agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Güney Doğu Anadolu Bölgesi (http://www.agaclar.net/forum/guney-dogu-anadolu-bolgesi/)
-   -   Centaurea obtusifolia (Peygamber çiçeği) (http://www.agaclar.net/forum/guney-dogu-anadolu-bolgesi/6870.htm)

oktars 10-11-2005 14:31

Centaurea obtusifolia (Peygamber çiçeği)
 
Peygamber çiçeğine 138 yıl sonra yeniden rastlandı
Dünyada yalnızca Şanlıurfa’da yetişen peygamber çiçeğine, Harran Üniversitesi (HÜ) öğretim üyelerinin yaptığı araştırma sayesinde 138 yıl sonra yeniden rastlandı.

Peygamberler diyarı Şanlıurfa’ya özgü çiçeğe, Tektek Dağları’nda yapılan iki aylık çalışma sonucunda ulaşıldı.

HÜ Fen Edebiyat Fakültesi Botanik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hasan Akan’ın verdiği bilgilere göre bitkinin keşfinde, İstanbul Üniversitesi Botanik Anabilim Dalı hocalarından Prof. Dr. Tuna Ekim’in teşvikleri etkili olmuş. Ekim, Temmuz 2005’te Viyana’da sunduğu ‘Türkiye’nin endemikleri’ konulu bildirinin ardından Akan’dan peygamber çiçeğinin yayılış alanı olan Şanlıurfa’nın Tektek Dağları’nda araştırma yapmasını rica etmiş. Bunun üzerine Akan, Tektek Dağları’nda kilometrelerce alanda bu nadir çiçeğe rastlamak için gözlem yapmış. İki ay sonra bitkiyi bulmayı başarmış. Yaklaşık 100 ile 150 peygamber çiçeği gördüğünü kaydeden Akan, çiçeğin yeniden keşfedilip toplanmasının botanik dünyası için çok önemli bir gelişme olduğunu belirtiyor. Fakat çiçeğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Akan, “1867 yılından bu yana ikinci kez toplanamadığından ex-bitki olarak anılıyor. Daha doğrusu bilimsel terimle DD (data deficient-veri yetersiz) tehlike kategorisinde yer alıyor. Bitki en kısa zamanda koruma altına alınmazsa, yalnızca fotoğraflarda yaşayacak.” diye konuşuyor. Akan, çiçeğin doğal alanında yayılış ve yoğunluğunun yetersiz olduğunu anlatarak, şunları söylüyor: “Tektek Dağları’nda Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü’nün yürüttüğü proje kapsamında yabani fıstıkları aşılayan işçiler, peygamber çiçeğini bilinçsizce eziyor. Oysa az bir finansmanla ve araştırma merkezlerinin desteğiyle bitkiyi toplayabiliriz. Yeni tohumlarla bu değerli çiçeği bölgede yaşatabilir, hatta adına festivaller bile düzenleyebiliriz.”

Peygamber çiçeği ilkbaharda açıyor

Şanlıurfa’ya özgü (endemik) peygamber çiçeği, nisan-mayıs aylarında açıyor. Bozkır ve taşlık alanlarda yayılış gösteriyor. İlk kez 138 yıl önce Şanlıurfa’da Alman botanikçi Heinrch Karl Haussknecht tarafından keşfedilen çiçek, papatyagiller (toplu çiçekgiller) familyasına ait. Yaklaşık 190 civarında türü bulunan bitkinin gen merkezi Türkiye.

Şairlere esin kaynağı oldu

Birçok şair ve yazara esin kaynağı olan ‘peygamber çiçeği’ Sezai Karakoç’un Monna Rosa adlı şiir kitabında da geçer. Sezai Karakoç’un 1950’lerde yazdığı, fotokopileri elden elde, kuşaktan kuşağa dolaşan ‘Monna Rosa’ 2 binli yıllarda yayımlanmıştı. Peygamber çiçeği, kitabın ‘Ve Monna Rosa ‘başlığıyla verilen ilk kısmında yer alır:

Ve Monna Rosa

Peygamber çiçeğinin aydınlığında ara

Sana doğru uzanan çaresiz ellerimi.

Sırrımı söylüyorum vefakar balıklara:

Yalnız onlar tutacak bu dünyada yerimi.

Koyverip telli pullu saçlarımı rüzgara,

Bir çocuğun ardına düşen heykellerimi

Peygamber çiçeğinin aydınlığında ara...

10.11.2005
Mehmet Dener
Şanlıurfa
http://www.zaman.com.tr/?bl=haberler...1110&hn=227682

Sevelim 10-11-2005 14:45

http://www.agaclar.net/files/0/2959/...images/pey.bmp

Senin yerine ben ekledim çiçeğin fotoğrafını.

aybala 10-11-2005 15:22

Biz de haberlere ekleyelim :rolleyes:

http://www.agaclar.net/index.php?id=2959

malina 15-12-2007 11:50

Peygamber çiçeği
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi duru111 (Mesaj 184958)
aranıza biraz önce katıldım..pc imde kayıtlı olan ve bildiğiniz gibi sadece türkiyenin urfa ilinin sadece çok küçük bölgesinde yılda sadece 100-150 tane görülen peygamber çiçeğinin resmini,avrupa ve çok uzaklardaki yabancı arkadaşlarıma gönderdim..şimdi de hepsi merakla benden ingilizce olarak açıklama bekliyor..

sizlerden ricam,bu konu ile ilgili ingilizce hazırlanmış bir link varsa..veya konuya hassas bir kişinin ing hazırladığı bir yazı varsa..ilgilenen kişilere göndermek istiyorum..

sevgi ve saygılarımla..

Buraya aktarayım dedim...

herbaryum 15-12-2007 13:00

Başlıktaki peygamber çiçeği ismi yanlış olmuş. Burada söylenen başka bir tür olmalı. Eğer adı belli ise yani fotoğraflanan türün, o zaman yardım edilebilir tabi eğer var ise.

duru111 15-12-2007 19:47

ilgilerinize teşekkür ederim..bu çiçeğin ilk bilgisini http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=544 sizin sütunlarınızda okuyup..daha sonrada resmini kopyalamıştım..bugünde vermiş olduğunuz latince isimden bakarak..bu konuda çok bilgi sahibi oldum..arzu eden arkadaşlarda http://www.tarimsalpazarlama.com/ayrinti.asp?Kod=605 bu linkten bilgi edinebilirler..bu çiçeğe yanardöner ve sevgi çiçeği olarak tanınıyormuş ve urfada değil..ankara gölbaşında çok az rastlanıyormuş? sevgi ve saygılarımla..

malina 15-12-2007 23:20

Herbaryum, doğrusunu söyler misin? Ben galerideki bir resmin adını yazdım, yoksa bildiğimden değil :) Nasıl olsa sen ya da Müjgan düzeltecektiniz :)

herbaryum 15-12-2007 23:40

Ben de çok emin değildim ancak internet gazete haberinden buldum yazdım :)

Müjgan 17-12-2007 09:26

Konunun uzmanları Tubitak taksonomik tür veri tabanı bilgilerine göre,

Genus - Centaurea Linnaeus : SEZGİN ÇELİK, Yrd. Doç. Dr. - Kırıkkale Üniversitesi
Class - Magnoliopsida Brongn. : FAİK AHMET KARAVELİOĞULLARI, Uzman - Gazi Üniversitesi
Class - Magnoliopsida Brongn. : MURAT EKİCİ, Doç. Dr. - Gazi Üniversitesi Class - Magnoliopsida Brongn. : ZEKİ AYTAÇ, Prof. Dr. - Gazi Üniversitesi Subkingdom - Tracheobionta : TUNA EKİM, Prof. Dr. - İstanbul Üniversitesi Kingdom - Plantae : ATABAY DÜZENLİ, Prof. Dr. - Çukurova Üniversitesi Kingdom - Plantae : MEHMET TEKİN BABAÇ, Prof. Dr. - Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Gerçek bilgileri onlardan öğrenmek mümkün.

ceromaya 08-06-2008 23:38

Centaurea cyanus Peygamber çiçeğidir; sizin yazdığınız isimdeki bitki nedir bilemiyorum.

Bu bitki Ankara çevresinde yetişir. Ankara'da büyümüş biri olarak diyebilirim ki; çocukken pikniğe gittiğimiz yerlerde neredeyse peygamber çiçeği tarlası diyebileceğim çoklukta bulunurlardı. Günümüzde bildiğim kadarıyla yok olma tehlikesi altında...

Türkan 27-06-2012 22:23

2 Eklenti(ler)
arkadaslar bu cicekmi?

Türkan 27-06-2012 22:25

eger buysa ben tohumdan urettim.su anda cimlendiler bir hafta bekletip sasirticam.mavi olanina bayildim umarim boyle olur

hberbul 03-07-2012 15:08

3 Eklenti(ler)
Ektiğim çiçek karışımından 3 renk çıktılar.Açık pembe,pembe,mavi.Görsel olarak çok güzeller,seneye bu karışımı daha geniş bir alana ekmeyi düşünüyorum.

Çocukluğumda Konya 'da tarlalarda çok olurdu.Papatya olmadığı için tacımızı peygamber çiçeğinden yapardık.

Seabert74 02-06-2014 12:45

merhaba,
Tohumdan yetişen mavi bodur peygamber çiçeklerimin gövdelerinde dizi dizi siyah böcekler dolu.. Bir kısmını temizlemeye çalıştım ama, olmadı. Dün yagan şiddetli yağmura ragmen üzerinde kalabilmişler çiçeğin..
Minik torf sineğine benziyor ama, gövdeyi kapladıgı için simsiyah bir görüntüleri var. Yanlarındaki diğer saksılara geçmiyor böcekler. Sadece peygamber çiçeğimde..
Buna ragmen çiçeklerini açmaya devam ediyor bitkim.
Ne yapmamı tavsiye edersiniz??

Muda 03-06-2014 09:15

Siyah küçük böcekler yaprak biti. Ev yapımı ilaçlara bakabilirsiniz. Orada sanırım sirkeli arap sabunlu karışım yapılabiliyordu. Çoğu ilaca karşı bağışıklık kazanmış durumdalar. En güzeli birkaç uğur böceği bulmak. Onlar hepsini yiyeceklerdir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024