agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Beğeni Düzeni10Beğeniler
  • 10 Gönderen Baki Berk Kayalar

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-07-2012, 11:16   #1
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Galeri: 73
Bisiklet turumda tarım ve doğa gözlemlerim.

Merhabalar.

17 Mayıs-25 Temmuz 2012 tarihleri arasında 70 gün ve 5091 kilometrelik bir Türkiye bisiklet turu gerçekleştirdim. Turun ana amaçlarından birisi tarımın ve doğanın gözlenmesiydi.

Rotam; İzmit-Kütahya-Simav-Balıkesir-Balya-Çanakkale-Gökçeada-Çanakkale-Bozcaada-Gürpınar-Edremit-Ayvalık-Dikili-Çandarlı-Bergama-Foça-Bornova-Çeşme' nin de içinde bulunduğu yarımadaların çevresi (Karaburun v.s. dahil, Çeşme merkez hariç)-Seferihisar-Çamlık-Söke-Tuzburgazı-Didim-(sahilden) Milas -Turgutreis-Bodrum-Ören-Akyaka-Ula-Kale-Denizli-Pamukkale-Çardak-Acıgöl'ün güney sahilinden Başmakçı-Dinar-Keçiborlu-Burdur-dağ köylerinden Gölcük volkanı-Isparta-Eğirdir-Gelendost-Yenişarbademli-Beyşehir-Konya-Karapınar-Acıgöl-Meke Gölü-Emirgazi-Aksaray-Helvadere-Ihlara-Belisırma-Gülağaç-Narlıgöl-Derinkuyu-Ürgüp-Uçhisar-Avanos-Gülşehir-Hacıbektaş-Yenifakıllı-Boğazlıyan-Kayseri-Bünyan-Gesi-Tomarza-Develi-Yeşilhisar-Ürgüp-Avanos-Nevşehir-Gülşehir-köylerden Şereflikoçhisar-Tuz Gölü üzerinden Kulu-Haymana-Polatlı-Ayaş-Beypazarı-Çayırhan-Nallıhan-Ali Fuat Paşa-Arifiye-İzmit şeklindeydi.

Benim bu turda en çok dikkat ettiğim şey tarımın durumuydu. Tarımda zehir kullanımına kesinlikle karşı olan bir ailenin üyesi olarak çeşitli gözlemlerde bulundum. Maalesef çoğu yerde aşırı bir zehir kullanımı var. Yol kenarları tarım ilacı kutularıyla dolu. Bazı yerler ilaç kokuyor. İnsanları zehirlemeyi seven bazı çiftçiler, radyoaktif bir maddeyle uğraşan bir bilimadamı gibi giyinip bizim yiyeceğimiz meyve ve sebzeleri zehirliyorlar. Tarlaların drenaj kanalları zehirli sularla dolu. Cahil çiftçiler "zehirsiz olmaz" diyor. Sofranıza gelen gıdalar masum değil. Yıkasanız bile geçmeyen cinste zehirler atılıyor. Seralarda daha çok zehir atıldığını öğrendim. Bu yüzden turfanda meyve sebze kesinlikle yememeye çalışın.

Her şeye rağmen zehirli tarım çok pahalı olduğundan çiftçiler organiğe geçmek istiyor, fakat cesaret edemiyorlar. Köy kahvelerinin kredi kartı faturalarıyla dolu olduğunu da hatırlatayım. Bir elma bahçesinin dekar başına zehir maliyeti yıllık 4000 lira civarına çıkıyormuş. Gelendostlu bazı çiftçiler en azından gübrede organiğe geçerek maliyetlerini yarı yarıya indirmişler.

Aklıma geldikçe bu başlık altında gözlemlerimi yazmaya çalışacağım.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
organik tarım, tarımın durumu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024