agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin > Gezi, Anı, Gözlem, Nostalji
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-03-2006, 17:47   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Kızıldağ Milli Parkı

EŞSİZ DOĞASI ve BİNBİR ÇAM KOKUSU ile
KIZILDAĞ MİLLİ PARKI


Yurdumuzdaki eşsiz güzelliklerin bir diğerindeyiz bu ay. Kızıldağ Milli Parkı. Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesine 8 kilometre uzaklıkta 1180 metre rakımdan başlayıp 1840 rakımlı bir tepeye kadar uzanan başka bir cennet burası. Burayı da cennet yapan, dağda bulunan birkaç türde çam ağacı. Kızıldağ'ın havasının çeşitli göğüs hastalıklarına iyi geldiğini göz önüne alınarak 1986 yılında 100 yataklı bir göğüs hastalıkları hastanesinin temeli atılmış. Ancak hastane yapılıp bitirilmesine rağmen hizmete açılmamış. Allah kimseyi düşürmesin diyerek dağ yolunu tutuyoruz.

Kızıldağ Milli Parkının özelliği, sedir, ardıç, diken ardıcı, pelit ve meşe ağaçlarının birlikte yer aldığı 631 hektarlık bir saha olması. Sedir ormanları ile yoğunlaşan bol oksijenli temiz havası milli parkın bir özelliği. Yaz ve kış aylarında da turizmin gözdesi olan milli parkta gece konaklama yapılabilmesi için geceliği 20 Ytl olan prefabrik evler ile geceliği 25 Ytl olan bunglowlar yapılmış. Bu evlerde şömine odununuzu bile temin ediyorlar ve evlerde 6 kişi kalınabiliyor. Milli Parkın içinde bulunan kiralık evlerden yararlanmak isteyenler 0246 411 44 82 numarayı arayıp rezervasyon yaptırabiliyorlar.

Her sene Temmuz ayının ikinci pazarında Şarkikaraağaçlılar Milli Parkta geleneksel Helva Bayramı düzenliyorlar. Kızıldağ Milli Parkının en önemli özelliklerinden birisi de dağdaki seyir noktalarından Beyşehir gölünün muhteşem görüntüsü.

Kızıldağ'ın girişindeki tabelada, özellikle sabah saat 5 civarında havadaki oksijen oranının arttığı ve bunu da solunum yolu rahatsızlıkları olanlar ile eklem rahatsızlıkları olanlar ve uyku bozukluğu çekenlere iyi geldiği belirtiliyor.

Cennet yurdumuzun bir başka bölgesinden ayrılıyoruz artık. Şarkikarağaç tabelasını geçerken merak ediyorum bu Şarki'nin acaba Garbikaraağacı'da var mıydı diye. Şarki, doğu anlamına geldiğine göre (batı) garbi karaağaç neresiydi acaba. Dönünce araştırma yapıyorum internetten, Garbikaraağaç yazınca karşıma Denizli'nin Acıpayam ilçesi çıkıveriyor.

Bir gün sizinde görmeniz umuduyla güzel yurdumun başka bir cennetine yol alıyorum. Kızıldağın eşsiz havası ciğerlerimde hala....







Yazı ve Fotoğraflar : Sekoya Gigantea - 2006

Kaynak: Sekoya Gigantea

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Kapalı
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024