agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-11-2008, 17:38   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Ayva tatlısı

Eskiden meteroloji mi vardı?
Ne yapsın atalarımız?...
Börtü böceğe, ayvaya nara, havaya, karaya, denize bakarak hava tahminlerinde bulunurlarmış?..
Ama, çıkardıkları sonuçları küçümsemeye gelmez... Çünkü, gözlemlere ve deneyimlere dayanan sonuçları yabana atmamak gerek... Atalarımız, "Ayva bol olursa kış sert geçer" demişlerse gerçeklik payını görmezden gelemeyiz...

Evet ya, ayvalar bu sene pek bol... Kış sert geçecek diye hayıflanmaktansa fırsat bu fırsattır deyip ayvadan bol bol yararlanmak gerek...
Ayva deyip geçmeyin ha...

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, ayvada pektin, tanen, şeker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunduğunu, tohumlarında ise yüzde 14-18 oranında tutkal maddeler, yüzde 16-20 oranında yağ, tanen, renkli maddeler ve yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve emülsin olduğunu belirttikten sonra şunları da söylüyor:

"Meyvelerinden hazırlanan şurup ve kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir. Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu giderir. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Vücudun gelişmesine yardım eder. Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.

Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi edici olarak görev üstlenmekte, cinsel arzuyu kuvvetlendirmektedir. Tereyağında pişirilen ayva; nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir. Ayva çiçeği bal ile macun yapılıp yutulursa, baş ağrısını keser. Ayva çiçeği kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır. Ayva kokusu kalp ve dimağı kuvvetlendirir. Ayva hoşafı yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir. Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği giderir."

Ayva hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan salya gelmesini önlediğini de belirten Prof.Dr. Karadeniz, şöyle devam ediyor:

"Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılır, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir. Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilmelidir. Ayva suyu aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır. Doğumu kolaylaştırmak için ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilmelidir.

Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayva suyu iştah açar, böbrek ve sidik torbası iltihaplarını iyileştirir. Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler. Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir. Ayva böbrek zafiyetine, mide zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, çok faydalıdır. Pişirilmiş ayva iyi gelir.

Ayva suyu vesveseye ve mide ülserine iyi gelmekte, dimağı kuvvetlendirmektedir. Göz beyazı, göz kapak ve kirpiklerinin iltihaplanmasında ayva yaprağı kaynatılıp soğutulduktan sonra gözler günde birkaç kez yıkanır. Ayva meyvesi üzerindeki tüyler kanayan yere konursa kanamayı durdurur. Beyaz akıntıya karşı ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve haricen yıkanılmalıdır. Ağız içi yaraları ve boğaz iltihapları için kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen şurup gargara olarak kullanılırsa şifa verir" (http://www.gidaraporu.com/ayva-hastalik-sifa_g.htm)

Yani anlaşılan o ki "ayvayı yemek"le hiç de kötü bir duruma düşmüş olmuyorsunuz...

Evet ayvadan yapılabilecek türlü çeşit yemek ve tatlı var...
Reçeli, marmelatı, püresi, ezmesi, jölesi, kompostosu, dolması, pilavı (pirinç-bulgur), pazılısı, kerevizlisi, turtası, strudeli, humusu, tavuk salatası, tas kebabı, soğan kebabı, yahnisi, boranisi, güveci, poğaçası, tartı, suflesi, keki, gözlemesi, bezelesi....

Şimdi size yapılabilen en kolay ayva tatlısının tarifini veriyorum: Ben üç büyük ayvadan yaptım. Siz sofra nüfusunuza göre miktarı ayarlayabilirsiiz...

AYVA TATLISI:
- Üç ayva
- Toz şeker
- Pekmez (Keyfe bağlı. Ben denemek için koydum)
- Ayvaların çekirdekleri
- Limon
- Su
- Tarçın
- Karanfil
- Kaymak
- Ceviz içi ya da fındık
(Doğal olmayan şeker boyasından uzak durun...)

Yapılışı:
Bir tepsinin içine içinde kabuk tarçın, karanfil ve (kullanmadığımız yarım limonun suyu) olan bir aida çay bardağı kadar su... (Kabuk tarçın yoksa toz tarçını ayvaların içine koyacağınız toz şekerin içine karıştırabilirsiniz )....

Ayvaların kabuğunu soyuyoruz, ortadan boylamasına ikiye bölüp çekirdek yuvalarını oyuyoruz... (Aman bıçağı avucunuza kaçırmayın...) Çıkan çekirdekleri tepsideki suyun içine atıyoruz. Soyup, çekirdek yuvalarını oyduğumuz bu ayvaları hemen İkiye kesilmiş limonla hafif sıktırarak ovalayıp tepsiye sıralıyoruz... Çekirdek yuvalarına bir tatlı kaşığı pekmez (koşul değil) ve taşıncaya kadar toz şekeri dolduruyoruz... (Bknz: İlk resim)
Üzerini kapatarak üzerindeki şeker eriyinceye kadar kaynatıyoruz... (Bknz: 2. resim)
Bu arada fırını 200 derecede ısıtıyoruz... Ocaktan alınan ayvalarımızı bu defa üstü açık şekilde hemen fırına veriyoruz... Ayvaların rengi koyulaşıncaya kadar fırında kaldıktan sonra çıkarıyoruz. (Bknz: 3. Resim)

İşte şimdi sabırla beklemeniz gereken bir aşamaya geldiniz... Bırakın dışarda soğusun... Ben üzerini bir tepsiyle kapatarak balkona koydum... Çabuk da gece kar soğuğu vardı hemen de soğudu yani...

Bana sorarsanız oda sıcaklığında bir gün beklesin...
Tadı iyice otursun... Zavallı ayvalar yok ocağın üstünde, yok fırının içinde, yok balkonun ayazında derken fena halde hırpalandılar değil mi ama... Bırakın biraz kendilerini toparlasınlar...

Geldik tatlımızın sunum aşamasına:
Ayvamızı bir tatlı tabağına alıyoruz. Bir kaşıkla tepsideki şurubundan alıp üzerine gezdiriyoruz... Sonra kaymak ve üzerine ceviz içi **** fındık kırıntıları ve kıyılmış kuru kayısı... (Bknz: 4.Resim) Afiyet olsun...

Görüyorsunuz, bir ayva tatlısı tarifi vermeye kalktım yazdıklarım tarif değil roman oldu...

NOT:
Küçücük bir itiraf: Evde kaymak yoktu... Fotoğraf için yoğurt kullandım... Sonra onu bir güzel yedim... Harika... Valla siz de deneyin derim...

Eklenen Resimler
    
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2008, 18:42   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2007
Şehir: Tuzla/İstanbul
Mesajlar: 389
Galeri: 7
Sayın dedem,
Çok pratiksiniz, kaymak yerine yoğurt uyarlamanıza bayıldım, madem tadı da iyi oldu.

tugo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2008, 18:14   #3
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Bilmiyorum sizlerde de olur mu? Bazen çok hamaratlaşırım, dünyayı deviresim gelir. Hemen ya mutfağa girer, çeşit çeşit yemek ve tatlılar (hem de en el oyalayıcılarından) yaparım. Ya da evi temizlemeye koyulurum.
Evvelki gün yine böyle bir günümdeydim. Yaptıkça yaptım. Bir kısmını çocuklara yolladım. Biz de halâ yemeğe devam ediyoruz.
Etli lahana dolması sardım. Hem ayva tatlısı yaptım hem de krem karamel. Torunum için de muzlu rulo pasta.

Ayva tatlısını burada sizlerle paylaşmak istedim. Bir de baktım ki sevgili dedem de tarif vermiş.
Ne güzel, onun tarifini de ilk fırsatta deneyeceğim.

Ben üç ayvadan yaptım.
Ayvaları soyacakla soyun, kabuklarını uzun tutmaya bakın. Soyulan ayvaları ortadan bölerek, çekirdekli kısmı sertlikleri ile beraber temizleyin ve su dolu bir kaba atın.
Daha sonra bir adet ayva ve bir adet elmayı soyarak rendeleyin.
Yayvan bir kabın dibine soyulan ayva kabuklarından serpiştirin. Sonra yarım ayvaları dizin ve oyulan çekirdek yerlerine birer çorba kaşığı dolusu tozşeker koyun. Rendelenmiş ayva elma karışımından irice toplar yaparak bu oyuklara oturtun ve üzerlerine yine bir veya birbuçuk çorba kaşığı tozşeker ilave edin.
Bir tülbent içine koyduğunuz bir miktar ayva çekirdeğini de bohça yaparak tencerenin kenarına iliştirin. Birbuçuk veya iki çay bardağı kadar su ilave ederek, çok kısık ateşte birbuçuk saat kadar pişirin.
Ayvaların rengi çok tatlı bir pembe oluyor, daha kırmızı sevenler, daha sonra kızgın fırına sürerek renklerini koyulaştırabilirler, ama biz bu şekilde seviyoruz.
Ayvalar pişip de soğuyunca sevis tabağının dibine önce biraz şerbetinden dökün ve sonra ayvaları sıralayın. Dibine serpiştirdiğiniz ayva kabukları, hem ayvanın dibinin tutmasına mani olur, hem de servis tabağında süs olur.
Üzerini kaymak veya arzu ettiğin fındık fıstıkla süsleyerek servis yapın.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2008, 18:18   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Ayva tatlısı

Name:  PC140001.jpg
Views: 1184
Size:  17.9 KB

Name:  PC140002.jpg
Views: 1138
Size:  36.0 KB

Name:  PC140004.jpg
Views: 1169
Size:  34.2 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2008, 18:21   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Name:  PC140006.jpg
Views: 1050
Size:  34.9 KB

Name:  PC160056.jpg
Views: 1060
Size:  36.4 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2008, 19:24   #6
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ellerinize sağlık, her iki tarif de çok güzel.

Güler Hanım, kabuklar iyi fikir gerçekten.

Geçen gün yaptım, yaparken bir tarife aynen bağlanamıyorum ya da aramaya üşeniyorum. Genelde pişirirken kokulara ya da hislerime göre ilaveler yapıyorum. O gün içine kabuk tarçın, karanfil tohumu, çekirdekleri koydum, ortalarına ayva rendeledim. Şekerim yetmeyince ne yapayım diye düşünürken aklıma pekmez geldi ve ilave ettim. Fırına attım, elektrikler kesildi, borcamı ocağa koydum hafif dibi tuttu. Kabukları bilseydim problem olmazdı

Neyse sonuçta Sn. Dedem'in tarifindeki gibi pekmezin çok yakıştığını gördüm.

Not: Ortaları daha çabuk yumuşasın diye bie süre şekerini ilave etmeden pişiriyorum, sonra şeker ilave ediyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024