agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları (http://www.agaclar.net/forum/geziler-gezilecek-yerler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/)
-   -   Düzce'nin yaylaları 1 (http://www.agaclar.net/forum/geziler-gezilecek-yerler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/5575.htm)

kuru.umit 26-08-2007 23:56

Düzcenin yaylaları 1
 
5 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar,
sizlere bu defa Düzce'nin gezebildiğim yaylalarından bahsedeceğim. Genellikle Güzeldere de konaklayıp, ya o gün (genellikle cumartesi-pazar gezileri yapıyoruz) ya da ertesi gün sağlam ve diri vücut ,yaylalara doğru çıkıyoruz. Bizim grup biraz ehli keyif, yani çoğunlukla yürüyüş mesafeleri kısa (1-2 saatlik yürüyüşler yapıyoruz. Dolayısıyla yol bozuk olsa da, arabalarla pürenli yaylasına kadar çıkabiliyorsunuz. Biz Balıklı, hıra yaylalarına kadar araba ile çıkıp, oradan pürenli ve ötesine yürüyoruz. Yalnız ilk defa çıkacaksanız rehber almadan asla çıkmayın derim. Rehber olarak Güzeldere den ramazan kardeş iyi idi. Ama canım kardeşim, geçen hafta askere alındı. Ramazan ın aileside size yardımcı olacaktır.
Düzce gerçekten güzel bir şehir. Ne ararsan var; yeşil, çiçek, böcek, göl, şelaleler, deniz ve yaylalar. Düzce'nin tarihi Hitit medeniyetine kadar uzanıyor. Orhan Gazinin komutanlarından Konuralp Bey tarafından 1323'de Osmanlı topraklarına katılıyor. Bu kadar su ve yeşil olunca , kaçınılmaz şekilde deprem bölgesi oluyor. Tanrı bir daha 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 gibi depremleri yaşatmasın.
Doğal ve bakir ormanlar ve yaylalar ile çevrili olan Düzce, hertürlü eko-turizme açık. Düzce'nin yaylalarından başlıcaları; Pürenli, Odayeri, Kardüz, Kocayayla, Şehiryayla, Topuk Yaylası, Çiçekli, Kelik, Torkul, Derinoba, Karaburun, Sakarca, Abaza, Yanık, Unluk ve Kızık.
En güzel mevsim haziran ancak eylül de gittiğimiz bir zaman balıklı ve pürenli yaylalarının (Foto1) nergis tarlasına dönüştüğünü gördük (Foto2). Yaylalarda, eğer okullar açılmamışsa, tahta yayla evlerinde kalan aileleri ve her yerde kendine bir eğlence yaratmayı bilen çocukları görürsünüz (foto3). Diğer zamanlarda ise sadece işi olan vatandaş dışında kimseyi bulamazsınız (foto4) Zaten Mayıs başına kadar da yaylalara yollar kapalı. Balıklı ve Hıra yaylaları ilk konakladıklarımız oluyor. Burada hemen yolun sağında, küçük ve mevsime göre su miktarı değişen gölet var (foto 5).

zenfree 28-08-2007 22:50

Sevgili kuru.ümit,

Mudurnu'da da Pürenli yaylası var. Taşkesti tarflarında. Acaba bahsettiğiniz yer aynı yer mi?

kuru.umit 29-08-2007 07:34

hayır aynı yer değil. Püren biliyorsunuz bir yer bitkisi. o taraflarda bolca var. düzcenin yaylalarının orman yolları ile hiç beklenmedik yerlere gittiğini biliyorum ama mudurnu ya bilmiyorum.

zenfree 29-08-2007 13:43

Ümit Bey teşekkürler.
Mudurnu'dakini de görmenizi öneririm. Nefes kesici. Çok çok güzel.
Ayırca sizin objektifinizden oraları görmek isterdim.:) Galeride fotograflarınızı beğeniye takip ediyorum.

kuru.umit 29-08-2007 14:28

Doğrusunu isterseniz biraz motivasyonum düştü, ama güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Mudanya ya gittim, civarıda epey gezdim ama sizin yaylayı görmedim. Belki yukarılardan yol vardır araştıaracağım. Yayla önerilerinizi takvime aldım. Benim bu siteden en büyük beklentim birbirimize gördüklerimizi , gezdiklerişmizi ve hatta taddıklarımızı aktarmaktı. selamlar.

Ayşe Özdil 29-02-2012 13:47

2 Eklenti(ler)
Ümit Bey in 2007 de konu başlığını açtığı Düzce nin Yaylaları na ben de biraz katkıda bulunmayı düşündüm.
Zaman zaman çocuklarla Düzce ye gidiyoruz. Ve o bir günlük kısa sürelerde çok beğendiğim Düzce doğasını, çevresini tanımaya çalışıyorum. Bugüne kadar Güzeldere Yaylası ve Şelalesini, Düzce- Beyköy- Samandere - Doruk ( Sinekli ) Yaylası güzergahındaki köyleri görebildim.

Ayşe Özdil 29-02-2012 14:02

5 Eklenti(ler)
Doruk ya da Sinekli Yaylası Düzce ye 35 km mesafede en uzak ve yüksek yaylalardan biri. Bolu - Abant üzerinden de bir ulaşım yolu varmış. 2011 temmuzu başında, 1200 rakımdaki Samandere Şelalesinden sonra nispeten dar, sürprizli bir yoldan gittim ben . Yol üzerinde gürgen, kayın , muhteşem ıhlamur, kestane ağaçları, belli bir rakımdan sonra ulu göknarlar gerçekten nefes kesiciydi. Yol kenarında çiçekler ve orman altı bitki örtüsü de öyle . Birkaç yüz metrede bir bu çiçek neymiş, şu bitki neymiş diye durup durup arabadakilerin söylenmesine sebep oluyordum. Yaban çilekleri, eğreltiler çok güzeldi.Güzelliği dillere destan Tavus kelebeğiyle de hayatımda ilk defa 1300 m rakım civarında karşılaştım.

Ayşe Özdil 29-02-2012 14:10

4 Eklenti(ler)
Tadına doyum olmayan yaban çileği , orman altı bitkisi içinde gördüğüm orkideler ve yol üstünde gördüğüm kelebekler...

kuru.umit 28-03-2012 22:11

Ayşe hanım, Düzce yaylalarında yürüyüş iştahımı kabarttınız şimdi..
Yakında bir kaçamak yapmalıyım..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024