agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 2 Gönderen jantuna
  • 2 Gönderen jantuna
  • 2 Gönderen jantuna
  • 1 Gönderen jantuna

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-10-2016, 14:55   #1
Ağaçsever
 
jantuna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2015
Şehir: Ankara Eryaman
Mesajlar: 60
Lightbulb Phaselis Antik Kenti

Antalya İli Kemer İlçesi ve Beydağları Milli Parkı içerisinde kalan antik kente ait fotoğrafların tümünü bu yaz kendim çektim. Yolunuz düşerse mutlaka gezmenizi tavsiye ederim.

Tarih & Doğa Türkiye: Aile Gezisi: 2. Phaselis Antik Kenti


TARİHÇE

(Girişteki ziyaretçi bilgilendirme panosuna göre alıntı)
Kentin Akdeniz' e uzanan küçük bir yarımada üzerinde M.Ö. 7. yüzyılda Rodoslu kolonistlerce kurulduğu söylenir. Kuruluş efsanesinde, Phaselis' e ulaşan kolonistlerin karşılaştıkları yerli çobana "yarımadayı beğendikleri, yerleşim bedeli olarak da arpa ekmeği mi yoksa kurutulmuş balık mı?" istediği sorulur. Çobanın kurutulmuş balığı tercih etmesiyle yerleşimin gerçekleştiği anlatılır.

Coğrafi konumu Akdeniz Bölgesi' nin önemli bir liman kenti olduğunu gösterir. Biri yarımadanın kuzeyinde (A), diğeri kuzeydoğuda (B) üçüncüsü ise güneybatı kıyısında (C) yer alan üç limana sahiptir.

Romalı coğrafyacı Strabon (İ.Ö. 64 - İ.S. 24) orta limanın (A Limanı) hemen gerisinde küçük bir gölün yer aldığından söz eder -ki bu alan (R) bugün sazlık durumdadır-. Limanları, agoraları ve şehir sikkeleri üzerindeki antik gemi betimlemeleri Phaselis' in Mısır, Suriye ve Yunanistan arasındaki su yolu trafiğinde önemli bir ticari liman kimliğine sahip olduğunu vurgular. Şehir özellikle gerisindeki ormanlarla kaplı Toros Dağları' nın kerestesini Akdeniz limanlarına sevk etmek amacıyla kurulmuş olmalıydı.

Ana Hatları ile bölgenin tarihi kaderini paylaşan Phaselis bazen Likya bazen de Pamfilya Bölgesi şehri olarak gösterilir. Gerçekte iki bölgenin sınırında yer almaktadır. Şehirde sırasıyla İ.Ö. 5. yüzyılda Pers, İ.Ö. 4. yüzyılda Karya Satrabı ( Bodrum-Halikarnas Bölgesi) Mausolos ve nihayet komşu şehir Limyra' nın (Finike-Yuvalıköy) Kralı Perikles' in egemenlikleri görülür. İ.Ö. 333 yılında Büyük İskender' i altın taç ile karşılamaları şehir tarihinin en renkli sayfalarından biridir. İskender' in kışın bir kısmını geçirdiği Phaselis' in bu dönemde zambak yağı ve gülleri ile ünlü olduğu anlatılır.

Büyük İskender' den sonra birçok kez el değiştiren Phaselis İ.Ö. 167 yılında Likya Birliği' ne üye olup birlik tipi sikkeler basar. Bir süre komşu kent Olympos ile korsanların talanlarına uğramasının ardından İ.Ö. 43 yılında Roma egemenliğine girer ki bu dönem şehirde yeniden yapılanma ve en az 300 yıl sürecek refahın başlangıcıdır. Şehir 129 yılında İmparator Hadrian tarafından ziyaret edilir. Güney limandan başlayan ana cadde girişindeki tek kemerli anıtsal tak (H) bu ziyaretin anısına dikilmiştir. Tarihçiler bu zengin dönemde şehrin Rodoslu gemicilerin getirmiş olabileceği sıtma salgını, zaman zaman da yaban arısı baskını nedeniyle sıkıntılı günler yaşadığından bahsederler. 5. ve 6. yüzyıllarda Bizans Egemenliğindeki dönemdir. Phaselis 451 yılındaki Kadıköy Konsülü' ne katılan şehirler listesinde yer alır. 7. yüzyıldaki korsan akınlarından sonra 8. yüzyılda yeni bir refah dönemi başlar. Son devir sur kalıntıları ve yapıları bu dönemin inşaat faaliyetlerindendir (T).

Phaselis 1158 yılındaki Selçuklu kuşatmasından sonra gerek depremler gerekse Antalya ve Alanya limanlarının işlevlerinin artması ile önem kaybedip, 13. yüzyıl başlarında tamamen terk edilmiştir. Günümüze genellikle Roma ve Bizans dönemi kalıntıları ulaşmıştır ki bunlar şehrin ana aksını oluşturan ve kuzey-güney limanlarını birleştiren ana caddenin (G) her iki yanında sıralanır.

Ana cadde agora ile tiyatro arasında genişleyerek küçük bir meydan oluşturur. Meydanın güneydoğu köşesindeki basamaklar tiyatro (J) ve akropolis' e ulaşımı sağlar.Phaselis tiyatrosu akropolisin yamacına inşa edilmiş küçük boyutlu tipik bir Helenistik Devir (İ.Ö. 3. yy) tiyatrosudur. Yapıların çoğu bölgenin doğal taşı olan Konglamera bloklarından inşa edilmiş olup sahne binasının Roma Dönemi' nde eklendiği, bir kısmının ise Geç Bizans devrinde şehri koruyan yeni surların bir parçası olduğu kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Ören yerinin girişinden sonraki virajın sağında şehrin en eski surlarıyla (İ.Ö. 3 yy), tapınak veya anıtsal bir mezara ait olabilecek temel kalıntılarına rastlanır (O). Kuzey limanının arkasındaki yamaç ise şehrin mezarlık alanıdır (S). Günümüzdeki en anıtsal kalıntılar ise ana otoparkın önündeki su kemerleri (I) olup, önceleri ana kayaya oyulmuş armut şeklindeki sarnıçlardan karşılanan şehrin su ihtiyacı, Roma Dönemi' nde bu kemerlerle kuzeydeki tepede yer alan kaynaktan (M) karşılanmıştır. Biri tiyatro karşısında (D), diğer ikisi güney limana giden ana caddenin sağında (E ve F) olmak üzere şehrin üç agorası bulunmaktadır. Tiyatronun karşısındaki agoranın içinde bugün Bizans Dönemi' ne ait küçük bir bazilikanın kalıntıları yer alır. Şehrin diğer önemli kalıntısı ise yine şehir meydanında biri küçük diğeri büyük iki hamam kalıntısıdır (N). Özellikle küçük hamam mevcut kalıntıları ile Roma Hamamının ısıtma sistemini mükemmel açıklamaktadır. Tarihçiler şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena olduğunu, mitolojide sıkça anılan Akhilleus' un (Aşil) mızrağının tanrıçanın tapınağında korunduğunu yazarlar. Henüz yeri bulunmamış olan tapınak ve diğer önemli, yapıların bugün ormanla kaplı akropol tepesinde yer aldıkları düşünülmektedir.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen jantuna : 25-10-2016 saat 15:41 Neden: İlave metin
jantuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2016, 14:58   #2
Ağaçsever
 
jantuna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2015
Şehir: Ankara Eryaman
Mesajlar: 60
Devam 1

Eklenen Resimler
     
jantuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2016, 14:59   #3
Ağaçsever
 
jantuna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2015
Şehir: Ankara Eryaman
Mesajlar: 60
Devam 2

Eklenen Resimler
     
jantuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2016, 15:00   #4
Ağaçsever
 
jantuna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2015
Şehir: Ankara Eryaman
Mesajlar: 60
Devam 3

Eklenen Resimler
     
jantuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2016, 10:37   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Antalya'da çok fazla antik kent var sanırım Türkiye'deki en fazla Antik kente sahip şehir. Antalya gezilecek yerler yazısında gördüklerimden çok etkilenmiştim bu fotoğraflar da harika.

handeakn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2016, 06:59   #6
Ağaçsever
 
jantuna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2015
Şehir: Ankara Eryaman
Mesajlar: 60
Haklısınız çok fazla antik şehir var ve buraya fırsat buldukça ekleyeceğim. Sırada Patara ve Xhantos var.

jantuna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024