agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen eylems

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-02-2009, 10:39   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Çiğdem Sütlacı

Çiğdemlerin meyve kısmı, tencere içerisinde sütle birlikte kaynatılır ve toz şeker eklenir. Fırınlanmadan ya da fırınlanarak yenir.

Bunu hiç deneyen var mı?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2009, 20:15   #2
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Bildiğimiz dağlarda olan sarı çiğdem değil mi? Çünkü Ege'de çekirdeğe de çiğdem diyorlar. İkileme düştüm. Bu şekilde denemedim ama sarı çiğdemlerin soğanlarını köyde yaşarken çocukluğumda çok yedim. Koyu sütlü ve çok lezzetli olduklarını hatırlıyorum. Denemek te fayda var.

eto26 beğendi.
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2009, 20:22   #3
Ağaç Dostu
 
herbaryum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-01-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,367
Galeri: 49
Çiğdemlerin zehirli olan türlerle karıştırılabilecek olması, hem de doğal türlerimize baskı açısından bence deneyen olmaması daha iyi. Pirinç unuyla yapmaya devam.

herbaryum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2009, 21:25   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Çiğdem sütlacının , Anadolu'da - şamanizm izlerinden olsa gerek- baharın gelişiyle kutlanan çiğdem şöleni sırasında yapıldığını sanıyorum. Yani aynı muharrem ayında yapılan aşure gibi. Baharın gelişini muştulayan çiğdemler görülmeye başlayınca köyün çocukları tepelere, dağların eteklerine çiğdem toplamaya çıkarlar. Sonra kadınlar bunlardan çiğdem pilavı, çiğdem sütlacı, çiğdem aşı yaparlar. Çiğdemler aynı zamanda kabuğu soyularak çiğ olarak da yenirdi. Anadolu'da bazı yörelerde (özellikle alevi köylerinde) çiğdem şöleninin hâlâ yapıldığını duymaktayım. Yani kaybolmakta olan baharı karşılama şölenlerimizden biri... Ancak nevruz kadar, hıdırellez kadar bilinmiyor...

Çiğdem sütlacını çocukluğumda yemişliğim oldu. Aklımda kaldığı kadarıyla koyu salep kokusu ve tadındaydı... Ya da ben şimdi yakıştırıyorum bunu... Kimbilir?

NOT: Herbaryum'un uyarısını ciddiye almakta yarar var... Hem artık çiğdem soğanları korunmaya alındığına göre böyle bir lüksümüz artık yok... Bknz:Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticareti

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2009, 22:48   #5
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Çiğdem, baharda çeliklerle sökülerek saç örgüsü gibi yapılıp çocuklar kırdan öyle gelirler, hatta pazarda da satarlar. Bir deste alıp bu yaz dikeceğim. Soğanı üzerinde kuru file benzeri kabuklar soyularak çiyçiy yenir. Öyleyse sütlacı da yapılıp yenilebilir. Bu çiğdemin yaprakları ince uzun ve ortası beyazdır.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2009, 21:45   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Çiğdemlerin meyve kısmı, tencere içerisinde sütle birlikte kaynatılır.....
Çiğdemlerin meyvaları yoktur. Sanırım siz başka bir bitkiyle karıştırdınız. Çiğdemlerin soğanları vardır. Bu tarifiniz bazı yanlış anlaşılmalara meydan verdiği için düzeltme gereği duydum.

herbaryum'un da belirtiği gibi çiğdemin pek çok türünün tohum ve soğanları zehirlidir. Çünkü çeşitli alkaloitleri içerirler. Bu alkaloitlerden örneğin kolşisin romatizma, kanser, damla (gut) başta olmak üzere bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyormuş.

Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı olan safran gibi belki bir gün yemek yapımında (çorba, pilav, sütlaç vs) kullanılması için de bir kültür türü geliştirilerek tarımı yapılabilir.
Neden olmasın?
Ama hangi amaçla lursa olsun doğadan toplamaya hayır...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2009, 22:27   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Başka bir nedenle Gölbaşı Belediyesi'nin sitesine bakıyordum.

Çiğdem Sütlacı tarifi orada görüp merak etmiştim. Meyve konusu ilk itiraz edilecek noktalardan biri gibi gelmişti... Neyse ki yazıldı Teşekkür ederim.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024