02-02-2008, 21:52 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Cümbez Ağacı (Ficus sycomorus)
Bugün uzun bir aradan sonra Mağusa'ya gittim. Şehir meydanında yürüyüş yaptım. Muhteşem Lala Mustafa Paşa Camisi önündeki, yine Muhteşem Cümbez Ağacını (Ficus sycomorus) ziyaret ettim. Kıbrıs'ta Lüzinyan, Venedik, Osmanlı, İngiliz dönemlerine tanıklık etmiş bu yaşlı ve heybetli ağacın capcanlı yaprakları ile gövde ve dalları üzerindeki bereketli incir meyveleri görülmeye değerdi. Bu güzelliği sizlerle paylaşmak istedim. |
03-02-2008, 07:50 | #2 |
Ağaç Dostu
|
msgurkan paylasim icin tesekkurler. Cumbezden bonsai denemeyi dusunuyormusun? Belki tohumdan fidanlar yetistirebilirsin? Magusadan sonra sanirim Girneyi ziyaret edip ilginlara da bir bakarsiniz |
03-02-2008, 20:47 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Ali Bey tahmin ettiğiniz gibi cümbezden de bonsai yapmak için aklımdan ağaçtan bir budak almak dahil çeşit türlü düşünce geçti. Ancak o kutsal ağacın bir yaprağına bile dokunamazdım. Cümbez çelikten üretilebilirse bazı tanıdıklarımdan evlerindeki ağaçlardan birkaç budak rica etmeyi düşünüyorum. Aksi halde tohumdan da deneyebilirim. Mağusa ziyaretinden sonra artık sıranın Girne'ye gelmesi gerekiyor! Farkındayım geç kaldım. Buket haklısın meyvelerin üzerine çizik atıldıktan sonra meyveler hızlı bir şekilde büyüyüp yenecek hale geliyormuş. |
07-03-2011, 09:55 | #5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-03-2011
Şehir: İstanbul-Antalya
Mesajlar: 43
|
Cümbez
Kıbrıs'da cümbez diye adlandırılan ve genellikle anıt ağaç büyüklüğüne ulaşan bu ağaçtan (incir familyasından) her büyük bahçede bir adet bulunurdu eskiden. Çocukluğumda Limasol'da neredeyse şehrin göbeğindeki Elefteria caddesi üzerindeki bir küçük çıkmaz sokağın sonunda yeralan narenciye bahçemizde de ulu bir cümbez ağacı vardı. Rahmetli babaannem bana (5-6 yaşındaydım) küçük bir çakı verip küçük bir merdiven yardımıyla rahatça ulaşabildiğim küçük yeşil incirleri çizmemi istemişti. Çizdiklerimin bir hafta 10 gün sonra inanılmaz güzellikte meyvelere dönüştüğünü hayretle görmüş (Rengi çok güzel bir pembe tonu, çok hoş bir kokusu olan (o zamanlar rayiha denirdi) ve kalın etli lezzetli, ama çok tatlı olmayan bir meyve) ve bu görevi büyük bir keyifle yapmaya devam etmiştim. Üretim planlamasını da daha o yaşlarda öğrenmemi sağlamıştı bu uygulama.. Yıllar sonra bu işin sırrını merak ettiğimde Afrika'da bu meyvaların döllenmesi ve olgunlaşmasını sağlayan küçük sineğin Akdeniz yöresinde bulunmaması yüzünden çizme yönteminin asırlar önce keşfedildiğini öğrendim.. Yıllar sonra ablam'la eniştemin Girne'deki bahçesine bir cümbez ağacı diktim. İlk 7 yılda meyva vermez denmişti. Sanırım 1-2 yılı kaldı.Girne'deki cümbezin meyvelerini de çizeceğiz... Selamlar, sevgiler... Düzenleyen cheko : 08-03-2011 saat 09:01 Neden: yazım hatalarını düzeltmek |
24-08-2011, 10:28 | #6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-08-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 27
|
dostlar bu guzel ağaç konusunda bilginize talep edeceğim bazı konular var; 1)bu ağaç ne şekilde çoğaltılabilir yani tohum ya da çeliklemek sureti ile 2)tohumdan çogaltma imkanı varsa tohumunu satın alabileceğimiz bir yer biliyormusunuz? |
14-09-2011, 15:40 | #7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-08-2011
Şehir: GİRNE
Mesajlar: 4
|
girnede bir kaç bahçede gördüm bu ağaçtan.ne olduğunu bilmediğimden yemeyi denememiştim.ama denemeye karar verdim.dün magosa turuna çıktık.rehber çocuğu olmayan kadınların bu meyveden yediğini söledi.tadına bakmak için bir tane koparttım.sinekler çıktı içinden.attım..gerçi meyvenin olgunaşması için çizilmesi gerekirmiş.çizilmediği halde pembe yumuşak olgundu. |
14-09-2011, 19:10 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Gazi Magosaya 5 yıl önce gitiğimde bu ağacın meyvelerinden tatma fırsatı buldum. Normal incire göre tadı pek de hoş sayılmaz. Ağacın birkaç asırlık olduğu söyleniyordu. Meyvenin içinde tohuma rastlamadım. Belki yaşından belki de bana öyle denk geldi... Bu bitk Cumbez mi acaba Benzettim ama resim cep telefonumda, kalitesi kötü, emin olamadım. |
16-09-2011, 22:52 | #10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-08-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 27
|
ficus glomerata cinsini ektim 15 gündür itina ile baktım ama sonuç fiyasko çünkü tohumlar çimlenmedi |
16-09-2011, 22:57 | #11 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-08-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 27
|
Alıntı:
Lütfen tohum, çelik..ne varsa banada gönderin(ücreti karşılığında)... ben de Anamurda olsun diye uğraşıyorum zaten! |
|
20-09-2011, 17:49 | #12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 56
|
ilk kez gördüm. anladığım kadarıyla yıllara meydan okuyan bir ağaç |
24-09-2011, 22:15 | #13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Alıntı:
hatta belki vardır da adı farklıdır (anneannem avokadoyu biliyordu yaprağıı kaynatıp içerlermiş, çok şaşırmıştım ) |
|
13-01-2012, 22:53 | #15 |
Ağaç Dostu
|
|
24-06-2012, 10:57 | #16 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-03-2011
Şehir: İstanbul-Antalya
Mesajlar: 43
|
Alıntı:
|
|
18-05-2015, 07:41 | #17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-04-2009
Şehir: Lefkosa
Mesajlar: 1
|
Arkadaşlar benim de bahçemde cümbez ağacı var. ben fidan olarak alıp 10 yıl önce bahçeme diktim. Ağaç yaklaşık 7 metre. Hala daha meyve vermedi. Bu ağaçların dişi veya erkeği var mı? Neden meyve vermiyor bir bilginiz var mı? Teşekkürler. |
02-12-2017, 13:34 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
|
Bu meyvenin fıdanını nereden bulabilirim ? GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
29-07-2018, 19:54 | #19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-12-2014
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 1
|
|
07-05-2019, 23:38 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Yayılma Tohum - canlı tohum elde etmek zordur En iyi 20 ° C sıcaklıkta çimlenir. 50-150 mm çapındaki dallar doğrudan toprağa ekilmiş büyük kesimler olarak kullanılabilir Uçların çürümesini önlemek için, ekimden önce kuruması için birkaç gün gölgede bırakılmalıdır. Yaprakların çoğu, dibinde bir miktar kum bulunan 1 metre derinliğindeki deliklere ekilmeden önce alınmalıdır. Bu, kesimlerin çürümesini önler ve kök oluşumunu uyarır. Daha küçük kesimler ayrıca olgun ağaçtan veya mevcut mevsim büyümesinin ağaçlarından da yapılabilir. İlk önce fidanlığa ekilir ve daha sonra tarlaya dikilir. |
|
|