablarda mısır patlatır gibi yag tuz koymadan kavuruyoruz. bir süre sonra bulgurlar kavrulup şişerek oval pürüzzüz tombul buydaylara dönüşüyor.
Kavurma oranını tecrübe edersiniz artık. İşte hiç bir çereze değişmeyeceğinizi iddaa ettiğim çereziniz hazır. Bunu yaptıktan sonra susam ve kendirde kavurup karıştırabilirsiniz. Tek kötü yanı çocukların yerken her yere dökmesi.

afiyet olsun

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 15:46   #2
Ağaç Dostu
 
triple's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2009
Şehir: İSTANBUL&İZMİR-Mordoğan
Mesajlar: 261
Kavurga ;
Çocukluğumun en eğlenceli çerezi; Her yıl Babaannem hazırlar ve tahta kovlarlar kış gelmeden her çocuğunun evinin nüfusuna orantılı olarak dağitirdi. İçine ne mi konurdu kavurganın?
Haşlanmış kurtulmuş Buğday-İri siyah yerli karpuz çekirdeği-Kabuğu soyulmamış susam- Karaçörek- Kavun çekirdeği- Haşlanmış Kurtulmuş tuzlu suda kavrulmuş Mısır- Kendir Tohumu - Firik.
Hepisi ayrı ayrı kavrulur ve tahta agzı kapalı kovalara konur kış akşamlarında misler gibi yenirdi . Ahh nerde eski lezzetler !!!

triple Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 17:50   #3
Ağaç Dostu
 
karaselvi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 464
Galeri: 12
Sizin içerik daha zenginmiş

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 18:58   #4
Ağaç Dostu
 
günsu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2007
Şehir: Burdur
Mesajlar: 345
kavut

Hazır aklıma gelmişken bende anneannemin bana yaptığı kavut'tan bahsetmek istiyorum ben çok severek yerdim hem hiç zahmetide yok anneannem bize mısır patlatırdı biz yerdik ve kalan patlamamış olanlarını biriktirir havanda döver ve şekerle karıştırırdı ve bizde afiyetle yerdik, Yalnız mısırınızı tuzsuz patlatmanız lazım..

günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 20:28   #5
Ağaç Dostu
 
karaselvi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 464
Galeri: 12
çitirdak

Benim babannemde çitirdak yapardı haşhaş taneleri pekmezle iyice ısıtılır. bol haşaşlı koyulaşan pekmez iki sulanmamış yufka arasına sürülür. Bir tepsinin üzerinde soğumaya ve sertleşmeye bırakır sonra mükemmel bir tat.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 20:48   #6
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karaselvi Mesajı Göster
Kırılmamış bulgur ya da keşkeklik bulgurmu desem bilmiyorum. Bunları mısır patlattığımız kablarda mısır patlatır gibi yag tuz koymadan kavuruyoruz. bir süre sonra bulgurlar kavrulup şişerek oval pürüzzüz tombul buydaylara dönüşüyor.
bahsettiğiniz göce mi acaba hani aşure yapılan çünkü keşkek göceden olur bulgur patlamaz gibi geldi bana

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 21:02   #7
Ağaç Dostu
 
karaselvi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 464
Galeri: 12
Bildiğimiz kırılmamış bulgur. Hani buyday kaynatılır serilir işte o. Göce sanırım bulgur pilavı gibi oluyor. Bulgur patlamıyor zaten sıcağı görünce sişip kabarıyor iyice kavurun kıtır kıtır olur.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 15:39   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Dün gece, bu saatte kırılmamış buğday nereden bulacağım deyip, bildiğimiz pilavlık bulgurla deneyeyim dedim

1 çay bardağı pilavlık bulguru, biraz su içinde haşladım. Pişince süzgeçe döküp iyice süzülmesini bekledim.

Büyük bir teflon tavaya neredeyse tek sıra olacak gibi yayıp, kavurmaya başladım. Önce kurudular sonra çok, çok hafif pembeleşmeye başladılar. Bu aşamada aklıma evde az bir şey ayçekirdeği içi olduğu (yarım çay bardağı kadar) aklıma geldi. Onu da içine karıştırdım. Bir avuç da kırılmış fındık buldum, onu da ekledim

2 dakika daha kavurup altını kapattım. 2 kaşık kadar bal ekleyip, karıştırdım. Böylece parça parça birbirine yapışmış ama kolay kopan bir malzeme oluştu.

Soğuduktan sonra da fena değildi ama biraz önce tekrar deneyince beklemenin tadını daha iyileştirdiğini farkettim.

Bunu neden anlattım?

Şekeri dişleriyle kırıp yemekten hoşlanan çocuklarınız varsa, buna bayılacaktır

İçinde şeker yok, az bir bal var ama kavrulmuş bulgur yüzünden, hatur hutur şeker yiyor gibi hissediyorsunuz

Afiyet olsun

Name:  cerez.jpg
Views: 4483
Size:  44.1 KB
Yarısı balla karışmış, yarısı karışmamış...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 17:37   #9
Ağaç Dostu
 
karaselvi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 464
Galeri: 12
Malina sen işi geliştirmişsin baya Ballısını birde kırılmamış bulgurla ben deneyeyim. Yeni bir çerez keşfetme aşamasındayız.

Aynı şeyi darıyı iyice kaynatıp güneşte kuruttuktan sonra kavuraratta yapabilirsiniz. Piyasadaki darı çerezleri bu şekilde yapılıyor.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 18:27   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-01-2010
Şehir: ISPARTA
Mesajlar: 3
Kazakistan ve ortasayada benzer bir tatlı yapılır . Buğday veya Bulgur yerine hamur yoğurularak parmak arasında ince parçalar yapılır. Tıpkı bugday büyükluğünde. Sonra yagsız tava içine bu hamur parçaları atılır ve çok kısık ateşte kavrulur rengi kahverengiye yaklasınca içine istenildiği kadar bal katılır ve üstüne cevizde ilave edilir. isteyen bu şekilde soğuyunca tüketir, isteyende soğuk süt icine katar kaşık kaşık yer üstünede tarçın serper mmm misler gibi.

münevver beğendi.
ŞIMDAK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024