agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-10-2008, 17:08   #1
aer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 342
Balkabağı ile yapılan tatlılar

Kabağı rendeler, biraz şeker ve mısır unu **** irmik(isteğe göre) ile karışım yapılır ve kol böreği şeklinde sarıp fırınlardık.Kimi zaman üstüne şerbet yapar kimi zaman börek gibi yerdik. Genelde lazlar çok yaparlar, börek tatlı arası olur. Birde kabağı avuç içinden büyük parçalara ayırıp, kuzine sobası **** büyük fırında kabuğu alta gelecek şekilde, içine istediğiniz miktarda şeker atarak pişirir, kaşıkla kazıyarak yerdik. Hepside nefis olurdu.

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 11:41   #2
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Balkabağı denilince benim favorim pastasıdır. (İstanbul'da bir pastane çok güzel yapar). İstanbul'dan ayrılınca bende kendim yapmaya başladım. Hazırından farklı oluyor ama sonucundan memnunun.

Kabağı soyup, çok az şeker ile pişirip, püre haline getiriyorum. İri dövülmüş bol ceviz ile karıştırıyorum. Bu karışımı kek arası ve üstünde kullanıyorum (Krem şanti gibi). Eğer kestane zamanıysa, kestane püresini ara katlarda kullanıp, kabak püresini pastayı tamamen kaplamak için kullanıyorum.


Düzenleyen üzüm : 18-10-2008 saat 11:45 Neden: yazım hatası
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 12:52   #3
Ağaç Dostu
 
negif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 101
Uzum, bu tarifi tuttum en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum.
Ben de bunun benzerini kek yerine bisküviyle yapıyorum; pişmiş bal kabağını çatalla eziyorum, bisküvileri süte batırıp tepsiye diziyorum üstüne kabak, iki kat bu şekilde diziyorum üzerini kremşantiyle kaplıyorum çok güzel oluyor tavsiye ederim.

negif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 13:37   #4
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Babaannem (1900 doğumlu) tatlıları çok severdi ve bize çocukluğunda yediği balkabağını tarif ederdi. Pekmez yapılırken, içine ayıklanıp kesilmiş balkabağı file içinde daldırır ve pekmezle beraber pişirirlermeiş.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 13:59   #5
Ağaç Dostu
 
evrim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 236
ne değişik tarifler varmış . ben sadece sıradan bildiğimiz cevzili kabak tatlısını bilirdim. oysaki çok severim. en kısa zamanda ben de pasta tariflerini denemeyi düşünüyorum

evrim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2008, 16:55   #6
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Kabak Sütlüsü-Malez

Malzemeler
1 kilo karakabak **** balkabağı
1 kilo süt
1 kaseden biraz az şeker
1 çay kaşığı tuz
Kabağı soyup küp, küp doğrayalım. Yıkayalım. Tencereye koyup, bir bardak suyla pişirelim. İyice pişince ; sütü, şekeri ve tuzu ilave edelim. Mikser ile çırpalım. Ya da kudallayalım da Karadeniz'e özgü olsun. Tekrar ocağa koyalım. Kaynatalım. Altını kapatalım. Kaselere boşaltalım. Ha, şimdi tercih sizin. İster sıcak, ister soğuk ; kabak sütlünüzü yiyebilirsiniz artık

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2008, 15:59   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-06-2007
Şehir: Rize
Mesajlar: 482
Galeri: 35
Burada pekmez yapılırken içine kabak doğranıp fındık ceviz vs. de katılıyor harika oluyor.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 05:09   #8
Ağaç Dostu
 
Auguste's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
Merhaba,
Bal kabağı tatlısı olarak Hatay ilimizde yapılan tatlı yediğim en güzel tatlılardandır.
Benim bildiğim iki çeşit bal kabağı var bir içerisi olgunlaştığında lif lif ve yumuşak olan bir de normal pişirlmeden önce sert olan kabak.İlki yumuşak olan kabaktan yapılıyor. Dilim dilim (kavun dilimi gibi düşünün) bu şekilde doğranıp bir şekilde dışı sertleştiriliyor. Yendiği zaman dışı hafif sert içi yumuşak şekerli bir tatlı oluyor. Çok lezzetli en son 10 seneden fazla oldu yiyeli. Tarifini varsa veya kabağın cinsini bilen varsa ben de bu sayede bilgilenmiş olurum.
İyi çalışmalar dilerim.

Auguste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 10:20   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Yetiştirdiğim ürünlerin tatlısı.

2009 yılında yetiştirdiğim bal kabağının, görüntüsü ve yapılan tatlısının görünümü.

Eklenen Resimler
  
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 12:17   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 11
Balkabaklı kek favori kekimdir..

Bal kabağı pastası

rumma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2010, 11:17   #11
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Kabak Pestili

İnternetde dolaşırken kabak pestili (pumpkin leather) karşıma çıktı. Biraz araştırınca çilek pestili buldum; fotoğraflarını görünce seneye yapmak farz oldu diyerek geçen seneden kalma ufak balkabağından kabak pestili yapmaya karar verdim.

Balkabağını soydum, doğradım, çok çok az su koyarak yumuşayana kadar pişirdim. Tahta kaşık yardımıyla ezerek şeker ilave ettim; şeker eriyene kadar karıştırdım. Biraz soğuyunca bir miktar tarçın ilave ettim. Şeker ve tarçını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. (Tarçını 1 tatlı kaşığı kullandım, aslında 1 çay kaşığı, belki daha azı yeterli olurmuş. Hem tadını keskin yaptı hem de rengini biraz koyulaştırdı.)

Karışımı ince tel süzgeçten geçirdim. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye karışımı yaydım. (Bu aşamada hata yapmışım; daha kalın yaymam gerekirmiş. en az 0.5-1 cm. olmalıymış) Üzerine tül örterek güneşe koydum. İnce yaydığım için akşama olmuştu. Biraz sertleşmesi için buzdolabına koydum. İnce olduğu için yağlı kağıttan ayırmak ve katlamak çok zor oldu; şekilsiz oldular.

Tadı güzel olduğundan taze kabakla tekrar denemeyi hak etti. Püre halindeyken içine ceviz de koymayı düşünüyorum.

Eğer istediğim gibi olsaydı şerit halinde kesip, katlayıp, cam kavanoz içinde buzdolabında saklayacaktım. Bu şekilde buzdolabında 3 ay saklanabiliyormuş.


Düzenleyen üzüm : 19-11-2010 saat 20:56 Neden: ilave
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2010, 20:42   #12
Ağaçsever
 
Estergon80's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2010
Şehir: Muğla
Mesajlar: 65
Galeri: 1
Bende balkabaklı un helvası yapıyorum. Estergon helvası koydum adını Un helvasını bildiğimiz usul yapıyorum 1 bardak un 75 gr yağ ile iyice kavruluyor. Daha önceden yaptığımız kabak tatlısın dan( bildiğimiz kabak bir gece önceden şekerlenir sabah kısık ateşte 20 dk pişirilir bol bu salar )2 dilim tatlı ile kalan şerbetten 1 bardak alınır balkabakları ezilir şerbtle beraber pişmiş olan una karıştırılır. O şekerli balkabağı suyu ziyan olmamış oluyor bu vesile ile sevgiler..

Estergon80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2011, 10:57   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2011
Şehir: düzce/istanbul
Mesajlar: 2
balkabaklı rulo lokum

bu başlığı görünce benim çok sevdiğim tatlıyı eklemek istedim.
tatlıyı en büyük dikdörtgen borcamda hazırladım.yanılmıyorsam 27*40 cm.lik neredeyse büyük fırın tepsisi kadar olanından.hazırladıktan sonra 5-6 saat buzdolabında bekletiyoruz güzelce rulo sarılıyor.sarmada problem çıkarmayan bir kolay tatlı.lokum gibi yumuşacık.balkabağı yerine elma,havuç ile de değişik versiyonlarını yapmayı düşünüyorum.resim

balkabaklı rulo lokum:

* 2,5 su bardağı kabak tatlısı püresi
* 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
* 1,5 su bardağı robotta çekilmiş sade petibör bisküvi
* 2 çay kaşığı tarçın
* yarım su bardağı süt(karışıma eklenecek)
* 1 poşet kremşanti
* yarım su bardağı soğuk süt(kremşantiyi çırpmaya)
* 1,5-2 su bardağı hindistan cevizi

kremşantiyi sütle çırpın.hindistancevizi ve krema hariç kalan malzemeleri karıştırıp yoğurun.en büyük dikdörtgen borcama yağlı kağıt/streç film serin.kenarlarından sarkıtın.bola hindistan cevizi serpin.(hindistan cevizinin yarısını serpin tepsiye dibi kaplansın.)karışımdan kaşıkla parça parça koparıp yerleştirin.kaşığın tersini ıslatarak ya da ıslak elle bastırın tepsiye.üstüne çırpılmış kremayı ekmeğe yağ sürer gibi ince sürün.buzdolabında en az 5-6 saat bekletin.sonra tepsinin enince serçe parmak uzunluğunda şeritlere kesin.boyunca da tam ortasından 1 kere kesin.boydan 1 enden bir sürü çizgi geçecek.küçük dikdörtgenlerin kenarından bıçağın ucu ile kaldırıp rulo sarın.çatlaklar olsa da mühim değil elinize alıp sıkıştırın düzelirler.tabağa döktüğünüz hindistan cevizi üzerinde yuvarlayın.hindistancevizine bulansınlar.tepsiye dizdiğiniz lokumları ister ilk resimdeki gibi dizin.isterseniz de servis zamanı ortadan ikiye kesip dik olarak dizin tabağa.birkaç tur yuvarlayınca kağıt ya da naylon üstünde rulolar çok düzgün oluyor.ruloları akşamdan hazırladım.1 gece dolapta beklediler.

balpare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2011, 11:27   #14
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
İtalyanlar bal kabaklı risotto (pilav) yapıyorlar. Ayıklanıp kabukları soyulan ve ufak ufak doğranan bal kabakları bir tencerede kaynatılıp patates gibi haşlanıyor. Haşlanan kabaklar tenceredeyken kaşıkla eziliyor ve püre gibi bir şekle sokuluyor. Sonra içine pirinç konuyor. Pirinçler de piştikten sonra yemek hazır oluyor. Turuncu, yumuşak bir pilav oluyor. Tadı domatesli pilavı andırıyor. Damak tadımıza çok aykırı değil. Denemenizi öneririm. Özellikle domatesli pilav sevenler bal kabaklı risottoyu beğeneceklerdir.


Düzenleyen Baki Berk Kayalar : 11-01-2011 saat 11:28 Neden: Ayarlama
Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024