24-09-2012, 13:01 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Kapadokya Gezisi 2012
Sevgili dostum, nereden başlayacağıma karar veremedim "dermişim" Bu gün pergolanın tamirini bitirmeye çalışıyor ustalar, onların peşinde koşup denetlemekten yoruldum. Şu anda tüm ayaklar kesildi, işlemleri fotoğrafladım, bu gün biter inşallah. Fotoğrafları akşama postalarım sana, dün akşam ps ye yükledim, aman Allahım, ne çok fotoğraf çekmişim, her kareden en az 3 poz almışım. Garanti olsun derken abartmışım Sadece 2 fotoğraf küçülttüm, toplu küçültme yapmayı bilmiyorum, tek tek uğraşacağım. Kapadokya'nın sembolleri, Peri bacaları ve Dimrit üzümü. Üzümleri Ürgüp belediyesi ücretsiz dağıttı, tam 8 ton üzüm dağıtıldı festivalde. |
24-09-2012, 21:38 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili dostlar, elimde çok fazla fotoğraf var, zaman buldukça ilk günden başlayarak paylaşacağım. Kapadokya tatilini özellikle 15-16 Eylüle denk getirmeye çalıştım çünkü, 42. Uluslararası Ürgüp bağ bozumu festivali vardı. 14 Eylülde yola çıktım. Torosların tepesi yaz kış çok hoş manzaralıdır. Akçatekir yaylası. Niğde'ye yaklaşırken lahana tarlaları, otobüs penceresinden ancak bu kadar olabiliyor Nevşehir'e yaklaştığımızda çekirdekleri için yetiştirilen kabak tarlaları. Bu manzara Ürgüp'e 5-10 dakika kaldı diyor. |
24-09-2012, 21:52 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Kapadokya farklı bir atmosfere sahip, beyaz verimli toprağı, zengin tarihi geçmişi, doğa harikası peri bacaları. Ürgüp'lüler şimdilerde peri bacalarına "Üç güzeller" diyor, nedenini bilmiyorum. Aslında orada üç değil dört peri bacası var. Gittiğim günün ertesi pazar kurulmuş, Müjgan la ben hiç kaçırırmıyız, festival saatine kadar Ürgüp pazarını gezdik. Sebzelerin ve meyvelerin ayrı bir güzelliği vardı, her şey çok taze. Tabii ben hep aşık olduğum Dimrit üzümünü görünce çok sevindim. Bu da parmak üzümü, çok güzel bir üzümdür, kışa kalır. Bunun için iğde çalılarından kesilen dalların budaklarına üzümler tek tek asılır, dalın ucuna bir ip bağlanarak tavana çakılan çivilere asılır. |
24-09-2012, 22:00 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Turşu mevsimi, her yerde öbek öbek turşuluk biberler, patlıcanlar, çiçeği üzerinde kornişonlar satılıyor. Beyaz fasulye, başka yerde rastlamadım hiç, Ürgüp'e özel bir cins olsa gerek. Bu fasulyeden yumurtalı kavurma yapılır, çok da güzel olur. Siyah acı biber. Ben senelerdir siyah süs biberi yetiştiririm ama bunu ilk kez gördüm. |
24-09-2012, 22:07 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Pazarda en çok kavrulmuş, kavrulmamış, kabak çekirdeği vardı. Ürgüp kabak çekirdeği ile de meşhurdur, sütte haşlayıp kavururlarmış. Süs biberlerinin bu hali çok hoşuma gitti, ben de deneyeceğim. Mersin'den dikenli incir gelmiş |
24-09-2012, 22:25 | #9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sana da küçültüp öyle göndereceğim. Domatesler tadındayken mutlaka acılı yapmalısın, bir kaç gün içinde fotoğrafları yükler tarifi yazarım. |
|
24-09-2012, 22:28 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Haklısın canım, çekimi yapan nereden nasıl bakılması gerektiğini çok iyi biliyor Bu gecelik bu kadar, yarın devam ederiz inşallah. Düzenleyen Adalet Yağcı : 24-09-2012 saat 22:33 Neden: ilave cümle |
24-09-2012, 23:26 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Hoşgeldiniz Adalet Hanım; gezi güzel karelerle başladı... Bizler için güzel bir gezi olacak eminim. Ellerinize sağlık. |
25-09-2012, 20:42 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Bağ bozumu festivalini izlemek için alanda güzel bir yer bulup oturduk. Kayseri'den Mehter takımı, Ceddin deden ile alana girdi. Karşıda görünen kayalar Temennî kalesi. Saygı duruşu ve İstiklâl marşı. Bir ara baktım Müjgan bir kasa üzüm getirdi masaya. Belediyenin ikramıymış, kasa kasa üzüm dağıtıyorlar. Durur muyum, koştum bir kasa da ben kaptım |
25-09-2012, 20:51 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Müjgan'nın bahsettiği turşularım. Ürgüp'te herkes kendi sirkesini yapıyor, süper lezzetli oluyor. Turşular da bu sirkelere kuruluyor. Turşular genellikle özel kapaklı cam kavanozlara kuruluyor. Böylesi daha lezzetli oluyor. |
25-09-2012, 21:00 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Bayıldığımız bir lezzet daha, acılı sos. Domates ve biberle yapılan süper bir lezzet, sabah kahvaltılarında bol bol yedik. Aslında sadece kahvaltıda değil, ketçap kullanılan tüm yiyeceklerle çok iyi gider. Tarifini daha sonra mutfak bölümüne yazacağım. Şeftali reçelleri. |
25-09-2012, 21:07 | #16 |
Ağaç Dostu
|
Festivalin 2. günü. Peri bacalarının yakınında bir alanda toplandık. Karşıda görünen kayalar çok hoştu. Bursa'dangelen kılıç kalkan ekibi gösterilerini sundu. Beni en çok sevindiren pekmez kazanının kurulmuş olmasıydı |
25-09-2012, 21:29 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Topraktan süzülen üzüm suyuna şıra deniyor, son derece berraktır. Şıra kocaman bakır leğenlerde, ocağın ateşi çok iyi ayarlanarak kaynatılır. Pekmez kaynatılırken sürekli karıştırılır, üzerindeki köpükler alınır. Kaynayan pekmez kokusuna bayılırım, karıştırmadan duramadım Bir kaç saat süren kaynatma işleminden sonra leğen ocaktan indirilir. Bir tülbentten süzülür, yemeye hazır hale gelir. Bu gecelik te bu kadar, yarın devam ederiz. |
25-09-2012, 22:57 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Adalet Hanım ellerinize sağlık; gezi güzel, kareler güzel, görüntüler güzel... Daha ne isteriz ki?.. |
25-09-2012, 23:02 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Adalet Hanım; o pekmezi de karıştırdın ya( hem de yalın ayak) artık sizden korkulur. Yaylada ne kadar bağ, üzüm var; artık bundan sonra sizin bahçede toplanır. Fotoğraflar muhteşem valla. Kıskandım mı ne? |
26-09-2012, 08:14 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: İstanbul.
Mesajlar: 5,388
|
Adalet ablacığım harika fotolar ürgüpü göremeyenler için (mesela ben ) sayenizde sizlerle gezmiş gibi olduk çok teşekkürler |
26-09-2012, 22:48 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Sokaklarda gördüğüm güzellikler beni çok şaşırttı. Kaç dereceydi bilmiyorum ama, gündüzleri güneş acaip yakıcıydı. Buna rağmen bizlerdeki özenli bakıma rağmen nazlanan bitkiler, yollarda, boş arsalarda fevkalade sağlıklı görünüyorlardı. Bir arsada başı boş yetişmiş yerelması. Yol kenarında aster, kim bilir ne zamandır su görmedi. Böbrek taşlarını erittiği söylenen hoş bir meyve, gilaboru. |
26-09-2012, 23:10 | #27 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Pekmez toprağı getirdim, üzümlerin iyice tatlanmasını bekliyorum, az da olsa denemek istiyorumbakalım. Ben de bu etkiyi yaratmak istemiştim zaten Günebakan'cığım |
||
26-09-2012, 23:47 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9,354
|
Çook güzel Adalet Hanım... Çömlekçiler!.. Tam canevimden vurdunuz; bu aralar hep gözüm, aklım fikrim küpler, kırık küpler, çömlekler, bahçe biblolarında. Ama tabi inşallah bahara artık önümüz kış. Nasiip, kısmet!.. |
|
|