agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-04-2009, 00:29   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Nevzine (Kayseri)

ABD Başkanı Barak Hussein Obama ülkemizi ziyarete geldi ya ne kadar sufli yanımız varsa onun üzerinden ortalığa saçtık, savurduk bir güzel rahatladık...

Efendim, Anıtkabir şeref defterindeki el yazısından onun gergin ve aşırı kontrollü biri olduğunu öğrendik. Sultanahmet Camisi'ni çorapla gezince hayranlıktan ağzımız bir karış açık kalınca kendi başbakanımızın ayaklarında ne vardı ona bakmayı ihmal ettik. Hele hele mecliste, ' Pek çok ABD ailesinde Müslümanlar var. Bunu çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim.' dedi ya, yani ne diyeyim hepimizin içi eriyiverdi de gönlümüzü fethediverdi. Hani var ya İstanbul Belediye Başkanlığına aday olsaydı oyların hepsini siler süpürür, Kılıçdaroğlu da Topbaş da havasını alırdı.

Ama, kim ne derse desin Obama'nın ziyaretinden tek karlı çıkan Kayseri'nin unutulmaya yüz tutmuş olan nevzine tatlısı oldu. Obama'nın sofrasında yer alınca yeniden yıldızı parlayıverdi.

Nevzine Kayseri'ye özgü bir tatlı. Eskiden dini bayramlarda hemen hemen her evde yapılırmış. Sonraları nadiren hazırlanır ve konuklara ikram edilir olmuş. Un tahin, yoğurt, margarin, çekilmiş ceviz veya fındık asıl malzemeleri... Kayseri'de nevzine yapmak yerine nevzine basmak denirmiş.

İyi güzel de bu tatlı nasıl yapılıyor ona bakalım şimdi. Bir televizyon kanalında haberlerde apardığım tarifi şöyle:

Name:  nevzine.jpg
Views: 23539
Size:  16.6 KB

Ana malzeme
1 yumurta
3 kaşık yoğurt
5 kaşık tahin
2 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1 çay Bardağı Sıvı yağ (bana sorarsanız bunun yerine 250 gr tereyağ yakışır)
İçine limon sıkılmış karbonat
Aldığı kadar un

Şurubu:
Sıcak limonla kestirilmiş şurup... (Mesela 3, 5 su bardağı su, 3 su bardağı şeker kaynatılacak, sıcak hazır tutulacak)

Tüm malzemeler bir kap içinde karıştırılıp yoğrulur. Yumuşak bir hamur haline gelen malzeme tepsiye bastırılarak yayılır. Hamurun üzeri çatalla ezilerek şekil verilir. Kare ya da üçgen biçiminde kesilir. 180 derecede 40 dakika süreyle pişirilir. Şeker, limon suyu ve su karıştırılıp kaynatılarak şerbeti yapılır. Tatlı fırından alındıktan sonra şerbeti sıcakken üzerine dökülür.
Bu kadar...

Eskiden Kayseri'de genellikle dini bayramlarda nevzine tatlısı hazırlanır ve konuklara ikram edilirmiş... Şimdilerde yapan azmış. Ama Obama'nın sofrasını şereflendirdi ya artık kim tutar bu tatlıyı... Kayseri'nin tatlı ustaları artık nevzine yetiştiremez...

Foto:Kanal D

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 00:49   #2
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Dedem, büyüksünüz...

Sizinle muhabbet mükemmel olur sanırım, her telden her dilden

Saygılar.

BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 01:49   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 24
5.yıl toplantısında ben bu serefe nail oldum..
Muhtesemdi sohbeti Hasan Abimizin..

gcontay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 08:19   #4
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar Mesajı Göster
Dedem, büyüksünüz...

Sizinle muhabbet mükemmel olur sanırım, her telden her dilden

Saygılar.

Ankara endemik bitkilerini konuştuğumuz toplantıda, sizin sağ cenahınızda zaman zaman konuşmaya giren sakallı beyefendiyi tanıma şerefine ve muhabbet-i mükemmele nail olduğunuzu hatırlatmak isterim

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 08:34   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Peki Hüseyin bey bu tatlıyı sevmiş mi? Önemli olan bu. Sevmemişse biz de yemeğiz.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 09:41   #6
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Ankara endemik bitkilerini konuştuğumuz toplantıda, sizin sağ cenahınızda zaman zaman konuşmaya giren sakallı beyefendiyi tanıma şerefine ve muhabbet-i mükemmele nail olduğunuzu hatırlatmak isterim
Farkında olmaz olur muyum Müjgan Hanım. Ama takdir edersiniz ki benim açımdan sadece tanışma görüşmeseydi, ayrıca toplantının bir konusu vardı. Benim kastım, şöyle başlı başına bir muhabbet. Belirttiğim gibi, her telden-her dilden

BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 11:10   #7
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar Mesajı Göster
Farkında olmaz olur muyum Müjgan Hanım. Ama takdir edersiniz ki benim açımdan sadece tanışma görüşmeseydi, ayrıca toplantının bir konusu vardı. Benim kastım, şöyle başlı başına bir muhabbet. Belirttiğim gibi, her telden-her dilden
Agaclar.net grubu sadece konuya uygun gündemle toplanmıyor, arada sohbet toplantılarımız da oluyor, sadece birbirimizi özlediğimiz için toplandığımız günlerden birinde sizi de bekleriz efemmm

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 11:11   #8
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Agaclar.net grubu sadece konuya uygun gündemle toplanmıyor, arada sohbet toplantılarımız da oluyor, sadece birbirimizi özlediğimiz için toplandığımız günlerden birinde sizi de bekleriz efemmm
Asıl ben davetinizi beklerim efendim

BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 11:33   #9
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar Mesajı Göster
Asıl ben davetinizi beklerim efendim
Şüpheniz olmasın...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2009, 19:58   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Ben evlenirken yemek yapmayı çok iyi bilmiyordum. Çok sevdiğim bir ablam yol gösterdi :
" Güzel bir çorba, çok güzel bir et yemeği ve çok güzel bir tatlı öğren.Zeytinyağlılar zaten kolay. Bu menüye yaptıkça elin alışır, hep aynı insanlar yemeğe geliyor değil ya, bir süre böyle idare edersin."

Öyle yaptım. Bu menüde tatlı olarak nevzine var (Ben bir yemek kitabından öğrendim bu tatlıyı, nezine olarak biliyorum adını ) Övünmek gibi olmasın tarifini verdiğim hiç kimse benden güzel yapamadı. (Evet, evet yaptıkça elim alıştı

Herkese öneririm, afiyet olsun.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2009, 20:12   #11
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Elinize sağlık sizin tarifinizde aynı mı merak ettim Sn seleste

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2009, 20:38   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Söyler miyim hiç Feriha Hanım, bakın et yemeği ile çorbanın adını bile özene bezene sakladım

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 18:59   #13
Ağaçsever
 
rrumeysaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 83
Aa bende Kayseriliyim ama hiç bilmiyorum bunu ne ayıp nasıl bilmem ya...


Düzenleyen rrumeysaa : 01-06-2009 saat 00:46
rrumeysaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024