agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları
(https)




Beğeni Düzeni20Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-08-2009, 10:09   #1
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Yeşil'in Mavi ile Eşsiz Buluşması - SAPANCA

Tarihi - Coğrafi Konumu - Yeryüzü Şekilleri - Turizm - Tarihi Yerler

Tarihi:

Bilinen yazılı belgelere göre M.Ö. 1200 yılında Frigyalıların bölgeye gelmesiyle, bir yerleşim yeri olarak adı geçen Sapanca, gerçek anlamda M.S. 378 yılında Bitanya Krallığı tarafından kurulmuştur.Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Buanes, Sofhan ve Sofhange adıyla anılmıştır.

Sapanca ve çevresinde 1075 tarihinde Anadolu Selçukluları'nın gelmesiyle bölge Ayan ve Ayanköy adıyla anılmaya başlamıştır. Haçlı Seferleri sonrasında bölge yeniden Bizanslılar'a geçmiştir. 1640 yılında Erzurum seyyahatına giderken kasabadan geçen Evliya Çelebi,kasaba hakkında şu bilgileri vermektedir:

" Bir zamanlar izmitli bir ihtiyar buradaki orman ve çalıları temizleyerek saban yürüttüğünden Sabancı Koca adıyla bir köy kurulur. Sonra zaman geçtikçe Mamur bir hale gelerek Kanuni Sultan Süleyman zamanında kasaba olmuştur.

Kasabada Sarı Rüstem Paşa 170 ocaklı bir han yaptırmıştır. Güzel bir camiisi hamamı ve çarşısı vardır. İmaretleri gök kurşunla kaplıdır. 1000 kadar kremit örtülü ev vardır. İmaretlerin tamamı Mimar Sinan yapısıdır. Bir diğer Mimar Sinan eseri ise Pertev Paşa hanıdır. Bu hayrat eserin çoğu Rüstem Paşa'nın olduğu için vakfın mütevellisi tarafından idare edilmektedir. Buranın bir yeni çeri Serdarı vardır. Övüleceklerinden beyaz kirazı meşhurdur. Hamamının dibinde bir ekmekçi dükkanı vardır. Bir dervişin hayır duası bereti ile bir çeşit beyaz ve has ekmek somun pişirirki sabanca somunu adıyla hertarafta şöhret bulmuştur. Kırk bile dursa kuruyup küflenip lezzetini kaybetme ihtimali yoktur. O kadar meşhurdur ki birini ılgarla taze taze acem şahına götürmüşler o da beğenmiş. O kadar lezzetli ve has ekmek olmasını bazıları suyundadır derler. Civarıda bir köy vardır.

1837 yılında 2. Mahmut Döneminde Adapazarı kaza merkezi haline getirilmiştir. Sapanca buraya nahiye olarak bağlanmıştır. İzmit - Bolu yolu Sapanca'dan geçmekte idi. Katip Çelebi, Cihannüma adlı eserinde bu yolun Sapanca kısmı hakkında yolun burada yarım mil su içinden geçtiğini ve suların kabarık olduğu zaman üzengiye çıktığını kaydetmektedir. Aynı tarif 19 yüzyılın ilk yarısında Charles Texir tarafından yapılmıştır. Bir saat kadar gölün kumları üzerinde gidilmiktedir. Bazı yerlerde sular eğer kolonlarına kadar çıkar. 1890 yılında Sapanca'ya gelen demir yolu yukarıda sözü edilen dar kıyıdan yarma açılmak süretiyle geçilmiştir. Demir yolunun inşaasından sonra karayolu ihmak edilmiş ve hemen hemen geçilmez olmuştur.

Cumhuriyet devrinde karayolu gölün dar kıyısından değil, yamaçların gerisinden geçirilmiştir. Böylece kasaba tarihi ulaşım yolu görevini hem demir hem de karayolu ile yerine getirmeye devam etmiştir. 1950'li yıllarda E5 Karayolu'nun gölün karşı kıyısından geçirilmesiyle Sapanca bir müddet önemini yitirir gibi olduysa da 1989 yılında TEM Otoyolu'nun ilçeden geçmesi ile tarihi misyonuna yeniden kavuşmuş oldu.

Coğrafi Konumu:

Sapanca, Sakarya iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Sakarya merkez ilçesi Adapazarı, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova İlçesi, batısında da Kocaeli merkez ilçesi İzmit yer alır. Yüz ölçümü 14 km² denizden yüksekliği de 36 m.'dir. Sakarya'nın alan olarak yüzölçümü en küçük, nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçesidir.
Yeryüzü Şekilleri:

İlçe toprakları yer şekilleri bakımından iki bölüme ayrılır.

Birinci bölümü, Bolu'nun güneyinden uzanan Köroğlu Dağları'nın bölgedeki uzantısı olan Samanlı Dağları'nın kuzey yamaçları ve bu yamaçlarda oluşmuş vadileri içine alır. Bu bölüm oldukça engebelidir. İkinci bölümünü ise, Samanlı Dağları'nın kuzey eteklerinde Sapanca ilçe merkezinin de yer aldığı dağ eteği ovasıdır. Bu ova dağların kuzey yamaçlarından inen derelerin taşıdığı alüvyonlarla oluşmuştur.

Bu dağlardan inen derelerin en önemlileri İstanbul Deresi, Kurtköy Deresi ve Mahmudiye Deresidir. Ayrıca ilçenin en önemli deresi olan Akçay Deresi de Sakarya Nehri ile birleşir. Kuzey Anadolu Fay Hattı Sapanca Gölü'nden geçer. Bu sebeple ilçe, birinci derece deprem bölgesidir. Ancak fay hattının gölden geçmesi ilçe merkezinin ve diğer yerleşim alanlarının depremden daha az etkilenmesini sağlamıştır. İlçe 17 Ağustos 1999 depremini bu sebeple az hasarla atlatmıştır.

Sapanca Gölü ise dünyada suyu içilebilen tek göldür.

Turizm:

İlçe İstanbul başta olmak üzere civar kentler olan yakınlığı ve bir göl ve yeşillikler beldesi olması sebebiyle son dönemde kısa süreli tatiller için tercih edilmektedir. Özellikle göl civarına kurulan turistik tesisler ile turizm geliri her geçen gün artmaktadır. 1999 yılındaki deprem sonrası göl kenarındaki tesislerin kullanılamaz duruma gelmesi sonucu gerileme gösteren ilçedeki turizm son yıllarda yeniden canlanmaya başlamıştır. Özellikle ilçe çevresinde bulunan Maşukiye, Kırkpınar gibi yerleşim birimlerinde pek çok tatil köyleri ve yazlıklar kurulmuştur.

Son senelerde gelişme gösteren bir diğer bölge ise Maşukiye yakınlarındaki Samanlı Dağlarından en yükseği olan Kartepe'dir. Burada kurulan yeni tesisler ile kış turizmi de gelişmeye başlamıştır.

2006 yılında turizme açılan 5 yıldızlı Richmond Oteli, 2007 yılı anayasa tasarısının hazırlanması sırasında dönemin bakanlarını konuk etmiştir. 12 Nisan 2008 tarıhinde Sapanca'nın Kırkpınar beldesine 5 yıldızlı spa wellness konseptli Güral Sapanca Wellness Park Otel açılmıştır.

Tarihi Yerleri:

Bizans Devri Lahit ve Mezar Taşları

Bizanslılar döneminden kalma lahitler Sapanca Hükümet Konağı önünde sergilenmektedir. Lahitlerden ikisi 1976 yılında İlmiye köyü yakınlarında, diğer ikisi ise 1987 yılında TEM Otoyolu'nun yapım çalışmaları sırasında bulunmuştur. Ayrıca Kurtköy köyiçi mevkiinde BİTİNYALI'lar dönemine ait son Kıralın saklanmak için yaptırttığı kalelenin kalıntıları mevcuttur.

Vecihi Kapısı


Elde kesin bir bilgi bulunmamakla beraber Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı söylenen Kemer'in bulunduğu yerden İpek Yolu'nun geçtiği rivayet edilir. Kemer birkaç kez onarım gördüğünden bügün sadece ana gövdesi tarihi eser niteliğindedir. Kemer'in ilk onarımı 1905 yılında orijinal yapısı korunarak Sapanca'da Nahiye Müdürlüğü yapan Yanyalı Vecihi Orhon tarafından yapılmıştır.

Rahime Sultan Camii ve Rahime Sultan Tuğrası


Sultan Abdülmecit'in 4. hanımı Rahime Sultan tarafından 1892 yılında yaptırılmıştır. 1967'de onarım görmüştür. Özgün yapısını büyük oranda koruyan camiinin 17 Ağustos depreminden sonra minaresi hasar görmüştür.

Rüstem Paşa Camii

Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı ve veziri olan Rüstem Paşa tarafından 1555 yılında ünlü Mimar Sinan'ın kalfalarına yaptırılmıştır. İlçe Merkezinde bulunan camii zaman içerisinde bazı tadilatlar görmesine rağmen halen ibadete açıktır.

Eminönü’nde, Tahtakale’de Hasırcılar Çarşısı’ndadır. İstanbul’un siluetini oluşturan en önemli yapılardan biridir. Yüksek bir platform üzerine oturtulmuştur ve kıyı siluetine egemen bir konumda, Hacı Halil Mescidi’nin yerine inşa edilmiştir. Caminin bulunduğu yer Roma döneminden bugüne şehrin en işlek mekanlarındandır. Banisi döneminin etkili devlet ricalinden, Süleymaniye Camii’nin inşasında da katkıları olan Sadrazam Rüstem Paşa’dır. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı olan Sadrazam Rüstem Paşa imparatorluğun birçok yerinde yaptırdığı binalarla da tanınır. Mimar Sinan’ın ünlü eserlerindendir. Cami Rüstem Paşa’nın ölümünden sonra, 1561’de eşi Mihrimah Sultan tarafından tamamlanmıştır. 1666 yangınında ve 1776 depreminde hasar görmüştür. Rüstem Paşa Camii, Osmanlı mimari tarihinde olağanüstü güzellikteki çini kaplamalarıyla tanınır. Türkiye’nin en zengin çini kolleksiyonu bu caminin duvarlarında yer alır. Bu değerli çinilerin bir kısmı çalınmıştır. Oradaki büyük kubbeyi dört yarım kubbe desteklemektedir. Eteğinde 24 pencere bulunan büyük kubbenin kemerleri, sekiz köşeli dört fil ayağına dayanmaktadır. Mimberi ve mihrabı mermerdir. Son cemaat yeri 6 sütun ve 5 kubbelidir. Tek şerefeli minaresi yıkılan orijinalinin yerine yapılmıştır.

Mısır Çarşısı yakınında, tek minareli, etrafını çevirmiş sıra dükkanların, depoların üzerinde yükselen merkezi planlı yapıdır. Şehrin en aktif ticari merkezinde arka sırtlarda yükselen Süleymaniye Camisi ile birlikte eşsiz, güzel bir manzaradır. 1561 Yılında Sadrazam Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırtılmıştı. Dükkanların üzerinde yer alan camiiye iki yandaki döner merdivenler ile ulaşılır. Avlu entresan mimariye sahip, küçük bir teras olup beş küçük kubbe ile örtülür. Merkezi kubbe karşılıklı 4 duvar payesi ve yanlardaki ilişer sütün üzerinde yükselir. Kare mekan köşeleri, kubbeyi destekleyen 4 yarım kubbe ile çevrilidir. İki yan taraf sütunların arkasında galeri gibidir. Giriş cephesi, küçük fakat çarpıcı iç mekan duvarları, devrinin en meşhur İznik çini örnekleri ile süslüdür. Çiniler geometrik, yaprak ve çiçek motifleri ile dekorlu olup renkli çiçek bahçesini anımsatır. Bir röliyef gibi kabarık mercan kırmızısı rengi 16 yy. da kısa bir süre kullanılmıştı.

1561 tarihli Eminönü Rüstem Paşa Camii?nde de sekiz dayanaklı kubbe sistemi uygulanmıştır. Ama bu yapı, mimarisinden çok çinilerinin kalitesi ve zenginliği ile tanınır. Yapının iç duvarlarının tümü sıraltı tekniğindeki çinilerle hiç boı yer bırakılmamacasına doldurulmuştur. Bu çinilerde lale, bahar açmış meyva ağacı motifleri dikkati çeker.

Rüstem Paşa Camii (1561), 16. yüzyılın ikinci yarısında çini sanatına kaynak olacak bütün desenlerin sergilendiği, mihrapların, duvarların, payelerin tümüyle çinilerle kaplandığı gösterişli bir yapıdır. İstanbul Kadırga'da Sokullu Mehmet Paşa Camii (1571), çini süslemelerin kubbenin pandantifli geçiş kısmında, pencere alınlıklarında, mermer mihrabın çevresinde duvarda ve minberin külahında yer alması ile mimariyi ezmeyen başarılı bir düzenlemeye sahiptir. Bunun yanında, İstanbul Piyale Paşa Camii'nin (1573) çinili mihrabının süslemeleri, dönemin kumaş desenleri ile olan benzerliği sergiler.

Hasan Fehmi Paşa Camii

Osmanlı Veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından 1885 yılında yaptırılmıştır. Sapanca'ya 3 km. uzaklıkta Mahmudiye köyünde bulanan camiinin içi çok güzel işlemlerle süslüdür.

Cami Cedid Camii

Çarşı içinde bulunan camii 1899 yılında yaptırılmıştır.

Eklenen Resimler
     
ilksenozturk ve incirli beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 10:25   #2
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sapanca'ya Nasıl Gidilir?

SAPANCA NASIL GİDİLİR

Sapanca;

İstanbul’a 120 km.
Ankara’ya 295 km
Adapazarı’na 15 km. mesafededir.

İstanbul’dan ulaşım;

TEM otoyolundan İzmit istikametine doğru devam edip, Sapanca gişelerinden çıktıktan sonra Sapanca’ya kolayca ulaşıyorsunuz.
Sapanca, İstanbul arası yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Ankara’dan ulaşım;

TEM otoyolundan, Adapazarı istikametine doğru devam edip, Sapanca gişelerinden çıktıktan sonra Sapanca’ya kolayca ulaşıyorsunuz.
Sapanca, Ankara arası yaklaşık 3 saat sürmektedir.

Otobüs ile;

Adapazarı güzergahına sefer yapan otobüsler ile Sapanca’ya ulaşabilirsiniz.

Havayolu ile;

Sabiha Gökçen Havaalanı 95 km. uzaklıktadır.


http://www.panoramio.com/map/#lt=40....&k=2&a=1&tab=2

Eklenen Resimler
     
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 11:33   #3
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sapanca'dan Manzaralar 1

Sapanca'ya ait çeşitli fotoğraflar,

Eklenen Resimler
     
ilksenozturk ve incirli beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 11:38   #4
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sapanca'dan Manzaralar 2

14. Fotoğrafta mükemmel bir gün batımı,18. fotoğrafta Samanlı Dağlarının heybetli duruşu, 19. fotoğrafta ise mavi ile yeşilin mükemmel ahengi Sapanca'yı anlatmakla bitmez sonucunu vermekteler.

Eklenen Resimler
     
ilksenozturk ve incirli beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 11:44   #5
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sapanca'dan Manzaralar 3

19. fotoğraftan itibaren Sapancayı temaşa etmeye devam edelim.

Eklenen Resimler
     
ilksenozturk ve incirli beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 13:27   #6
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
İclal Aydın Dilinden Sapanca

Bir yaz gecesi... Sapanca - 2009

Sapanca’dayım. Sırtımda hırkam, serin bir yaz gecesinde verandada yıldızlara bakıyorum. Dostlarım yanımda, sohbet var, yemek var yanında. Mutluyum ve huzurluyum. Bir yandan sohbet ederken bir yandan da CD-player’ımızdan müzik seçiyoruz. Nedense bu eve, bu sohbete hep Müzeyyen Hanım yakışıyor. Sapanca, Müzeyyen Hanım benim bir yaz klasiğim, Allah ömür verdikçe. Burası benim alaturka yanım sanki diye düşünüyorum. Batu karşımda eski yazılarımı inceliyor arşivden. Okuttuğu yazıyı az sonra sizinle paylaşacağım.

***

Sapanca, Haziran 2005

Verandadaki yemek masasının üzerinde duran boş yeşil şişeyi inceliyorum uzunca... Akşam inince serin oluyor buralar. Omzumdaki hırkaya sarınıyorum. Arkadaşımın musluğun altına tuttuğu tabakların çıkardığı seslerin üzerine düşüyor eşinin CD player’a yerleştirdiği albümün melodileri...

Arsız bir hanımelinin tırmandığı ahşap sütuna astığı fenerin içindeki mumun alevi titriyor şarkı bahçeye yayılınca...

Birden kendi içimde de böyle ışığı cılız bir mum yandığını düşünüyorum.

Hiç sönmeyen ama bazen sönecekmiş gibi titreyen bir mum...

Bekçinin yavru köpekleri kuyruk sallayıp koştura koştura geçip gidiyor... Havuz başındaki beyaz ışık sönüyor sonra. Ağaçların arasından ay parlıyor..

Geceyi Fikret Kızılok’un şarkıları dolduruyor. Sakin, sessiz, yıllar öncesinden kalma o şarkılar...

Hiçbir şeyin henüz yola koyulmadığı, hatta yoldan bile habersiz yaşadığım yıllar... Dünyayı kocaman sandığım zamanlar...

Arkadaşım hafta sonu 12 gül fidesi dikmiş bahçesine... Margaritalar, fesleğenler...

“Sana da alacağız bu güllerden” diyor mis gibi kokan kahveyi önüme koyarken...

Kahveden bir yudum alırken hırkamın bir omzu düşüyor...

***

Kaynak:http://haber.gazetevatan.com/haberde...oryid=4&wid=10

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 20:49   #7
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Kuş sesleri eşliğinde kahvaltı etmeyeli ne kadar oldu?

Natürel Park Botanik, Kırkpınar'da kendinizi iyi hissedeceğiniz mekânlardan biri. Göl kenarındaki dinlenme tesislerinde açık büfe kahvaltıyla güne başlamak mümkün. Mimar Kenan Hürel'in, önceleri dekoratif bitki üretmek amacıyla kurduğu bu mekân, sonra restoran ve dinlenme tesisi olarak hizmet vermeye başlamış. Yemyeşil çimlerle kaplı alanın dekoratif bitkileri arasında hoşça vakit geçirmek ya da toplantı, düğün gibi organizasyonları düzenlemek mümkün. 'Gölpark'ta ise nilüferlerin üzerinden göle uzanan iskelede kuş sesleri eşliğinde kahvaltı yapmak ve akşam serinliğinde yemek yemek çok keyifli.

Eklenen Resimler
  
ilksenozturk ve incirli beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 23:08   #8
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sn Güven Teknik

Sadece kesitlerle Sapanca'yı tanıtmaya çalışıyorum,havasını,gölünü, ıslama köftesini, alabalığını yemek ,Suyundan kana kana içmek lazım. Sapanca ülkemizin en nadide yerleşim yerlerinden biri bence , İstanbulun o yoğun ortamından haftasonu olsa bile deşarj olmak için gezmeğe değer, lütfen çok uzakta değiliz, Sapanca-İstanbul arası sadece 1 saat. Kendinizi bu güzelliklerden mahrum etmeyiniz.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 23:18   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3,093
mtuncer54; Çok güzel fotoğraflar ve bilgiler vermişsiniz.Bende kendimi bu güzelliklerden mahrum etmemem gerektiğinin farkına sizin sayenizde vardım. Teşekkürler

Oğuz Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2009, 23:33   #10
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sn.Oğuz Alper,

Rica ederim, Sapanca'ya uzak şehirlerde yaşayan değerli forum üyelerimize fotoğraflar eşliğinde rehberlik yapmak benim forum içerisinde görevimdir, gelemesenizde aklınızda Sapanca izlenimi oluşturabildiysem ne mutlu bana

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2009, 08:29   #11
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
mtuncer54 Arkadaşımız Sapanca Gölü çevresini yazı ve güzel fotoğraflarla tanıtmış.
İstanbul'a yakınlığı ile şehirden kaçmak isteyenlere güzel bir sığınak.
Bunun yanında da günübirlik trekkingcilerin rağbet ettiği bir çok yürüyüş parkuru var. Bunlardan biri aşağıdaki başlıkta :

Sapanca Soğucak Yaylası

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2009, 09:21   #12
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sn. Vildan Sönmez,

Paylaşımınızdan ötürü çok teşekkür ederim.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2009, 23:15   #13
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
İster uçun, ister yüzün isterseniz balık tutun!

İster uçun, ister yüzün isterseniz balık tutun!

Kırkpınar'ın Sapanca Gölü sahilinde uçuş eğitimi veren küçük bir havaalanı da var. Alanda paraşüt, paramotor, mikrolayt gibi hava araçları ile uçuş eğitimi veriliyor. İsterseniz uzman eğitmenlerden ders alabiliyor, isterseniz de Sapanca Gölü üzerinde gezi uçuşları yapabiliyorsunuz. Kırkpınar sahili yüzmeye elverişli. Kürek takımının parkurunda ve belediyenin düzenlediği alanlarda plajlar bulunuyor. Fenerbahçe kürek takımının sporcuları gölde idman ve yarışlar yaparken ziyaretçiler de jetski, kano, deniz bisikleti, yelken ve sörf aleti gibi deniz araçlarıyla eğlenceli dakikalar geçirebiliyor. Kiralık kayıklarla kürek çekmek ve balık tutmak da mümkün...

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 18:07   #14
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Hiç bilmiyordum Sapanca ne kadar güzel bir yermiş! Tanıtım fotoğrafları da insanı cezbediyor. Çok teşekkürler.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 19:44   #15
Ağaç Dostu
 
samarra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167


bunlarda benden olsun sapanya ya ait fotolar


samarra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 20:08   #16
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Hiç bilmiyordum Sapanca ne kadar güzel bir yermiş! Tanıtım fotoğrafları da insanı cezbediyor. Çok teşekkürler.
Sn. Uzman16
Rica ederim, fotoğraflarda bir yerde kısıtlı kalıyor bence, gelip gezmenizi bu güzel havayı yerinde teneffüs etmeniz için sizin şahsınızda tüm forum üyelerimizi Sapancamıza davet ediyorum.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 20:10   #17
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi samarra Mesajı Göster

bunlarda benden olsun sapanya ya ait fotolar
Katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.


Düzenleyen malina : 28-08-2009 saat 16:00
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 21:59   #18
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sapanca'dan Manzaralar 4

Fotoğraflar ile Sapanca manzaraları.

Eklenen Resimler
     
ilksenozturk beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 22:01   #19
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sapanca'dan Manzaralar 5

Sapanca manzara fotoğrafları.

Eklenen Resimler
    
ilksenozturk beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2009, 22:56   #20
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sapanca'dan Geçerken (Bir Gençlik Aşkı Yaşadığım Yer)


Puslu bir kış günü göl kıyısından
Geçerken durup da bir nefes aldım,
Bir sigara yakıp seyrettim gölü;
Hüzün renginde bir hayale daldım.

Sessiz bir mûsiki sardı ruhumu,
Anılar canlanıp aklımı çeldi.
Sıyrlıp bu yaşam vesvesesinden
Yıllar sonra aklıma 'şairlik' geldi.

Kıyıda,çepçevre,düzgün ve bezgin
Savaş esiri gibi sıralanmışlar,
İncecik bedenli,sarı benizli
Sessizliğe âşık,garip kamışlar...

Yalnız,bir-kaç ördek gölün sahibi;
Muntazam halkalar eteklerinde;
Eski bir güneşten kalma bir ışık
Yemyeşil parlıyor teleklerinde.

Kurşûni gökyüzü,kurşûni sular...
Sonsuz huzur,burada gizlenmektedir.
'Hüzün ve sessizlik gölü'nde şimdi,
Rüzgâr bile,sanki dinlenmektedir.

Dalıp gittim böyle,taa derinlere,
Gönlümü,çaresiz bir özlem sardı;
Gördüm; yaşlı gölün dibine sinmiş
Gençlik günlerimden anılar vardı...



Ünal Beşkese

ilksenozturk ve Fatma beğendi.

Düzenleyen doğalbahçe : 01-09-2009 saat 09:41 Neden: Yazı renk değişimi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 10:46   #21
Ağaç Dostu
 
samarra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2007
Şehir: sakarya
Mesajlar: 167
çok güzel çekmişsiniz fotoğrafları ellerinize sağlık

samarra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 12:01   #22
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Sapanca'dan başka bir güzellik:Mahmudiye deresi

Mahmudiye Deresi/Sapanca

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 17:04   #23
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi samarra Mesajı Göster
çok güzel çekmişsiniz fotoğrafları ellerinize sağlık
Rica ederim Sn. Samarra.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 17:29   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Bu bilgilerden sonra, Mahmudiye dereside dahil Sapanca gezisi planları yapılıp, boş haftasonu beklenecek demekki

Tanıtım ve bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 21:38   #25
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k0900 Mesajı Göster
Bu bilgilerden sonra, Mahmudiye dereside dahil Sapanca gezisi planları yapılıp, boş haftasonu beklenecek demekki

Tanıtım ve bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.
Sn. K0900,
Her zaman için güzel Sapancamıza bekleriz

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 21:51   #26
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Sapanca'mızın Köyleri


UZUNKUM KÖYÜ


Köyün İlçeye uzaklığı 3 km.dir. Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Adapazarı batısında Sapanca ve Akçay bulunur. Köyün geçim kaynağı meyvecilik ve seracılıktır. Köyün sahilinde bulunan restaurantlar doğa ile iç içe olan bir ortamda hizmet sunmaktadırlar. Ayrıca piknik için Sakarya İl Ormanı tercih edilebilir.

AKÇAY KÖYÜ


İlçeye uzaklığı 6 km.dir. Köy ismini Akçay Deresinden alır. Bir rivayete göre derenin beyaz köpükler saçarak akması Akçay ismini almasına sebep olmuştur.

FEVZİYE KÖYÜ

Köyün Sapanca İlçesine uzaklığı 4 Km mesafede olup, komşu köylere mesafesi en fazla 1.5 km.dir. Osmanlı-Rus savaşı sırasında Batum'dan göç eden Ethem Ağa tarafından kurulmuştur.

HACIMERCAN KÖYÜ

İlçe merkezine 4 Km. uzaklıktadır. Halk ormancılık ve meyvecilikle geçinir.

ŞÜKRİYE KÖYÜ

İlçe merkezine 3 km. uzaklıkta olan bir dağ köyüdür.

KURUÇEŞME ve ÜNLÜCE KÖYLERİ

Birbirine çok yakın iki köy olup ilçeye uzaklıkları yaklaşık 2 km.dir.

İLMİYE KÖYÜ

İlçe merkezine 3 km. uzaklıktadır. Mahmudiye'den sonra haftasonu dinlence evi olarak en çok tercih edilen dağ köyüdür. Bu köyümüz kestane, ceviz, kiraz, erik, elma, ıhlamur, kavak, çam ağaçlarıyla bezenmiştir.

MEMNUNİYE KÖYÜ

İlçe merkezine 5 km. uzaklıktadır. Bir orman köyü olan Memnuniye Köyü'nde kestane, kayın, ceviz, çam, ıhlamur, fındık gibi ağaçlar mevcuttur.

İKRAMİYE KÖYÜ

İlçe merkezine 13 km. uzaklıktadır.

BALKAYA

İlçe merkezinden güneye doğru 4 km. ilerlediğimizde Sapanca' yı kuşbakışı olarak izleyebileceğimiz köye, yani Balkaya'ya ulaşırız. Bir dağ köyü olan Balkaya doğal orman ve meyve ağaçları ile bezelidir. Genellikle fındık, kestane, elma ve ceviz yetiştirilir.

MURADİYE KÖYÜ

İlçe merkezine 3 km. uzaklıktadır. Fındık ve kestane ağaçları yetiştirilen köyde bir diğer geçim kaynağı da arıcılıktır.


ERDEMLİ KÖYÜ

İlçe merkezine 6 km. uzaklıktadır. Halk arasında, sudan istifade edilerek dolaplarla kereste nakledilmesi nedeniyle Dolapdere de denilmektedir.

MAHMUDİYE KÖYÜ


İlçe merkezine 4 km. uzaklıktadır. Doğası bakımında yoğun bir orman örtüsü içinde bulunması ve kolay ulaşımı nedeni ile hafta sonu dinlenme evleri olarak kullanılan konutlar için en çok tercih edilen bölgedir. Köyün içinde bulunan Hasan Fehmi Paşa Camii tarihi bir değer taşımaktadır.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 22:01   #27
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Soğucak yaylası

Soğucak Yaylası

Sapanca - Muradiye Köyüne giderken Erdemli Köyü’ne gelmeden önce sağa ayrılan yolu takip ederek, 35 dakika kadar süren bir yolculukla yaylaya ulaşabilirsiniz. Soğucak Yaylası, 1100 m yüksekliğinde ve Sapanca’ya 17 km uzaklıkta.

Yaylanın en yoğun dönemi, temmuz ayının ikinci haftasındaki yayla şenlikleri zamanıdır. Panayır havasında geçen “Soğucak Yayla Şenlikleri”, bir gün sürmekte, ancak yayla daha şenliklere bir hafta kala dolmaya başlamaktadır. Yayla şenlikleri kapsamında, bisiklet ve at yarışları, karakucak güreş müsabakaları, folklor gösterileri ve sanatçıların katılımıyla halk konserleri düzenlenmektedir. Sapanca İlçesi’nin ve Soğucak Yaylası’nın tanıtımı ve isminin duyurulması amacıyla, yaylada Türkiye Off-Road Şampiyonası’nın 4. ayağının yapılması kararlaştırılmıştır.

Eklenen Resimler
     
ilksenozturk beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 09:39   #28
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Soğucak Yaylası Manzara Fotoğrafları

Soğucak Yaylası Manzara Fotoğrafları

Eklenen Resimler
     
ilksenozturk beğendi.
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 21:14   #29
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Soğucak Yaylası Manzara Fotoğrafları

Soğucak Yaylası Manzara Fotoğrafları

Eklenen Resimler
   
doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2009, 18:20   #30
Ağaç Dostu.
 
doğalbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2009
Şehir: Sapanca / Sakarya
Mesajlar: 1,896
Galeri: 17
Evliya çelebi sapanca'yı anlatıyor

EVLİYA ÇELEBİ SAPANCA'YI ANLATIYOR

1640 yılında Erzurum seyahatıne giderken kasabadan geçen Evliya Çelebi, kasaba hakkında şu bilgileri vermektedir.`Bir zamanlar izmitli bir ihtiyar buradaki orman ve çalıları temizleyerek saban yürüttüğünden Sabancı Koca adıyla bir köy kurulur. Sonra zaman geçtikçe mamur bir hale gelerek Kanuni Sultan Süleymen zamanında kasaba olmuştur.``Kasabada Sarı Rüstem Paşa 170 ocaklı bir han yaptırmıştır. Güzel bir camisi hamamı ve çarşısı vardır. İmaretleri gök kurşunla kaplıdır. 1000 kadar kiremit örtülü ev vardır. İmaretlerin tamamı Mimar Sinan yapısıdır. Bir Pertev Paşa hanı vardır oda Mimar Sinan eseridir. Bu hayrat eserin çoğu Rüstem Paşanın olduğu için vakfın mütevellisi tarafından idare edilmektedir.
Buranın bir yeni bir çeri Serdarı vardır. Övüleceklerinden beyaz kirazı meşhurdur. Hamamının dibinde bir ekmekçi dükkanı vardır. Bir dervişin hayır duası bereti ile bir çeşit beyaz ve has ekmek somun pişirir ki Sabanca somunu adıyla her tarafta şöhret bulmuştur. Kırk gün bile dursa kuruyup küflenip lezzetini kaybetme ihtimali yoktur. O kadar meşhurdur ki birini ılgarla taze taze acem şahına götürmüşler, oda beğenmiş. O kadar lezzetli ve has ekmek olmasını bazıları suyundandır derler. Civarında bir köy vardır.Sapanca gölünün çevresi 24 mildir. Gölün dört tarafında kasaba gibi 76 tane köy vardır.Bütün halkı bu gölün suyunu içtiklerinden yüzlerinin rengi kırmızıdır. Mahsülleri çoksa da bağları yoktur. Sayısız bahçeleri vardır. Bu gölün kenerında bir çeşit kavun ve karpuz olurki ikisini ancak bir eşşek taşıyabilir.Gölün içinde 70-80 tane kayık ve çırnık [zahire kayığı]vardır ki köyden adam, kereste ve sahir eşya getirirler. Gölde bulunan 70-80 çeşit balıktan avlayarak satarlar.
Alabalığı, sazan balığı, turna balığı, luna balığı gibi tatlı su balığı çok lezzetli olur. Kuvvet ve ferahlık verirler. Gölün derinliği çoğu yerde 200 kulaçtır. Suyu gayet saf ve berraktır. Kıyısındaki köylerin kadınları elbise yıkadıkları zaman asla sabun sürmezler. Ne yıkarlarsa temiz ve beyaz tülbent gibi olur. Adı geçen somunuda bu suyla yoğurduklarından pamuk gibi ekmeği olur.

doğalbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
sakarya, sapanca, turizm, yeşil


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024