01-03-2009, 22:19 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Lokma
Genelde ölçü kullanmam am ilk kez deneyecek olanlar için göz kararı yazmaya çalışayım; 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı kurumaya, 1 çay kaşığı toz şeker,1 çay bardağı ılık süt, 1 çay bardağı ılık su, bir çimdik tuz, yaklaşık 2 su bardağı un. Kızartmak için sıvıyağ. Ilık süt, su, tozşeker, maya karıştırılır,yağ, tuz ve un azar azar ilave edilerek cıvıkça bir hamur elde edilir. Mayalanmaya bırakılır. Bir kase su ve bir çaykaşığı hazırlanır. Sol avuca alınan cıvık hamur,el yumruk yapılarak azıcık çıkarılır, çıkan hamur çay kaşığıyla alınır, kızgın yağa atılır. Kaşık her seferinde suya daldırılır ki hamur yapışmasın, yağda kızaran hamurları ara ara kevgirle karıştırıp, eşit kızarması sağlanır. Kızaran hamurlar delikli süzgece alınarak fazla yağı süzdürülür. |
07-03-2009, 17:53 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Sayın seleste, Peynir yemeyen çocuğunuza yazacağım usulde bir kere peynir yapın ve sofraya ortaya koyun sahanı, sıcak ekmekde olsun kahvaltıda. Her pazar isteyeceğine eminim. Sert deri tulumdan serçe parmağında kalıplar kesin, suya tutun hafifçe ıslansın. Bir kapta bulunan un ile iyice beleyin peyniri una. Tereyağ eritin bir kapta biraz bolca ve unladığınız peyniri kızmış tereyağda yanmayacak kadar kızartın. Benim kızım buna hiç bir zaman hayır deyemedi. Hala yapayım hala deyemez. Hoşçakalın. |
07-03-2009, 21:18 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Berduray, peyniri hamura rendeliyorum. Oğlum,içinde peynir görünen hiçbirşeyi yeiyor.Bir dahaki yapışınızda, hamuru yarılayınca geri kalanına bir miktar kaşar peyniri ekleyerek siz de deneyin, bakalım beğenecek misiniz ? Sayın Hoşseda, tarfiniz lezzetli görünüyor. Tulum peynirini gelişigüzel kopararak mı una buluyoruz, yoksa biraz yassılaştırıp pane gibi mi yapıyoruz ? Bir de tereyağı tavada yanmıyor mu ? Selamlar. |
07-03-2009, 23:45 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Sayın seleste, Cok eskilerden gelen bir lezzettir. 50 yıl önceleri peynir çok pahalı bir katıkdı ve el ayası gibi bir kaç parça peyniri tereyağda kızartıp çok sayıdaki evladının önüne çok sık koyabilecek aile sayısı da yok denecek kadar azdı. Bizim evde çok nadir yapabilirdi rahmetli annem. Çok severdik ama bir hafta ( salıdan salıya pazardan eve peynir alınırdı) katık edileceğini bildiğimiz peynirden bu lezzetli kahvaltılığı annemizi de üzmemek için talep dahi etmezdik. Zaman, arada şikayet de etsek iyiye doğru gitmiş ki şimdi çocuklarımıza yedirebilmek için muhtelif oyunlar düzenlemekteyiz. Kökeni Rumeliye dayanır. El ayası büyüklüğünde dilimler kesin ve çok kalın olmasın ( en çok serçe parmağı kadar kalınlık kafidir). Tereyağını bol tutun yanmaz, unlanmış peynir hemen kızaracaktır zaten. Hoşçakalın Düzenleyen hosseda : 08-03-2009 saat 13:57 |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|