24-02-2015, 00:36 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Ev Yapımı Pide
Kendi tarifim ilk denememdir o yüzden biraz düzgün olmadı . Ama lezzeti güzeldi Hamuru 1,5 sbardağı süt ve su karşımı 1 paket kuru maya ( ben birazını ayırdım ) 1 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz alabildiği kadar un Harcı için :400 gr kıyma 1 adet kuru soğan 1 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz Düzenleyen Ozlem A : 24-02-2015 saat 12:06 Neden: Hatalı kopyalama |
24-02-2015, 08:00 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Elinize sağlık güzel görünüyor.. Hamura maya eklemeseydiniz şekillendirmekte zorluk çekmezdiniz bence. Maya, şeker ve süt extra olmuş bana sorarsanız. ben bunları eklemezdim yapacak olsaydım. |
24-02-2015, 10:55 | #3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
Sevgili hira süt ve maya olmazsa da tatsız tuzsuz bir şey olmaz mı Denemek lazım sütü çıkarıp ,süt biraz gevrek yapıyor . Onları katmazsak fırınlarda yapılan hamur gibi olurdu . Ben hazır pide hamurunu sevmediğim için evde yaptım . Pizzanın hamurunu da bu şekilde yapıyordum .Şimdi süt katmıyorum ,biraz daha ince ve yumuşak oluyor . Bunda da denenebilir sütsüz .Beğenmene sevindim , çok teşekkür ederim . |
|
24-02-2015, 11:59 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Pizza hamurunu un, tuz su maya olarak göz kararı hazırlıyorum.. Maya cok az olacak tabii yoksa kek gibi puf puf oluyor, pizzayla alakasız Tuzlu kekin üzerine domates, sucuk ve peynir yayılmış gibi bişey Süt bence hamuru yumuşatıyor. |
24-02-2015, 20:44 | #5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
Düzenleyen aleydi : 24-02-2015 saat 20:49 Neden: ekleme |
|
24-02-2015, 22:48 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
|
Muhteşem gözüküyor ellerine saglık aleydi |
16-03-2015, 10:55 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 300
|
ben uzun zamandır evde pidemi kendim yapıyorum. bazen fırında bazen tavada pişiriyorum. biz tavada pişeni daha çok seviyoruz. hamurumu tam buğday unu ve beyaz unu karıştırarak mayalıyorum. |
16-03-2015, 11:54 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Eline sağlık çok güzel sevgili glcn06 . Biraz anlatırmısın tavada nasıl yapılıyor hiç bilmiyorum . |
16-03-2015, 13:27 | #10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 300
|
Alıntı:
1 ölçü ılıksu 1/2 ölçü sıvı yağ tuz 1 paket instant maya ve aldığı kadar un (yarısı beyaz un yarısı tam buğday unu kullanıyorum) mayalıyorum. içini fırına gönderdiğimiz pide içi gibi hazırlıyorum . yalnız onu yuvarlak sekilde yapıyorum . tava ısınınca altını orta dereceye getirip yaptığım pideleri koyuyorum ve kapağını kapatıyorum. hamurun altı pişince alıyorum. sucuklu, peynirli çeşit çeşit yapıyorum. bu kış kendimi hamur işlerine verdim. evde denemediğim şey kalmadı |
|
16-03-2015, 14:52 | #11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 2,432
|
Alıntı:
Düzenleyen aleydi : 16-03-2015 saat 14:52 Neden: eksik |
|
27-04-2016, 17:55 | #12 |
Ağaç Dostu
|
bülbül yuvası
Bahçedeki fırında tandır ve benzeri et yemeklerinde hep sıcak pide eksikliği duydum. Pide ve et ikilisini hiç bir şeye değişemiyorum. Bu durumda gereken şey sade pide yapmayı yani hamur açmayı öğrenmek olmalıydı. Geçen hafta içinde okumaya başladım nette ve hafta sonu ilk börek denememi yaptım. Hamur açmayı becerdim diyemeyeceğim ama yaklaştım. Hamur elime ve oklavaya fazla yapıştı ( mayasız bir hamur yaptım) bu nedenle yaklaşık 30 cm çaplı 6 adet hamurun ortasına malzemeyi yerleştirerek ona uygun bir bakır tepside fırına koydum. Fırını çok kızdırmışım altı yanar korkusu ile tepsi altına toprak bir altlık ilave ettim neticede üstü ve içi pişti ancak altı biraz hamur bir böreğim oldu. Bahçenin otlarını kestirdiğim komşulara ikram ettim, tadı güzel biraz daha pişse iyimiş dediler. Bu arada okuma faslına büyük bir hızla devam ederken pide yapımına ağırlık verdim. Pide hamurunda incelik ön şart değil. Ve de esas amacımı da sağlarım derken çocukluğumda büyük bir iştahla her gün öğleden sonra bekleyerek 5 kuruşa aldığımız Halep işi denilen küçük pide yapımına takıldım ( 50 sene kadar evvel Aydında az sayıdaki pide fırını bunları öğleden sonra yapar ve çocuklara camekanlar içinde dolaştırtarak sattırırlardı) . Halep işi veya Şam işi pide denen bu pideyi 15 sene kadar evvel Çeşmede bulduğum Karacasu'lu bir pide ustasına içini kendim hazırlayarak tarifle yaptırmıştım. Nette aradığımda bir çok fotoğraf buldum ancak bu pide bizim bildiğimiz 50 yıl önceki pideye göre evrim geçirerek lahmacunumsu bir görünüm almış. Bazı yerlerde de Nazilli gülü diye isim vermişler alakası yok esasıyla tabii ne adının ne de şeklinin. Halep işi denilen bu pide şekil olarak aynı bir bülbül yuvası tatlısına benzer. Kesinlikle hamurun kalınlığı azaltılmaz ve büyütülmez. Bezeye üstten biraz biraz dokunarak yuvarlaklığını gidermek ve ortaya birleştirilmiş parmaklarla açılan oyuğa eti koymak gerekir. Pişen pideyi elinize aldığınızda ikiye katlarsınız ve iki ısırıkta yersiniz. Topu iki lokma yani. Ortaya konan bir tutam ette sadece soğan tuz ve az karabiber olur. Et de nette bir çok yerde yazıldığı gibi dana eti değil kuzu etidir ve de yapabilirseniz bıçak ( satır) kıymasıdır. Pidenin eti üzerine badem tanesi kadar tereyağ oturttuğunuzda iki saniyede eriyerek ısırılmaya hazır olur. Hafta sonunu iple çekiyorum. |
02-05-2016, 15:22 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Hafta sonu pide yapmaya çalıştım. Köyün boya işlerini yapan köylüyü aradım sabah erken, müsaitim geleyim dedi. Çatının betonunun beyazı epeydir boyanmadıydı malzeme de hazırda vardı o boyayla uğraşırken ben pide hamurunu hazırladım. Bir saat kadar dinlendirdim. Öğlene denk geldi fırının yanışıyla ama yaptığım pideleri fırına vermede cesaretim yetmedi. Ustalığın ne olduğuyla o aşamada yüzyüze geldim ve çözümü pideleri tepsi ile sürmekte buldum. Neticede piştiler ama hüsranı yaşamış oldum. Boya yapan arkadaş ben eve gideyim dedi yok salmam bunu beğenmezsen yumurta kırarım dedim ama sıcak sıcak tereyağ sürülen pidemsi şeylerle karın doyurduk. Bu deneme hamur işi konusunda pideden uzak durup börekle uğraşmanın daha hayırlı olacağını öğretti. Hamur yoğurma ve açma konusunda ise bayağı yol aldım. Böyle giderse bir kaç aya kalmaz iyi börek yapar hale gelebilirim umudundayım. |
02-05-2016, 20:14 | #15 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Bu işler pratik işi Sayın hoşseda, cesaretiniz kırılmasın. Yapa yapa öğreniliyor. Ben 5-6 yıl öncesine kadar pilav bile yapmamıştım |
03-05-2016, 15:59 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Ozlem A, haklısınız mücadeleye devam etmek lazım. Şimdiye kadar hiç ilgilenmedim hamur işleriyle, tek uğraşım kebap tandır üzerine oldu. Bunda bahçedeki köy fırınının büyük etkisi vardı ancak bu fırının hamur işlerine de uygunluğunu geç aklıma getirdim. Şimdi ise büyük bir merak sardı hamur işleri konusunda. Mesela bu gün puf böreğini okudum çokça ki zamanında annemin evde çok sık yaptığı bir hamur işiydi. Sofranın ( hamur tahtası aynı zamanda yer sofrasında masa görevi gördüğünden ona konan isim buydu) üzerinde açtığı hamurları kalaylı bakır sahanın kapağı ile kesişini gözümün önüne getirdim neden ben de yapmayayım dedim aynısını. Bu hafta sonu planım börek yapmaya çalışmak, bakalım becerebilecekmiyim. |
15-05-2016, 11:34 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Geçen hafta denediğim pide yapımından görüntüler. Bahçenin dikimi sebebiyle son başarısız denemeden sonra vakit bulamadım çalışmaya. Yaz sebebiyle de aksayacaktır mutlaka ama nasipse güzle beraber hamur işlerine devam ederim çok da keyf veren bir uğraş buldum gibi... |
|
|