24-03-2011, 08:50 | #91 |
Ağaç Dostu
|
Sayın memet Bizim buralarda kabak ağda vardır. Yapılışı üstteki mesajlarda verilmiş yapılış tarifleri ile aynıdır. 1-Kireç mutlaka sönmemiş kireç olacak. Taş kireç. 2-Kabak lifsiz olacak. 3-Kabaklar 1.5-2 cm arası kalınlıkta olacak. Boy önemli değil. 4-12-16 saat arası kireç suyunda bekleyecek. Kabak tatlısından değişen tek yeri; Bütün bunlardan sonra Pekmez kaynatılırken pekmez ile birlikte kaynayacak. Aynı çıtırlık ve pekmez tadı. Sizin için bakayım isterseniz ama şu sıralar pek bulunmaz. Söz size bağ bozumunda pekmezler kaynatılırken göndereyim. Eğer pekmez kaynatma toprağı iyise ve pekmez iyi kaynamışsa kaynadığı pekmez ile üstünü kapatırsanız yıllarca muhafaza edebilirsiniz. Sayın Baki Berk Kayalar, Yukarda söylediğim gibi eğer kabak dilimlerinin üzerini şerbet ile tamamen kapatırsanız uzun bir müddet saklayabilirsiniz. Ama pekmezde ki gibi olmaz. Halis pekmez uzun yıllar bozulmadan durabilir. |
06-07-2014, 07:28 | #92 |
Ağaç Dostu
|
Sütlü Kara Kabak Tatlısı
1/2 kg kara kabak 700 gr süt 1 su bardağı toz şeker 1 avuç pirinç Kara kabağı parmak kalınlığında doğrayıp tepsiye dizin. Üzerine pirinçleri serpin. Üzerine şekerli kaynar sütü dökün. 210 derece önceden ısınmış fırında 1 saat pişirin. Fırında sütlaç tadında. Güllaç görünümünde. Favori tatlılarım arasına girdi. Tarifi şu siteden aldım. Deneme amacıyla yaptığımdan bu sitedeki ölçüyü azaltarak, yukarıdaki ölçülerde yaptım. |
06-07-2014, 09:48 | #93 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
06-07-2014, 10:27 | #94 |
Ağaç Dostu
|
Bir de kayınvalidemin tarifi var. Tarifi yazayım, deneyince fotoğraflarım. Kara kabağın kabuklarını soyun, küçük parçalara kesip az suda haşlayın. Yumuşayınca kabakları iyice ezin. İçine süt ve şeker katıp tencerede pişirin. |
06-07-2014, 12:01 | #95 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
|
Söz Konusu Kabaksa
Köy Sofrasından Kabak Tatlısı Fotoğrafları Paylaşılmalı |
24-12-2018, 14:50 | #96 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Kara Kabak Tatlısı
Eski usul bir tarif olduğu söyleniyor. Tencerede az su eklenerek 1 saat kadar pişirilen kara kabaklarımız. Fırın tepsisi üzerine çıkarılarak sıcak iken üzerine toz şeker atıp yeniyor. Biz biraz da ceviz ekledik bu kadar . |
25-12-2018, 13:19 | #97 | |
Moderatör
|
Alıntı:
|
|
03-01-2019, 19:23 | #99 |
Moderatör
|
Bizde genelde yılbaşlarında kabak tatlısı pişirmek adettendir. Bu sene Oğuz'un bahçede yetiştirdiği kabaklardan irice olanını kestik. Dörtte biri ile kabak çorbası, diğer bir parçası ile normal kabak tatlısı, bir kısmı ile kireç suyunda bekletilen kabak tatlısı yaptım kalan son parçayı da temizleyip derin dondurucuya attım. Bu işlemleri yaparken de rahmetli annemin " deli kızın çeyizi" fıkrası aklıma geldi. Deli kız evlenme hazırlığı yaparken bir top patiska almış. Hem gelinliğini, hem de ev için gereksinme duyduğu perdeleri, çarşafları, masa örtüleri ve aklına gelen her şeyi bu patiskadan yapmış. Benimki de o misal..... Normal kabak tatlısını sık sık yaparım ve severek yeriz. Söndürülmüş kireçte bekletilerek yapılandan hiç yememiştim ve hiç de denememiştim. Kabak bol olunca denemek istedim. Forumda aradım ama bulamadım, tabii müracaat malina oldu. İlk defa yapmama rağmen daha evvel tadını bilen eşime yedirdiğimde başarılı olduğumu öğrenince rahatlıkla misafirlerime ikram edebildim. Onlar da çocuklar da çok beğendiler. Biraz el oyalayıcı ama bayağı lezzetli oluyor, dışı çıtır çıtır ama içi lokum gibi yumuşak oldu. Pırıl pırıl görünüşü de bayağı hoştu. |
03-01-2019, 21:40 | #100 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Alıntı:
SM-A720F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
|
03-01-2019, 22:44 | #101 | |
Ağaç Dostu
|
Elinize sağlık Güler hanım, iştah açıcı görünüyor. Annem de yapardı, çok severdim, öğreneyim dememişim. Alıntı:
|
|
04-01-2019, 05:50 | #102 |
Moderatör
|
Sevgili Resulgur, bir topak yaklaşık 300-400 gr. taş gibi olan kireci bir tencereye koyup üzerine 5 litre su koyarak bir gün bir gece beklettim yani sönmüş kireç elde ettim. Kireç kaymak gibi dibe çöktü, üzerindeki berrak suyu hafifçe kepçe ile hiç bulandırmadan büyükçe bir kavanoza aldım. (Bu suyu 15-20 gün buzdolabında muhafaza edebiliyormuşsunuz) Kabak dilimlerini kireçli suda 24 saat beklettim. Ertesi günü kabakları tek tek yıkarken kabaklar taş gibi sertti. Kabak dilimlerini ova ova en az 4-5 kere yıkadım. Kabakları yine bir tencere içindeki soğuk suda bir, birbuçuk saat bekletip hazırladığım şerbetli suda üçbuçuk - dört saat kısık ateşte pişirdim. Düzenleyen Güler : 04-01-2019 saat 11:43 |
04-01-2019, 05:51 | #103 |
Moderatör
|
Tabii başlık açayım. |
20-01-2020, 09:14 | #104 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-07-2019
Şehir: Konya
Mesajlar: 60
|
Kabak tatlısı
Ben de klasik kabak tatlısı yapanlardandım. Taki kırmızı pancarı keşfedene dek. Kırmızı pancar öyle her yemekte kullanılmadığından bir deneyeyim deyip kabak tatlısının üzerine ince dilimler halinde doğradım. Çok az şeker, biraz keçiboynuzu pekmezi veya özü kullanıp suyunu bırakmasını bekledim. Sonra da kısık ateşte pişirdim. Rengi harika. Tadı herkese uyar mı bilemem ama ben çok beğendim. |
19-09-2020, 21:09 | #105 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-09-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
Kabak Tatlısı
Kabak Tatlısı Tarifi: Malzemeler: 2 kg balkabağı 1,5 su bardağı toz şeker (kabağın cinsine göre değişir, tatsız ise daha fazla şeker eklenebilir) 1 su bardağı dövülmüş ceviz Yapılışı ve püf noktaları: Kabak tatlısı için kabağı ince ince dilimledikten sonra soyup çekirdeklerini çıkartın. Yıkadıktan sonra 2-3 parmak genişliğinde dilediğin uzunlukta doğrayın. Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat veya bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok. Geceden bekletilen kabak orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirin. Soğuduktan sonra balkabağı tatlısı servis tabağına alınarak üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir. Aynı şekilde fırında pişirerek de çok hoş bir tat elde edebilirsiniz. Burada önemli olan kabakları dilimledikten sonra şeker ile beraber 1 gece aynı tencerede bekletmek ve kabaklar pişerken su eklememek. Şerbetin koyulaşması için ise pişerken bir süre kapağını açık bırakmanız gerekiyor. Deneyeceklere afiyet olsun. Kabak tatlısı için yarı yolda bırakmaz bir tarif gerçekten, tavsiye ederim. Düzenleyen kekieres : 19-09-2020 saat 21:11 Neden: imla hatası |
02-12-2020, 09:50 | #106 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
|
Ben de bir kabak tatlısı tarifi paylaşmak istedim: Tahinli Cevizli Fırında Kabak Tatlısı Malzemeler: 1 kg. bal kabağı (ayıklanmış, dilimlenmiş) 2,5 su bardağı toz şeker ½ çay bardağı su 1 çorba kaşığı tereyağı 7 adet karanfil 1 adet çubuk tarçın Üzeri için; 3 çorba kaşığı tahin 2 çorba kaşığı iri çekilmiş ceviz içi Hazırlanışı: Soyulmuş, ayıklanmış bal kabaklarını dilimleyin. Fırın kabına ya da bir borcama aralık kalmayacak şekilde dizin. Üzerlerine şeker, su, tereyağı, karanfil, çubuk tarçın ekleyin. Fırın kabınızın boyutunda kesilmiş yağlı kağıdı ıslatın ve elinizle iyice sıkın. Ardından nemli fırın kağıdını fırın kabınızın üzerine kapatın. Isıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kapalı olarak 35 dakika pişirin. Ardından üzerini açın. Üzeri açık olarak ta 10 dakika tekrar pişirin. Fırından çıktıktan sonra 10 dakika dinlendirin. Ilık olarak üzerine arzuya göre, tahin ilavesi ve iri çekilmiş ceviz içi serpiştirerek servise sunun. video |
|
|