agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-11-2006, 11:06   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Süt Helvası

TATLILAR

SÜT HELVASI (Yöresi Artvin -Hopa)

Yapılışı : 1/3 ölçüsüne göre hazırlanır.
Üç Kg. Süt e 1 Kg şeker karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayınca karıştırılmaya başlanır bu karıştırma işlemi tahminen 2-3 saat sürebilir. Taki süt bozadan daha koyu bir kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Bu kıvamda ki süt geniş bir tepsiye dökülüp soğumaya bırakılır Ilık halde iken baklava dilimleri şeklinde kesilir ve iyice soğuduktan sonra ikram edilir. Afiyet olsun.

 
Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2009, 23:16   #2
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Tarif için teşekkürler. Annem çok güzel yapardı süt helvasını. Artvinde kaldığımız zaman büyükannemiz öğretmişti. Her defasında "ateşten indireceğiniz zamanı iyi kestirebilmelisiniz. Önce indirsenizde geç kalsanızda ayarı tutturamazsınız" derdi.

Çok zahmetli bir tatlı ve zahmeti kadar da güzel.

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2009, 00:27   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 429
Hiç tatmadığım bir lezzet, sütlü tatlılar dışında hiç tatlı sevmeyen biri olarak bu reçeteyi ilk fırsatta deneyeceğim. Ama 2-3 saat ocak karşısında karıştırma işi pek bir zormuş, hele bu sıcakta. Bir gece, piknik tüpümü alıp terasta yapacağım. Tarif için teşekkürler.

bennur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2009, 00:36   #4
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Sevgili Bennur ilk kez deneyecekler için üç kilo sütü kaynatıp tutturmak çok zor olur. Eğer balkonda piknik tüple deneyecekseniz başlangıç olarak bir kilo süte yarım kilo şeker katarak yapın. miktar az ve eşit olunca daha çabuk kesilecektir. Daha az yorucu olur sizin için


Düzenleyen sevim.K : 12-07-2009 saat 23:22
sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 12:47   #5
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,878
Galeri: 167
Bursa' da ki akraba düğünlerinde hep ikram edilir süt helvası.. Annem de çok güzel yapar. Ne de olsa köklerim Artvin'li 15 gün öce yine Bursa' da düğündeydim. Çok güzel bir örneğini yedim.. Yapanın ellerine sağlık.. Ben de deneyeceğim. Umarım başarırım.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 13:18   #6
Ağaçsever
 
maviperi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 92
Tatlı özellikle de sütlü tatlı olunca içim gidiyor ama karıştırma işlemi beni korkuttu bir gün o işlemde yardım edecek birini bulunca deneyeceğim.Teşekkürler...

maviperi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 13:21   #7
Ağaçsever
 
maviperi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 92
Bir şey kafama takıldı.Mahmut Bey'in tarifin de 3 kilo süte bir kilo şeker derken,Sevim Hanım'ım tarifin de 1 kilo süte 1 kilo şeker deniyor(ilk defa deneyecekler için olduğundan dikkatimi çekti)Bu durumda şeker çok olmaz mı acaba ? Saygılarımla...

maviperi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 14:04   #8
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Sevgili Maviperi; Mahmut Leventoğlu Beyin yazmış olduğı 1/3 oranı doğru yani üç kilo süte bir kilo şeker. süt helvasının özelliği veya güzelliği o üç kilogram sütün ağır ateşte ve sürekli karıştırılarak kesilmesi. Annem - doğrusu ben annemin vefatından beri bir kaç kez denemekle beraber aynı kıvamı bir türlü tutturamadım, çalışıyorum, öğreneceğim- sütün kesilmesinden sonra hafif koyulaşmaya başladığı zaman ateşten alır, yerde çabuk çabuk karıştırarak koyultur sonra da bolca çekilmiş fındık serptiği masanın üzerinde yuvarlayarak incecik rulo yapardı. Sonrada bıçakla hafif yassı olacak şekilde keser kutulara yerleştirirdi. Mis gibi süt kokusu fındık kokusuna karışır harika bir tatlı olurdu. Ağzımızda eriterek iyice tadını lezzetini hissederek yerdik.

Benim yazdığım 1/0,5 ölçü annemin öğrenirken deneyin diye verdiği ölçüydü.
Kıvamını bulmak kolay olmuyor süt helvasının. "Ağır ateşte üç kilo sütü iki üç saat karıştıracaksınız bir de ayarını tutturamazsanız beton gibi sert bir şey elde edersiniz yazık olur. Öğreninceye kadar çok az sütle deneyin. Eğer eşit miktarda süt ve şeker koyarsanız çabuk kesilir. Fazla yorulmamış olursunuz" derdi. Annem vefat edeli dört yıla yakın zaman oluyor. Ben bir iki denememde istediğim başarıyı sağlamış değilim henüz

Tabi bunun nedeni sadece süt helvasının kıvamını ayarlamanın zorluğu değil; benim mutfak konusundaki beceriksizliğimde olabilir


Düzenleyen sevim.K : 12-07-2009 saat 23:23
sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 22:52   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,225
Galeri: 3
Merhabalar,

Bu tatlıyı yapmaya çalışacağım. Ancak birkaç soru var tatlının yapımına dair :

1) Süt kaynadıktan sonramı şekeri ilave edeceğiz. Yoksa başında süt soğuk iken mi ?
2) Süt kaynadı ve karıştırmaya başladık. Ateş hemen kısılacakmı, yoksa aynen mi devam edilecek. Kısılacak ise ne ölçüde kısmak gerekecek ?

Teşekkürler.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 23:30   #10
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Merhabalar,

Bu tatlıyı yapmaya çalışacağım. Ancak birkaç soru var tatlının yapımına dair :

1) Süt kaynadıktan sonramı şekeri ilave edeceğiz. Yoksa başında süt soğuk iken mi ?
2) Süt kaynadı ve karıştırmaya başladık. Ateş hemen kısılacakmı, yoksa aynen mi devam edilecek. Kısılacak ise ne ölçüde kısmak gerekecek ?

Teşekkürler.

Sevgili Maviperi; annemden kalan notlarıma bakarak düzelttim. Annem öğreninceye kadar az süt ve şeker kullan diyerek 1 kg. süt 0,5 kg. şeker demiş.

Sevgili Hoşseda; süte şekeri katın karıştırarak şekeri eritin. Süt kaynamaya başlayınca ataşini kısın. Eğer "hayır öğreneceksem gerçek ölçüleri kullanacağım diyorsanız üç kg. sütü orta gözde kaynatır kaynayınca ateşi yarıya alırsınız.

Hayır ilk denememde az süt kullanayım diyorsanız bir kg. sütü kaynadıktan sonra küçük göze alır ateşi biraz kısarsınız.


Düzenleyen sevim.K : 14-07-2009 saat 10:24
sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2009, 18:14   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,225
Galeri: 3
Merhabalar,

Hafta sonu bu tatlıyı yapmaya çalıştım.

İlk denemede 1 kg. süte 1+ 1/4 su bardağı toz şeker kattım. Yaklaşık 55 dakikada süt helva haline geldi ancak çok şekerli bir tatlı oldu.

İkinci denememde şekeri 3/4 su bardağına düşürdüm, ateşi de daha fazla kıstım. Helvalaşma süresi 1 saat 15 dakikaya çıktı, karar şekerli güzel bir tatlı oldu.

Sütlü tatlıları seven birisiyim, hanıma bırakmam kendim yaparım genellikle, ama pirinçli sütlaç kadar sevemedim bu tatlıyı. Veyahutta süt kullanarak yaptığım irmik helvası kadar da sevemedim. Ama eminimki becerebilseydim onlardan aşağı kalmazdı.

Tarif için teşekkürler, hoşçakalınız.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019