agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni40Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-10-2008, 23:55   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Teşekkürler.

Pişirme süresi gerçekten uzunmuş ilk mesajdaki tarifde pişirme süreleri oldukça kısaltılmış acaba aynı tadı verir mi, merak ettim şimdi ?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 00:06   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Biliyorum, annem yapar. Harikadır. Ama zahmetlidir.
Sonuç böyle güzel olunca zahmeti de çekiliyor doğrusu
Ben en çok taze ceviz bulmakta zorlanıyorum , rica minnet eşten dosttan topluyorum...

Bana haziran ortasına kadar toplanmış olan taze cevizlerden satabilecek, ceviz ağacı olan biri gerekli aslında
Bana bu nezaketi gösterebilecek arkadaşlara duyurulur...

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 00:07   #33
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
En kısa süreni 4 saatti. Kabakların çıtır hale gelmesi kısa sürede bence mümkün değil. Ama başka bir yöntemle yapılıyorsa ya da çabuklaştırıcı bir yöntem varsa onu bilmiyorum.

Bana anlatan kişi de en az 6 saat kaynat demişti.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 00:10   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Ben ceviz reçeli için toz şeklinde kireç bulabildim ancak..Acaba benim kireç sönmemiş kirecin toz hali midir yoksa ayrı birşey midir merak ettim?

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 09:21   #35
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Toz kireçle de yapılabiliyor ama sönmemiş kireç daha çıtır olmasını sağlıyor sanırım.

Bana yapımını anlatan kişi toz kireçle de yaptığını ama istediği sonucu alamadığını söyledi. Ama olmuyor değil, oluyormuş.

Sanırım etsuyuyla yapılan pilav ile duru suyla yapılan pilavın farkı gibi bir durum sözkonusu.


Düzenleyen uzman16 : 08-10-2008 saat 10:55 Neden: ilave paragraf
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 09:53   #36
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Toz kireç sönmüş kirecin dibine çöken kısımının kurtulmuşu. Bize ise üstteki su gerekli. Kurtulması için o su alınmış oluyor. Yine de işe yarar maddeler suya karışacaktır ama, sönmemiş kireç kadar etkili olmaz sanırım.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 10:57   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Ankara'da oturan arkadaşlar, "kireçle-kaymakla-söndürmekle-pişirmekle uğraşamam, bu çıtır kabağın hazırı yok mu ?" derseniz, işte adres

Antakya Uzunçarşı Baharatçısı
Abay Kunanbay Cad. (Bilir sokak) 36/B K.Dere/Ankara
tel:0 312 467 14 20

http://www.evcini.com/2006/03/_i_i_i_i_1.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 11:01   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Bu sene kireç suyu ile domates ve kivi reçeli yaptım. Ama sağlığa zararı var mı diye endişelenmiyor değilim.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 11:03   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Aramızda doktor üyeler de var, aslında bu konuyu, bu yönüyle de irdelemek gerekir

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 15:12   #40
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Sönmemiş kireçle yapılan en komik reçel, sanırım karpuz kabuğu reçelidir. Karpuz kabuğunun yeşil olan bölümü yani, en dışını atacaksınız.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 15:57   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Sayın Uzman16 domates reçelini burada domates başlığı altında anlatmıştım. Kivi de domates reçeli gibi yapılıyor. Kiviyi sadece kireç suyunda beklettikten sonra dilimleyerek pişirdim.

Aslında kireç suyunda bekletilerek yapılan hiç bir meyve kendi tadında ve kokusunda olmuyor. Sadece pişerken dağılmasını önlemiş oluyorsunuz. Mesela ben kabak tadı vermeyen kabak tatlısından pek hoşlanmıyorum.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 16:29   #42
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Özel bir durumu yok. İstediğiniz büyüklükte kesin. Kireç suyunda bekletin ve şekerle pişirin. yani hepsi birbirine benzer

Doğal olarak kokusu yok. Ama şeffaf yeşil bir reçelin görüntüsü güzel oluyor.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 20:16   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Aramızda doktor üyeler de var, aslında bu konuyu, bu yönüyle de irdelemek gerekir
Kireç bileşeni billdiğim kadarıyla CaCI3..Suda ise Ca ce cı olarak iyonlaşır bu bileşik.
Yeterince yıkanıp temizlendiğinde vücuda fazla klor ve kalsiyum alımı pratik olarak olmaz..Ancak olsa bile sağlam bir böbrek bunları rahatlıkla atar..Çok aşırı miktarları fosfat emilimin azaltabilir ancak bunları ağız yoluyla alabilmek de pek mümkün değil..
Bu iyonlar muhtemelen besin içinde bulunan proteinlerin denetüre olmasını sağalayıp besinin dış görüntüsünü değiştiriyorlar ve tabi emilebilir kaliteli protein oranını azaltıyorlar.Ancak tabi hiç birimiz kabak tatlısını birincil protein kaynağı olarak tüketmiyoruz..
Kısacası bu konuda çok çok geniş bilgim olmamasına rağmen temel tıp bilgisine göre zararlı olmadığını söyleyebilirim.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 20:47   #44
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sönmemiş kireç CaO suya eklendiğinde Ca(OH)2 oluşur ancak tümü çözülmez ve çöker. Sonuç itibarı ile bazik bir sıvıdır Protenileri kısmen bozabileceğindn çıtırlık sanırsam burdan kaynaklanıyor.
Örneğin almanyada bazı simit gibi hamur işlerinde (Brezn) hamurun üzerine NaOH çözeltisi ( ki çok daha bazik bir sıvıdır) sürülür bu da hamur üzerinde proteini bozundurarak kabuk bağlamasını ve mayanın CO2 sini kaçmasını engeliyerek şişmesini sağlar üzeri de çıtır olur.
Bundan türeterek kabak karpuz ve patlıcanda da böylesi bir tepkime ile proteinlerin v.d. lerini bozunması ile bir çıtırlık elde ediliyor. Bir tür kızartma gibi de görebilirsiniz...
Sonuçta insan sağlığına hiç bir zararı yoktur.
Derya derya hanımın da yazdığı gibi bu protein denatürizasyonunun çok fazla bir sorunu olmaz. Ancak CaCl2 aşırı hygroskopik bir tuzdur ve kireç bu değildir. onu yanlış yazmış sanırsam. İzni ile düzelteyim...

Merak edenler için kirecin eldesi doğal mermer tozu gibi minerallerden kavurmak sureti ile elde edildiğini de ekliyeyim.

CaCO3-> CaO + CO2

Bu tepkime denklemlerinden de neden akdeniz evlerine kireç sürüldüğünü anlıyabiliriz. zir bu tepkimeler sonucu hem mermer gibi sert bir sıva elde ederiz hemde yazın serinleyen kışın ısınan duvarlar elde ederiz.

Ca(OH)2 + CO2 <==> CaCO3 + H2O

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 20:57   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Su önlem olur mu bilmiyorum ama bende alışkanlık oldu kireçli su ile hazırladığım reçellerden yediğim gün daha fazla su tüketiyorum.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 21:06   #46
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Eğer böbreklerde sorun yaratacağını düşünüyorsanız en büyük önlemlerden birisi sitrik asit miktarı bol olan meyveler tüketmek. Mesela turunçgiller.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 23:41   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Sönmemiş kireç CaO suya eklendiğinde Ca(OH)2 oluşur ancak tümü çözülmez ve çöker. Sonuç itibarı ile bazik bir sıvıdır Protenileri kısmen bozabileceğindn çıtırlık sanırsam burdan kaynaklanıyor.
Örneğin almanyada bazı simit gibi hamur işlerinde (Brezn) hamurun üzerine NaOH çözeltisi ( ki çok daha bazik bir sıvıdır) sürülür bu da hamur üzerinde proteini bozundurarak kabuk bağlamasını ve mayanın CO2 sini kaçmasını engeliyerek şişmesini sağlar üzeri de çıtır olur.
Bundan türeterek kabak karpuz ve patlıcanda da böylesi bir tepkime ile proteinlerin v.d. lerini bozunması ile bir çıtırlık elde ediliyor. Bir tür kızartma gibi de görebilirsiniz...
Sonuçta insan sağlığına hiç bir zararı yoktur.
Derya derya hanımın da yazdığı gibi bu protein denatürizasyonunun çok fazla bir sorunu olmaz. Ancak CaCl2 aşırı hygroskopik bir tuzdur ve kireç bu değildir. onu yanlış yazmış sanırsam. İzni ile düzelteyim...

Merak edenler için kirecin eldesi doğal mermer tozu gibi minerallerden kavurmak sureti ile elde edildiğini de ekliyeyim.

CaCO3-> CaO + CO2

Bu tepkime denklemlerinden de neden akdeniz evlerine kireç sürüldüğünü anlıyabiliriz. zir bu tepkimeler sonucu hem mermer gibi sert bir sıva elde ederiz hemde yazın serinleyen kışın ısınan duvarlar elde ederiz.

Ca(OH)2 + CO2 <==> CaCO3 + H2O
Hımm...Biyokimya bilgimi yeniden gözden geçireyim..Teşekkürler

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2008, 08:45   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sonuçta kireç kaymağının zararlı olmadığını öğrendik,içimiz rahatladı

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2008, 21:11   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Deneyeceğim bakalım şu kabak tatlısını. Hepinizin yerine tadacağım. Güzel olursa hepiniz davetlisiniz beraber kabak tatlısı yemeye..

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 13:00   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Bal kabağı ( Atlantic Giant )

Arkadaşlar elimde yaklaşık 40 kg lık bir bal kabağı var.Bu kabaktan tatlı ve reçel yapmak istiyorum.Bal kabağının yapısı farklı olduğundan tatlısının yapılışıda farklı sanırım.Bal kabağının tatlısının ve reçelinin yapılışı hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum

Not:Bir arkadaş denemiş çok su saldığı için bir gece önceden şekerde bekletilmesine gerek yokmuş sanırım.Birde 3kg lık kabağa 1 kg şeker koymuş ve çok tatlı olduğunu şeker oranını bir dahaki sefere biraz düşüreceğini söylüyor...

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 17:29   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Evet, turuncu bal kabakları çok su salıyor ve alıştığımızdan daha tatlılar. Ben denemedim ama bir çok arkadaşımız tencere yerine fırında pişirilmesini öneriyor. Böylece fazla suyu buharlaşıyor. (muş)

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2008, 18:21   #52
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
çin tavuğu

Ben bu akşam çin tavuğu pişirdim.

Name:  PC011490.jpg
Views: 11595
Size:  45.2 KB

tiya beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2008, 18:58   #53
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Bir de Kabak tatlısı (yanında ceviz ile)

Name:  PC011495.jpg
Views: 8922
Size:  41.2 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2008, 19:00   #54
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Name:  PC011496.jpg
Views: 7775
Size:  45.6 KB

Zülfinaz beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2008, 19:05   #55
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ellerinize sağlık, çok güzel gözüküyorlar, eminim tadları da öyledir

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2008, 20:23   #56
Ağaç Dostu
 
günsu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2007
Şehir: Burdur
Mesajlar: 345
Ellerinize sağlık güler hanım, bizim burdada aynı şekilde yapılır bu tatlı, üzerinede tahin gezdiririz çok hoş olur

İsterseniz birde tahinli deneyin

günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2008, 23:43   #57
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Arkadaşlar, ben öylesine yazdım. İlgisini çeken arkadaşlar olursa tarif veririm diye düşünmüştüm.
Kabak bizim bahçenin kabaklarından. Kocaman da bir kabaktı. Ben 1/4 ni kullandım.
Temizledikten sonra 2.5 kg geldi.
Kabakları soyduktan sonra güzelce yıkadım ve kâğıt peçete ile kurulayarak büyükçe bir tencereye bir sıra dizdim. Üzerine toz şeker koyup, ikinci sırayı dizdim ve tekrar toz şeker koydum. Bu 2.5 kilo kabağa koyduğum toz şeker 1kg kadardı.
Tencereyi, ocağın büyük alevli kısmına koydum ve iyice kıstım. En kısık ateşte 1saat 15 dakika pişirdim. Sonra tencerenin ağzını açarak soğumaya bıraktım.
Ben kabak tatlısı yaparken hiç su koymam.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 05:16   #58
Ağaç Dostu
 
Auguste's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
Tarifi

Bahsettiğim tatlı tarifi bu sanırım. Araştırma sonucunda karşıma çıktı
fakat ilk mesajımda bahsettiğim kabak diğer okuduğum yazılara göre sadece Hatay'da yetiştiriliyormuş bilen varsa bunu bizimle paylaşabilir.

KİREÇTE ÇITIR KABAK -TAHİN SOSLU (HATAY USULÜ)
MALZEMELER:
Kireç kaymağı için:
500 gr sönmemiş kireç
10 litre su

1 kg bal kabağı
200 ml su
1 kg şeker

Sosu:
200 ml tahin
1 su bardağı orta kıvamlı tatlı şerbeti

Servis için:
150 gr ceviz içi (iri dövülmüş)
250 gr kaymak

YAPILIŞI:
Kireç kaymağının hazırlanışı:
Nalburdan 1-2 avuç dolusu (yarım kg) sönmemiş kireç alınır ve derin bir kaba konur. Üzerine dikkatli bir şekilde 10 litre su eklenir ve karıştırılır. (Kirece su eklerken dikkat etmek ve çıkan dumanda uzak durmak ve de teneffüs etmemek gerekir) Kireç hafif patlama yaparak havaya doğru sıçrıyor fakat hemen sönüyor.) Biraz bekletilir. Su durulup kirecin tortusu dibe çökünce, dibindeki tortuyu bulandırmadan; üzerindeki duru su başka bir kaba aktarılır. Daha sonra bu kireçli suya, soyulup dilimlenmiş balkabağı parçaları bu kireçli suya geceden yatırılır ve en az 8-12- saat ya da en iyisi ertesi sabaha kadar bu suda bekletilir. (Bu şekilde bekletildikten sonra pişirilen balkabağı çıtır çıtır olacaktır.)
Tatlının yapılışı:
Sabahleyin kireçli sudan çıkarılan balkabağı dilimleri birkaç defa yıkanıp 1-2 saatliğine temiz suya yatırılır. Tekrar iyice yıkanıp kireçten arındırılan balkabakları iki şekilde pişirilebilir.

1.TARİF:
KIZARTARAK ŞURUBA YATIRMA USULÜ
(Daha gevrek ve çıtır çıtır bir tatlı için idealdir)
Kireçte bekletilip yıkanmış balkabakları kızgın yağda kızartılır. Daha sonra orta kıvamlı şuruba atılır. Şerbeti çeken balkabağın üzerine tahinli sos gezdirilir. Cevizi içi serpilip servis edilir.

2.TARİF:
KENDİ ŞURUBUNDA KAYNATARAK PİŞİRME USULÜ:
(Klasik usûl)
Kireçte bekletilen balkabakları, üzerini öretecek miktarda şeker ile 5-6 saat bekletilir. Kabaklar sulanınca,- gerekirse çok az da su ekleyerek-, orta ateşte yaklaşık yarım saat pişirilir. Balkabağı yumuşayınca ateşin ısısı arttırılır ve içindeki şerbet ağdalaşıp karamelleşene kadar pişirmeye devam edilir. Kendi şurubuna kalan balkabağı süzülerek soğutulur. Servis tabağına alınır. Tahine biraz şerbetinden eklenerek sos hazırlanır. Tatlının üzerine bu şekilde tahinli sos veya tahin gezdirilir. İrice dövülmüş ceviz içi serpilerek lüle kaymak eşliğinde servise sunulur. (Sunumdaki tatlı, klasik usûle göre hazırlanmıştır)

Referans: http://adanasofrasi.blogspot.com/200...-hatay_21.html


Düzenleyen Auguste : 05-12-2008 saat 05:16 Neden: imla düzeltimi
Auguste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2009, 19:53   #59
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bütün bu tarifleri okudum başka yerlerde de aradım denedim. Hiçbirisi Mersin'den gelen tattığım tatlıya benzemiyor. Yukarıdaki tariflerle de ilgisi yok tatlının. İki kilo kadar "tatlı" işyerinde atılmayı bekliyor.
Bütün bu tariflerin dışında bir şey olmalı.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2009, 19:54   #60
Cilekci
Guest
 
Mesajlar: n/a
Elinize sağlık

  Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024