agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-07-2008, 15:12   #1
Yeni Üye
 
aliko69's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2008
Şehir: Duisburg-Almanya
Mesajlar: 22
Galeri: 1
Türkiye'de Göller : Kuruyan, kurumak üzere olan göllerimiz

Tuz Gölü

İki milyon yaşındaki Tuz Gölü'nün son günleri.
Hiç mi yok bir nefes üfleyecek Anadolu yiğidi?

İçinde bir çift martı gördüm.
İkisi de iki milyon yaşında. Anadolu Akdeniz'i terk ettiği günden bu yana. İki martı burada.
Son iki martı gözlerime bakıyor. Son bakış. Tekrarı yok. Sebebi ortada.
Gölü terk eden binlerce başka kuş gibi, gidecekler. Döl veremeden ölecekler.

Karşımda tozdan bir ova gördüm.
Hepsi hepsi on yaşında. Suyunu çaldığımız günden bu yana. Göl yok olmakta.
Son damlalar yüzüme yansıyor. Son bakış. Tekrarı yok. Sebebi ortada.
Ovayı dolduran öteki damlalar gibi, gidecekler. Göl olamadan bitecekler.

Belki bugün. En geç yarın. İki milyon yıllık takvimin son dakikasında.

Bir ağıt yakayım dedim. Gözümdeki nem gölden utandı. Kurudu.

Gazetelere baktım. Daha çok utandım. Hakikat ne, yazanlar ne?

Ey laik, islamcı, alevi, sünni, sosyalist, kemalist, demokrat, asker!
Ey köylü, şehirli, türbanlı, başı açık, tarikatçı, modern!
Ey Türk, Kürt, Laz, Arap, Çerkes!
Ey memur, vekil, Bakan, Başbakan!
Ey fakir, zengin, ünlü, ünsüz, alim, sanatçı, gazeteci, öğretmen, çiftçi!
Ey bu toprağın insanı!
Hepimizi emziren ana sütten kesiliyor. Suyu kayıp. Toprağı yorgun.
Aşağıda kök kururken, üstte bahar açar mı?

Ey bu toprağın anası, babası!
Bir evladın can veriyor. Yaşı iki milyon. Adı Tuz Gölü.
Toz bütün gölü kaplasa da, vicdanına sığar mı?

Güven Eken
23 Haziran 2008, Tuz Gölü

http://www.doga.org.tr/

aliko69 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2008, 17:08   #2
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Galeri: 24
Alıntı:
Tuz Gölü’ne 2 yıldır atık su ulaşmıyor
29 Temmuz 2008

Türkiye ve Aksaray Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada Konya’nın günde yaklaşık 140 bin metreküplük atık suyunun 2 yıldır Tuz Gölü’ne ulaşmadığı ortaya çıktı.

WWF-Türkiye Su Programı Alan Koordinatörü Çağrıdeniz Eryılmaz, Konya’nın atık suyunu yıllarca Tuz Gölü’ne ulaştıran ana tahliye kanalında yaklaşık 60 kilometreden sonra su görülmediğini bildirdi.

Yaptıkları araştırmada 2 yıldır yaz ve kış Tuz Gölü’ne bu tahliye kanalından su ulaşmadığını tespit ettiklerini vurgulayan Eryılmaz, Yetkililer yılda 50 milyon metreküp su işleyeceklerini söylüyor ama bu su nerede? Kuraklık nedeniyle çiftçiler bu kanaldan çektikleri arıtılmamış suyla ürünlerini suluyor. Genelde pancar ve sebzeler sulanıyor" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Ahmet Sorgun, yaklaşık 28.5 milyon dolara mal olacak Konya Atık Su Arıtma Tesisi’nin sonuna yaklaştıklarını, günde yaklaşık 140 bin metreküp atık suyun arıtılacağını, böylece Tuz Gölü Havzası’na akan atık suyun temiz oleacağını ve göl havzasının kirlilikten kurtulacağını bildirdi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/95...d=233&sz=67747
Arıtma tesisleri neden hep en son hizmet olarak görülüyor?

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2008, 17:55   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: Artvin
Mesajlar: 394
Galeri: 25
Tuz gölünün haline ben de çok üzülüyorom. Neyse ki geç te olsa farkına varmak güzel. Problemi anlamak, yarı yarıya çözmektir.

Bilinçli fertler, bilinçli toplumları oluşturur. Çocuklarımıza çevre bilincini verebilirsek, çözümler arkasından gelir.

Emine Aktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 22:49   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Göllerimiz / Kuruyan, kurumak üzere olan...

Çöle dönen Akşehir Gölü, 30 flamingoya mezar oldu

Alıntı:

KÜRESEL Isınma ve kuraklık, göllerde yaşamını sürdüren kuşları da olumsuz etkiliyor. Göçmen kuşların uğrak yeri olan Akşehir Gölü'nün son ziyaretçileri flamingolar, kuruyup çöle dönen göl alanında susuzluk ve açlıktan teker teker ölüyor. Tamamen kuruyan gölde yaklaşık 30 flamingo ölüsü bulundu.

Name:  aksehirgolu-f1.jpg
Views: 28533
Size:  62.7 KB

Afrika ülkelerinden 2007 yılının son aylarında gelerek Akşehir Gölü'nü mekan tutan flamingolar küresel ısınma nedeniyle kuruyan göl üzerinde su bulamadıkları ve beslenemedikleri için teker teker ölmeye başladı.



Akşehir Gölü Çevre Koruma Birliği üyesi ve Üçkuyu Belediye Başkanı Osman Koçer, “Flamingoları yaşatmak için acilen tedbir alarak çözüm üretmeliyiz” dedi.


Bu kapsamda Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar İl Çevre ve Doğa Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'ne konuyla ilgili bilgi verdiklerini dile getiren Koçer, Akşehir Gölü'ne 30 kilometre kıyısı olan Sultandağı'na bağlı Üçkuyu Beldesi'ndeki halkın eskiden balık ve istakoz tutarak geçindiğini söyledi.



3 gündür göl kıyısında tarlası olanların gölde yaşayan flamingoların teker öldüğünü tespit ettiklerini belirten Koçer, Bucakada Mevkii'nde bulunan çiftlik evi yakınlarına su aramak için gelen flamingo ölülerini gösterdi. Durumu haber alınca gölde inceleme yaptığını belirten Üçkuyu Belediye Başkanı Osman Koçer, Akşehir Gölü Çevre Koruma Birliği'nde gölü kurtarmak için yapılan çalışmaların yetkinin bir elde toplanmaması nedeniyle sonuçsuz kaldığını söyledi.


Akşehir Gölü'ne 2007 yılının son aylarında Afrika ülkelerinden gelerek burada kışı geçiren flamingoların tamamen kuruyan ve çöle dönen göl içinde susuz ve aç kalmasının ölümlerin başlıca sebebi olduğunu savunan Koçer şöyle konuştu: “Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar İl Çevre ve Doğa Varlıklarını Koruma Müdürlüğü yetkililerini derhal arayarak konuyla ilgili bilgi verdim. Flamingoların kurtarılması için acilen su göletlerinin oluşturulması ve beslenmeleri için yem ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Önce itfaiye aracı ile göl içinde yapay göletler oluşturmayı düşündük ama bunun bir çare olmadığını anladık. Gölün kurtarılması için bir birim oluşturularak Bakanlar Kurulu tarafından bu birime yetki ve kaynak sağlanmalıdır.”

Name:  aksehirgolu-f2.jpg
Views: 15319
Size:  41.8 KB

Hayvancılık yaparak geçinen belde sakini 30 yaşındaki Dilaver Koçer, “Gölün suyu kuruduğu için flamingolar bana ait çiftlik evi yakınlarındaki 1 leğen büyüklüğündeki su birikintisine geliyor. Bu çukur çevresinde ve hayvan otlattığımız alanlarda çok sayıda kuş ölüsüne rastladık” dedi.
Flamingo yuvalarında ölen yavru kuşları gösteren Koçer, yavruların bir hafta öncesine kadar yaşadığını söyledi.

Atilla MEMİŞ/AKŞEHİR (Konya), (DHA)
7 Ağustos 2008

Hürriyet

Akşehir gölü eskiden nasıldı diye ararken buldum.
T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı sitesinde...

Sulak Alanlarımızda Bilinçlendirme Çalışmaları Devam Ediyor..

Aşağıdaki yazıya google'dan ulaştım. Hala site adresinde bulunuyor ama siteden girişini bulamadım. Kuruduğu için kaldırılmış olabilir...

http://www.cevreorman.gov.tr/sulak/sulakalan/aksehir.htm




AKŞEHİR GÖLÜ


Koruma Statüsü : Bölgenin herhangi bir koruma statüsü yoktur.

Name:  aksehir-co.jpg
Views: 15615
Size:  21.6 KB

Coğrafi Koordinatları: 38o 32' Kuzey 31o 28' Doğu
Eber gölü gibi, Sultan dağları ile Emir dağı arasındaki çöküntü alanında yer alır. İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kapalı bir havzada bulunduğundan dışarıya akıntısı yoktur. Buna karşın suları çok az tuzludur. Kıyılardan göle karışan tatlı su kaynaklarının bolluğu, kıyılarda suyun tatlılaşmasını sağlar. Tuzluluk orta kesimlerde ve kuzeydoğuda daha belirginleşir.
Göl, Sultan dağlarından inen mevsimlik ve sürekli akarsular, göl çevresindeki akiferlerin yer altı suyu akımı ile göl alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Boşalımı ise, göl yüzeyinden buharlaşma ve sulama amacıyla alınan sularla olmaktadır.

Gölün geçmişte Taşköprü çayı vasıtasıyla Eber gölü ile olan bağlantısı, Eber gölü çıkışına DSİ'nce inşa edilen regülatör ve sulama kanalları ile kesilmiştir.

Göldeki su seviyesi ve göl alanı, yıllara ve mevsimlere göre büyük değişiklikler göstermektedir. 1961-1991 rasat periyodunda en düşük su seviyesi Kasım 1963'de tespit edilmiştir. Buna göre su kodu 955.01 metre, göl alanı 25 500 hektar ve su hacmi 460 milyon m3 olmuştur. En yüksek su seviyesi ise Mayıs 1970'de tespit edilmiş, bu seviyedeki su kodu 959.76 metre, göl alanı 39 000 hektar ve su hacmi 2.1 milyar m3 olmuştur.
Sığ bir göl olup, derinliği 2 ile 4 m arasında değişmektedir. Gölün güneydoğusundaki yaklaşık 10 kilometrelik kıyı şeridi dışında kalan tüm kıyıları seyrek fakat geniş sazlıklarla kaplıdır. Akarsu deltalarında söğüt toplulukları mevcuttur.

Gölün flora ve faunası, Eber gölüyle benzerlik göstermektedir. Eber gölü seviyesinde olmasa bile, yine de ekolojik olarak bol gıdalı (eutrophic) göl sınıfına girmektedir. Sazan ve turna gibi ticari önemi olan balıkların yanısıra beş balık türü daha bulunmaktadır.
Akşehir Gölü de ornitolojik önemi büyük olan göllerimizden biridir. Eber gölünde üreyen, beslenen ve konaklayan bütün kuş türlerine burada da rastlanır.

Göl aynasını çevreleyen geniş sazlıklar, su kuşları için kuluçka alanı, beslenme yeri, sığınma, barınma ve toplanma mekanı olarak son derece uygun bir ortam oluşturmaktadır. Sazlıklar, burada Eber gölüne nazaran daha seyrek olmasına rağmen geniş alanlara yayılması; kuşlara avcılardan korunmak için geniş bir hareket olanağı sağlamaktadır. Yine geniş su aynası, avcılar tarafından taciz edilen kuşların sığınmaları yönünden büyük önem taşımaktadır.

Gölde, sonbahar ve kış başlarında başta yaban kazları ve yaban ördekleri olmak üzere, pelikanlar, dalgıçlar, balıkçıllar, yağmurcunlar ve martı türlerinden oluşan 60-80 bin civarında kuş görülmektedir. Özellikle yaban kazları, kış mevsiminde geceyi çok kalabalık gruplar halinde gölde geçirmektedirler. Türkiye'de görülen yaban kazı populasyonunun en büyüğü (107.000) Aralık 1977'de Tansu GÜRPINAR tarafından Akşehir Gölünde kaydedilmiştir.

Ancak kışın şiddetli dönemlerinde göl yüzeyinin donması sebebiyle, 1-2 ayda olsa göl bu işlevini kaybetmektedir.





malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 22:54   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Name:  aksehirgolu1.jpg
Views: 10915
Size:  44.7 KB

Bundan sonra şenliklerde ne yapacaklar?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 23:00   #6
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Ne kadar çok üzülsek, yeridir.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 00:06   #7
Ağaç Dostu
 
Arjin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 117
Biz bu hale getirdik, simdi uzulmeyide aglamayida hak ediyoruz. Ama bu acliktan olen hayvanlarin, kuruyan doganin karsiligi degil ki..Yapilacak birseyler mutlaka olmali !!

Arjin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 09:35   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 33
Bu tip çevre felaketlerine olması gerekenden çok daha az tepki gösteriyoruz gibi geliyor.

delidumrul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 10:15   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
Akşehir gölü yıllardır kuruyacağını belli ediyordu. Ya Eber gölüne ne demeli, Akşehir gölünün kardeşi.

Eber Gölü

Eber gölü Milli Park ve Jandarma tarafından korunuyor. Korumada sözüm ona kaçak avlanmaları kontrol etmek için.Olan yörede onlarca yıldır balıkçılık yapanlara oluyor. Bilir misiniz Eber gölü kıyısında yıllardır Salihliden gelen bir grup vatandaşımız muhteşem sepetler yaparlar orada. Sivrisinekler,su yılanlarına ve yokluğa rağmen. Gani gönüllü insanlardır. Onlar bile gelmiyorlar artık Eber Gölüne. Kopaklar (Kamış adacıkları) rüzgarın etkisi ile oradan oraya yüzmekteler.İçlerinde binlerce su kuşu nun barındığı bu adacıklar onların üreme alanlarıdır. Ne yazıkki su kuşlarıda gelmemektedirler artık.

DSİ 1965 ve 1967 yıllarında Akşehir gölünü besleyen Akarçay üzerine Seyitler ve Selevir barajlarını inşaa etmiş bu da göle su akışının % 10 azalmasına yol açmıştır.

Yine yakın zamanlarda Akarçay üzerine Kayabelen, Kırka ve Akdeğirmen barajları inşaa edilmiş bu da Akşehir gölüne su akışını neredeyse sıfıra indirmiştir.

Ayrıca sulama amaçlı onlarca pompaj sistemi devreye girince AKŞEHİR GÖLÜNÜN kuruması kaçınılmaz hale gelmiştir.

1975-1990 yılları arasında Akşehir gölü çevresinde 20 köy balıkçılığa bağımlı idi ve yılda ortalama 480 ton balık tutulurdu. Aynı şekilde Eber gölünde ise 125 tona ulaşmıştı.

Eber gölünden yıllık 20.000 ton civarında Saz kesilip SEKA Kağıt Fabrikasına satılırken bu rakam günümüzde 2000 ton civarına gerilemiştir.
Ne yazıkki Eber gölünün sazları ile kağıt üreten Seka Çay kağıt Fabrikasi Eber gölünü kendisi kirletmektedir. 1970 li yıllarda Eber gölünde 200.000 in üzerinde kuş sayılmışken günümüzde birkaç bine bile ulaşamamaktadır.

Yani Akşehir Gölünün kurumaya başlaması yıllar önceden kendisini hissettiriyordu. Aynı şekilde Eber Gölü de.


Düzenleyen Mahmut Leventoğlu : 08-08-2008 saat 11:00
Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 14:23   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Merhabalar!

İnsan yukarıdaki yazılanları okuyunca öyle rahatsız oluyorki. Hangi göl olduğunun adının hiç bir önemi kalmıyor. İster Akşehir ister Eber ne farkeder diye düşündüm bir an. Sevgili Leventoğlu öyle güzel özetlemişki sanki Eberin hikayesi gibi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yöre insanının çaresiz ve ne yapacağını bilemez durumda olmasıda sanki işin tuzu biberi. Her şeyde olduğu gibi küçük hesaplar peşinde koşturan yöneticilerimizin acizliği ve çözüm üretememeside işin ağlanacak tarafı. Ben hala umudumu kaybetmedim. Yöre insanını içine alacak ve kimseye tepeden bakmadan yapılacak bir bilimsel çalışma bu problemlerimizi minimize eder. Anadolu insanı her zaman dünden hazırdır. Yeterki inansın ve güvensin. Birde şeffaflığı ve eşitliği görürse yapamıyacağı hiç bir şey yoktur. Bu tarih boyunca böyle benim nacizhane fikrim değil.

Böyle giderse bizler bırakın gün kutlamayı bir kaşık suya muhtaç bir toplum olacağız yakında. Biraz feleket tellallığı gibi oldu ancak görünen köy kılavuz istemez diye bir sözde yok değildir Anadoluda.

Saygıyla kalın.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 19:30   #11
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Ben de geçtiğimiz hafta Düzce Gölyaka gezisi sırasında , Gölyaka ya da adını veren ve kuş cenneti olduğu için 1992 den beri Milli Parklar tarafından koruma altında bulunan Efteni Gölünün durumunu görünce çok üzüldüm.. Yukarıdaki yayladan inerken , Melen Çayının geçtiği vadiyi ve gölün son halini fotoğraflamıştım.. Eski yıllarla karşılaştırınca insanın yüreği yanıyor..

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 19:32   #12
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Temmuz 2008 Gölyaka Efteni Gölü .

Eklenen Resimler
  
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 19:34   #13
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Havuz kadar kalan göl suyunun etrafında bataklık arazi olduğunu söylediler...
Fotoğraflarda aynı zamanda gölü besleyen Küçük Melen çayı da görülüyor..

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 19:37   #14
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
"Efteni Gölü"Gölyaka Hakkında internetten kopyaladığım yazı aşağıda :



Resim: "Efteni Gölü"Gölyaka (Daha fazla resim için Düzce bölümüne bakınız)
Resim Hakkında Bilgiler: Efteni Gölü 100 metre yükseklikte, Düzce ile Gölyaka'nın sınırları içinde kalmaktadır. Düzce'nin 14 km. güney batısında, Elmacık Dağı silsilesinin eteğinde Asar, Uğur, Küçük Melen sularının ve yan derelerin oluşturmuş olduğu tatlı su gölüdür. Ana çıkış noktası, Büyük Melen nehrini oluşturur.

Efteni Gölü, göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biridir. Göl, 1992 yılından Orman Bakanlığı Milli Parlak Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “koruma” statüsüne alınmıştır. Efteni Gölü'nde avlanmak yasaktır. Son zamanlarda kuruma tehlikesi geçiren Efteni Gölü'ne, su kaynakları tekrar verilmektedir. Ancak yine de göl, eski yatağına kavuşamamıştır. Bunun nedeni ise geçmiş yıllarda tarımsal alan açmak için yoğun bir şekilde yapılan kurutma çalışmalarıdır.

Yaklaşık 150 çeşit su kuşu türüne ev sahipliği yapan gölde, Kuğu, Karabatak, Flamingo, Su Tavuğu, Boz Kaz, Yeşilbaş Ördek, Sakar Meke, Sumru, Kız Kuşu, Çulluk, Balık Kartalı, Balıkçıl, Yılan Boyun, Angıt ilk göze çarpan kuş türleridir.

Göl ve çevresi üzerinde gerek geçici ve gerekse kalıcı kuş varlığıyla gelecek nesillere aktarılması amacıyla 580 hektarlık kısmı Orman bakanlığı'nca “Düzce Efteni Gölü Su kuşları Koruma ve Üretme Sahası” olarak tesis edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Efteni Gölü çevresinde Gölün izlenebilmesi için Kuş Seyir Terasları ile ziyaretçilerin bilgi alabileceği bir de tanıtım merkezi bulunuyor.
Efteni Gölü kuş türlerinin yanısıra bünyesinde ender bitki türlerini de barındırmaktadır. Gölün içinde; Nilüfer, Süsen, Düğün Çiçekleri, Kamış, Nane, Su Mercimeği bitkileri kenarlarında ise; Söğüt, Dişbudak, Kızılağaç, Çınar gibi sucul karakterli ağaçlar ilk göze çarpan bitkilerdir.

Türkiye'nin 2. Kuş Cenneti olan Efteni Gölü, kuşlar ve bitkiler için doğal bir habitat alanıdır.

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 20:36   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-05-2008
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 132
Bizim memleketin de iki şirin gölü vardı. (Denizli-Bozkurt-İnceler Kasabası) Çocukluğumun en güzel anılarılarını yaşadığım bu göller, ne yazık ki Orta Anadolu gölleri gibi yer altı suyunun bilinçsizce kullanılması sonucu 1987 yılında bir daha geri gelmemek üzere kurudular. Aşağıda kuş gribi konusunda yazdığım ve bizim göllerin sonunu da anlatan bir yazım var.

KUŞLARIN İNTİKAMI
Kuş gribi gündeme geldikten sonra, en çok suçlanan su kuşları oldu. Bu hastalığın taşıyıcısı olan kuşlar, korkulu rüyamız haline geldi. Peki, biz ne yaptık da kuşlar adeta acımasızca bir intikam alıyorlar?
Ben küçükken, kasabamızda iki küçük göl vardı. Kanlıcagöller denilen bu göller, pek çok sucul kuşa ev sahipliği yapıyordu.
Bahar geldiğinde, herkes göle dalar; kuşların yumurtalarını toplardı. Her türün kendine has renk ve büyüklükteki bu yumurtaları, kavrularak ya da haşlanarak yenilirdi. Bunlardan çoğu kez gelişmemiş yavrular çıkardı.
Bir sabah henüz güneş doğmadan, gölü avcılar sarmıştı. Yirmi kadar fertten oluşan bir ördek sürüsü, havada tur atıyordu. Bunlar 4–5 tane kalıncaya kadar teker teker vuruldu. Bu olup bitenleri, fasulye beklediğimiz tarladaki barakamızdan izlemiştik.
Bir kış akşamı, ağabeyim on dört sığırcık, iki sakar meke ve bir tavşan vurup getirmişti. Bunlarla acılı bir “arapaşı” yapmıştık. Av etiyle yapılan arapaşı çorbasının tadını herhalde bilmeyen yoktur.
Avcılardan biri göle nadiren gelen bir kuğu vurmuştu. Av torbasına ters olarak koyduğu bu kuşun yılan gibi uzun boynu vardı. Kafası, gururla yürüyen avcının ayakkabılarına değiyordu. Bu gösteriyi hayranlıkla seyretmiştim.
Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, yaz geldiğinde gölün etrafı su motorlarıyla dolardı. Çevredeki tütün, pancar, fasulye tarlaları gölden sulanırdı.
Nihayet, 1980’li yılların ortalarına doğru bu iki göl kurudu. Dikenlerle dolu, kuru bir bozkır parçasına dönüştü. Tarla farelerinin yatağı haline geldi.
Bu sadece bizim göllerde mi böyleydi? Hayır. Eber’de, Beyşehir’de, Sultansazlığı’nda … benzeri kuş kıyımları yapıla gelmiştir.
Sonunda kuşlar, büyük bir belayla geri döndüler. Artık her gün yediğimiz yumurtadan soğuduk. Arabamızın üzerindeki kuş pisliklerini temizlemekten çekinir olduk. Soyları tükeniyor diye üzüldüğümüz kuşlar, birden gözden düştü. Umarız bu sefer de, bütün su kuşlarını itlâf etmek gibi bir çılgınlığa girişilmez.

omereser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2008, 11:13   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-05-2008
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 132
Afyon’un Kanayan Yarası:
EBER GÖLÜ
(Eski yazılarımdan )
Göller kendine has bitki ve hayvan topluluklarıyla, bulundukları yeri güzelleştirir. Eber Gölü tamamı Afyon il sınırları içinde kalan en büyük gölümüzdür. Balıkçılıktan, hasırcılığa yöre halkı için geçim kaynağı olan bu göl, son yıllarda kirlenmesi ile gündemdedir.
Jandarma Çevre Koruma Timi’nin yaptığı incelemelerde çevredeki dört köy ve üç kasabanın atık sularını doğrudan göle akıttıkları tespit edilmiştir. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün 05.03.2004’te yaptığı basın açıklamasında, bu yerleşimlerin finansman güçlüğü nedeniyle arıtma tesisi yaptıramadıkları belirtiliyor. Aynı açıklamada alkaloit fabrikasının arıtma tesisinin yeni bir teknolojiyle inşa edileceği ve bunun için uluslar arası ihale açıldığı vurgulanıyor.
Eber Gölü’nü kirleten unsurlardan biri de Akarçay’dır. Her ne kadar Afyon Belediyesi atık su arıtma tesisi sürekli olarak çalışsa da göle ulaşıncaya kadar Akarçay’a mutlaka kirletici etmenler karışmaktadır. Nitekim geçen yaz, organize sanayi civarında Akarçay’ın kıpkırmızı aktığını ve tek bir kurbağa bile zıplamadığını üzüntüyle gördüm.
Kirlenen bir gölde organik artıklar dipten itibaren birikmeye başlar. Oksijenden yoksun ölü bir tabaka meydana gelir. Yine bu atıklarda hidrojen sülfür oluşur. Zamanla gölde yaşayan bütün canlılar ölmeye başlar. Geçen yıl Eber Gölü’nde kirlenme ve su çekilmesinden dolayı toplu balık ölümleri yaşanmıştır. Kirli bir gölden elde edilen balık ve diğer su ürünlerini gönül rahatlığıyla yemek de zordur.
Eber Gölü’nü kirleten bütün unsurlar durdurulsa bile kapalı bir sistem olduğu için yani dışarıya akıntı vermediğinden, kendini yenilemesi uzun yıllar alacaktır. Onu bir zehir bataklığı haline getirmeye kimsenin hakkı yoktur.
1993 yılında İzmir’de bir ekoloji kongresi yapılmıştı. Sunulan bir bildiride Eber Gölü için artık hiçbir şey yapılamayacağı belirtilmişti. Bu günkü durum çok karamsar olmasa da bir avda 108 ördek vuran bir zihniyet var oldukça, Eber Gölü’nün geleceğinden kaygılanmamak mümkün değil.

( 108 ördek abartılı değil. Afyonlu iki avcı dört yıl kadar önce bir avda tam 108 ördek vurmuş ve ulusal basına konu olmuşlardı. )

omereser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2012, 12:04   #17
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Türkiye 50 yılda göllerinin yarısını kuruttu

( Suyun İzinde ekibi'nin izlenim ve açılamaları)

Türkiye 50 yılda göllerinin yarısını kuruttu

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024