agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-03-2009, 22:19   #1
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Lokma

Genelde ölçü kullanmam am ilk kez deneyecek olanlar için göz kararı yazmaya çalışayım;

1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı kurumaya, 1 çay kaşığı toz şeker,1 çay bardağı ılık süt, 1 çay bardağı ılık su, bir çimdik tuz, yaklaşık 2 su bardağı un. Kızartmak için sıvıyağ.

Ilık süt, su, tozşeker, maya karıştırılır,yağ, tuz ve un azar azar ilave edilerek cıvıkça bir hamur elde edilir.

Mayalanmaya bırakılır. Bir kase su ve bir çaykaşığı hazırlanır.

Sol avuca alınan cıvık hamur,el yumruk yapılarak azıcık çıkarılır, çıkan hamur çay kaşığıyla alınır, kızgın yağa atılır.

Kaşık her seferinde suya daldırılır ki hamur yapışmasın, yağda kızaran hamurları ara ara kevgirle karıştırıp, eşit kızarması sağlanır. Kızaran hamurlar delikli süzgece alınarak fazla yağı süzdürülür.

Eklenen Resimler
   
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2009, 22:21   #2
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
İsterseniz şerbet hazırlayıp, hamur kızarır kızarmaz alıp, şerbete atıp tatlı lokma elde edebilirsiniz.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2009, 22:49   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Ellerinize sağlık Berduray

Bu lokmayı hemen hemen her pazar, içine kaşar rendeleyerek yaparım. Oğluma peynir yedirmenin yegane çaresi. Çocuğu peynir yemeyen annelere önerilir. Ruhları duymuyor

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 17:15   #4
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Teşekkürler Sayın Seleste.

Peyniri hamura mı katıyorsunuz, yoksa kızarttıktan sonra arasını açıp içine mi dolduruyorsunuz?

Hamura koyunca kızarırken eriyip, sünüp yanmıyor mu acaba?

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 17:53   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın seleste,
Peynir yemeyen çocuğunuza yazacağım usulde bir kere peynir yapın ve sofraya ortaya koyun sahanı, sıcak ekmekde olsun kahvaltıda. Her pazar isteyeceğine eminim.
Sert deri tulumdan serçe parmağında kalıplar kesin, suya tutun hafifçe ıslansın. Bir kapta bulunan un ile iyice beleyin peyniri una.
Tereyağ eritin bir kapta biraz bolca ve unladığınız peyniri kızmış tereyağda yanmayacak kadar kızartın.
Benim kızım buna hiç bir zaman hayır deyemedi. Hala yapayım hala deyemez.
Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 21:18   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Sayın Berduray, peyniri hamura rendeliyorum. Oğlum,içinde peynir görünen hiçbirşeyi yeiyor.Bir dahaki yapışınızda, hamuru yarılayınca geri kalanına bir miktar kaşar peyniri ekleyerek siz de deneyin, bakalım beğenecek misiniz ?

Sayın Hoşseda, tarfiniz lezzetli görünüyor. Tulum peynirini gelişigüzel kopararak mı una buluyoruz, yoksa biraz yassılaştırıp pane gibi mi yapıyoruz ? Bir de tereyağı tavada yanmıyor mu ? Selamlar.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 23:45   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın seleste,
Cok eskilerden gelen bir lezzettir.
50 yıl önceleri peynir çok pahalı bir katıkdı ve el ayası gibi bir kaç parça peyniri tereyağda kızartıp çok sayıdaki evladının önüne çok sık koyabilecek aile sayısı da yok denecek kadar azdı.
Bizim evde çok nadir yapabilirdi rahmetli annem. Çok severdik ama bir hafta ( salıdan salıya pazardan eve peynir alınırdı) katık edileceğini bildiğimiz peynirden bu lezzetli kahvaltılığı annemizi de üzmemek için talep dahi etmezdik. Zaman, arada şikayet de etsek iyiye doğru gitmiş ki şimdi çocuklarımıza yedirebilmek için muhtelif oyunlar düzenlemekteyiz.
Kökeni Rumeliye dayanır.
El ayası büyüklüğünde dilimler kesin ve çok kalın olmasın ( en çok serçe parmağı kadar kalınlık kafidir).
Tereyağını bol tutun yanmaz, unlanmış peynir hemen kızaracaktır zaten.
Hoşçakalın


Düzenleyen hosseda : 08-03-2009 saat 13:57
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024