agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Beğeni Düzeni47Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-08-2007, 12:21   #1
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
İzmir Karaburun Yarımadası "Bakir Cennet"

Merhaba!
Alternatif yaşam arayışları için veya doğa tutkunları için bence harika bir alan.İlk nedeni ise yolu.

Karaburun İzmir'e 100 km mesafede bir kasabadır.Özellikle kasaba dedim çünkü burada kaymakamlık var.Bu ne anlama geliyor derseniz, eğer hazineden zeytinlik,fıstık çamı,harnup(keçiboynuzu) v.b tipinde ağaçlandırma yapılacak bir arazi kiralamak veya satın almak isterseniz bununla ilgili tüm işlemler valilik veya kaymakamlık aracılığı ile yapılabiliyor.(Bu konularla ilgili bildiklerimi ayrıca bir konu açacağım ve orada anlatacağım.)

Karaburun'un yolu pek çok şehir insanına göre berbattır.Sanıyorum 113 tane kadar viraj,iki araç karşılıklı zor geçebilir, en fazla yapabileceğiniz hız 60 km. ve ayrıca başka bir alternatif yol da yok.Ancak bizim gibi doğa severler için harika bir ortam yolun bir yanı sürekli deniz kenarında(gidiş istikametinde),diğer yanı ise tamamen bakir dağlar ve zeytinlikler. Deniz kenarlarının % 80'i hala beton tarafından işgal edilmemiş bir durumda.Zaten elinizi uzatsanız tutacakmış gibi olan deniz kenarına inmek için kesinlikle hiçbir yol olmayan pekçok koy var.

Bu yolun 40 km.lik bölümünü ( İzmir merkezinden itibaren) es geçmek isterseniz, Çeşme otobanı İçmeler-Karaburun kavşağından çıkmanız gerekiyor. Bu kavşaktan çıktıktan sonra önünüze ilk gelen köy Gülbahçe olacak.
Gülbahçe Köy'ü yönetim olarak Urla'ya bağlıdır.Bu Köy'ün yerlileri genel olarak kendilerini Arnavut olarak tanımlarlar.Bu köyde eskiden Rum'lar ve Türkler birlikte yaşamışlar.Mübadeleden sonra buraya yerleştirilen Rumeli'nden getirilen halk genel olarak Arnavutluk'tan gelen Türk'lerdir.Şu anda İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi bu köyün çok yakınında kurulduğu için köy yaşam tarzı ve yaşayan nüsuf olarak çok kozmopolit bir yapıdadır. Aynı zamanda burada yazlık villalar ve orta gelir gurubuna ait ayzlıklar da vardır.

Köy deniz kenarında olmasına rağmen yeraltından gelen tatlı su kaynakları ve zamanında aktif olan iki adet derenin getirdiği alüvyonlar nedeniyle köy merkezi denize 300 metre mesafeye kadar içeride kalmıştır.Denizi sığ ve kumluktur.Köy içinde halen oturulan taş evler yapıların %30'unu oluşturur.

Şu anda bu köyden bir arazi satın almak hiç hesaplı olmayacaktır.Hem İYTÜ, hem İzmir'e yakın oluşu, köydeki içilebilir su kaynaklarını çok kaliteli olması fiyatları yukarı çekmiştir.Köy halkı genel olarak halen tarım ile uğraşmasına rağmen(Domates,zeytin,mandalina) bu alanlar hergün gitgide azalmakta.
Pardon!Ben kendimi fena kaptırdım galiba, ne kadar uzun yazmışım ben öyle.

Ancak yazacak daha o kadar şey var ki, eeee nede olsa yeni bir yaşama başlamak isteyen arkadaşlara ne kadar ayrıntılı bilgi verirsem o kadar iyi olur diye düşünüyorum.

Arkadaşlar!Henüz daha ilk köydeyiz ve bu köy hakkında anlatacaklarım bitmedi ama sormak istediğiniz başka şeyler varsa lütfen bu ortamda yazalım,herkes yararlansın sonra TODOR kızıyor vallahi.

Son birşey (tabii şimdilik.) Burada yazdıklarım tamamen benim birebir yaşadıklarım,köylü yaşlılarla konuşmalarım ve diğer köylerin bu köyler hakkındaki yorumlarından ibarettir.Yani "kanun" değildir.Benim şahsi izlenimlerimdir.Herkesin görüşleri değişik olabilir bunu kabul etmemiz gerek,yanılıyor muyum?
Hepiniz hoşçakalın.Tekrar görüşmek üzere......

ihsaniye beğendi.
mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 12:59   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Karaburun en sevdiğim yerdir.
Gezmediğim yeri yok. Tepeboz köyü, Sarpıncık feneri, balığa çıktığımızda uğradığımız, Kaynarpınar, Saip altı.
Katıldığımız, İzmirdeki fuarda, yanımızda Mordoğan belediyesinin standı vardı.
Standı hazırlamalarına yardım etmiştik.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 13:33   #3
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Çok yaşa sen "memet" kardeşim.
Karaburun deyince burnu sızlayan birilerinin daha olduğunu biliyordum zaten.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 14:52   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Karaburun'da ki limanda 15 yaşında bir gencin oltayla müren yakalamasını ve mürenin sudan 2 m yükselince yemi kusup kurtulmasını unutmam. Deniz öyle saydamdı ki, 4-5 m derinlikteki mürenin kayaların arasına girip çıkışını seyredebiliyordum. Zaten yakalayan çocuk da müreni görüp, gözüne kestirmişti.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 15:27   #5
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Todor! Bu bahsettiğin olay ne zaman önce oldu bilmiyorum ama Karaburun'un suları hala aynı berraklıkta.Sanırım o "berbat yol" sayesinde uzun zaman daha saydamlık ve berraklığını koruyacak.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2007, 16:21   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
20-25 sene önce.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 00:02   #7
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Devam edelim o zaman, Mordoğan, Eğlenhoca, Yeni liman. Haseki. Yılar önce Karaburun'daki kelebek Türleriyle ilgili araştırması olan bir emekli valinin gazete makalesini hatırlıyorum.
Bir Karaburun derneği var. Bir de Karaburun isimli araştırma kitabı.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 10:39   #8
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Evet Ben yine geldim.!
Gülbahçe'ye biraz daha devam edelim.

Şu anda pekçok İzmir'li ve hatta Gülbahçe'lilerin bile pek bilmediği antik bir kaplıcası vardır.Burası şu anda İYTÜ için yapılaşmaya ayrılmış ve tel örgü ile çevrilmiş arazinin içinde kalıyor ve kullanım dışıdır.

Bu köydeki yerli halk daha çok kendi içlerine kapanık, ayabncılara mesafeli ama hiçbir ard niyet taşımayan insanlardır.Şööyle bir gideyim deniz kenarında bir balık yiyeyim derseniz vazgeçin.Çünkü böyle bir işletme ve işletme kurabilecek ortamı yok bu köyün.

Şimdi yola devam.

Kaynarpınar

Gülbahçe'yi az geçince,hatta birleşik bile sayılabilir Kaynarpınar'a geliyorsunuz.Burası çok fazla incelemediğim biryer.Nedeni ise incelenecek çok fazla birşey yok.Eskiden beri oturulan bir köy değil.Osmanlı zamanında verilen Padişah tapularının sorunları halen devam eden,pekçok imar sorunu bulunan,sadece yazlıkçıların ve yazlıkların bulunduğu bir mevkiidir.Bu mevkiideki yapıların % 70 inde imar ile ilgili sorunlar bulunmaktadır.Tarım içi uygun arazisi çok azdır.Sadece Kocadağ üzerinden Barbaros köyü'ne bağlanan ve kışın akan bir derenin oluşturduğu vadi ve çevresinde biraz mandalin,biraz,zeytin ve sebzecilik yapılmaktadır.Buradaki tarım arazileri Barbaros ve Gülbahçe köylüleri tarafından işleniyor.

Balıklıova

Neyse yola devam.Kaynarpınar'dan ortalama 15 km sonra Balıklıova'ya geliyoruz.
Balıklıova adını okuyunca "haah işte balığın bol olduğu yer" diye düşünmeyesiniz sakın.Eskiden bu yörede var olan iki dere aynı yerden denize kavuşurmuş ve deniz, o azmaktan( derelerin denizle buluştuğu nokta) içeriye ekili tarım arazilerine dolarmış yılın belli zamanlarında.(Venedik gibi)Daha sonra deniz geriye çekilince bütün tarım arazisi balıklarla dolu olarak kalırmış ve herkes tarlalarından balık hasatı yaparmış.)))

Bu hikayeyi bize Kösedere Köyündeki bir ihtiyar anlatmıştı.Ancak bu hikayeyi Balıklıova'nın yerlileri pek anlatmazlar.Nedeni ise, Balıklıova şu anda tarım ve balıkçılıktan daha çok yerli turistlere hizmet sektöründen para kazanıyor.Balık lokantaları oldukça fazladır.Her zaman taze ve çeşitli balıklar bulabilirsiniz. Ancak bu lokantalardaki balıkların %60'ı İzmir'deki balık halinden gelir.Bilmem anlatabildim mi?

Balıklıova'nın kuruluş hikayesi de ilginçtir.Eski zamanda Barbaros ve şimdiki Balıklıova köylerinin arasında bir köy varmış.Bu köyün çok gelişmiş tarım konusunda ve büyük bir ticaret merkezi olmaya başlamışken köye gelen pekçok yabancı insan ve hayvanlardan dolayı bir hastalık çıkmış ortaya.Kısa sürede bu köyün insan ve hayvan nüfusu yok olurcasına azalmış.Ve bu köyden bir aile göç kararı alıp şimdiki Balıklıova'nın bulunduğu yerdeki bir çobanın yanına gitmiş.

Gel zaman git zaman aileler birbirine kız alıp kız vermişler ve nüfus yeniden çoğalmaya başlamış.Şu anda Balıklıova'nın yerli nüfusunun % 70'i akrabadır.Son 20 yılda yazlıkçı yoğunluğu oldukça artmıştır.Ancak İzmir'e olan yakınlığı (60 km.), köylü nüfusun ticarete olan yatkınlığı, hem tarım hem de yerli turizm konusunda yaz kış hayli hareketli bir köydür.Özellikle İzmir-Karaburun yolu bu köyün tam ortasından geçtiği için ticari faaliyetler çok yoğun bir şekilde köy merkezinde toplanmıştır.Ortalama 2000 m2 lik bir alan içinde yapılaşma,araç ve insan yoğunluğu m2'ye 3 kişi gibidir.Ancak o merkezden hemen 30 metre arkası hayalet bir tarım yerleşimi gibidir.Enginar,zeytin,zeytinyağı köyün tarım ürünlerinde ağırlılı olarak yer tutar.Balıklıova idari yönden Urla'ya bağlıdır.Peki buralardan arsa veya arazi alınabilir mi?

İşte onu bir sonraki mesajımda anlatacağım ve Balıklıova ile ilgili anlatacak birkaç önemli şey daha var onları da bir dahaki mesajıma bırakıyorum.
Hepiniz hoşçakalın.Tabii şimdilik.

fatma2 ve ihsaniye beğendi.
mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 11:13   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-07-2005
Mesajlar: 12
Galeri: 4
Ellerine sağlık mcege kardeşim. Verdiğin bilgilerin her kelimesi bizim gibi "alternatif yaşam" (aslında "gerçek yaşam" terimi daha doğru bence de neyse... Bu konu derin...) arayışı içinde olanlar için son derece kıymetli. Sağol, varol.

sayat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 13:54   #10
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Aslında ben teşekkür ederim hepinize, böylesine kaliteli bir ortamda olmak benim için büyük mutluluk.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2007, 15:03   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-08-2007
Şehir: ankara izmir
Mesajlar: 11
boyle bır konuyu-konuları-bızlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim,bende böyle konuların açılmasına vesile olduğum için mutluyum.daha fazla anlatımlarınızı bekliyoruz bence yorumlarınız da doğru ve hoş olmuş,saygılar.

mesut özdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 11:16   #12
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Balıklıova Sohbete devam.

Evet Balıklıova'ya gittiğimizde çok eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen eski köy evleri,taş evler gibi nostaljik yapılar göremiyoruz.Çünkü şu anda Balıklıova'nın asıl köyünde kimse oturmuyor.Herkes deniz kenarına inmiş.Tüm evler ve ticari işletmeler deniz kenarına taşınmış.Balıklıova'nın asıl köyü şu anki merkezden hemen çıkışta sola ayrılan Ildırı Köyü yoluna girdikten sonra 1 km kadar içeridedir.

Eski köy tamamen taş evlerden kurulu ve bu evlerin % 75'i sağlam durumda bulunuyor.Bu köy hafif yamaca kurulmuş hemen arkasında yaklaşık 70-80mt yüksekliğinde sanki bir istinat duvarı gibi duran dimdik vaziyette bir tepe var.Bundan 50 yıl kadar önceki depremde bu tepeden kopan kayalar yuvarlanarak köydeki bazı evlere zarar vermiş.Köylü de aşağıya deniz kenarına yeni bir yerleşim yapmış.İnsan bu evleri görünce hemen bir tanesini alıp az bir masrafla restore edip oturmak istiyor.Ama olmuyor çünkü tapuları yok.Eski köydeki evlerin neredeyse tamamı tapu yönünden sorunlu.

Peki şu anda yaşanılan yerdeki evler ne durunda derseniz orada da aynı sorunlar var.Bakıllıova'dan yer almak isterseniz çok dikkatli olmanız gerekiyor.Hem tapu,hem de imar yönünden pekçok sorunu var.Bundan iki yıl kadar önce İstanbul'daki yalıları andıran bir malikane yapıldı deniz kenarına, yapılan masraf neredeyse 700.000 YTL civarında olmasına rağmen resmi statüsü gecekondu olarak görünüyor.Evi yapan kişi halen bu sorunları çözememiş durumda.

Ayrıca bir sorun daha var.O da şu.Diyelim ki bir arsaya baktınız, çok beğendiniz,araştırdınız ve hiçbir sorunu olmadığını gördünüz ve kesin kararlı olarak almak istediniz,pazalık sonunda 35,000 YTL. olarak anlaştınız.Balıklıova'da banka şubesi olmadığı için Urla'ya gidip para çekip gelinceye kadar arsanın değeri 40,000YTL' ye çıkıveriyor.

Balıklıova'da banka şubesi ve ATM yok.alışveriş merkezi yok(sadece bakkallar var.) hastane yok,lise yok,kıyıdan balık avlamak isterseniz o da yok."Eee ne var peki o zaman derseniz?" "Haydi daha fazla zaman kaybetmeyelim yola devam". derim.Unutmadan,Balıklıova'da içme suyu da, bahçe suyu da problemlidir.

Mordoğan

Balıklıova'dan çıktıktan 20 km sonra Mordoğan'a geliyoruz.Karaburun Yarımadası'nın en büyük düz arazisine kurulu Mordoğan Belediyesi de aynı Balıklıova gibi eski köy alanı terkedilip deniz kenarına yerleşilmiş durumda bir yerleşimdir.Mordoğan bence gerçek anlamda yeni bir yaşam için ilk ciddi yerleşim alanıdır.Onun için Mordoğan'a uzun uzun değineceğim.Ama en önce değineceğim şey aslında bir uyarı.

İnternetteki emlak sitelerinde 10,000-15,000 YTL civarında 400-500 m2 Mordoğan Kamukent sitesinde satılık denize sıfır arsaların ilanları var.İnsanı cezbediyor değil mi.?Eğer buraları bilmiyorsanız ve İzmir dışında yaşıyorsanız bu arsaları görmek için Ankara,İstanbul veya başka şehirlerden gelmeye değmez.Mordoğan'da bizim gibi doğa severlerin hoşlanacağı arsalar 500 m2 olanlar 35-40,000 YTL civarındadır.

Tarımcılık içinse 1000 m2'si 8-10,000YTL civarından başlar.Kamukentteki arsaların neden uygun olmadığını bir dahaki yazımda anlatacağım ama ilk söyleyeceğim şey; Kamukent arsalarının ana yoldan bağlantı yerinden (ilk parsellerin olduğu yerden) denizin kenarı yaklaşık 3-3,5 km.dir.Ve ana yoldan başka bağlantı yapılacak yer yok.Denize doğru uzanan bir balon olduğunu düşünün tek ulaşım yeri balonun ağız kısmı.Yerleşim merkezinden de 3 km kadar uzakta.

Neyse şimdilik hoşçakalın.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 11:35   #13
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Ne güzel okuyorduk.
Çok doyurucu ve değerli bilgiler.
Devamını bekliyoruz, tabii denizde balık durumu nasıl onu da bilsek süper olur.

Teşekkürler

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 12:17   #14
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Balıkçı Baba!
Şimdiye kadar anlattığım yerlerdeki balık durumuna az çok değinmiştim ama herkesin merak alanı farklı oluyor değil mi?)))
Kıyıdan balık avlamak isterseniz en ideal yer Karaburun'u 10 km geçince Yeniliman köyü bulunmaz bir cennettir.Hem balık bolluğu hem de çeşit yönünden harikadır.Tabii eğer biraz profesyonelseniz Kaynarpınar' dan sonraki her koydan balık avlayabilirsiniz.Eğer tekne ile balığa çıkma merakınız varsa Balıklıova açıklarında kerterizi iyi bulabilirseniz en küçüğü 150 gr. olan Mercan balığı yuvası vardır.Ortadoğulular sitesinin koy çıkışı Lidaki için harikadır.Yeniliman kıyıdan az açılınca Eşek isparozu,Melanur,Gopez,İzmarit kıyıya yakın yerlerde Levrek,Kefal hatta Zargana bile yakalayabilirsiniz.Eğer daha da profesyonelseniz zamanı gelince Karaburun'un açıklarında İnce ada civarlarında en küçüğü 35 kg olan Orkinos dahi yakalayabilirsiniz.Neyse Balıkçı Baba biraz aydınlatabildiysem ne mutlu bana.Tekrar görüşmek ümidiyle.
NOT:Arkadaşlar yazmış olduğum yazıları sadece okuyup geçiyorsanız ben bunu bilemiyorum.Gerçekten yazdıklarım birşeylere yarıyor mu,okunuyor mu yoksa havanda su mu dövüyorum bilmiyorum.Yani okuduktan sonra en azından olumlu veya olumsuz bir küçük mesaj atarsanız ben de gaza gelirim diye düşünüyorum.
Teşekkür ederim

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 12:23   #15
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Başlık bence son derece güzel başladı. Çok da güzel gidiyor.
Şimdilik tek eksiğimiz, fotoğraflarla desteklememiş olmamız.
Bir ara Mordoğan belediyesiyle bağlantı kurmalı. Çiçek fuarında açtıkları sergiden fotoğrafları buraya eklemeli.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 13:16   #16
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Memet kardeşim!
Sanırım yakın zamanda bu forumdan yazıştığımız bir arkadaşım İzmir'e, benim Barbaros Köyü'ndeki satılık olan arsa ve evime bakmaya gelecek.Onunla birlikte eğer uygun olursam Karaburun seferine birlikte çıkacağız.O zaman bu anlattıklarımı hem fotoğraflayabilirim hem de bir şahidim olur.))))
Ancak fotoğraf nasıl eklenir bilmiyorum ki.Şu hain teknoloji ile başım gerçekten dertte.Elimde benim Barbaros'taki evin ve arsanın fotoğrafları var eğer becebilirsem Takas,satılık bölümündeki ilanıma eklemeye çalışacağım.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 15:59   #17
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kolay, yeterki fotoğrafımız olsun.
Buraya tıklayınca,fotoğraf yüklemek ve forumu kullanmakla ilgili ipuçları bulabilirsin. Yine de olmazsa, yardım ederim.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 21:14   #18
nesquick
 
Giriş Tarihi: 25-08-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 12
Bende yaklaşık 15 gün önce Karaburun da idim. Çok sevdiğim bir yer denizi, doğası ,havası muhteşem. Kafanızı dinlemek için, şehir haline gelmiş tatil yerlerinden uzaklaşmak için, insan kalabalığından uzakta olmak için seçilmiş bir tatil yeri.
Bende orada bulunduğum 15 gün içinde deniz kenarında bir arsa baktım ama istediğim gibi bir yer bulamadım.

nesquick Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 21:52   #19
Ağaçsever
 
Ağaçkakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2006
Şehir: izmir
Mesajlar: 30
mcege, bu coşkulu ve içten anlatım için teşekkürler. şimdi gördüm ve hemen sonuna dek okudum.
karaburun'u 25 yıl önce görmüş, 1 hafta kalmıştık. o zamanlar, "iki bakkal, bir fırın, karaburun..." tekerlemesi vardı. ama şimdi biraz değişmiş galiba. bir de mevsim ilkbahar başlangıcıydı ve denizine girmemizle çıkmamız ve de ısınabilmek için bir kaç km koşturmamız çok komikti.
izmir'in batı yönünde yaşamak isteyen bir doğa ve sanat aşığı olarak ayrıntılı açıklamalarını ben de bekliyorum.

Ağaçkakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 22:29   #20
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
mcege dostum.

Anlattıklarını ilgiyle okuyoruz, gidip görenler, hatıralarını tazeliyor, görmeyenler, görmüş gibi oluyor.

Benim gibiler de olsa olsa metoduyla bakıp, yutkunup duruyor.

Ben bahçe işlerinde amatör sayılırım ama balıkçılıkta profesyonelim diyebilirim.
En azından usta gördüm, zira babam ve onun babası da ekmeğini denizden çıkaran usta balıkçılardı. (Allah rahmet eylesin.) şimdi pek fazla meşgul olamasam da hala ticari ruhsatlı küçük bir teknem, ağlarım, olta takımlarım vs yerinde duruyor.

Teşekkür ederek, yazının devamını bekliyorum.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 12:30   #21
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Arkadaşlar!
Sizlerden bir ricam var.
Karaburun yavaş yavaş keşfedilmeye başladı.Gerçi Belçikalılar,Almanlar ve Hollanda'lılar bu bölgeyi keşfedeli ve yerleşeli 10 yıl kadar oluyor ancak Türkiye'den pek fazla talebi yotku bu bölgenin.Ben sadece bizler gibi doğa sevdalısı çevreme ve arkadaşlarıma Karaburun'u tavsiye ederken, disco,gece hayatı,bar,pavyon kısacası televole insanlarına Karaburun'u kötüledikçe kötülüyorum.Ancak son bir yıldır bu kültür de oraları keşfetmeye başladı.Ve buna bağlı olarak arsa fiyatları artmaya başladı.Eğer Karaburun taraflarına yerleşmek veya en azından bir arsa almak düşünceniz olursa bunu biran önce gerçekleştirin derim.Biraz uçuk bir fikir ama söylemeden geçemeyeceğim.Ben diyorum ki agacalar.net ailesi olarak ortak istekler belirlesek ve bu istekleri karşılayan bir yerde yoğunlaşıp kendimize ait bir yerleşim alanı oluştursak.Yaşı biraz büyük olanlar hatırlayacaktır 12 Eylül öncesindeki "kurtarılmış bölgeler" gibi.

ihsaniye beğendi.
mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 13:26   #22
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Sevgili mcege "kurtarılmış bölge" çok iyi fikir.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 15:23   #23
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Öncelikle "memet" kardeşime bir yanıt vermek istiyorum.Yok abicim ben bu işi beceremiyorum.Benim fotoğraflar 230-190 kb büyüklüğünde, ben onları bile nasıl küçülteceğimi bilmiyorum.Eğer bana bir mail adresi verebilirseniz ben oraya göndereyim siz foruma ilave edin olaz mı?)

Eveet geldik Mordoğan'a.

Mordoğan

Son 10 yıldaki yoğun İzmir'li akışı,arzisinin geniş ve düzlük olması sürekli bir gelişme ve genişlemeye yol açmıştır.İdari yönden Karaburun'a bağlıdır ancak son çıkan yerel yönetimler kanunu ile büyükşehir belediyesi sınırları içindedir.Mordoğan'ın nüfusu ve konut sayısı son 10 yılda Karaburun'a yetişmiş hatta geçmiştir bile, böyle devam edeceğini öngörürsek birsüre sonra idari yapı Mordoğan'a geçebilir.

Mordoğan'ın şimdiki turistik merkezi deniz kenarındadır.İzmir-Karaburun ana yolu Mordoğan'da deniz kıyısından ayrılır taa ki Mordoğan'dan çıktıktan yaklaşık 8 km sonrasına kadar.Bu ana yol ile deniz kıyısı arası yaklaşık 2 km.dir.Mordoğan'ın başlangıç noktası ile çıkış noktası arasının 5-6 km. civarı olduğunu düşünürsek ve bu alanın % 80'ininde yapılaşmanın tamamlandığını bilirsek ne kadar bir büyüklükte olduğunu hayal edebiliriz.

İlçenin deniz kıyısındaki merkezi ile çevredeki sitelerin arası neredeyse kapanmıştır. İzmir_Karaburun ana yolunun Karaburun istikametine giderken sol yanı henüz imara açılmamış durumdadır.Sağ tarfı ise deniz kıyısına kadar imarlı ve imar sorunları olmayan yapılaşmaya açılmış bir durumdadır.Yazlık veya yaz kıl oturulacak bir dubleks yapmak isteyenler yolun sağ tarafını,zeytinlik veya çiftlik yapmak isteyenler yolun sol tarafını tercih etmelidir.İmar yönünden neredeyse hiçbir sorun yoktur.(ancak yine de dikkatli olmak gerek.)

Yolun sol tarafı Çatalkaya tepesine kadar derinlemesine yaklaşık 4 km civarındadır.Buradaki arazilerin büyüklükleri 2-10 dönüm arasında değişmektedir ve çoğu zeytinliktir.Yolun sağ tarafındaki fiyatlar neredeyse oturmuş durumda 400 m2 bir arsa 30,000 YTL. civarındadır.Yolun sol tarafı ise çok değişik fiyatlandırmalara açıktır.Eğer buralarda bir arazi almak isterseniz paranız mutlaka hazır olmalı ve Ziraaat Bankasında bekliyor olmalı.(şu anda sadece bu bankanın şubesi var ve haftanın yanlızca iki günü hizmet veriliyor.)Diğer bazı bankaların ise sadece ATM leri var.Paranın hazır olmasındaki neden, iki aynı özelliği taşıyan tarlanın birinin fiyatı 35,000 YTL iken (4 dönüm) diğeri 80,000 YTL isteyebiliyor.

Mordoğan'a bağlı Kösedere,Eğlenhoca,İnecik ve Çatalkaya köyleri vardır.Ayrıca Hacılar ve Kaynarpınar mevkiileri de halk arasında köy olarak geçer.Bir de Mordoğan'ın kendi asıl köyü vardır ki muhteşemdir.(tabii bizim gibi doğaseverler için.)Mordoğan'ın asıl köyü halen yaşanılan, taş evleri, harika bir camiisi olan biryerdir.Bu köyde tek katlı basit taş evlerin yanında iki katlı konak tarzında yapılmış taş binalar da vardır.Ancak pekçoğu bakımsızdır.Bu köyün eskiden varolan gelişmişlik durumunu anlatmak için köyde varolan 'hapishane binasını' söylemem sanırım yeterli olacaktır.

Buradaki köylüler genel olarak çok hoşsohbet ve misafirperverdirler.Genel olarak yaşlı nüfus burada kalmış gençler deniz kenarındaki merkeze taşınmışlardır.Bu köyde eski bir taş ev almak isterseniz "buralarda satılık ev var mı?" sorusunu sormanızla beraber "yok" cevabı almanız bir olacaktır.Çünkü öncelikle tipinizi beğenmeleri gerekiyor.Yani gyiniş tarzınız hoppa,beli açık giyisiler,göbek deliğinde küpeler ya da başında sarık, çember sakallı birileriysen vay haline.

Eğer gözlerin renkliyse ve güleryüzlü "efendi" kılıklı biriysen ilk sınavı geçiyorsun.İkinci sınav nereli olduğun ile ilgili.Bu da çok ilginç çünkü senin doğduğun yer pek önemli değil, "dedenler nerden kuzum" sorusuna, "selanik göçmeni,priştinalı,giritli,boşnak v.b" yanıtlar tüm kapıları açmaya yetiyor.
Arkadaşlar ben yazmaktan yoruldum siz okumaktan hala yorulmadınız mı?

Biraz mola istiyorum izninizle.
Hepiniz hoşçakalın.Şimdilik.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 15:27   #24
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Yaa özür dilerim.Son yazımda "kış" kelimesi yerine "kıl" demişim.Yuuh yani.İyi ki bir alttaki harfi yazmamışım.))

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 16:32   #25
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Yine ben geldim!))
Forumu okuyan arkadaşlardan olumlu veya olumsuz bir küçük mesaj yazmalarını beklesem çok şey mi istemiş olurum.?Yani kendimi daha iyi motive etmek amacım,başka birşey değil vallahi.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 17:25   #26
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Galeri: 435
secgili mcege,
bilgilerin için öok teşekkür ederiz. Keşke bu açıklamaları daha önce yapsaydınız. Bir yıl önce tırım tırım yer aradık. Parayı başka işe bağladık. Neyse takipteyiz. umit kuru

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2007, 21:32   #27
nesquick
 
Giriş Tarihi: 25-08-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 12
Sevgili mcege ne güzelde anlatmışsınız.Ağzınıza sağlık,gönlünüze sağlık bu kadar vakit ayırıp herkesle paylaştığınız için. Bu emekleriniz karşılığında kocamannnnnnnnnn bir buket olarak teşekkürlerimi sunuyorum.

nesquick Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2007, 14:14   #28
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Haydi yola devam!

Mordoğan Çatalkaya Köyü 15-20 yıl öncesine kadar yıkık taş evleri bedava verilen bir yerdi.Taa ki bir Hollanda'lı gelip buradan bir evi alıp restore edene kadar.Şu anda bu köyden arsa almak neredeyse imkansız.Çünkü nüfusunun %80'i dışarıdan gelip evleri retore edip oturanlardan meydana geliyor.Bu köy öyle bir yer ki yerleşim alanını genişleme imkanı yok.Arkasını ve sağ yanını Çatalkaya tepesine yaslamış sol yanı ve ön kısmı uçurum gibi yarlarla çevrili sınırlı bir araziye kurulmuş.Bu yarımada da kurulu pekçok köy benzer şekilde doğal kale gibi denizden 4-5 km. uzağa ve tepelere yerleşmiştir.Bunun nedeni ise bu köylerin tarihinin oldukça eski olması, dolayısı ile eski zamanlardaki korsan saldırılarından uzak durmak ve savunmayı doğal yoldan kolaylaştırmakmış.

Çatalkaya köyü 'nün manzarası muhteşemdir.Eğer verdiğim bilgileri hatırlayarak Karaburun gezisine çıkarsanız Mordoğan'ı tanımak için hiçbir yeri gezmeden önce mutlaka Çatalkaya Köyüne çıkın.Çünkü tüm yerleşim yerlerini,ovayı ve denizi birarada görebilirsiniz, hem de sanki uçaktan seyreder gibi.

Hacılar mevkii'ne, Mordoğan'ın girişinden sola giren bir yol ile ulaşabilirsiniz,bu yol aslında Çatalkaya yoludur.Hacılar mevkii ise Çatalkaya'nın genişleme imkanı olmadığı için aşağıda yeni yeni oluşan bir mahalle görüntüsündedir.Bu mevkiide arsa fiyatları daha uygundur ve yolun üst kısmında imara açılmış tek yerdir.

Mordoğan'ın eski köyünü bulmak biraz güç olacağı için tekrar tarif etmek isterim.Mordoğan'dan çıktıktan sonra Karaburun istikametinde yaklaşık 800-900 metre devam ediyorsunuz sola ayrılan dar,asfalt bir yol vardır,şimdilik herhangi bir tabela yok.Buradan içeri giriyorsunuz yaklaşık 1,5 km gittikten sonra sağda 5, solda 3 tane, kaşınızda da 2 tane ev görürsünüz ve yolun bittiğini sanırsınız." aahh mcege eski Mordoğan bu muydu?" deyip kızarsınız.Yok yok paniğe gerek yok biz bile 2. seferde bulduk köyün girişini.

Hani dedim ya karşınıza gelecek 2 tane ev.Bunların birinin altında kahve, diğerinde bakkal vardır ve ikisinin arası ancak bir araba geçecek kadar yakındır.Siz çekinmeyin o daracık aralıktan içeri girin ve 300 haneye yakın olan köyü bulun.Aracınızı uygun bir yere bırakın ve yaya olarak dolaşın.Çünkü bu köyde ilk girişteki gibi daha pekçok kapalı sandığınız yol var.Daracık aralardan her geçişte arkasında saklanmış harika yapıları keşfedebiliyorsunuz.

Yanlız unutmayın Gördüğünüz herkese mutlaka selam verin, çoban,köylü,genç, yaşlı farketmez.Buralarda böyle şeyler hala çok önemli."Hoşgeldiniz.Kimlerdensiniz?" diyen ihtiyar ninelere ve dedelere "biz kimselerden değiliz sadece sizi ziyaret etmeye geldik." şeklinde verilen bir cevap akşam yatıya kadar uzanabilecek bir sohbetin başlangıcı olacaktır.(Nereden mi biliyorum? Biri kulakları çok ağır işiten,diğerinin gözleri çok az gören ve çocuklarının en son 2 yıl önce ziyaretlerine geldiği ve bir merhabaya susamış iki tane teyzeye biz merhaba dedik.

Evet Mordoğan'ın şu andaki merkezine gelelim isterseniz.
Deniz kıyısına kurulmuş,manav,balıkçı,PTT,sağlık ocağı, biri düz diğeri çok programlı iki tane lise, bir tane ilk öğretim okulu(ikinci okul yapılacak veya birincisine yeni binalar yapılıp kapasitesi genişletilecekti),banka şubesi(haftada yazın 3,kışın 2 gün hizmet veriyor Ziraat Bankası), sanırım 3 değişik bankanın ATM'si, iki tane büyük alışveriş merkezi,pansiyonları,otelleri,sahildeki balık lokantaları,çay bahçeleri ve İzmir'e ulaşımı sağlayan son model Volkswagen Volt klimalı minibüsleri ile yaz kış oturulabilir bir belde.Bu merkezde denize bile girebileceğiniz bir sahil de var.

İsterseniz yavaş yavaş Mordoğan'dan çıkalım.Çünkü daha size anlatacağım Mordoğan'a bağlı 3 köy ve 2 tane de mevkii var.
Size daha önce yazmış olduğum "kurtarılmış bölge" için önereceğim yere daha 20 km var.

Hepiniz, Hoşçakalın!
İnecik Köyü'nde görüşmek üzere.))

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2007, 20:19   #29
zai
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 12
Mcege, ne hoş anlatmışsınız. İnecik, Tepeboz ve Bozköy benim anlatmanızı heyecanla beklediğim köyler. Bir ay önce bu üç köyden taş ev aramıştım. Hem de internet yardımıyla. Bulduğum emlakçı bana Tepeboz'da çok uygun fiyata taş ev resimleri gösterdi. Hayalim oraya gidip bu evlerden birini satın almak ve onarıp, yerleşmek.

zai Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2007, 08:29   #30
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Sevgili "zai"

Biraz daha sabır lütfen.Bizler gibi düşünen, doğasever insanların hep beraber yerleşebileceği 2 tane terkedilmiş, 2 tane de çok az insanın oturduğu, arsa alım maliyetlerinin düşük olduğu 4 yerden daha bahsedeceğim ileriki yazılarımda. Sizden ricam "gezdiğimiz yerler" bölümündeki "Karaburun bakir cennet" bölümünde yazdıklarımı da okumanız.

Yeni bir hayata başlamak için tek başımıza değil de aynı fikirleri paylaşan insanlarla birlikte olmak daha bir güç vermez mi hepimize?

Hoşçakalın.Selamlar.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024