agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-12-2007, 11:54   #1
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Rota bilgisi paylaşım

Sevgili Arkadaşlar,

Zenfree'nin Karadeniz gezisi için yardım talebiyle başlayan yazısı, ne zamandır doğasever (gezisever olduğunu düşündüğüm) insanların buluştuğu bu alanda "Sanal Gezgin" alt başlığı ile konu açmanın tam zamanıdır dedirtti.

Sanal Gezgin, gezi kültürü olan insanların buluştuğu bir bölüm olsun arzusundayım. Türkiye'de de gezmek kültürü değişmeye başladı. Yurt dışından ülkemize turist olarak gelen insanların, ülkemizi bizden iyi etüd etmesi ve daha bilgili olmaları beni hep kıskandırmıştır. Şükürler olsun ki Türkiyede'de artık gezmek deyince, aklına sadece deniz ve güneş gelmeyen gezgin grubu oluşmaya başladı. Eskiden Doğu Karadenize seyahat hizmeti veren tur şirketi bir elin parmakları kadarken artık, internetten onlarca tur şirketi karşımıza çıkabiliyor. Belki hepsi aynı kalitede hizmet sunamıyor ama bu biraz da talebini tam olarak anlatamayan biz tüketicilerin kabahati değil mi? Bu bölgelere biz yerli turistlerin rağbeti, o yöre insanına ekonomik katkı sağlamanın yanında kütür değişimi yolu ile belki daha da önemli bir katkı sağlayacaktır. Hoşap Kalesi gibi Anadolu da nisbeten sağlam kalmış kalelerin varlığına rağmen, gezmeye gittiğimde, kale kapısının kilitli olduğunu görmek beni çok üzmüştü. Başka bir gelişmiş ülke elinde buranın nasıl gezmeye sunulacağını tahmin edersiniz.

Arzum, bu alanda belirli bir konu etrafında bilgi aktarımı yapalım. Şu ya da bu için değil ama hepimiz için bu paylaşımı gösterelim. Eminim bu alanlara gezerken, daha fazlasını kaçırdım. Oralara gitmeden önce, gezi planlayan insanlara bu satırlar bir temel oluştursun. İsterse kendi imkanı ile, isterse bu hizmeti veren insanlar aracılığı ile gezisini yapsın. Onlara rotalar verelim, gittikleri yerin en iyi örneklerini nereden bulacaklarını bilsinler, yörenin sofra zevklerine ortak olsunlar, el sanatlarını ve tarihi eserlerini bir başka gözle görsünler. Dünyanın doğa zengini ülkemizin, doğal güzelliklerini görmeden geçip gitmesinler.

Ben en çok da bu site üyesi olan, yöre insanlarına güvenmek istiyorum. Bize ne önerirler bilmek istiyorum. Ülkemizde gezi ile ilgili kaynakların sayısı çok az. Kaynağın en doğrusu bizzat onlar olsun arzu ediyorum. Sahaya çıkma zamanıdır. Buyrun bakalım, sanal alemde gezmeye gidiyoruz. İlk konu, İstanbul dan Macahele uzanan rota.

Sonrası mı ? Allah kerim; Mühim olan varmak değil, yollarda olmak.
Gezekalın..

Not:bu satırları öğle aramda yazdım. Akşama yazımda, bir gezginin gezi öncesi ne gibi hazırlıklar yapması gerekliliği ile başlamak en doğru olacaktır.
Dr. Ümit Kuru


Düzenleyen kuru.umit : 13-12-2007 saat 14:04
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2007, 13:31   #2
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,589
Galeri: 39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuru.umit Mesajı Göster
Sevgili Arkadaşlar,

İlk konu, İstanbul dan Macahele uzanan rota.
İlk rota için daha uygun bir seçim de olamazdı sanırım .
Merakla bekliyoruz .

abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2007, 14:06   #3
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Çok güzel bir bölüm olacak.

Yazılacak mesajlarla belirlenen ayrıntılar, ilk mesaja eklenerek rota tamamlanabilir.

Başlığa girenler, ilk mesajda tüm rotayı görür. Detaylarını alttaki mesajlardan okuyabilirler.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2007, 14:48   #4
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
Gezginin Gezi Öncesi Hazırlıkları

Sevgili arkadaşlar,

Bu bölüme başlamadan önce , bence en önemli konu nereye gidersek gidelim (yurt içi, yurt dışı ya da bulunduğumuz şehir içi) masa başı hazırlıkların en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Bu kısım, iyi bir gezi için olmazsa olmaz kısımdır. Önce hedef belirlenince, kendiniz mi yoksa turla mı gideceksiniz o kararı vermek lazım. Turla gitseniz bile, tur rotası ile ilgili olarak rotanın ayrıntılarını mutlaka sorun. Bazı turlarda, paramla rehberlik ettiğimi bilirim.

Harita
Kendiniz gidecekseniz, rota üstündeki şehirleri harita üstünde mutlaka görün.

Harita olarak internette;
http://www.turkish-media.com/y_h/turk_map.htm
http://www.mercedes.com.tr/Internet/TR/Hizmetler/Route/

adlı siteleri tavsiye ederim. Sonuncusu ile gideceğiniz mesafe, gereken zaman, varış zamanları , harcayacağınız benzine kadar herşey hakkında bir fikriniz oluyor. Bir de software var ama yeni bilgisayarımda çalıştıramadım. Tabii ki yanınızda ayrıntılı bir harita bulunması da şart. Genellikle hem tarihi yerleri gösteren, hem coğrafi yerleri gösteren ve hem de siyasi harita olmak üzere 3 harita, arabada bulunur.

Resmi Siteler
Seyahate çıkmadan önce gideceğim şehir ve yolları üzerindeki tüm şehirlerin resmi sitelerini ziyaret ederim (www.bolugov.tr gibi, aranan şehrin sonuna gov.tr geldimi karşımıza çıkıyor). Bunlardan bazıları çok güzel siteler. Buraların turizm bölümlerini, bazen de ilçeler kısmını ziyaret edip notlar alırım.
Gitmeden önce o ilin turizm bürosu veya tabiat parkı, oranı varsa telefonla yetkililerle görüşün. Genelde çok yardımcı oluyorlar. Son gittiğim Yenice Ormanlarında Ahmet Şükrü Elbir isimli arkadaşla böyle tanıştım. Çoğunlukla gönüllü rehber olur ya da yol gösterirler.

Tatil Rehber Kitabı
Elimin altında Ekin yayınlarının Gezi/Türkiye Tatil Rehberi isimli kitabı mutlaka olur. Burada yol üstü şehirlerde kaçırılmaması gereken yerler ile ilgili yazılar vardır. Onları işaretlerim. Bu yayınevinin bir de bölgelerle ilgili kitapları da vardır, bölge bölge biraz daha ayrıntılı anlatırlar. Bunlardan da edinebilirsiniz.
Her ilin turizm bürosunda ücretsiz olarak dağıtılan tanıtım broşürleri vardır. Bazen telefonla bunlarda göndermelerini rica ederim. Edinemesem bile, o ili gezerken turizm bürosuna uğrar bir tane il haritası ve varsa tanıtım CD si, broşürü alırım (bunu mutlaka yapın, tavsiye ederim . En azından sonraki gezmelerde kolaylık olacaktır).

Öğretmenevleri
Kaldığım yerler ile ilgili olarak çok özel bir yer yoksa öğretmenevlerini bir deneyin. Mesela Mardin öğretmenevi iyi bir yerdir. Bolu, Tokat Kastamonu, Sinop öğretmenevleri kaliteli yerlerdir. Memursanız buralarda problem yok, iyi bir fiyata oda (kişi başı) artı kahvaltı kalabilirsiniz. milli eğitim bakanlığının resmi sitesinden öğretmenevlerinin telefon numaraların edinebilirsiniz. Memur değilseniz yer varsa kalabiliyorsunuz.

Turları inceleme
Gitmek istediğiniz yerlere turla gitseniz bile bu çalışmaları bence yapın. Turların programlarını inceleyin. Mutlaka karşılaştırın ve referans edinmeye çalışın. Bazen yüzyüze görüşerek fikir ediniyorsunuz. Amatör ruhla, profesyonel hizmet vereni bulunca da takip edin. Gezginin, gezi öncesi, masabaşı çalışmalarında aklıma ilk gelenler bunlar. İlave edecek olan varsa beklerim.

Gezekalın.
Ümit Kuru

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2008, 00:33   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-07-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Vildan Hanım, Ümit ve Fahri Beyler Karadeniz gezi planlarınızı ilgiyle okudum ve bende hayranlık uyandırdı. Fakat kendi planımı bir türlü belirleyemedim, benim merak ettiğim konular özetle şunlar: Özellikle benim gibi 1 hafta izni olan birinin, kendi arabasıyla gitmek kaydıyla Abant, Safranbolu, Amasra, Cide, İnebolu, Pınarbaşı, Kastamonu ve son durak Daday'a nasıl gidebileceği. Aslında ondan da öte nerelerde kalıp, nerelerin gezilmesi gerektiği. Tabi üstüne üstlük bol bol da yüzmek istiyorum. 19 Temmuz Ctesi akşamı yola çıkıyorum, yardımcı olabilirseniz sevinirim. NOT: Kastamonu planlarınızda Daday'a sadece 1 kez (o da sadece Mahmut Bey Camii için) değinmenize ise üzüldüm. Dadaylı biri olarak Çömlekçiler Köyü'ndeki Atlı Turizm Merkezi'ni görmenizi, mutlaka ve mutlaka Memiş'in Etli Ekmek Salonu'nda et ekmeği yemenizi tavsiye ederim (Daha önceki konularda Azdavay'ın etli ekmeği diye yazılmış ama et ekmeğini Kastamonu'ya tattıran Daday'dır, bunun da altını çizmek istedim). Doğasına gelindiğinde ise Daday, "Yeşil Daday" olarak anılmaktadır ve bir kez gittiğinizde bile neden öyle denildiğini anlıyorsunuz. Yeşil'in her tonunu bulmanız mümkün ve köy yolları yemyeşil ağaçların arasından geçiyor. Tarihi zenginlik anlamında ise eski evler, Tarihi Hükümet Konağı (Atatürk'ün konakladığı ev) ve Mahmut Bey Camii ziyaret edilebilir.

yalçınist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024