agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin > Gezi, Anı, Gözlem, Nostalji
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-03-2005, 15:56   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Mamut ağacını sadece bu müzede görebilirsiniz



Bu hafta Hayrettin Karaca'nın geliştirip, bir vakıf haline getirdiği Karaca Arboretumu'nu (Canlı Ağaç Müzesi) geziyoruz. Yalova Samanlıköy'de bulunan Arboretum, pazar günleri 13.00-18.00 saatleri arası ziyarete açık. 13.5 hektar üzerine kurulu müzenin ancak 3.5 hektarlık bölümü rehberler eşliğinde gezilebiliyor.

Arboretum'da toplam 15 bin canlı türü bulunuyor. Birçok ilginç bitki ve ağaç türüne rastlamak mümkün. Bunlar arasında, Kanada bayrağındaki yaprak sembolünden tanıdığımız şeker akçaağaç, kışın yapraklarını döken, dünyadaki dört iğne yapraklı türden biri olan fosil ağaç ve dünyanın en geniş gövde çapına sahip olan mamut ağacı var. Arboretum'u gezdikten sonra yakındaki Termal'e uğrayabilirsiniz. Şehirden uzaklaşıp doğayla iç içe, huzurlu zaman geçirmek istiyorsanız, bu hafta sonu mutlaka Karaca Arboretumu'na uğrayın.

Karaca Arboretumu'na Yalova Merkez'den ulaşıyorsunuz. Termal oklarını takip ettinizde iki yanı ağaçlarla çevrili bir yol size eşlik ediyor. Arboretum, pazar günleri saat 13.00'te açılıyor. Ancak randevuyla giden gruplar diğer günlerde de bu eşsiz ağaç müzesini gezebiliyor. Faaliyetini 1980 yılından beri sürdüren arboretuma giriş tam üç, indirimli bir buçuk milyon lira. İçeride size eşlik edecek altı rehber bulunuyor. Ziraat mühendisi ve teknikeri olan bu rehberler ağaçlarla ilgili bilgi veriyor.

Burada ağaç, ağaçcık, çalı, otsu ve odunsu türlerine ait toplam 15 bin bitki türü var. Arboretumun bu bölgede kurulmuş olması rastlantı değil. Yalova'nın özel iklimi nedeniyle birçok bitki bu bölgede yaşayabiliyor. Tropikal bitkiler bile gerçek boylarına ulaşamasa da yer yer görülebiliyor. Temel belli bir eğimle kazılmış. Böylece köklerin fazla su tutup çürümesi engelleniyor, ağaçların ömrü uzuyor.

ÇİMLERE BASMAK SERBEST


Rehberinizle gezerken uymanız gereken ilk kural çimlere basmak. Çünkü çim dışında kalan toprak alanda birçok tohum bulunuyor. Bermuda cinsi çimler bir halı gibi her tarafı örtüyor. Şehrin stresinden kurtulmak için çıplak ayakla yürümenizi tavsiye ediyoruz. Arboretumu gezmek ortalama 45 dakika sürüyor.

Bu esnada birçok ilginç bitkiyle karşılaşıyorsunuz. Örneğin soğuk havada yaşayan tüylü palmiye ağacı. Öğrendiğimize göre bu tür eksi 25 derecede yaşayabiliyor. Kanada bayrağının üzerinde yaprağını gördüğümüz şeker akçaağaç da burada yaşayan bir diğer önemli tür. Sonbaharda yaprakları kızardığından bu aralar görmekte fayda var. Ağaçtan elde edilen şekerli sıvı, Avrupa'da tatlı yapımında kullanılıyor. Biraz daha ilerlediğimizde karşımıza fosil ağaç çıkıyor. Bu adı almasının nedeni 1940'lı yıllarda, daha varlığı bilinmezken fosillerinin bulunmuş olması. İğne yapraklı olmasına rağmen kışın yaprakları dökülüyor.

SABIR AĞACI ÇİÇEK AÇINCA ÖLECEK


Sabır ağacı, 15 senede bir çiçek açıyor. Zaten bu canlının ömrü de bu kadar, çünkü çiçek açınca ölüyor. Meksikalılar tekila yapımında bu bitkinin köklerinden yararlanıyor. Şeklinden dolayı Tayvan mimarisini etkileyen Taiwaniana ağacı da görülmeye değer. Mamut ağaç, dünyanın en geniş gövde çapı yapan ağacı. Çapı maksimum 12 metreyi bulabiliyor. California'da yaşayan yetişkin bir mamut ağacın gövdesinin içinden otoyol geçiyormuş. İslamiyet öncesi Türkler'in totem ağacı olarak taptığı huş ağacını da Karaca Arboretumu'nda görebilirsiniz. Burada bitkileri sadece izlemekle kalmıyorsunuz. Dilerseniz Karaca Fidanlığı'ndan süs bitkileri dahil, arboretumda gördüğünüz birçok bitkiyi satın alabilirsiniz. Fiyatlar 2 milyon ile 3 milyar lira arasında değişiyor.

GİTMİŞKEN TERMAL'E UĞRAYIN

Karaca Arboretumu'nu gezdikten sonra yola devam edip, Termal'e varabilirsiniz. Yol kenarında ev yapımı bal ve pekmez satan çocuklar gözümüze çarpıyor. Ceviz ve fındık da bulabileceğiniz tezgahlarda fiyatlar 3-10 milyon lira arasında değişiyor. Yine yol kenarında bulunan Sultan Restoran'da mola verebilirsiniz. Bahçe içindeki restoranda canlı alabalık ve et çeşitlerini deneyebilirsiniz. Fiyatlar 4-8 milyon arasında. Kişi başı ortalama 15 milyona güzel bir yemek yiyebilirsiniz.

Termal'e gelmeden önce yol ikiye ayrılıyor. Merkez yönünde restoranlar bulunurken, diğer yönde oteller mevcut. Termal Merkez'de irili ufaklı birçok restoran var. İsterseniz Termal Merkez'de 10 yıldır hizmet veren Yeni Park Otel'de kalabilirsiniz. Bir kişilik oda 35 milyon, iki kişilik oda 60, üç kişilik oda 75 milyon lira. Kaplıca banyosu bulunan otelin 150 kişilik restoranı da var.

NASIL GİDİLİR


İstanbul Pendik ve Yenikapı'dan Yalova'ya giden deniz otobüsleri bulunuyor. Otomobille gidecekseniz Topçular İskelesi'nden kalkan arabalı vapuru kullanabilirsiniz. Bilet 25 milyon lira. Topçular İskelesi'nden Yalova merkeze gidin. Yolda Termal levhalarını takip edin. Karaca Arboretumu, Termal yolu üzerinde, Termal'e sekiz kilometre mesafede yer alıyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Karaca Arboretumu
: 0226-833 77 67
Yeni Park Otel
: 0226-675 71 00
Sultan Restoran
: 0226-833 71 57

TÜRKİYE'DEKİ DİĞER ARBORETUMLAR

Türkiye'de toplam üç tane arboretum bulunuyor. Bunlar Yalova Karaca, İstanbul Atatürk ve Adana Çukurova Süleyman Demirel Üniversitesi arboretumları.

Sonuncusunda toplam 250 ağaç ve 3 binin üstünde bitki türü bulunuyor. 135 dekarlık Adana Sabancı Kent Ormanı da sınırları içinde. Arboretumda otopark, koşu ve yürüyüş parkurları, tuvaletler, oyun alanları, manzara seyir terası ve futbol sahası bulunuyor. Ormanda tilki, sincap, tavşan, kaplumbağa, sülün ve keklik yaşıyor. Şehir merkezine 12 km. mesafede. Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi önünden sağa döndüğünüzde yolu takip edin, ilk kavşaktan sola çıkınca karşınıza arboretum çıkıyor.
Tel: (0322) 338 60 84

Belgrad Ormanı içindeki Atatürk Arboretumu'nda toplam iki bin çeşit bitki bulunuyor. Girişindeki bilgisayar sisteminden bitkilerle ilgili bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Hafta içi ücretsiz olan Atatürk Arboretumu'na girmek için hafta sonu randevu almanız gerekiyor. Hafta sonu giriş 10-15 kişilik gruplar için kişi başı iki buçuk milyon lira. Piknik yapmak ve evcil hayvanlarınızı getirmek bitkilere zarar verebileceğinden yasak. Maslak'tan Sarıyer'e giderken, Fatih Ormanı'ndan sonra Bahçeköy, Kilyos asfaltına sapın. Yaklaşık 3 kilometre ileride görünen kemerlerden sonra Atatürk Arboretumu tabelalarına rastlayacaksınız.
Tel
: 0212 226 19 29

Emre Erdoğan


www.hurriyetim.com.tr

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2011, 14:39   #2
Ağaç Dostu
 
feyzon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: İstanbul, Bolu
Mesajlar: 289
Galeri: 7
Mamut ağacı İstanbulda Nezahat Gökyiğit Arbetrumunda da var. Küçük boyda olmasına rağmen görmek isteyenler için ziyaret edilebilir.
Meksikalıların tekila yaptıkları bitki Agave diye bilinen bitki değilmiydi. Bunun çiçek açmış örneklerini de İstanbulda bazen görebilirsiniz.

feyzon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Kapalı
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024