agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Agacı) (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/1981.htm)

Selahattin Yılmaz 12-12-2007 18:21

5 Eklenti(ler)
Liquidambar styraciflua - Amerikan Sığlası

Eklenti 26418

Eklenti 26419

Eklenti 26420

Eklenti 26421

Eklenti 26422


Kaynak

Güler 13-12-2007 16:48

Sayın hocam, sizden aldığım sığla ağacını şimdilik saksıda tutuyorum, şu an hiç yaprağı yok. Hepsi döküldü, mevsimidir diye bekliyorum. Niyetim bu kışı balkonda saksı içinde geçirtip, Mart ayının sonunda bahçeye aktarmak. Yanlış bir şey yapmıyorum değil mi?

Lale ağacında umut yok gibi görünüyor, beklemekteyim.
Saygılar.

Selahattin Yılmaz 13-12-2007 17:50

Şimdilik siz bitkilerinize bakmaya devam edin baharda şartlarımıza bakalım. O zaman size söyleyeceğim özel şeyler olacak onu uygularız. Lale ağacı konusudna ise sevgili bonsaisan'ın tavsiyesi olan buradaki ürünü tavsiye edeceğim ama benimde bir yol bulup temin etmem gerekecek.

enginpeyzaj 13-02-2008 11:19

merhaba arkadaşlar.
elimde çok miktarda sığla tohumu var. ama nası ekiceğimi bilmiyoum. tohumdan nası üretebilirim. bana detaylı bi şekilde anlatan olabilirse çok memnun olurum. ayrca isteyenlerle tohularımı paylaşabilirim. teşekkürler.

renovatio 01-03-2008 22:05

son eklediğin resimler çok güzeldi Selahattin abi, daha cok Amerikan Sığla'sının detaylı resimleri vardı; özellikle tohum ve yaprak resimlerini çok güzel göstermişler. Tebrikler bu güzel resim ve araştırmalar için..

Hatay' a diktiğim Anadolu Sığla'sı 1 yılını doldurdu. Kışı da hasarsız atlattı, sadece kış başlarında yağan dolu sonucunda henüz dökülmeyen yaprakları eper zarar görmüştü. Şuan ki büyüklüğü 1 metreye yakın. 1 yılda 1 karış büyümüş. Artık daha hızlı büyüyeceğini düşünüyorum.

yalnız tek sorun yaprakları hep yeşil kalıyor sonra kuruyup dökülüyor. Sarı ve kırmızı renkleri henüz göremedim, sanırım zamanla olacak...Umarım bu son baharda bu renkleri görebiliriz.

çınaraltı 04-03-2008 22:49

Sığla ekibine ben de katıldım.

Buradan Anadolu sığla ağacı üretimi ile ilgili bilgi edindim. İngilizce orijinal metinden orta seviye ingilizcemin elverdiği kadarıyla üretim yöntemi şöyle;
Ekim sonu - Kasım başında tohumlar tazeyken toplanır. 1 - 3 ay katlamaya alınır. Mümkün olduğunca Ocak ayında tohumlar ekilir. Bazen çimlenme 2 yıl sürebilir. Çimlenme oranı çok düşüktür. İlk kışında soğuğa toleransı olmadığı için ilk kışı serada geçirmelidir. Gövde odunlaştıktan sonra ikinci yazında toprağa dikilebilir.
Çelikle üretiminde ise;
Yarı odunsu çelikler Temmuz-Ağustos
Kök sürgünleri Eylül-Ekim
Daldırma ile Ekim-Kasım aylarında.
enginpeyzaj için umarım faydalı olmuştur.

renovatio 11-06-2008 16:13

sevgili çınaraltı,

Anadolu Sığla Ağacı'nı togum harici üretmek mümkün mü? Ben sadece tohumla üretebiliriz sanıyordum?!

banzay 12-06-2008 21:08

sığala üretimi
 
Önceki yıllarda sığala tohumlarından başarılı bir şekilde fidan elde edebiliyordum. Ancak geçtiğimiz sonbaharda topladığım tohumları bu sene baharın ilk günlerinde ektiğim halde hala filizlenme olmadı. Üstelik aynı ağaçtan tohum almıştım. Zaten çevremde tek bir ağaç var :) Başka bir kaynak yok :p Acaba bu sorun neden kaynaklanıyor? Ekim için kullandığım ortam torf +perlit karışımıydı. Önceki filizlendirmelerde de aynı karışımı kullanmış ve katlama yapmamıştım. Tohumlar oda sıcaklığına kadar beklemişti. Hatta 1 sene bekleyen tohumlar bile filizlenmişti. Bu senekileri taze iken ektim.
Diğer üretim tekniklerinde başarı oranı nedir acaba? Çelikle üretimi deneyen oldu mu? Çınaraltı diğer üretim şekillerini de önermiş. Eğer yapılabiliyorsa harika olur. Başka yöntemlerle ve hızlı bir şekilde fidan elde etmek isterim. Bir de Çınaraltı bu yöntemleri nasıl yapacağımızı biraz daha ayrıntılı verebilirse çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

praecox 13-06-2008 11:57

Bazı bitkilerin tohumları dormant bir faz geçirmesi gereklidir. Bunu beklemenin yanı sıra dormant fazı kısaltan, kıran yöntemler de var.
Ancak sığla tohumları böyle bir dormancyi isteyen bir tür mü bilemem.

çınaraltı 13-06-2008 14:45

Sevgili arkadaşlar;
Sığlayı çelikten üretmeyi hiç denemedim. Bu konudaki bilgim sadece web araştırmasından. ABD'de deki fidanlıklarda çelikten üretim yapılıyormuş. Biz de bu Temmuz ayında yarı odunsu çelikleri deneyelim bakalım.

banzay 14-06-2008 11:21

air layering
 
Yaklaşık iki yıllık sığala fidanlarımdan ikisinde "air layering" ile köklendirme denemesi yaptım. İki hafta geçtikten sonra kontrol etmek için bir tanesinin naylon tabakasını araladığımda bir noktadan köklendiğini gördüm. Selahattin Bey'in göndermiş olduğu köklendirme hormonunu kullanmıştım. Henüz torfu tamamen açıp bakamaya cesaretim yok. Fakat bir iki hafta daha bekleyip açmayı düşünüyorum. O zamana kadar toprağın nemli kalmasına dikkat edeceğim. Bundan sonraki aşama büyük bir ağaçta bulunan kalın bir dalda köklendirme yapıp saksıya almak olacak. Acaba bu mevsim yaşlı bir ağaçta köklendirme için geç olabilir mi?
Dikkatsizlik sonucu kestiğim ya da hasar verdiğim narin uç sürgünleri de suya koyup köklendirmeyi denedim. İki hafta geçti, köklenme olmadı.
Bu sene tohumdan verim alamadım. Fakat yeni yöntemlerle çoğaltma işlemini yapmayı öğrenmiş oldum.

renovatio 29-08-2008 18:23

25 Ağustos ta bir kızım oldu...

Ve adı "Sığla"

:)

Step Floribunda 25-12-2008 12:54

Geç oldu fakat Allah analı babalı büyütsün. :))

renovatio 07-01-2009 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Step Floribunda (Mesaj 335514)
Geç oldu fakat Allah analı babalı büyütsün. :))

fazla bakılmıyor bu konuya. ilk zamanlar Sığla büyük ilgi görüyordu. ben de arada bakıp cıkıyorum.

teşekkürler buarada cevabınız ve iyi niyetiniz için.

4 ayı bitti. zaman ne cabuk geçmiş.

AgacSevdalisi 15-01-2009 14:01

teşekkürler bilgiler güzeldi

kaktüs 27-02-2009 14:54

Açıkçası "Aaaaaa sığla ile başlık var" diyerek ben de hızla girdim ama 3 sayfada bitti. :( Hatta ilk heyecanla bonsai bölümünün altındaki BU BAŞLIKTA yazdım ilk sığla mesajımı.

Benim sığlalar şu anda kış uykusundalar. Sığla'dan daha çok sığlacıklar.
Amerikan Sığlası ile gerçekten çok benziyor görünüyorlar. Onların da yapraklarında benzer bir aromalı koku var mı?

renovatio 09-05-2009 01:27

sevgili kaktüs , etrafına koku saçan sadece Anadolu Sığla'sıdır. Yapraklarının renk değiştirdiği dönemde gerek yaprakları , gerekse gövdesinden akan balsamı ile etrafına koku saçar.

Ama diğer türlerde bu koku yoktur. Daha çok odunsu yanı kullanılır. Peyzaj içinde iyidir.

Ama Anadolu Sığla'sını değerli kılan bu koku ve balsamdır , reçinedir.


Bu arada Sığla ilgili öğrendiğim çok güzel bir hikayeyi paylaşmak istiyorum;

Sığla ağaçlarının olduğu bölgelerde kamp ve piknik yapan aileler genellikle çadırlarının veya arabalarının üstüne düşmüş Sığla Ağaçları ile karşılaşırlarmış. Ama işin enteresan kısmı bu ağaçların , çadır ve arabalara içinde insan yokken devrilmesidir.

Gece lavabo için çadırdan ayrılan anne içine sinmeyip dönüp uyuyan çocuğunu da alır yanına.. Aradan bir kaç dakika geçer ve çadırın üstüne Sığla Ağacı devrilir.

bu da değişik ve dilden dile dolanan bir şehir efsanesi olmuş o bölgede...


Saygılar..

berduray 12-05-2009 23:41

Bu gün benim de minik bir sığla fidanım oldu, cinsinden emin olmamakla birlikte Anadolu sığlası olmasını umuyorum. Bu bölgeden aldığım için Anadolu sığlasıdır diye düşünüyorum.

Ama toprak isteği ile bir bilgi gözüme çarpmadı.

Tecrübesi olan hangi cins toprakta daha iyi geliştiğini açıklayabilir mi?

Şu anda poşette, yarın saksıya geçirmeyi düşünüyorum, nasıl bir toprak ister?

Direkt bahçeye ekmeyi de düşündüm ama etraftaki onlarca yıllık zeytinlerin
kökü bahçeyi sardığı için fidanımın yeterince gelişemeyeceğini düşündüm.

Fıstık çamımı araştırmadan ahır gübreli toprağa dikmiştim ve kurutmuştum, aynı hazin sonu yaşamak istemiyorum.

Bilgi aktarabilen olursa ben ve minik fidanım minnettar olacağız, saygılar.

talar_ 13-05-2009 07:54

Sığla başlığını görünce okumadan geçemedim.
Okuyunca gördüm ki 2006 da sözü geçen 'Sığlanın gözyaşları' belgeselini ben daha pazar günü izledim.
Belgeseli izlediğimde sadece ülkemizde bulunduğu belirtilen kokulu sığlaya hayran kaldım ve bir daha anladım ki Türk milleti olarak elimizdeki bir hazinenin daha farkında değiliz.
Belgeselin buraya ekleneceğinden bahsedilmiş ama ben göremedim. Unutulduysa hatırlatırım. Bu güzelliği herkes izlemeli.

Aziz Fayda 19-05-2009 17:27

benim sığlalarım
 
3 Eklenti(ler)
İzmir-Kemalpaşa-Nazarköy'de yaşıyorum ve ben de sığla delisiyim. Yani aranıza bir deli daha katıldı. Yazılanları büyük bir heyecanla okudum. Okudum çünkü benim de 4-5 yaşlarında Köyceyiz orman fidanlığından getirdiğim üç tane sığlam var. Her sabah çıkıp onları okşar onlarla konuşurum. Onlara elimle değmek bana korkunç mutluluk veriyor.
Bulunduğum bölgede (köyümüzün kestane deresi) yaz kış akan çayın ve üst tabaka suların iyi olması ve devamlı nemlilik olması sanırım benim bahçemdeki sığlaların istediği şartlar olduğundan keyifleri çok iyi.
Ama ben üretim yapmak istiyorum. Köyceğiz orman fidanlığında acaba tohumla mı üretim yapıyorlar ? Yoksa çelikten, ya da havada daldırma mı ?
Bir yazıda havadan daldırma yöntemi anlatılmış. Bu denemeyi çok iyi bilmiyorum, kimden yardım alabilirim.
Bir de bir sığla ne zaman tohum vermeye başlar ? Benim başka bir ağaçta gördüğüm meyvası, ya da tohumu, çınar ağacı meyavasına benziyordu ve daha sert dikenliydi. Bu gördüğüm mü tohum mu ? Yardımcı olursanız sevinirim.

Aziz FAYDA

kaktüs 20-05-2009 08:34

Aziz Bey

Bitkiler konusunda bir uzmanlığım yok ama Muğladan getirdiğim 1 adet sığla kozalağından büyümekte olan 3 tane sığa fidem var.

Çınar kozalağına benzeyen kozalak kuruyunca gözenek gözenek açılıyor ve içinden çörek otuna benzer tohumlar çıkıyor. O tohumları ekmiştim. Alır almaz toprağa ekmiştim Eylül sonu - Ekim başı idi. Baharda çimlendiler. 3 tane fide olarak büyüdüler. Bu sene de ilk kışlarını atlattılar baharla beraber yeşillenerek büyümeye devam ediyorlar.

Aziz Fayda 20-05-2009 19:39

Sayın kaktüs,

Sanırım hatayı kozalağı tümüyle dikmekle yapmışım. Dikim yaptığım zamanlarda bu forumda değildim. Çok şey öğreniyoruz.
Acaba yetişkin bir sığla ağacı ne zaman meyva vermeye (kozalak) başlıyor ?

selamlar

Aziz Fayda 06-07-2009 19:27

Arkadaşlar,

Uzun zamandır kimseler uğramıyor buralara. bir önceki yazımdaki sorularımı tekrar ediyorum. Ayrıca bugün İzmir'de bir belediyenin bahçesine dikilmiş (büyük bir ihtimalle söküm fidanlardı) 25-30 adet sığla fidanı gördüm ve çok şaşırdım. İlk an çok hoşuma gitti ama söküm oldukları ve muhtemelen ilk yıllarıda olduğu için çok cansızlardı, işin daha da kötüsü damlama ile sulanıyordu, dipleri çok kuruydu. Hatta 1-2 tanesi kuruma moduna girmiş. Bu sığlalar tahminime göre amerikan sığlasıydı. Çünkü bende bulunan ve Köyceğiz orman fidanlığından aldığım Anadolu sığlalarına göre farklı olan yerleri vardı. Fidan bedenlerindeki doku ve renk çok farklıydı. İkincisi beim fidanlarım 4-5 metre boyunda ve 5-6 yaşlarında ve henüz meyva vermemişken bunlar daha küçük olmasına rağmen meyvaları vardı. Acaba hakikaten amerikan sığlası mıydı ? Meyvalarından topladım birkaç tane ama sanırım biraz erken.

Yetişkin bir anadolu sığlası ne zaman meyva verir ? Bakıma ya da iklim şartlarına göre değişebilir mi ?

Uysal01 17-09-2009 12:28

2 Eklenti(ler)
Eklenti 103126

Eklenti 103127

Arkadaşlar, tohumdan ürettiğimiz sığlalar.

tourkana 27-09-2009 10:26

1 Eklenti(ler)
Sığla yağı... Kokusunu ben Vicks ve tutkal kokusuna benzettim..(tabi bu yakından kokladığımda aldığım ilk izlenim,aynı koku yaprak saplarında da var)

Yabancı kaynaklarda Storax veye styrax diye de geçiyor.
-Parfümeri üretiminde ürün kokusunu kalıcı yapan özelliğinden dolayı,
-Eczacılıkta sakinleştirici ve anksiyete tedavisinde, mide ve yara kapatmalarında kullanıldığını öğrendim.




Fethiye dolaylarında Günlük ağacı deniyor nedeni, her gün Kilise ayinlerinde sığla ağacın kabuğunun yakılarak kullanılması...Kabuk toplama yağdan sonra ikinci bir pazar oluşturmuş bu bölgede..Acil önlem alınması şart, yoksa bilinçsizce kabuğu soyulan ağaçlar kaybedilebilir.

shapsough 17-10-2009 00:14

1. mesajda yazılan fiyatlara bakıp üzülmemek elde değil. Ama bu Türkiyenin kurtulamadığı bir durum değilmi, her zaman aynı hali yaşamıyormuyuz! Alıştık, garip oLan şu halden ne zaman kurtulunur merak ediyorum. Sığla tohumundan nasıl bulabilir bu fakir, 3-5 tane bahçemizde olsa çok yerinde olur. Esenlikler dilerim..

shapsough 17-10-2009 00:17

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1254039880

Bal gibi duruyor, şu an yanımda olsa tadına bakmaktan çekinmezdim. :)

ozgur0ozdemir 29-10-2009 01:29

Ben aranızda şanslı olanlardanım galiba çünkü evimin önünde ufak bir sığla ormanı var. Biz kokusuna ve görüntüsüne alıştık o yüzden o kadar da farklı gelmiyor diye düşünürken. İnternette dolaşırken gördüğüm bonsaileri oldukça ilgimi çekti.
Bir de peyzaj ve süs bitkileri bölümüne başladıktan sonra farklı bir gözle bakmaya başladım. Kesinlikle bu ağacı yaymalı ve yaşatmalıyız. Yaşadığımız bölgede bu konuda gerçekten faydalı çalışmalar yapılıyor. Ancak peyzaj amaçlı olarak bu ağacı yayarak hem reklam yapmış hem de bir çok insanı bitkilendirmiş oluruz.
Ben bu konuda üzerime düşeni tohumlardan ve çeliklerden çoğaltmak yoluyda fidanlar üreterek yapmayı düşünüyorum. İstekli kişilerle de bu başlıkta haberleşebiliriz. Ayrıca bir arkadaşımla birlikte bonsai düşüncemiz var. İlerleyen günlerde fotoğraflarla gelişmeleri sizlere aktarmayı isterim.

Shibumi71 29-10-2009 09:01

Özgür bey,

zannedersem şu zaman tam tohum toplama zamanı, topladığınız tohumların birazına talibim. Hem bonsai için hemde normal olarak ekmek için. Çelik gönderebileceğinizi zannetmiyorum o yüzden talepte bile bulunmuyorum :)

facebook sayfasındada bulabilirsiniz

Enbiya Tan

kalambaklı 29-10-2009 10:02

Sayın ozgur0ozdemir; Çatı katımda yaptığım 4 metrekarelik seramda bitki tohumları çimlendirmeye çalışıyorum, şu anda çelik te yapılabilir, rica etsem bir miktar tohum ve çeliği yetiştirebilmek için bana gönderebilirmisiniz. Adresimi özel mesajla bildiriyorum.
Ayrıca en büyük hobim bonsai


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024