13-01-2010, 15:11 | #1 |
Moderatör
|
Kağıtta küçük kekler
Çayın yanında atıştırmak için mini mini kekler çoğu zaman aranır. Ben de bugün sizlere kâğıt içinde yapılan mini kek tarifi vermek istedim. Bunlar bir iki lokmalık tatlılar. Malzemeleri: 2 Yumurta 2 su bardağı toz şeker 2 çay bardağı sıvı yağ (ona) 2 çay bardağı yoğurt 1 adet limon suyu 2 çay kaşığı karbonat 3 su bardağı un İki yumurtayı derin bir kaseye kırarak, 2 su bardağı toz şeker ile çırpın, daha sonra sıvı yağ ve yoğurdu ilave edin ve çırpma işine devam edin. Çırpma işi 3-4 dakika kadar olmalı malzemeler iyice halledilmelidir. Sıkılan bir limon suyuna iki kaşık karbonat ilave edin ve hemen karıştırarak köpüre köpüre malzeme içine ilave edin ve bir iki defa daha çırpın. Daha sonra 3 bardak unu eleyerek tahta kaşıkla iyice karıştırın. Fırını 140 derece ısıtıp, minik kâğıtları tepsiye yerleştirin. Her kâğıt içine sadece bir tatlı kaşığı malzemeden koyun fazla koyarsanız taşar ve kağıt formu bozulur. Isınmış fırına soktuğunuz keklerin üstleri pembeleşip altları da iyice kızarınca ki bu yarım saat kadar sürüyor, çıkartıp servis yapabilirsiniz. Bu kek kâğıtlarını marketlerde bulabilirsiniz ve bu ölçü ile aşağı yukarı 70 adet mini kekiniz oluyor. Karışım, kâğıtlar ve malzemenin kağıtlara konuşu. |
13-01-2010, 15:49 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 245
|
Sevgili Güler hanım, ellerinize sağlık. Benimde çocuklar için ve evde atıştırmalık bulundurmak amaçlı yaptığım bir kek bu. Hem yemesi hemde görüntüsü çok güzel oluyor. Tek fark ben yoğurt yerine süt koyuyorum. Tüm arkadaşlara denemelerini öneririm. Afiyet olsunn |
21-01-2010, 12:10 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 41
|
Güler Hanım Merhaba, Tarifiniz için teşekkürler. Birer tatlı kaşığı yeterli geliyor mu? Kağıtların boyutu resimden tam anlaşılamıyor biraz küçükler herhalde. Ben Dia'dan benzer kağıtlardan aldım daha büyükler diye düşünüyorum. Birer yemek kaşığı koyarsam taşmazlar umarım. Saygılarımla, |
21-01-2010, 13:29 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Güler Hanım elinize sağlık, torunlar bayram etmiştir. Çocuklar, bu kekleri aynı malzemeyle yapılmasına rağmen, bütün keklere her zaman tercih ediyorlar. Sevgili Nikomedia, yoğurtlu olan hamur biraz daha kıyır kıyır ve nefis oluyor, sütlü olan daha yumuşak oluyor. Bir de kekte denemediyseniz zeytinyağı kullanmanızı tavsiye ederim, piştikten sonra kıvamı ve lezzeti çok güzel oluyor. Sn. Remedios, genelde sık satılan kağıt kalıplara bir yemek kaşığından biraz fazla koymak gerekiyor ama sanırım Güler Hanım, daha küçük kalıpları kullandı (yanımda yok ama tahminen 4 cm çapında). Küçük kalıplara bir dolu tatlı kaşığı yetebilir ya da kısaca kalıbınızın yarısına kadar doldurabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanmış kalıpların ortasına, hafif içine batacak şekilde iri çikolata parçası veya evdeki reçellerinizden meyve parçaları (vişne gibi) veya kuru meyve (üzüm, yaban mersini, kayısı,...) de koyabilirsiniz. Not: Sevgili Güler Hanım, işgüzarlık edip sabırsızca size sorulanlara cevap verdim, ne yapayım kekleri görünce dayanamadım. |
01-03-2010, 19:03 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: sakarya/sapanca
Mesajlar: 55
|
harikalar benim çocuklarda nedendir bilinmez aynı tatda olmasına ragmen normal keke nazaran bunu daha çok seviyorlar.Eskiden ne yaparsam yapıyım kekimi hayatta kabartamazdım şimdi yumurtasını iyice çırpıyorum bazen akını ve sarısını ayrı ayrı çırpıp şeker olsunu ikisine paylastırıyorum sarısının uzerine bir yemek kasıgı kaynar su ekleyip iyice çırpıyorum birleştirip uzerine diger malzemelerini ekliyorum unla kabarma tozunu da 2 /3 defa eleyip birbirine karısmasını saglıyorum fırını önceden iyice ısıtıyorum unu ekleyince fazla karıstırmaya gerek kalmıyor ve sonuc mukemmel oluyor kekim asla kabarmıyor diye uzulenler bir de böyle denesinler zira defalarca kek yapardım ya kabarmazdı ya da fırından çıkarınca çökerdi şimdi harika oluyor. |
01-03-2010, 19:44 | #9 |
Moderatör
|
Bu usulü de denemek lâzım. Benim kalıp içinde yaptığım karışık meyveli ve üzümlü keklerimin dip kısımları harika olur çünkü bütün malzeme dibe çöker. Hamur içine ilave etmeden unluyorum, ununu silkeleyip ilave ediyorum olmuyor. Hamuru fırına koyuyorum biraz sonra ilave ediyorum bu meyveleri yine olmuyor. Hamuru fırına koyduktan yirmi dakika sonra koyuyorum bu sefer de çoğu üstte kalıp kavruluyor. Nedense bir türlü kek içinde eşit olarak dağıtamıyorum bu meyveleri. Sizler nasıl başarıyorsunuz? Sevgili Kiraz tabii yazacaksın, benim cevabım senin cevabın diye bir şey mevzubahis olur mu hiç. Benim kalıp olarak kullandığım kâğıtlar da marketlerde satılan türden. Dolu dolu bir tatlı kaşığı iyi geliyor. Kaşığa bol koyup, kağıt kalıba parmağımla sıyıyarak koyuyorum. |
01-03-2010, 20:19 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Güler Hn, meyvelerin dibe çökmemesi için genelde tarif ettiğiniz gibi unlanması tavsiye edilir ama ben de iyi sonuç alamadım. Bunun yerine keki kalıba döktükten sonra üzerine meyveleri eşit dağıtarak serpiyorum, bıçağın ucuyla sadece hamurun üst yüzeyini karıştırarak meyveleri hafifçe daldırıyorum; öyle ki meyveler yanmaması için çıplak kalmıyor ama tamamen de hamurun içine gömülmüyor. Bir de meyveli keklerde özellikle elma gibi sulananlarda unu daha fazla oranda kullanıyorum, hamur koyulaşınca meyve de zor çöküyor, kekin içi çiğ kalmıyor ve piştikten sonra çökmüyor. Cevizi yarım batacak şekilde iri parçalarla hamurun üzerine koyunca harika oluyor. Kekin içine meyve olarak yabanmersini diye satılan kuru meyve(kırmızı olanı) de çok güzel oluyor. |
01-03-2010, 21:09 | #11 |
Moderatör
|
Sevgili Kiraz, meyveli kek yaparken kullandığım şekerlemeli meyveler (incir, kiraz, portakal kabuğu, sarı kiraz) ve kuru sultani üzüm oluyor. Bunları tavla zarı gibi ufak ufak doğruyorum. Yerine göre bazen bir fincan rom veya portakal liköründe biraz dinlendiriyor sonra süzüp, unlayıp kullanıyorum ama sonuç yine aynı meyveleri dibe çökmüş ama nefis bir kek. |
01-03-2010, 22:11 | #14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: sakarya/sapanca
Mesajlar: 55
|
bende isterem o keklerden (Mesajınıza girmek zorunda kaldım, kusura bakmayın... Bugün meşgulüm yarın yaparım olur mu?) |
02-03-2010, 17:54 | #15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 41
|
Merhaba, Ben de denedim kağıtta kekleri. Dia'dan aldığım kağıtların neredeyse yarısına kadar doldurdum. Taşma olmadı. Üzerleri hemen kızardı. Bu yüzden içlerinin pişip pişmediğinden emin olamadım. Bıçak soktum yapıştı. Biraz daha, oldu olacak derken azıcık kavruldular ama lezzetliydiler. Teşekkürler |
10-03-2011, 23:57 | #17 |
Ağaç Dostu.
|
Tecrübelerime dayanarak söylüyorum bence kek pişirme de en garantili yol kağıt kapsüllerde pişirmek...Her türlü kek için de uygulamak mümkün.Mesela ben browniyi ıslak kek de diyorlar kapsülde pişiriyorum üzerine de azar azar ayırdığım sosdan döküyorum harika oluyor. Arkadaşlar tavsiye ederim... |
28-09-2011, 14:51 | #18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Eeee yukarıda da aynı şeyden bahsediliyor zaten |
|
28-09-2011, 15:11 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
130 derecede pişiyor mu Güler hanım çünkü ben de içi pişsin derken altını üstünü kızartanlardanım genelde 170-180 derecede pişiririm yarım saat |
17-10-2011, 15:57 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Küçük kekler için 170-180 derece 30 dakika fazla geliyor. Minik kekleri bu derecelerde pişirecekseniz 15 (max.20) dakika yeterli. Fazla pişerse kuruyorlar. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|