agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları (http://www.agaclar.net/forum/geziler-gezilecek-yerler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/)
-   -   Four Seasons Garden / İngiltere (http://www.agaclar.net/forum/geziler-gezilecek-yerler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/27732.htm)

agozce 09-06-2012 17:42

Bizim oralarda (Toros yörüklerinde ) bir laf vardır. 60 yaşında bahçe yaparsan 100 yaşını garantilersin diye.

Babam emekli oldu, köye gitti. 65 yaşında 40 dönüm bahçe yaptı..Sağlığı mükemmel...

ciceksever70 09-06-2012 18:10

Gilancim nefis nefis nefis. Jineop`un dedigi gibi benim kaotik kisiligimle bagdasmiyor istesem de bu düzeni tutturamam ben sevdigim bitkileri uysun uymasin ektim ama bu gercekten planli programli, belli bir amac icin hazirlanmis bir bahce. Izlemek gercekten cok keyifli.
Bahce islerinin insanin ömrünü uzattigina burada bire bir sahit oldum. Bahce sahiplerinin cogu seksenli yaslarinda emekliler. Hele bir komsumuz var 85 yaslarinda. Gecen yil sebze bahcesinin bir kismini gül bahcesi yapti keyif icin. Hep kendi calisir bahcesinde. Sabah erkenden bahcede, öglen uykulari bahcede, misafir bahcede agirlanir, aksamüstü bahcede. Yilin büyük bölümünde bu böyle. Kadin masallah genc kiz gibi formda. Demek ki dogru yoldayiz arkadaslar.

Adalet Yağcı 09-06-2012 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 982287)
Bizim oralarda (Toros yörüklerinde ) bir laf vardır. 60 yaşında bahçe yaparsan 100 yaşını garantilersin diye.

Babam emekli oldu, köye gitti. 65 yaşında 40 dönüm bahçe yaptı..Sağlığı mükemmel...

Yaşasın!!! Garantiye aldım ben, bundan sonrasını bahçeyi sevmeyenler düşünsün :)

agozce 10-06-2012 01:05

1 Eklenti(ler)
Peki bu ne, erguvan mı?

İskoçya/ Skye Adası, Fairy Pools

Eklenti 306845

merlict 10-06-2012 01:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 982507)
Peki bu ne, erguvan mı?

İskoçya/ Skye Adası, Fairy Pools

Eklenti 306845

İşte bahçemde görmek istediğim görüntülerden biri bu.Buna benzer bir görüntüyü paladarium olarak bi köşeye eklemiştim.Teşekkürler agozce

Hoş erguvanmı bilmiyorum, sadece görüntüye takıldım:o

Mehmet

jineop 10-06-2012 08:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 982507)
Peki bu ne, erguvan mı?

İskoçya/ Skye Adası, Fairy Pools

Eklenti 306845

Bu gerçek olmayabilir. İbreli gibi duruyor. Fotograf altındaki tartışmalarda bu bölgede böyle bir yer olmadığı var.

Güzin Çakar 10-06-2012 11:09

1 Eklenti(ler)
Kıt İngilizcemle yanlış anlamadıysam, bölge aslında böyleymiş.
Eklenti 306916

(Yanlış anladıysam, uyarınız ve mesajı sileyim :))

Eser İlhan 10-06-2012 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 982573)
Bu gerçek olmayabilir. İbreli gibi duruyor. Fotograf altındaki tartışmalarda bu bölgede böyle bir yer olmadığı var.

Bu resmin photoshop olduğunu düşünüyorum. Mor renk de gerçek gibi durmuyor zaten. Ayrıca o sarp doğa ve o renkle çiçeklenmiş ağaçlar birbirine aykırı bence..

gilan 10-06-2012 11:39

Zaten mor ağaçlar da çam ağaçları. Ya photoshop ya da makineye farklı bir filtre takarak çekilmiş. :)

gilan 10-06-2012 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 982174)
Bu kadar ağaçla ben orman yaparım be..:)).

Benimde hayalim var: 10 dönüm bir arsa alıp bahçe ve Nesin Vakfı gibi bir eğitim vakıf kurmak, bahçe yakınındaki hazine arazisini de kiralayıp böyle bir orman yapmak, içinde yılkı atları, arı kovanları.......:)). Böyle bir yer bakıyorum İstanbul yakınlarında...:)))
( Delilikte sınır yok değil mi?)

Sevgili Gilan sağ olasın, hep var olasın, bu güzel bilgiler benim için çok yol gösterici olacak.

Arsamı aldığım zaman seni danışman olarak davet etmek isterim..:))O zamana kdar dönmüş olursun nasıl olsa.


Sırayla aklımı çeliyorsunuz, sonunda meslek değiştireceğim o olacak. :)

gilan 10-06-2012 11:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 982209)
Gördüm sevgili gilan ;)
Sayfa güzel olmuş emeklerine sağlık.
Bu bahçe, bu kadar karışık ve çok bitkinin içerisinde belli bir düzen oluşturduğu için gözüme çok hoş görünüyor. Yani karmakarışık değil, bakıldığı zaman bitkiler ayırdedilebiliyor gibi. Bunu sağlamak için mutlak çok çaba gerekli. Yazıda da açıkladığın gibi 20 yıllık bir ağacı küçük boyutta tutmak kolay olmasa gerek. Üstelik tek bir ağaç da değil. Yardım almadıklarına inanmak gerçekten güç. Takdir edilesi insanlar gerçekten ;)

Fakat fotoğraflara bakınca hem çok güzel, hem de bir şey eksik gibi geliyor. Yani rahatça oturup arkaya yaslanarak bahçenin keyfini çıkaracak, bir kahve içecek yer yok. Bankları saymıyorum. Evin içinde oturup dışarıyı seyretmeyi de saymıyorum. Bu bahçe yaşamalık değil seyirlik sanki. Bir an böyle hissettim işte. Mesela şöyle bir köşe olsa fena mı olur ;)

Kesinlikle katılıyorum. Ben bahçe düzenlerken bir de değil, en az 3 değişik bölgede, değişik manzaralı oturma alanları düşünüyorum. Bu bahçe, içinde tur atmak için tasarlanmış gibi. :) Bir de artık yolumuz düşerse turlayıp geliriz. :D

Budamalarla ilgili yazılar da yazmışlar. Şu an tam hatırlayamadım ama kış sonunda asıl budamayı yapıp sonra da sezon boyunca ara ara müdahalede bulunuyorlarmış. Acer'lerin budanması hakkında "Bunlar ziraat mühendislerinin önerdiği yöntemler değil ama bizde işe yarıyor" yazmışlardı. :) Özellikle ibrelilerin sağlıklı görünmesi, kuru dallar oluşturmaması için 4 yanlarının açık ve havadar olması gerektiğinden, ama onların bahçe düzeninde devamlı bitkilerin birbirlerine doğru büyüdüğünden, ve budama yaparken her iki bitkiyi de düzgün şekilli bırakarak arayı açmaya çalışmakta biraz zorlandıklarından bahsetmişler.

gilan 10-06-2012 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 982225)
Gilancım nerden bulursun bu bahçeleri... Bahçemi ben de dört mevsimlik olsun istiyorum. Bahçe küçük olunca aynı zamanda bitki deliliği hat safhada olunca bu mümkün değil...
Bahçeyi toptan söküp , bitkileri saksılayıp toprağı komple olabilecek en iyi karışımları öğrenip , hazırlayıp ve serip sonra sindire sindire bahçeyi düzenlemek.
Tam bir köşe güzelleşiyor, ardından diğer köşe bozuluyor. Olmuyor, olmuyor...
Gerçi böyle tam oturmuş bir bahçe beni sıkabilir. :dilli: Neyle uğraşırım sonra ben. Bir de yan yana olduklarında çok güzel görünmeyeceğini bile bile vazgeçemediklerim var. Güzel görünecek diye çok sayıda aynı bitkiden yaptığım alanlar oluyor. O standart görüntü de beni sıkıyor. Örneğin alacalı taflan ve pitosporium bahçenin ilk yapımı sırasında çok fazla miktarda her yere gelişi güzel dikilmişti. Her zaman yeşil görüntü sağlamak amaçlanmış olmalı... Onları ziyan etmemek için, evin yan duvarına ardışık s ler yaparak kullandım. Hala güzel görünüyor. Her zaman aynı görüntü ama. Ve çit gibi olduğundan geride kalanlar gölge de kalıyor. Halbuki eve doğru hafif yükselen büyük kayalar , aralarından çıkan clematisler , kayalarının arasına dikilmiş yüksekten sarkan sarkıcı bitkiler güzel olmaz mı? Ah işte konuyu yazarken bu aklıma geldi. Yani benim deli dolu kişiliğime uymuyor:o
Güzel ruhuna , eline sağlık...


Ben de kesinlikle kendi bahçemi böyle yapmam jineop. :) Bu bahçede de, şu an bulunduğum çevrede de şöyle bir bakış açısı var: bahçenin bütününün göze nasıl göründüğünü önemsiyorlar, ama bireysel olarak bitkilerin bir önemi yok onlar için. Biz saksıda çıkan yabani otu bile sökmekte zorlanırız, oysa onlar yerine yakıştırmadıkları koskoca ağacı bile sökmekte en ufak bir tereddüt göstermiyorlar. Bu da bana tam bir bahçecilik gibi gelmiyor...

Biz değişik düzenlemeleri görelim, fikir alalım, detaylardan kendimize uyanları, hoşumuza gidenleri not edelim, sonra da bildiğimizi okuyalım. :D

Flickr sayfalarından oldukça güzel Acer ve konifer türleri öğrendim, o çok iyi oldu. :)

gilan 10-06-2012 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 982233)
Gördüklerimden sonra benim dilim tutuldu, düşle gerçek arası bir bahçe.

Bir de, daha önce başka bir başlıkta yazışmıştık, tüm bu açan rengarenk bitkiler, hepsi aynı zamanda mı coşuyor böyle acaba?

Kim bilir görmediğimiz daha ne cennet bahçeler var.
Sevgili gilan'cığım, yeri geldikçe bize sunar.
Biz de böyle, rüya mı, gerçek mi diye kara kara düşünürüz :)


Bu bahçede özellikle hep bitkileri o şekilde seçmişler Adalet Hanım, o yüzden birlikte coşuyorlar. Zaten kıştan sonra en renksiz mevsim yaz. :) İlkbahar ve sonbaharı da Acerler hallediyor zaten. Koniferlerle de sarı ve mavi tonlarda fon oluşturunca, ortaya güzel bir renk cümbüşü olmuş. :)

Kimbilir daha ne bahçeler var diyorsunuz ya. Geçen gün internette bir bloga rastladım. Seattle ve Vancouver civarlarında 4-5 tane özel mülkiyet bahçe gezmişler. Oturdum mail attım, "ben de bahçe düzenlemeyle çok ilgiliyim, pek çok bahçe görmek istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bu özel bahçeleri nereden buluyorsunuz ve sahipleriyle nasıl iletişime geçiyorsunuz?" diye. Meğer her bölgede Bahçe Rehberi denen insanlar varmış. Onlarla iletişime geçip o çevredeki özel bahçeleri öğreniyormuşsunuz ve ziyaret isteğinizi iletmelerini istiyormuşsunuz. Ne ilginç meslekler var değil mi? :)

mandalinci 10-06-2012 12:33

Amerika, fırsatlar ülkesi:)

jineop 10-06-2012 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 982660)
Bu bahçede özellikle hep bitkileri o şekilde seçmişler . Meğer her bölgede Bahçe Rehberi denen insanlar varmış. Onlarla iletişime geçip o çevredeki özel bahçeleri öğreniyormuşsunuz ve ziyaret isteğinizi iletmelerini istiyormuşsunuz. Ne ilginç meslekler var değil mi? :)

Bir o kadar da keyifli meslekler:)

jineop 10-06-2012 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 982643)
Zaten mor ağaçlar da çam ağaçları. Ya photoshop ya da makineye farklı bir filtre takarak çekilmiş. :)

Bizden bir şey kaçmaz. Takım çalışması dedikleri bu işte:cool:

jineop 10-06-2012 15:21

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 982643)
Zaten mor ağaçlar da çam ağaçları. Ya photoshop ya da makineye farklı bir filtre takarak çekilmiş. :)

Gilancım tam çiçeklenmiş bir jakaranda ;)

gilan 10-06-2012 20:44

2 Eklenti(ler)
Off of jacaranda'yı biliyorum. :)
Mor delisi bir insan olarak benim için yapılmış resmen ağaç. :) Ama işte iklim istekleri bize uymuyor... :rolleyes:


İşte bu gerçek bir fotoğraf: ;)

Eklenti 307034


Dökülmüş hali bile harika...

Eklenti 307035

jineop 10-06-2012 22:09

Tibouchina :D;) Ama -6 :(

gilan 10-06-2012 22:18

Çok iyiymiş. :)

ciceksever70 11-06-2012 23:04

Bu dört mevsim bahcesinde bana en cazip gelen kisim budama kismi. Ben acerleri budayamayacagimi düsünüyordum mesela. Ya da acelya ve orman güllerini. Henüz budama bölümünü bulamadim sayfada ama bizler gibi ortalama büyüklükteki bahcelerde budama yoluyla bitkileri hakimiyet altinda tutmak, böylece mümkün oldugunca cok bitkiyi bir arada bulundurmak cok faydali olabilir.

gilan 12-06-2012 04:35

Sevgili çiçeksever, Acer budamayla ilgili yazılar şurada:
Acers / Maples - a set on Flickr



Türkçe özet:

Acerleri onlara ayırdıları sınırlar içinde tutabilmek içiçin devamlı buduyorlar. Örneğin normalde 6 metre civarı boylanan Acer Japonicum aconitifolium türünü 1.2 m boyunda tutuyorlarmış.

Budamanın çoğu Ocak-Mart başı arasında yapılıyor. Baharda kimi türler 60 cm'ye varan yeni dallar çıkarıyormuş. Bu yeni dalların çoğunu bırakıyorlarmış ama ağacın şeklini bozanlar ya da fazla uzamış olanlar için Haziran'da hafif bir budama yapıyorlarmış. Yaz boyunca da Acerler yeni dallar uzatıyorlarmış, bunları da kışa kadar bırakıyorlarmış.

Kışın çok soğuk geçmediği yıllarda budamayı Kasım Aralık aylarında yaptıkları da olmuş ama soğuk geçecekse Ocak Şubat aylarına bırakmak daha iyi oluyormuş.

Deneyimlerinin kitaplarda yazanlar olmayabileceğini ama onlar için işe yaradığını söylüyorlar.

Acerlerinin çoğu ağağı dogru sarkan (ağlayan denen türler), bir kısmı da yukarı doğru büyüyen türlermiş. Ağlayan türleri genelde bir metre uzunlluğunda gövde üstünde tutuyorlarmış.

Ağaçlarının çoğu 20 yaşın üzerinde olduğu halde budama sayesinde çok daha genç duruyormuş. Ayrıca güçlü kök ve gövde yapısı sayesinde de çok sağlıklı olup her sene pek çok yeni sürgün çıkarıyorlarmış.




Details of our pruning of acers (Japanese maples):

Without pruning many of our acer cultivars would have outgrown their allocated space and even reached a height of 20 - 30 feet (6.1 - 9.1m). For example we have several Acer Japonicum aconitifolium ("The Fern Leaf Maple") plants are perfectly happy to be kept to a size less than 4 feet (1.22m) in height.

Most of our acer pruning is performed from lJanuary through to early March.

However, in our Walsall garden there is new growth during late April followed by rampant growth during May and early June. By mid June some of the acers have produced new shoots up to two feet in length. We find most of the the new growth will look okay but during June some of the plants require additional light pruning in order to restore the desired shape. We carefully prune out the lengths of new growth that look excessive or untidy. Our aim to leave the remaining acer shape ready for summer, looking pleasing and with plenty of new growth to be enjoyed.

As summer progresses several of the acers continue to produce some new shoots however, we would not normally need to prune any of this late new growth until the end of winter.

Occasionally we have performed the acer pruning in November or December without any problem and in those years the winters turned out to be mild..........but we think if the winter turned out to be harshly cold then it would have been better to have waited to January or February to do the pruning!

What we do may not be what the horticultural books say but, it works for us!

Many of our acers are kept to a low mop-head shape, several are kept as small mainly branched-head standard trees and the occasional acer we prune to what we call a 'standard mop-head' by which we mean a small compact crown of branches like a 'lollipop' or 'mop-head' on an upright single stem of about one metre in length.

Despite being over 20 year old, many of the acers look much younger because of their size. Because they have a robust trunk and root system they look very healthy and produce an abundance of fresh foliage every spring, which brings such delight for us and our many visitors.

ciceksever70 12-06-2012 07:46

Tesekkür ederim sevgili gilan. Ben flickr sayfalarina bakmamisim normal sayfada ariyordum.

gilan 12-06-2012 21:11

1 Eklenti(ler)
Flickr sayfalarını çok tavsiye ederim, on yüz bin milyon fotoğraf var. :)

Yalnız detayları okudukça bahçeye olan saygım arttı.
Bir kere her bölge cetvelle çizilmiş gibi değilmiş. Arka bölgelerde şöyle tam İngiliz bahçe stilinde kaotik bölümler de var:
Bu görüntülere sanırım hiçbirimiz hayır demeyiz. :)


http://www.agaclar.net/forum/attachm...040d125f_z.jpg


Eklenti 307920

gilan 12-06-2012 21:13

4 Eklenti(ler)
Evin ön tarafından bahçeye olan tek geçiş garajın içindenmiş. O nedenle aldıkları her şeyi garaj kapısından sığdırmak zorundalar. :)


Eklenti 307922

Eklenti 307923

Eklenti 307924


Sonunda yerine ulaşıyor. :)

Eklenti 307925

gilan 12-06-2012 21:17

3 Eklenti(ler)
Garaj kapısından geçecek bir kamyon ağaç kabuğu:
(Sanırım her sene bir kamyon kabuk geliyor.)

Eklenti 307926


Yine garajdan geçen Betula Utilis Jacquemontii Multistemmed:

Eklenti 307927


Garaj kapısından geçen kayalar:
(Oğlumuz çok işe yaradı diyorlar. :))

Eklenti 307928

gilan 12-06-2012 21:21

5 Eklenti(ler)
Pergola için taban yapıyorlar.
(Gerçekten de en ağır işler dahil kendileri yapmış.)

Eklenti 307929


Taban hazır:

Eklenti 307930


Pergolayı bir bahçe malzemeleri satan yerde görüp beğenmişler ama teslim edildiğinde 175 parça odun halinde ve içinde kurulum şeması ya da vidalar olmadan gelmiş.

Eklenti 307931


Her parçaya 4 kat astar, 3 kat da dış boya atıyorlar:

Eklenti 307932


950 adet vida kullanarak yapbozu tamamladık diyorlar. :)

Eklenti 307933

gilan 12-06-2012 21:22

2 Eklenti(ler)
Yürüme yollarının yapılışından bir kare:

Eklenti 307935


Koniferlerin budanmasından bir kare:

Eklenti 307936

gilan 12-06-2012 21:31

4 Eklenti(ler)
Böyle bir bahçenin her sene olan rutin işleri bile yeterince çok. Şanslarına alt bahçe komşularının arazisi çok büyükmüş ve bahçesinin bir kısmını kullanmalarına izin vermiş. Bu bölgeyi asıl bahçe için gerekenleri sağlayacak çalışma alanı ve sebze bahçesi olarak kullanıyorlar.


İki bahçe arasındaki geçiş. İleride görülen kısım asıl bahçe, arkada kalan kısım çalışma alanı:

Eklenti 307939


Çalışma alanından kareler:

Eklenti 307940

Eklenti 307941


Yazlık sepetler hazırlanıyor:

Eklenti 307942

gilan 12-06-2012 21:32

2 Eklenti(ler)
Ufak seralarda gelecek senenin mevsimlik çiçekleri yetiştiriliyor:


Eklenti 307943

Eklenti 307944


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024