18-09-2010, 21:16 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Profiterol
Sizlerle yıllardır yaptığım , hiç bozulmayan, yiyenlerin beğendiği ve tarif aldığı profiterolümü paylaşmak istedim Malzemeler : 75gr. margarin 185gr. su (yaklaşık 1 su bardağından 1 parmak eksik) 5gr. şeker, 2 gr.tuz (bir fiske) 1 su bardağının 2/3'ü kadar un 3 yumurta Hazırlanış : 75gr. margarin orta büyüklükte tencerede kısık ateşte eriyecek. 185gr. su (yaklaşık 1 su bardağından 1 parmak eksik) eriyen margarine ilave edilecek. 5gr. şeker, 2 gr.tuz (bir fiske) da ilave edilip, bir taşım kaynatılacak. Bu karışıma 1 su bardağının 2/3'ü kadar un eklenerek, 6 dakika, kısık ateşte, tahta kaşık ile karıştırılarak pişirilecek. Bu hamur ılınınca (yumurtalar pişmeyecek kadar soğutulunca) 3 adet yumurta, tek tek, yine tahta kaşıkla karıştırılarak, hamura yedirilecek.Tepsiye yağlı kağıt döşenir, tatlı kaşığı tam tepeleme doldurulmadan, hamurdan kaşıkla alınıp, aralıklı (çünkü hamur çok kabaracak, bezeler birbirine yapışmasınlar) dizilir ve kızgın fırına sürülür. 200 derecede bezeler kabarıp, pembeleşinceye kadar pişirilir. Bezelerin pişip, pişmediğini anlamak için; fırının kapağını çok sık açmak sakıncalınır. Bezeler tam pişince içleri boş, cevizden biraz büyük, çok şirin toplar olacaklar. Bu topların içine ister pastacı şırıngası ile, ister ortadan bıçak ile kesip, hazırladığınız pastacı kremasını dolduracağız. Krema : 2 yumurta sarısı 2 fincan şeker 750gr. süt vanilya 2 yemek kaşığı un 2 yumurta sarısı, 2 fincan şekerle iyice çırpılır, yaklaşık 750gr. süt, vanilya ve 2 yemek kaşığı un ile muhallebi gibi pişirilir. Ocaktan inince 50gr. tereyağı ilave edilir, bu karışıma yedirilir. Krema ılınınca bezelere doldurulur. İçi doldurulmuş bezeleri büyük bir pasta tabağına dizilir. Sos : 2 kahve fincanı kakao, 2 kahve fincanı şeker, 1 yemek kaşığı un, 1,5 su bardağı süt 1 kaşık tereyağ Üstüne dökeceğimiz sosu: 2 kahve fincanı kakao, 2 kahve fincanı şeker, 1yemek kaşığı un, 1,5 su bardağı süt kısık ateşte pişirilir.ateşten inince yine 1 kaşık kadar tereyağ ilave edilip, kakaolu sosa iyice yedirilir. Soğutulurken kaymak tutmaması için arada devamlı karıştırılır. Tam soğuyunca bezelerin üzerine dökülüp, servise hazırdır |
25-12-2010, 00:34 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili füsun hanım, profiterolü yıllar önce bir kez denemiş ve pek başarılı olamamıştım. Tarifi nereden aldığımı hatırlamıyorum. Siz bizzat yaptığınız ölçüleri verdiğinize göre, sizin ölçülerinizle denemek isterim. Sizden bir ricam olacak. Yaptığınızda fotoğraf ekleyebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler... |
25-12-2010, 11:26 | #3 |
agaclar.net
|
1 Çorba kaşığı şeker 15 gr ettiğine göre, 5 gr şeker için 1 tatlı kaşığı konacak sanırım... |
25-12-2010, 22:32 | #6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
25-12-2010, 22:40 | #7 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Benim yaptığım tarifle bire bir örtüşen bir tarif sizinki sevgili Füsun , Sadece ben sos yaparken un yerine mısır nişastası kullanıyorum .Sos çok parlak oluyor . En son içine biraz bitter çikulata katıyorum.Kalori artıyor ama lezzeti çok değiştiriyor. Birde ben soğuk fırına atıyordum .Sıcak fırını okuyunca bi durdum ama siz yaptığınıza göre demek ki sorun olmuyor. Korkmadan yapın arkadaşlar tarif yüzde yüz tutuyor. |
25-12-2010, 22:46 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2010
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 339
|
Ben yeni yapmıştım. Çok güzel oluyor. Benim tarifim de buna çok yakın. Kesin tutuyor. Tavsiye ederim deneyin. Şimdiden afiyet olsun. |
25-12-2010, 23:00 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Bazen ben de sosuna bitter ilave ediyorum Sedefciğim Fırını iyice ısıtıyorum canım, o zaman hamur daha iyi kabarıyor. Bezeler pembeleşip, güzel pişince fırından almak gerekiyor, yoksa bezeler sönüveriyor. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|