agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Güney Doğu Anadolu Bölgesi (http://www.agaclar.net/forum/guney-dogu-anadolu-bolgesi/)
-   -   Gundelia tournefortii (Kenger, Sakız otu) (http://www.agaclar.net/forum/guney-dogu-anadolu-bolgesi/4616.htm)

Müjgan 05-06-2007 14:25

Gundelia tournefortii (Kenger, Sakız otu)
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 12613
Fotoğraf: http://biyolojiegitim.yyu.edu.tr/flora

Sistematik hiyeraşisi:

Kingdom : Plantae
Subkingdom : Tracheobionta
Division : Magnoliophyta Cronquist, Takht. & Zimmerm. ex Reveal
Class : Magnoliopsida Brongn.
Subclass : Asteridae Takht.
Order : Asterales Lindl.
Family : Asteraceae Martynov
Genus : Gundelia Linnaeus

Müjgan 05-06-2007 14:26

1 Eklenti(ler)
Eklenti 12614
Fotoğraf: http://biyolojiegitim.yyu.edu.tr/flora

Halk arasında Enger, Kengel, Kengiotu, Kengir isimleriyle de bilinen, nisan-Mayis aylarında çiçek açan, 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli ve otsu bir bitki. Gövdeleri basit veya az dallı, 20-100 cm boyunda kısa ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır.

Bu çiçeğin çiçek durumu küreye benzer bir baş şeklindedir.
Çiçekler morumsu-kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir.Türkiye'de yetiştiği yerler: Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi.

Kullanılışı: Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır.
Sakız elde etmek için, bitkinin üst kısmı tamamen kuruduktan sonra (ağustos sonlarında) kökünün etrafındaki toprak açılır. Açığa çıkan kökün baş kısmı keskin bir bıçak ile çizilir. Meydana çıkan süt görünüşündeki sakız, bir gün içinde koyulaşır ve fındık büyüklüğünde olur. Toplanan sakızlar sıcak su ile yıkanarak temizlenir. Bu esnada yumuşamış olan parçaların bir kaç tanesi bir araya getirilerek 2-2.5 cm çapında ve 3-4 mm kalınlığında ve disk biçiminde kütleler yapılır. Bunlar bir ipe dizilir ve su içinde muhafaza edilir. Diş etlerini kuvvetlendirici ve iştah açıcı olarak çiğnenmektedir. Kullanılışı özellikle Doğu Anadolu (Diyarbakır, Erzurum)da yaygındır. Genç sürgünler ilkbaharda toplanarak sebze olarak yenilir.
Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.
Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Kenger_otu

aygün 19-10-2010 20:10

Kengerin yemeğini yemiştim. Güzel olur.

munzurlum 19-02-2011 22:32

kenger tohumu nu nasıl temin edebilirim acaba:)

Müjgan 19-02-2011 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi munzurlum (Mesaj 757708)
kenger tohumu nu nasıl temin edebilirim acaba:)

Konuyu bu alanda sorarsanız, belki daha çok yardım eden olabilir :)

omer.tuncer 19-02-2011 23:14

kenger dikeni
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi munzurlum (Mesaj 757708)
kenger tohumu nu nasıl temin edebilirim acaba:)


sayın hocam kengerdikeni öyle dikilecek bir bitki değildir. kendilğinden çıkabilen arsız çiftçiler tarafından istenmiyen işgalci bir bitkidir.

ama baharda özellikle egede filizlerinin dikenleri ve kabukları soyularak şevketi bostan diye satılmakta kuru kökündende sakız elde edilmektedir. her iki işlemde bayağı uğraştırıcı yöntemdir eldivensiz yapılacağını sanmıyorum. arabaya veya motora binip söyle şehir dışında yol kenarlarına baksanız, istemediğiniz kadar çok bulursunuz.

Müjgan 21-02-2011 00:20

Ömer bey sözünü ettiğiniz şevketi bostan, ile kenger aynı bitki değiller.
Forumda bu daha önce de konuşulmuştu :)

http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/6442.htm


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024