08-04-2009, 00:29 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Nevzine (Kayseri)
ABD Başkanı Barak Hussein Obama ülkemizi ziyarete geldi ya ne kadar sufli yanımız varsa onun üzerinden ortalığa saçtık, savurduk bir güzel rahatladık... Efendim, Anıtkabir şeref defterindeki el yazısından onun gergin ve aşırı kontrollü biri olduğunu öğrendik. Sultanahmet Camisi'ni çorapla gezince hayranlıktan ağzımız bir karış açık kalınca kendi başbakanımızın ayaklarında ne vardı ona bakmayı ihmal ettik. Hele hele mecliste, ' Pek çok ABD ailesinde Müslümanlar var. Bunu çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim.' dedi ya, yani ne diyeyim hepimizin içi eriyiverdi de gönlümüzü fethediverdi. Hani var ya İstanbul Belediye Başkanlığına aday olsaydı oyların hepsini siler süpürür, Kılıçdaroğlu da Topbaş da havasını alırdı. Ama, kim ne derse desin Obama'nın ziyaretinden tek karlı çıkan Kayseri'nin unutulmaya yüz tutmuş olan nevzine tatlısı oldu. Obama'nın sofrasında yer alınca yeniden yıldızı parlayıverdi. Nevzine Kayseri'ye özgü bir tatlı. Eskiden dini bayramlarda hemen hemen her evde yapılırmış. Sonraları nadiren hazırlanır ve konuklara ikram edilir olmuş. Un tahin, yoğurt, margarin, çekilmiş ceviz veya fındık asıl malzemeleri... Kayseri'de nevzine yapmak yerine nevzine basmak denirmiş. İyi güzel de bu tatlı nasıl yapılıyor ona bakalım şimdi. Bir televizyon kanalında haberlerde apardığım tarifi şöyle: Ana malzeme 1 yumurta 3 kaşık yoğurt 5 kaşık tahin 2 çay bardağı dövülmüş ceviz içi 1 çay Bardağı Sıvı yağ (bana sorarsanız bunun yerine 250 gr tereyağ yakışır) İçine limon sıkılmış karbonat Aldığı kadar un Şurubu: Sıcak limonla kestirilmiş şurup... (Mesela 3, 5 su bardağı su, 3 su bardağı şeker kaynatılacak, sıcak hazır tutulacak) Tüm malzemeler bir kap içinde karıştırılıp yoğrulur. Yumuşak bir hamur haline gelen malzeme tepsiye bastırılarak yayılır. Hamurun üzeri çatalla ezilerek şekil verilir. Kare ya da üçgen biçiminde kesilir. 180 derecede 40 dakika süreyle pişirilir. Şeker, limon suyu ve su karıştırılıp kaynatılarak şerbeti yapılır. Tatlı fırından alındıktan sonra şerbeti sıcakken üzerine dökülür. Bu kadar... Eskiden Kayseri'de genellikle dini bayramlarda nevzine tatlısı hazırlanır ve konuklara ikram edilirmiş... Şimdilerde yapan azmış. Ama Obama'nın sofrasını şereflendirdi ya artık kim tutar bu tatlıyı... Kayseri'nin tatlı ustaları artık nevzine yetiştiremez... Foto:Kanal D |
08-04-2009, 00:49 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Dedem, büyüksünüz... Sizinle muhabbet mükemmel olur sanırım, her telden her dilden Saygılar. |
08-04-2009, 01:49 | #3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 24
|
5.yıl toplantısında ben bu serefe nail oldum.. Muhtesemdi sohbeti Hasan Abimizin.. |
08-04-2009, 08:19 | #4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ankara endemik bitkilerini konuştuğumuz toplantıda, sizin sağ cenahınızda zaman zaman konuşmaya giren sakallı beyefendiyi tanıma şerefine ve muhabbet-i mükemmele nail olduğunuzu hatırlatmak isterim |
|
08-04-2009, 08:34 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Peki Hüseyin bey bu tatlıyı sevmiş mi? Önemli olan bu. Sevmemişse biz de yemeğiz. |
08-04-2009, 09:41 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Farkında olmaz olur muyum Müjgan Hanım. Ama takdir edersiniz ki benim açımdan sadece tanışma görüşmeseydi, ayrıca toplantının bir konusu vardı. Benim kastım, şöyle başlı başına bir muhabbet. Belirttiğim gibi, her telden-her dilden |
08-04-2009, 11:10 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Agaclar.net grubu sadece konuya uygun gündemle toplanmıyor, arada sohbet toplantılarımız da oluyor, sadece birbirimizi özlediğimiz için toplandığımız günlerden birinde sizi de bekleriz efemmm |
08-04-2009, 11:11 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
|
Asıl ben davetinizi beklerim efendim |
21-04-2009, 19:58 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Ben evlenirken yemek yapmayı çok iyi bilmiyordum. Çok sevdiğim bir ablam yol gösterdi : " Güzel bir çorba, çok güzel bir et yemeği ve çok güzel bir tatlı öğren.Zeytinyağlılar zaten kolay. Bu menüye yaptıkça elin alışır, hep aynı insanlar yemeğe geliyor değil ya, bir süre böyle idare edersin." Öyle yaptım. Bu menüde tatlı olarak nevzine var (Ben bir yemek kitabından öğrendim bu tatlıyı, nezine olarak biliyorum adını ) Övünmek gibi olmasın tarifini verdiğim hiç kimse benden güzel yapamadı. (Evet, evet yaptıkça elim alıştı Herkese öneririm, afiyet olsun. |
25-05-2009, 18:59 | #13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-05-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 83
|
Aa bende Kayseriliyim ama hiç bilmiyorum bunu ne ayıp nasıl bilmem ya... Düzenleyen rrumeysaa : 01-06-2009 saat 00:46 |
|
|