agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Geniş Yapraklı Ağaçlar
(https)




Beğeni Düzeni115Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-08-2017, 23:17   #181
Ağaç Dostu
 
Sagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2013
Şehir: Çorum-Tokat
Mesajlar: 508
Çok faydalı bir yazı oldu. Elinize sağlık.

Sagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2017, 10:20   #182
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-07-2017
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 66
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Sayin nilufers & celalim01

"Bir ağacın erkek olması nedeniyle çiçek açmaması" diye bir şey yoktur. Çiçekli bitkiler, dişi, erkek ya da hermafrodit olsun mutlaka çiçek açar. Angiosperm dünyasına ait olup çiçek açmayan bir tür soyunu devam ettiremez ve yok olur.
...... Yeterli özeni gösterir ve yeterince beklerseniz ıhlamurunuz mutlaka çiçek açacaktır.
Merhabalar,

Sayın CornusMas, cevabınız ve paylaşmış olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Yanlış anlaşılmaması için tekrar belirtmek isterim ki , ben ıhlamurun "erkek" olduğun hiçbir zaman iddia etmedim) Ihlamur türünden mi kaynaklanıyor diye sordum , bildiğiniz üzre yaklaşık olarak 30 farklı tür ıhlamur var ve bazılarında gerçekten yok denilecek kadar az, bazılarında ise 1,5 metre boyuna rağmen bol çiçek oluyor
Benim daha yeni taşındığım apartmanda komuşumuzun bahçesinde de epey buyük ( en az 11-15 yıllık) ağac var ve dediğine göre şimdiye kadar hiç çiçek açmamış, komşumuz bu sene ağacı kesti.
Ben ağac kesilmesine karşıyım, mümkünse yeri değiştirilebilir diye düşündüm, bahçe çiçek açmayan ıhlamura feda edilmeyecek kadar küçük, bodur -yarıbodur agaçlar için daha uygundur.
Haklısınız, muhtemelen bulunduğu toprak çiçeklemeye uygun değildir, çünkü gövdesi gittikçe kalınlaşıyor, dallar ve yapraklar aşırı hızlı büyüüyor.
teşekkürler,
saygılarımla

nilufers Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2017, 22:36   #183
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Galeri: 7
Ihlamurda hastalık

Merhaba,

15 yaşından büyük bir ıhlamur ağacımız var.
Alt ve kuzeye bakan yapraklardan başlayarak, renk değişiklikleri ve kurumalar oldu. Güneşe bakan kısımlar daha iyi durumda.Yaprakların altında ise bir sorun yok. Ilk defa böyle bir sorunla karşılaşıyoruz. Forumdan araştırdığım kadarıyla bir çeşit mantar hastalığına benziyor. Bizimki hastalanmadan önce komşunun armut ağacında başlamıştı problemler ve kurumalar. Şimdi ise bahçemizdeki kavak ağacında başlamış. Genel olarak sitede gözlemlediğim çoğu ağaçta bu tip sorunlar var. Görmeniz faydalı olabilir diye kavak ağacınında 2 resmini ekliyorum.

Bu hastalıkla ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Teşekkürler

Eklenen Resimler
     
TUFF Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2018, 19:57   #184
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-01-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
Fotodaki ihlamur un cinsi

Ekte fotodaki ihlamurun hangi çeşit oldugunu bilen varmıdır acaba!

Eklenen Resimler
   
Sagun beğendi.
turbon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2018, 19:45   #185
Ağaç Dostu
 
Sagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2013
Şehir: Çorum-Tokat
Mesajlar: 508
Büyük yapraklı ıhlamur sanırım.

turbon beğendi.
Sagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2019, 20:17   #186
Ağaç Dostu
 
Gardenias's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 237
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arodopman Mesajı Göster
IHLAMUR




Resim 1:



Serin, çisentili ve rüzgarlı bir Pazar gününü soğuk algınlığı semptomlarıyla boğuşarak evde geçirirken penceremden gökyüzündeki gri bulutları seyrediyor, yazın toplayıp kuruttuğum ıhlamurlardan yaptığım içeceğimi yudumluyorum. Her ne kadar insana ferahlık vermeyen bir günümü sürsemde bitkiden, ilaçtan, insandan yana yazmaktan yine de kendimi alamıyorum. Ihlamurum demlenirken içine attığım karanfil tanesini ağzımda çevirirken bugün hangisini yazayım diye geçirdim içimden.
Hazır kış bitmeden ıhlamurdan söz edeyim, karanfili yazında yazarım dedim.

Ihlamur pek çoğumuzun yakından tanıdığı, beklide en iyi bilinen ilaç ağaçların başında gelmektedir. Yurdumuzda geniş bir alanda yayılan ıhlamurun yirmi civarında türü bulunmasına karşın ülkemizde en sık rastlanan ve ilaç olarak kullanılan üç türü vardır. Hemen belirtmek gerekirse, ilaç ağaç olarak nitelediğimiz ıhlamurumuz çiçek, yaprak ve kabukları ilaç olarak kullanılırsa da kerestesinden kolay işlenebildiği için mobilyacılıkta, bazı müzik aletlerinin yapımında, kalem, kibrit, kağıt hamuru gibi değişik alanlarda yararlanılmaktadır. Tabii çok bol olan yapraklarının da organik gübre yapımında kullanılabileceğini hatırlatmakta büyük yarar olacağını belirtelim.

Latince; Flos Tiliae, İngilizce; Lime Flower, Almanca; Lindenblueten, Fransızca; Fleur de Tilleul diye bilinen Ihlamur çiçeği haziran, temmuz aylarında toplanıp kurutularak, kışın % 1-5 lik infüzyonu yapılarak kullanılmak üzere torbalarda veya kavanozlarda bekletilir.

Çiçeklerin olgunlaşıp ta metrelerce uzaktan o baygın kokuları alınmaya başladığında çok gecikmeden özellikle de öğle saatlerinde dikkatlice toplanıp gölgede, hafif bir hava akımında kurutulmasıyla başlar ıhlamurun serüveni. Doğa sanki yanı başımızda olası rahatsızlıklarımıza deva olsun diye o kocaman gövdesiyle bir anıt ağaç bağışlamıştır bize. Ah bir de yeteri kadar kıymetini bilebilsek diyorum.

Farmakopelerde ıhlamur çiçeğinin Avrupa’ da yaygın olan Tiliae Cordata Miller (Küçük Yapraklı Ihlamur) veya Tiliae Platyphyllos(Büyük Yapraklı Ihlamur) türlerinden elde edilebileceği kayıtlıdır. Ülkemizde Küçük Yapraklı türler az bulunmakla birlikte genellikle Büyük Yapraklı Ihlamur, Gümüşi Ihlamur ve Kafkas Ihlamuru yaygındır ve az çok birbirlerinden farklılık gösterseler de aynı amaçlarla kullanılırlar.

Birinci grup orman ağaçları sınıfına sokulan ıhlamur ağacı ormanlarda toplu halde bulunmasına karşın, park ve bahçelerde tek olarak ta yetiştirilerek gerek güzel görüntüsünden, erek çiçeklerinden gerekse gölgeliğinden yararlanılır. Kimi yerlerde 500-600 yıllık ıhlamur ağaçlarına rastlansa da genellikle 100 yaşına kadar yaşadı9kları bilinmektedir.

Toprak üstünde 15-30 metre yükselen ıhlamur ağacı kazık köklü derinlere inebilen yüzeyel olarak ta yanlara doğru dallanan sağlam bir kök sistemine sahiptir. Odunsu bir gövdeyle düzgün olarak yükselir. Yaprakları saplı, iki sıra halinde alternatif dizilişli ekseriye yürek şeklinde, kenarları muntazam dişlidir.

Çiçek sapının çıktığı yerde mızrak şeklinde yeşil bir yaprak daha vardır. Hoş kokulu, beyaz sarımsı çiçekleri uzunca saplarla bir noktada birleşmiş halde bulunurlar. Genellikle beş parçalı olup hoş, özel, kuvvetli kokulu ve hafif baharlı lezzetlidir. Meyve küre şekilli ve tek tohumludur. Meyvelere ıhlamur fındığı da denir. Meyveler küçük ve yuvarlaktır.

Ticarette başlıca iki tip ıhlamurdan söz edilir.Ihlamur alırken ve kullanırken bu ayrıma dikkat edilmesi gerekir.





Resim 2 : www.drogistenverband.atden alınmıştır





1- Çiçek ıhlamur: Yalnız ç,içek durumlarından ibarettir. İçinde ancak % 1 oranında çiçek yaprağı(brakte) bulunabilir. Birinci kalite olarak kabul edilir. Literatürde, Flos Tiliae sine brektea olarak geçmektedir.




Resim 3: www.aromed.com ‘ dan alınmıştır.



2- Yapraklı ıhlamur: Çiçek durumları, çiçek yaprağı ile birlikte toplanmıştır. İkinci kalite olarak kabul edilir ve daha ucuz fiyatla satılır. Literatürde Flos Tiliae cum brektea olarak geçmektedir.

Etki ve kullanılış şekli bölümüne geçtiğimizde bu iki tipin aralarında ki farkı, hazırlanış şekilleri ve uygulama hallerindeki ayrıntıları ayrıca gözden geçireceğiz.












Resim 4 : www.vanderpigge.nl ‘ den alınmıştır.






3- Ihlamurun ilaç olarak kullanılan bir üçüncü şekli daha vardır. Herne kadar halk arasında kullanılmasından daha çok ilaç ve kimya sanayinde yararlanılsa da burada söz etmeden geçemeyeceğiz.


Ihlamur Kabuğu(Cortex Tiliae): Değişik Tiliae türlerinden elde edilen kurutulmuş dal ve gövde kabuğudur.


BİLEŞİMİ


Çiçeklerinde, tür, yetiştiği yer ve toplanma özelliklerine bağlı olarak değişen miktarlarda tanen, müsilaj, şekerler, hesperidin, sudorifid, flavonit, glikozit, saponin ve uçucu yağlar bulunmaktadır.


Yapraklarında, tiliacin isimli bir glikozit ve müsilaj madde bulunmaktadır.

Kabukları ise müsilaj bir maddenin yanı sıra uçucu yağ içerisinde farnasol(seskuiterpenik bir alkol) bulundurmaktadır.


(Devam edecek)

Yalnız sanırım ıhlamur ağaçları bin yıl yaşıyorlar, yüz yıl değil.Galiba yazarken bir adet sıfırı eklemeyi unuttunuz.
Saygılar..

Gardenias Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2019, 20:18   #187
Ağaç Dostu
 
Gardenias's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 237
Ihlamur Ağaçlarının Yaşam Döngüsü

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arodopman Mesajı Göster
IHLAMUR




Resim 1:



Serin, çisentili ve rüzgarlı bir Pazar gününü soğuk algınlığı semptomlarıyla boğuşarak evde geçirirken penceremden gökyüzündeki gri bulutları seyrediyor, yazın toplayıp kuruttuğum ıhlamurlardan yaptığım içeceğimi yudumluyorum. Her ne kadar insana ferahlık vermeyen bir günümü sürsemde bitkiden, ilaçtan, insandan yana yazmaktan yine de kendimi alamıyorum. Ihlamurum demlenirken içine attığım karanfil tanesini ağzımda çevirirken bugün hangisini yazayım diye geçirdim içimden.
Hazır kış bitmeden ıhlamurdan söz edeyim, karanfili yazında yazarım dedim.

Ihlamur pek çoğumuzun yakından tanıdığı, beklide en iyi bilinen ilaç ağaçların başında gelmektedir. Yurdumuzda geniş bir alanda yayılan ıhlamurun yirmi civarında türü bulunmasına karşın ülkemizde en sık rastlanan ve ilaç olarak kullanılan üç türü vardır. Hemen belirtmek gerekirse, ilaç ağaç olarak nitelediğimiz ıhlamurumuz çiçek, yaprak ve kabukları ilaç olarak kullanılırsa da kerestesinden kolay işlenebildiği için mobilyacılıkta, bazı müzik aletlerinin yapımında, kalem, kibrit, kağıt hamuru gibi değişik alanlarda yararlanılmaktadır. Tabii çok bol olan yapraklarının da organik gübre yapımında kullanılabileceğini hatırlatmakta büyük yarar olacağını belirtelim.

Latince; Flos Tiliae, İngilizce; Lime Flower, Almanca; Lindenblueten, Fransızca; Fleur de Tilleul diye bilinen Ihlamur çiçeği haziran, temmuz aylarında toplanıp kurutularak, kışın % 1-5 lik infüzyonu yapılarak kullanılmak üzere torbalarda veya kavanozlarda bekletilir.

Çiçeklerin olgunlaşıp ta metrelerce uzaktan o baygın kokuları alınmaya başladığında çok gecikmeden özellikle de öğle saatlerinde dikkatlice toplanıp gölgede, hafif bir hava akımında kurutulmasıyla başlar ıhlamurun serüveni. Doğa sanki yanı başımızda olası rahatsızlıklarımıza deva olsun diye o kocaman gövdesiyle bir anıt ağaç bağışlamıştır bize. Ah bir de yeteri kadar kıymetini bilebilsek diyorum.

Farmakopelerde ıhlamur çiçeğinin Avrupa’ da yaygın olan Tiliae Cordata Miller (Küçük Yapraklı Ihlamur) veya Tiliae Platyphyllos(Büyük Yapraklı Ihlamur) türlerinden elde edilebileceği kayıtlıdır. Ülkemizde Küçük Yapraklı türler az bulunmakla birlikte genellikle Büyük Yapraklı Ihlamur, Gümüşi Ihlamur ve Kafkas Ihlamuru yaygındır ve az çok birbirlerinden farklılık gösterseler de aynı amaçlarla kullanılırlar.

Birinci grup orman ağaçları sınıfına sokulan ıhlamur ağacı ormanlarda toplu halde bulunmasına karşın, park ve bahçelerde tek olarak ta yetiştirilerek gerek güzel görüntüsünden, erek çiçeklerinden gerekse gölgeliğinden yararlanılır. Kimi yerlerde 500-600 yıllık ıhlamur ağaçlarına rastlansa da genellikle 100 yaşına kadar yaşadı9kları bilinmektedir.

Toprak üstünde 15-30 metre yükselen ıhlamur ağacı kazık köklü derinlere inebilen yüzeyel olarak ta yanlara doğru dallanan sağlam bir kök sistemine sahiptir. Odunsu bir gövdeyle düzgün olarak yükselir. Yaprakları saplı, iki sıra halinde alternatif dizilişli ekseriye yürek şeklinde, kenarları muntazam dişlidir.

Çiçek sapının çıktığı yerde mızrak şeklinde yeşil bir yaprak daha vardır. Hoş kokulu, beyaz sarımsı çiçekleri uzunca saplarla bir noktada birleşmiş halde bulunurlar. Genellikle beş parçalı olup hoş, özel, kuvvetli kokulu ve hafif baharlı lezzetlidir. Meyve küre şekilli ve tek tohumludur. Meyvelere ıhlamur fındığı da denir. Meyveler küçük ve yuvarlaktır.

Ticarette başlıca iki tip ıhlamurdan söz edilir.Ihlamur alırken ve kullanırken bu ayrıma dikkat edilmesi gerekir.





Resim 2 : www.drogistenverband.atden alınmıştır





1- Çiçek ıhlamur: Yalnız ç,içek durumlarından ibarettir. İçinde ancak % 1 oranında çiçek yaprağı(brakte) bulunabilir. Birinci kalite olarak kabul edilir. Literatürde, Flos Tiliae sine brektea olarak geçmektedir.




Resim 3: www.aromed.com ‘ dan alınmıştır.



2- Yapraklı ıhlamur: Çiçek durumları, çiçek yaprağı ile birlikte toplanmıştır. İkinci kalite olarak kabul edilir ve daha ucuz fiyatla satılır. Literatürde Flos Tiliae cum brektea olarak geçmektedir.

Etki ve kullanılış şekli bölümüne geçtiğimizde bu iki tipin aralarında ki farkı, hazırlanış şekilleri ve uygulama hallerindeki ayrıntıları ayrıca gözden geçireceğiz.












Resim 4 : www.vanderpigge.nl ‘ den alınmıştır.






3- Ihlamurun ilaç olarak kullanılan bir üçüncü şekli daha vardır. Herne kadar halk arasında kullanılmasından daha çok ilaç ve kimya sanayinde yararlanılsa da burada söz etmeden geçemeyeceğiz.


Ihlamur Kabuğu(Cortex Tiliae): Değişik Tiliae türlerinden elde edilen kurutulmuş dal ve gövde kabuğudur.


BİLEŞİMİ


Çiçeklerinde, tür, yetiştiği yer ve toplanma özelliklerine bağlı olarak değişen miktarlarda tanen, müsilaj, şekerler, hesperidin, sudorifid, flavonit, glikozit, saponin ve uçucu yağlar bulunmaktadır.


Yapraklarında, tiliacin isimli bir glikozit ve müsilaj madde bulunmaktadır.

Kabukları ise müsilaj bir maddenin yanı sıra uçucu yağ içerisinde farnasol(seskuiterpenik bir alkol) bulundurmaktadır.


(Devam edecek)

Yalnız sanırım ıhlamur ağaçları bin yıl yaşıyorlar, yüz yıl değil.Galiba yazarken bir adet sıfırı eklemeyi unuttunuz.
Saygılar..
Şimdi araştırdım.
Tilia platyphyllos -Büyük Yapraklı Ihlamur ya da Yaz Ihlamuru adıyla bilinen Ihlamur- 1000 yıl yaşıyormuş.
Tilia Cordota -Çiçek Ihlamuru ya da Kış Ihlamuru,Küçük Yapraklı Ihlamur olarak bilinen Ihlamur- 100 ila 130 yıl yaşıyormuş.
Diğer Ihlamur Türlerinin kaç yıl yaşadıkları bilgisine ulaşamadım.
Bilen arkadaşlar varsa katkıda bulunurlarsa sevinirim.


Düzenleyen Gardenias : 10-02-2019 saat 23:18
Gardenias Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2019, 20:33   #188
Ağaç Dostu
 
Gardenias's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 237

AÇMAYAN GELİŞKİN ÇİÇEK IHLAMURU AĞAÇLARINA ÇİÇEK AÇTIRMANIN FORMÜLÜ :;

7 VEYA 8 yaşını aşmış ve oldukça gelişkin birer ağaç olmuş ama hala bir türlü açmayan çiçek ıhlamuru ağaçlarınız, çiçek açmıyor diye üzülmeyin !
(Gördüğüm kadarıyla forumda bu konuda oldukça mağduriyet çekenler var.Bu formül onlar için..)
Şimdi sizlere çiçek ıhlamuru ağacına, çiçek açtırmanın formülünü veriyorum...
Ağacın dibine bolca Epsom Salt (İngiliz Tuzu ya da Magnesium Sülfat) adıyla bilinen maddeyi döküp ardından bolca suluyorsunuz, sonra da size güzelce çiçeklerini açan ıhlamur ağacınızın keyfine doyum olmuyor..
Sıcak ıhlamur çaylarınız da böylece benden ..
Hoş kokulu,bol çiçekli güzel günler dileklerimle...

Muda ve Selma_321 beğendi.
Gardenias Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2019, 22:19   #189
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Sn. Gardenias.
Mağnezyum sülfatın ne zaman verilecek. Çoğu ıhlamur gençlik kısırlığı nedeniyle çiçek açmıyor çünkü.

saleri beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2019, 13:39   #190
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9
Merhaba,
Ihlamur ağacı konusunda benim de sorularım var. Apartmanımızın bahçesinde 2 adet Ihlamur ağacı var. Bunların yaşları bildiğim kadarıyla 20 yılın üstünde. Maalesef bunların çiçeği açmıyor. Yanlız 2 sene önce daha küçük olanın bir kaç çiçeği açtı ve bahçeyi harika kokuttu. Ama geçen sene yine olmadı. Şimdi ben ve bir komşumuz buna çare bulmak istiyoruz. Araştırırken bu foruma denk geldim ve yararlı bilgiler verildiğini gördüm. Baştan söyleyeyim, ağaç, bitki konusunda hiç bilgim yok. Sorularım şöyle :
1) Çiçek açmayan Ihlamur ağacına aşılama yapılarak durum düzeltilebilir mi? Evetse aşılamayı ben (amatör biri olarak) yapabilirmiyim, yoksa bir uzman mı gerekir?
2) Bu ağaçlar kökten inanılmaz sürgün veriyor, bunları yok etmek mi gerekiyor? Eğer öyleyse bunlar nasıl yok edilir? Makasla kesiyorum ertesi sene 10 mislisi çıkıyor, her geçen gün daha da sert çıkıyorlar.
3) Bir kaç sene önce komşulardan biri kimseye sormadan danışmadan bahçenin ortasına bir Ceviz ağacı ekti. Ihlamur'a zararı varmıdır? Çok kişi cevizi kaldırın burdan tüm bitkilere zararı olur diyor, ne yapmalıyım? Kocaman ağaç oldu bile, hatta geçen sene 5-6 tane de yemiş verdi.

Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar. Elbette amatör olarak belki de yanlış formüle etmişimdir soruları veya eksik soru sormuşumdur, lütfen yardımcı olunuz. Teşekkür ederim.

Resim lazımsa çekip ekleyeyim.

CornusMas beğendi.
Atacama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2019, 19:49   #191
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Galeri: 5
Sayın Atamaca sorularınıza yanıt vermeye çalışayım

Alıntı:
Çiçek açmayan Ihlamur ağacına aşılama yapılarak durum düzeltilebilir mi? Evetse aşılamayı ben (amatör biri olarak) yapabilirmiyim, yoksa bir uzman mı gerekir?
Bunu daha önce bu forumda yazmıştım. Tüm ıhlamur türleri çiçek açar ancak çiçeklenme pek çok faktöre bağlı karmaşık bir süreçtir. Ayrıca türlerin ihtiyaçları da birbirinden farklıdır. Ağacı kendi kendine bırakırsanız bir süre sonra çiçek verecektir. Naçizane iki önerim olacak:

1- Kişisel gözlemlerime göre ıhlamurlar budandıktan sonra oluşturdukları genç sürgünlerde çiçek vermiyor ya da az veriyorlar. Bu nedenle ağacınızda sert budama yaptıysanız bir süre yeni dalların gelişmesi için ağaca zaman verin.

2- Toprak yapınız uygun değilse, ağacınız topraktan özellikle Fosfor elementini alamıyorsa çiçeklenme az olabilir ya da olmayabilir. Ancak bu hemen toprağa fosfor içerikli gübre vermeniz anlamına gelmez. Öncelikle toprağınızı analiz ettirmeli, hem PH (asitlik derecesi) hem de toprakta eksik/fazla olan mineralleri öğrenmelisiniz. Örneğin Türkiye'de yaygın bir tür olan Gümüşi ıhlamur (Tilia tomentosa) hafif asidik ya da nötral toprakları sever (PH 6.7 - 7.2). Toprağınızın PH değeri bu aralıklar dışındaysa ıhlamurunuz ihtiyaç duyduğu besin maddeleri toprakta olsa bile onları alamaz. Organik gübrelerle ağacınızın taç iz düşümünü (dalların uç noktasından yere indireceğiniz dikmelerin ağaç gövdesi etrafında oluşturduğu alan) gübreleyip toprak kalitesini artırmayı deneyebilirsiniz. Kimyasal gübreler kontrollsüz şekilde kullanıldıklarında bitkiye ve çevreye zarar verir. Organik, doğal gübreler kullanın. İyi yanmış (güneşte en az bir yaz bekletilmiş) çiftlik gübresi, solucan gübresi...vb gibi. Ayrıca ıhlamur güneş sever. Çok gölgede kalıyor olması da çiçeklenmeyi kısıtlar.

Bence herhangi bir aşılama işlemine gerek yok. Yine de istiyorsanız Youtube'da bu konuda bolca video var. İnceleyip aşıyı kendiniz de yapabilirsiniz. Zor bir işlem değildir. Ancak acemi olduğunuz dönemde yapacağınız aşıların tutmama ihtimali yüksek. Bu durumda yaptığınız aşı türüne göre ağacınızdan çok önemli bir parçayı kaybedeceksiniz. Bunu göze alıyorsanız neden olmasın. Ama tekrar ediyorum, bence aşı yapmanıza gerek yok.

Alıntı:
Bu ağaçlar kökten inanılmaz sürgün veriyor, bunları yok etmek mi gerekiyor? Eğer öyleyse bunlar nasıl yok edilir? Makasla kesiyorum ertesi sene 10 mislisi çıkıyor, her geçen gün daha da sert çıkıyorlar.
Ihlamur kök sürgünü veren bir türdür. Ana bitkinin iyi gelişmesi için ve ıhlamur çalılığı yaratmak istemiyorsanız evet kök sürgünlerini keserek temizlemelisiniz. Ihlamurun kök sürgünü vermesini engellemek için yapabileceğiniz çok fazla şey yok. Ben ıhlamur kök sürgünlerini ıhlamur fidanı üretmek için kullanıyorum. Sizde bu sürgünleri bir parça kök ile birlikte çıkarıp yeni ıhlamur fidanları elde edebilirsiniz. Ağacınız küçükse, kök yapısı yeterince büyük değilse bu işlem ağacınıza zarar verir. Yapacaksanız dikkatli olun.

Dip sürgününü azaltmanın bir yolu da malçlama yapmaktır. Sert, organik ya da inorganik materyallerle ağacınızın kök çevresini 8-10cm derinlikte olacak şekilde kaplayın. Bu işleme malçlama denir. Malçlamanın dip sürgünlerini azaltmanın yanında başka pek çok faydası vardır. Ayrıca son derece dekoratif görünür. Büyük yapı marketlerin bahçe bölümlerinde büyük torbalarda (20-25 litre) satılan çam kabuklarından birkaç torba alıp ağacınızın kök çevresini bu malzemeyle kaplayın (malçlayın). Yine de bu işlem kesin bir çözüm değildir. Olsun, yılda bir, bir miktar dip sürgünü temizlemek o kadar zor bir iş olmasa gerek

Alıntı:
Bir kaç sene önce komşulardan biri kimseye sormadan danışmadan bahçenin ortasına bir Ceviz ağacı ekti. Ihlamur'a zararı varmıdır? Çok kişi cevizi kaldırın burdan tüm bitkilere zararı olur diyor, ne yapmalıyım? Kocaman ağaç oldu bile, hatta geçen sene 5-6 tane de yemiş verdi.
Bazı bitkiler birbirleriyle çok iyi anlaşırken (companion plants) bazılarının bir arada yaşaması zordur. Öncelikle, ağaçlarınız birbirine çok yakınsa hem topraktaki besin ve su, hem de güneş ışığı için birbirleriyle yarışacaklardır. Dikkatli bir budama yapmaz, büyümelerini kontrol etmezseniz sağlıksız gelişebilirler. Ağaçlarınız arasındaki mesafe ne kadar? Hem ıhlamur hem de ceviz oldukça büyük olabilen ağaçlar. Aralarında en az 7-8m mesafe olması iyi olur. Ayrıca ceviz "Allelopatik" bir bitkidir. Yani köklerinden ve diğer dokularından başka bitkilerin gelişmesini engelleyici kimyasallar salgılar. Bu ceviz ağacının yakınındaki bitkilerin gelişimini inhibe ederek cevizin gelişimi için avantaj sağlar. Ancak bu etki çok güçlü değil. Bu nedenle ceviz ağacınızın bahçenize önemli bir zararı olacağını düşünmüyorum. Allelopatik etkisinden daha çok altındaki bitkilerin güneşini keserek büyümelerine etkisi daha fazla olacaktır.

Alıntı:
Resim lazımsa çekip ekleyeyim.
Şu an yapraksız dönemdeyiz. Bu nedenle ıhlamurlarınızın türlerini resimlerden belirlemek zor olacaktır. Yapraklar geliştikten sonra, mayıs haziran gibi, ağacın uzaktan profili, gövdenin yakından (gövde çatlaklarının görülebileceği kadar yakından makro), dalların ve tomurcukların yakından görünümü, yaprakların alt ve üst yüzeylerinin görünümünü fotoğraflayıp gönderirseniz ağaçlarınızın türünü belirleyip ihtiyaç duyabilecekleri şeyleri daha net söyleyebiliriz.

Sagun beğendi.
CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2019, 02:29   #192
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9
Çiçek açmayan Ihlamur ağacı

Sayın Cornusbas, cevabınız için çok teşekkür ederim.

Bizim bahçemiz büyük değil, küçük bir apartman bahçesi. Ağaçlarımızın arasında maalesef 7-8 m mesafe yok. Ve ceviz tüm diğer ağaçların üstüne kadar uzadı. Henüz genç olduğundan dalları ince ama çabuk büyüyor. 2 Ihlamurun yaprakları açtığında bahçenin o tarafı tamamen güneşsiz kalıyor. Ceviz büyüdüğünde ıhlamurlar ve orada güller var, 1 adet Begonya ekmiştim, o inşallah büyüyecek diye umuyorum ve bu sene 1 adet Manolya ağacı ekmek istiyorum ama bahçe küçük ve ceviz tam ortada, dolayısıyla hiç biri güneş alamayacak. Şayet ceviz güneşsiz bırakarak Ihlamurları ve diğerlerini öldürecekse o zaman doğaya teslim mi olayım yoksa ceviz büyümeden tercihi Ihlamurlardan ve diğerlerinden yana kullanıp cevizi feda mı etmeliyim? Siz ne yapardınız?

Ve evet Ihlamurları ben evvelki sene sonu (yani 1,5 sene önce) budattım. Oldukça fazla budattım ama geçen sene yaprak açtı. Aslında budatmamın en önemli sebebi boyu çok uzamıştı, çiçek açsaydı hiç biirmiz ulaşamazdık ayrıca yapraklar tamamen kuru, cansız ölü gibiydiler ve üstleri adeta yapışkan bir maddeyle kaplıydı. Bu sene nasıl çıkacaklar merak ediyorum.

Bu arada cevizin bir kötü yanı daha var ana cevizden yaklaşık 1,5 m öteden bir sürgün verdi geçen sene ve ben ona kıydım. En büyük korkum başka taraflardan da sürgünler vermesi.

Bu arada Ihlamur sürgünlerine çamaşır suyu dökerek yok edebilirmiyim. Bu ana ağaca zarar verir mi? Sürgünlerin görünen kısımlarını kesmek sorun değil, o bana zahmet vermiyor zaten fakat ağaç gövdesinin etrafındaki toprak adeta çelik ağlarla örülmüş gibi oldu, toprağı kazmak bile mümkün değil. ve her yöne dal budak sarıyor. Bahsettiğim güllerime, Gardenya'ma ve şayet Manolya ağacı ekersem toprağın altından yürüyen bu sürgünler onlara zarar verir mi?

Tekrar teşekkür ederim.

Zamanında pek düşünmeden her daire kendi arzu ettiği ağacı ekmiş. Şu küçücük alanda bahsi geçen 2 Ihlamur ve 1 Ceviz ağacı haricinde 1 ufak çam, 1 erik, 1 Bardak eriği, 1 İncir (duvar dibinde), 1 Karayemiş, 1 de hiç kimsenin ne olduğunu bilmediği bir ağaç var. Ayrıca 1 adet Zakkum ve benim ektiğim güller vs. var. (En azından mesafeleri görürsünüz diye bir kaç resim koymak istedim ama beceremedim)


Düzenleyen Atacama : 23-02-2019 saat 02:31 Neden: Resim göndermek istedim olmadı
Atacama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2019, 03:02   #193
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9
Çiçek açmayan Ihlamur ağacı

Bu sefer resimleri ekleyebildim

Eklenen Resimler
     
Atacama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2019, 22:04   #194
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Galeri: 5
Sayın Atacama, evet maalesef bahçeniz saydığınız kadar ağacın sağlıklı şekilde yetişmesi için küçük kalıyor.

Alıntı:
Şayet ceviz güneşsiz bırakarak Ihlamurları ve diğerlerini öldürecekse o zaman doğaya teslim mi olayım yoksa ceviz büyümeden tercihi Ihlamurlardan ve diğerlerinden yana kullanıp cevizi feda mı etmeliyim? Siz ne yapardınız?
Gönderdiğiniz resimlerden gördüğüm kadarıyla ıhlamur ağaçlarınızdan biri, zakkuma ve giriş kapısına yakın olan vazgeçilemeyecek kadar büyük. Ben olsam onu kesinlikle korumaya çalışırdım.

Ceviz çok kötü bir konumda. Ya iki ıhlamur ve çam ağacından vazgeçeceksiniz ve sadece ceviz kalacak ya da cevizden vazgeçeceksiniz. Ben olsam cevizi bir an önce oradan alırdım. Ağaçlarınız ceviz tarafından bastırılıp öldürülemeyecek kadar büyük. Ancak bu kadar çok ağaç, bu kadar dar alanda çok sağlıklı gelişemez.

Aşağıya apartmana doğru konumlanan ve daha küçük olan ikinci ıhlamurunuzun budanma şekli bence çok doğru değil. Ihlamur dik büyüyüp geniş taç yapan bir ağaç. Meyve ağaçlarındaki gibi lider dalın kesildiği ve goble şeklinin verildiği bir ıhlamur ağacıyla karşılaşmadım hiç. Bu budama ile ağacınızın büyümesini oldukça yavaşlatmışsınız. Ağaç formunu kolay toparlayamayacaktır. Alçakta dal/çiçek istediğinizi belirtmişsiniz ama dikey büyüyen sürgünü lider olarak alıp büyütmenizi tavsiye ederim. Çiçekleri toplayamasanız bile kokusu yeter.

Her iki ıhlamur da yolun kenarında, aynı hizada gibi. Yani gölgeleri yola düşecektir ve bence güzel duruyorlar. Her ikisini de koruyun derim.

Çam ile küçük ıhlamur ağacınız da birbirine çok yakın maalesef. Gitmesi gereken bir diğer ağaç da bu çam. Resimden anladığım kadarıyla zaten gölgede kalmış ve cılız gelişmiş. Çamı keserseniz karşı bahçedeki defne ile çam arasında kalan, ne olduğunu bilmediğim fidan için de biraz yer açılacaktır. Aslında bu ağaç da küçük olan ıhlamura oldukça yakın ancak idare edecek kadar bir mesafe var aralarında.

Alıntı:
bu sene 1 adet Manolya ağacı ekmek istiyorum
Durun sayın Atacama, bahçeniz zaten yeterince kalabalık. Küçük bir koru yaratmak istemiyorsanız bahçenizde yeni bir ağaç için yeriniz yok

Alıntı:
ayrıca yapraklar tamamen kuru, cansız ölü gibiydiler ve üstleri adeta yapışkan bir maddeyle kaplıydı. Bu sene nasıl çıkacaklar merak ediyorum.
Yazın hava fazla sıcak gittiğinde ıhlamurun yapraklarında yanmalar görülebilir. Çok tehlikeli bir durum değil bu. Ağacınız havaların serinlemesiyle toparlayacaktır. Yapraklardaki yapışkan madde ise genellikle yaprak bitlerinin varlığını gösterir. Bu böcekler ağacın öz suyunu emerler.

Alıntı:
Bu arada cevizin bir kötü yanı daha var ana cevizden yaklaşık 1,5 m öteden bir sürgün verdi geçen sene ve ben ona kıydım. En büyük korkum başka taraflardan da sürgünler vermesi.
Ceviz kök sürgünü vermez. Bahsettiğiniz sürgün büyük ihtimalle kimsenin görmediği ve toprağa gömülmüş cevizlerden çimlenen yeni bir bireydi. Ceviz ağaçlarının çevresinde bu tip fidancıklar bulursunuz ama 2-3 taneyi geçmez genellikle. Ihlamur gibi değildir ceviz, bu konuda endişeniz olmasın.

Alıntı:
Bu arada Ihlamur sürgünlerine çamaşır suyu dökerek yok edebilirmiyim. Bu ana ağaca zarar verir mi? Sürgünlerin görünen kısımlarını kesmek sorun değil, o bana zahmet vermiyor zaten fakat ağaç gövdesinin etrafındaki toprak adeta çelik ağlarla örülmüş gibi oldu, toprağı kazmak bile mümkün değil. ve her yöne dal budak sarıyor. Bahsettiğim güllerime, Gardenya'ma ve şayet Manolya ağacı ekersem toprağın altından yürüyen bu sürgünler onlara zarar verir mi?
Sakın! Çamaşır suyu, yani sodyum hipoklorit (NaCIO) çevre ve bitkiler için son derece zararlıdır. Ağaclarınızı hızla kurutur. Ardından o toprakta uzunca bir süre herhangi birşey de yetiştiremezsiniz. Ben tavsiyemi yineleyeyim. Öncelikle ıhlamurun dip sürgünlerini kalınlaşmalarına izin vermeden, mümkün olduğu kadar derinden kesin. Ardından bir çapa yardımıyla kalan kısımları toprağın hemen üstünü aldıracak şekilde kazıyın. Ağaçlarınız büyük, sorun olmayacakır. Gövdenin etrafında sürgünlerin çıktığı dairesel alanı 5-10cm derinlikle çam kabuğu ya da çakıl taşı gibi bir malzemeyle doldurun (malçlayın). Dip sürgünü problemi tamamen bitmese de ciddi oranda azalacaktır.

Buralardaki ormanlarda ıhlamur ağaçları diğer bitkilerle iç içe yaşıyorlar. Dip sürgünlerinin başka bitkilere zarar vereceğini hiç sanmıyorum. Sizin sorununuz bu dip sürgünleri olmayacak. Bahçenize bu kadar çok ağaç ekerseniz ağaçların yeterince güneş alamaması, havasızlık ve havasızlık sorunucu oluşan hastalıklar uğraşmanız gereken problemler olacak.

Güllerinizle ilgili de birkaç şey yazmak isterim. Gül güneşi çok seven bir bitkidir. Yeterince güneş almazlarsa çok çiçek açmazlar. Hatta bir de havadar bir ortamda olmazlarsa ha bire külleme hastalığına yakalanırlar. Ben sizin yerinizde olsam güllerimi ıhlamurların gölgesine ekmezdim. Ceviz ve çam ağaçlarını aldıktan sonra bahçeniz biraz daha açılacağı için, apartmandan zakkuma doğru duvar dibine gülleri ekerdim. Böylece ıhlamurlardan mümkün olduğunca uzakta olurlardı. Tabi bahçenin güneşlenme durumunu siz daha iyi biliyorsunuz. Gülleri en çok güneş görecekleri konuma ekin. Mesela, karayemiş ağacını biraz budayıp küçülttükten sonra, aynı duvarın dibindeki diğer fidanı da yok edin, burada, duvar dibinde kalan küçük toprak alana sırayla gül ekebilirsiniz (bu bölge güneş alıyorsa)

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2019, 18:45   #195
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9
Çiçek açmayan Ihlamur ağacı

Çok teşekkür ederim. Gerçekten sizden bir dolu bilgi aldım.

Bahçenin gördüğünüz bu kısmı Kuzey batı. Defne ağacının öte tarafı güney ve deniz. O taraf yazın sabahtan başlayıp akşam günbatımına kadar ful güneş alır. Fakat bu taraf hem bizim apartmanın hem de karşı apartmanın gölgesinde kalır. Ihlamur ağaçları özellikle küçük olan budanmadan önce yazın bahçeyi komple gölgeye bürürlerdi. Öyle ki benim odam aşağıda gördüğünüz pencere ve o ağaçlar budanmadan önce kapkaranlıktır. Tabii şikayetçi değilim çünkü yazın doğal serindir Budamadan sonra öyle aydınlandı ki odam ben bile şaşırdım. Diyeceksiniz ki gülleri ve diğerlerini ön tarafa ekseydiniz, ama ön taraf o kadar dolu ki hatta 2 gül bir de Zakkum'u kökleriyle çıkartıp bu tarafa getireteceğim onları da. Sizin dediğiniz gibi kenarlara ektireceğim onları. Ön tarafta neler var şu an hiç söylemesem daha iyi olacak....

Geçen sene o küçük Ihlamur full yaprak açtı. Budamasını belediyenin "park bahçelerden" gelen elemanları yaptı ve budamayı çok iyi bildiklerini söylediler ben de güvendim. Defne ile Çam'ın arasındaki ağaç nedir ben de bilmiyorum. Size bahsettiğim kimsenin ne olduğunu bilmediği ağaç. Hatta park bahçeciler de bilemedi.

Şimdi minnacık iki sorum daha olacak :
1) "Ben olsam cevizi bir an önce oradan alırdım" diyorsunuz ya, nasıl yapacağım bunu?

2) Bu sürgünlerin temizliği ve malçlamayı hemen mi yapayım yoksa baharda mı? Ne zaman? Ve o yaprakların özsuyunu emen böceklere ne yapabilirim.

Ağaç gövdelerine eskiden beyaz kireç sürerlerdi böceklere karşı diye biliyorum. Öyle mi yapsam? Faydası var mı ve yapılması iyi olur derseniz ne zaman yapmalıyım?

Bu sorularımı da cevaplarsanız bir daha sizi uzun bir süre rahatsız etmem, sanırım.

Yanlız beni kalbimden vurdunuz. Manolyayı çok heves etmiştim. Çok büyük bir ağaç mı olur? Hatta annem de Zeytin ağacı istiyor bir de )

Off keşke çok büyük ve kendime ait bir bahçem olsaydı...

Atacama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2019, 19:26   #196
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Galeri: 5
Sayın Atacama,

Dilerim bir gün kendinize ait büyük bir bahçe edinirsiniz. 40'lı yaşlarının başında böyle bir ayrıcalığa sahip olmuş biri olarak itiraf etmeliyim ki bu gerçekten insana çok çok iyi gelen birşey.

Ceviz ağacınız pek büyük değil. Elinize bir testere alın. Motorlu testere olmasına bile gerek yok. Bir arkadaşınızdan da ağacın üstünüze devrilmemesi için tutması konusunda yardım isteyin. Yere olabildiğince yakın bir noktadan ağacı kesin. Ağacın kökünü bulunduğu yerden çıkarmak zor olabilir. Bu nedenle toprak üstünde kalan kısmı bir balta ile parçalayabilirsiniz. Toprak altında kalan kısım ve kökler zaman içerisinde çürüyecektir zaten.

Ihlamur sürgünlerin temizliğini her zaman yapabilirsiniz. Bence hemen temizleyin. Baharla birlikte havalar ısınınca sürgünler hızla büyümeye başlayacaktır. Ne kadar erken temizlerseniz o kadar iyi.

Ağaç gövdesine kireç sürmenin yaprak bitlerine bir faydası olacağını sanmıyorum. Bordo bulamacı denen bir karışım var (sönmüş kireç + "göz taşı (CuSO4.2H2O)) fakat genellikle mantar hastalıklarına karşı kullanılır. Ağaçtan yere dökülen ve yerde yapışkan bir tabaka oluşturan ağaç öz suları sizin için bir sıkıntı oluşturmuyorsa bırakın kalsın. Ağacınıza çok zarar vereceğini sanmam bu böceklerin. Aksi takdirde yaprakların fotoğrafını çekip, bir tane de yaprak koparıp en yakın Ziraat Odasına gitmenizi öneririm. Onlar doğru kimyasalı size vereceklerdir.

Manolya konusuna gelince... Kıskandırmak gibi olacak belki ama bahçemin girişine, hemen evin yanına bir tane Magnolia grandiflora diktim 2 yıl önce. Ağacımın keyfi oldukça yerinde Yaprakları bile bu kadar gösterişli az ağaç vardır doğrusu. Yeriniz olsa hiç durmayın dikin derdim. Ancak manolyalar (beyaz çiçekli olanlar) gerçekten büyük oluyorlar. İzmir'e gitme fırsatınız olursa fuar alanındaki manolya ağaçlarının boyutlarına göz atmanızı öneririm. "Magnolia × soulangeana" gibi türler biraz daha küçük boyutlu oluyor. Ama yaprak dökmeyen beyaz çiçekli türleri istiyorsanız şu an çok şansınız yok gibi. Hatta bu ikinci türlerle bile bahçenizi kalabalıklaştırmayın derim ben. Güllerinizin güneşe ihtiyacı olacak.

Alıntı:
Bu sorularımı da cevaplarsanız bir daha sizi uzun bir süre rahatsız etmem, sanırım.
Tersine, her zaman sorularınızı bekleriz. Forumlar ne kadar aktifse o kadar güzel oluyor. Ben de bildiklerimi paylaşmaktan büyük zevk alıyorum doğrusu. Soru ve düşünceleriniz olursa lütfen yazın. Ayrıca bahçenizde yapacağınız değişiklik sonrası görünümü de görmek isteriz

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2019, 19:37   #197
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9
Biraz işlerim vardı ancak bugün bakabildim foruma. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Elimden geldiğince uygulamaya çalışacağım. Tek başına bahçe işi zor oluyor. Gençlik olsa yine iyi ama her geçen zaman güçten kuvvetten götürüyor. Bahçe işi gerçekten çok zevkli ama hiç kolay değil. Açıkça ben daha iki tane saksı çiçeğini zor yaşatıyorum. Çiçek olayına hiç kabiliyetim yok.

Bazıları hiç bir şey yapmıyor saksılarındaki, bahçelerindeki çiçekler pırıl pırıl, harika açıyorlar. Ben uğraşıyorum, elimden geldiğince söylenenleri yapmaya çalışıyorum, yok.

Tabii ben bu çiçek böcek işine geç başladım açıkçası. Yıllarca çalıştım, topraktan bahçeden uzaktım İstanbul'un göbeğinde. Annem ve rahmetli babam bu bahçe katını aldıktan sonra bahçe ile tanıştım.

Fakat fiilen uğraşmam 6 sene öncesinde başladı, apartmanın yöneticisi olduktan sonra. Ve zaman içinde sevgim arttı. Yoksa ben elini ota bile değdiremeyenlerdendim.

Siz baya profesyonel biri gibi bilgi sahibisiniz anladığım kadarıyla. Ve elbette burayı buldum ya ben ve siz de bana onay verdiğinize göre ben aklıma takıldıkça soru sorarım.

Tabii biz böyle amatörce çiçek alıp ekerken en büyük problem, bizim baştan hiç dikkat etmediğimiz, düzenleme olayı. Hangi çiçek nereye, hangi çiçeğin boyu ne olur, hangi çiçekler birarada ekilirse hem açtıkları dönem itibariyle hem renk uyumu açısından iyi olur vs. bunları hiç düşünmeden gözetmeden aldık diktik. Bahçe karmakarışık ve sıkışık oldu.

Zaten aslında bahçe bahçe değil ya, daracık bir alan, bu sizin resimlerini gördüğünüz yan taraf işte biraz daha geniş, orası da az güneş alıyor ve zamanında bu ağaçlar dikilmiş.

Ön taraf, güller, Zakkumlar, Yaseminler, Melissalar, Sardunyalar, Ortancalar, ve bunların yanı sıra yine önceden dikilmiş olan bir Erik ağacı, sonradan annemin diktiği bir şeftali ağacı, Leylak, bir de Limon ektik geçen sene ama saksıyı tercih ettim toprak hem kötü hem yer yok artık. Ha tabii Unutma beni ve Hanımeli, Saksıda Mercan...ve başka küçük küçük çiçekler. Ama çoğu sağlıksız. İnsanlarınki açtı da pırıl pırıl bile.

Soruyorum ne yapıyorsunuz diye, hiç diyorlar. E ben de hiç ama benimkiler kötü oluyor. Bilgi mi paylaşmak istemiyorlar yoksa doğru mu söylüyorlar vallahi muamma.

Ufacık ön bahçemizden de 1-2 resim göndereyim. Geçen sene ve bu sene fazla ilgilenemedim onun için bakımsız bu ara. Ama bu sene düzeltmek istiyorum biraz.
O yüzden buraya sık sık yazarım herhalde.

Atacama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2019, 19:47   #198
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9
Ön bahçe çiçeklerim

Bunlar bu sene çektiklerim. Özellikle Sardunayalarım ki en rahat bakımı olan çiçektir, zahjmeti yoktur, arsızdır ama bu sene benimkiler özellikle 2 saksı beyaz sardunya kökten başlayarak çürüdü

Eklenen Resimler
    
Gardenias beğendi.

Düzenleyen Atacama : 28-02-2019 saat 20:24
Atacama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2019, 20:22   #199
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9
Ön bahçe çiçeklerim

Bunlar geçen sene Haziran'da. Temmuz çok sıcak oluyor hepsi perişan oluyor. Ona da hayret ediyorum. Ben sık sık Antalya'ya gidiyorum. Genellikle Temmuz ayında. Antalyanın sıcağı malum. Bendeki çiçeklerin hepsi orda var. Melissa, Mercan, Yasemin, Hanımeli, Unutmabeni...o sıcakta bile hepsi pırıl pırıl capcanlı. Nasıl oluyor bu? Anlamıyorum...

O canım Lilyumu ve güzelim Mor çiçeği maalesef öldürdüm. O Lilyumun nasıl şahane bir kokusu vardı, olağanüstüydü.

Eklenen Resimler
    
Gardenias beğendi.
Atacama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2019, 07:24   #200
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Atacama Mesajı Göster
Bunlar geçen sene Haziran'da. Temmuz çok sıcak oluyor hepsi perişan oluyor. Ona da hayret ediyorum. Ben sık sık Antalya'ya gidiyorum. Genellikle Temmuz ayında. Antalyanın sıcağı malum. Bendeki çiçeklerin hepsi orda var. Melissa, Mercan, Yasemin, Hanımeli, Unutmabeni...o sıcakta bile hepsi pırıl pırıl capcanlı. Nasıl oluyor bu? Anlamıyorum...



O canım Lilyumu ve güzelim Mor çiçeği maalesef öldürdüm. O Lilyumun nasıl şahane bir kokusu vardı, olağanüstüydü.
Burası ıhlamur konusu , resimleri burada değil ilgili yerlerde eklemeniz gerekiyor .

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2019, 03:10   #201
Ağaç Dostu
 
Gardenias's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 237
İstediğiniz bir zamanda verebilirsiniz,zamanı çok farketmiyor.Sonbaharda vermiştim açmayan ıhlamurlarım takip eden sezonda o sene çiçek açtı

Gardenias Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2019, 03:28   #202
Ağaç Dostu
 
Gardenias's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 237
Sayın Atacama;
Ceviz Ağacı H2SO4 yani Sülfürik Asit salgılamaktadır.Bu yüzden de Ceviz Ağacının altında veya çevresinde ağaç ya da bitki barınamaz.Bu özelliği nedeniyle 3 yaşından sonra cevizin altında hiçbirşey yetişmez.Önceden yetişenler de zamanla bertaraf olur,yok olur.Ya da yanındaki ağaçlar verimsiz olur...
Ayrıca ceviz ağacı ters fotosentez yaptığından gündüzleri CO2 gazı salınımı yapar.Bu özelliklerinden ötürüdür ki ceviz ağacının altında eskaza uyuya kalınmaması kişilere sıkı sıkı tembihlenir.Cevizin altında fazla oturulunca bildiğiniz gibi başağrısı yapar.
Cevizin yaydığı CO2 salınımı nedeniyle ceviz bahçelerinin yoğun olduğu bölgelerde hava sıcaklığında çevresine göre hafif bir artış gözlenir.
Ve hatta ceviz ağacının yoğun yaşam alanlarına -yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü,sağlık açısından- yakın dikilmesi mahzurlu görülmektedir.
Gelelim ceviz ağacının iyi yönlerine...Sülfür salgıladığı için ozon tabakasındaki deliği onarma özelliğine sahiptir.Bu arada gümüş iyonu içeren de tek meyvedir.
Tabii Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız konuyu daha iyi bildiklerinden konuya daha detaylı yaklaşacaklardır ve katkıda bulunurlarsa sevinirim..
Saygılarımla..

Gardenias Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2019, 06:39   #203
Ağaç Dostu
 
CornusMas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-08-2016
Şehir: İstanbul/Çanakkale-Biga
Mesajlar: 199
Galeri: 5
Bu başlık Ihlamur başlığı ancak Ceviz ile ilgili önemli bir tartışma olduğu için cevap vermek istiyorum.

Sayın Gardenias, Ceviz ağaçlarının (Juglans sp.) sülfirik asit salgılamısı gibi bir durum yoktur. Ancak ceviz ağacı gerçekten de allelopatik etkiye sahip bir bitkidir. Bitkinin tüm kısımlarında, yapraklar, dallar, gövde ve kökler dahil "Hydro juglone" adı verilen bir bileşik bulunur. Bu madde hava ile temas ettiğinde Juglone adı verilen bileşiğe dönüşür (5-hydroxy-1,4-naphthalenedione). Bu madde bazı bitkiler için büyümeyi engelleyici özelliklere sahiptir. Örneğin Elma, Domates, Patates, Çam, Yaban mersini Juglone'a karşı hassastır. Bu bitkiler Ceviz ağacının yanında iyi gelişim gösteremez. Ancak diğer pek çok bitki bu bileşiğe karşı dirençlidir. Kiraz, Armut, Meşe, Dişbudak, Defne, Erguvan, Leylak bu maddeden hiç etkilenmez ya da çok az etkilenir.

Juglone bileşiğinin etkisini azaltmak için dökülen ceviz yapraklarını ve meyvelerini toplamak, bunları kompostlaştırmak, Ceviz ağaçları çevresindeki toprağı organik materyalce zenginleştirmek yeterlidir. Juglone topraktaki mikroorganizmalar tarafından hızla bozulur ve etkisiz hale getirilir. Bu nedenle toprağınız organik materyalce zengin, toprak mikroorganizmalarını yeterince barındıran sağlıklı bir topraksa Ceviz ağacının diğer bitkiler üzerindeki etkisinden çekinmenize gerek yok. Örneğin ben beş adet ceviz ağacı altında ve yakınında pek çok çiçek ve meyve yetiştiriyorum.

Ceviz ağacının "ters fotosentez" yapması diye bir durum da söz konusu değildir. Fotosentez'in tersi zaten sizin ve benim yaptığım oksijenli solunumdur. Ceviz ağacının yaprakları da diğer tüm bitkiler gibi klorofil içerir. Bu nedenle yeşil görünür zaten. Yapraktaki bu organel ışık olduğu sürece fotosentez yapmada görev alır. Topraktan alınan su, havadan alınan karbondioksit, gün ışığından gelen enerji ile glikoza ve oksijene dönüştürülür. Ceviz ağaçlarınızın yanında çekinmeden derin derin nefes alabilirsiniz.

Cevizin sülfür salgıladığı ve ozon tabakasındaki deliğin kapanmasında etkili olduğu bilgisi de doğru değil maalesef. Ozon tabakasındaki deliği kapatacak şey yine Ozon'dur (O3). Bitkiler ozon salgılamaz, Ozon son derece yıkıcı bir oksijen allotrop'udur. Ozon tabakası için yapılabilecek en yararlı şey CFC yayan hiçbir şeyi kullanmamaktan geçer.

Ayferi_ beğendi.
CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2019, 13:09   #204
Ağaç Dostu
 
Gardenias's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2016
Şehir: Antalya
Mesajlar: 237
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Atacama Mesajı Göster
Merhaba,
Ihlamur ağacı konusunda benim de sorularım var. Apartmanımızın bahçesinde 2 adet Ihlamur ağacı var. Bunların yaşları bildiğim kadarıyla 20 yılın üstünde. Maalesef bunların çiçeği açmıyor. Yanlız 2 sene önce daha küçük olanın bir kaç çiçeği açtı ve bahçeyi harika kokuttu. Ama geçen sene yine olmadı. Şimdi ben ve bir komşumuz buna çare bulmak istiyoruz. Araştırırken bu foruma denk geldim ve yararlı bilgiler verildiğini gördüm. Baştan söyleyeyim, ağaç, bitki konusunda hiç bilgim yok. Sorularım şöyle :
1) Çiçek açmayan Ihlamur ağacına aşılama yapılarak durum düzeltilebilir mi? Evetse aşılamayı ben (amatör biri olarak) yapabilirmiyim, yoksa bir uzman mı gerekir?
2) Bu ağaçlar kökten inanılmaz sürgün veriyor, bunları yok etmek mi gerekiyor? Eğer öyleyse bunlar nasıl yok edilir? Makasla kesiyorum ertesi sene 10 mislisi çıkıyor, her geçen gün daha da sert çıkıyorlar.
3) Bir kaç sene önce komşulardan biri kimseye sormadan danışmadan bahçenin ortasına bir Ceviz ağacı ekti. Ihlamur'a zararı varmıdır? Çok kişi cevizi kaldırın burdan tüm bitkilere zararı olur diyor, ne yapmalıyım? Kocaman ağaç oldu bile, hatta geçen sene 5-6 tane de yemiş verdi.

Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar. Elbette amatör olarak belki de yanlış formüle etmişimdir soruları veya eksik soru sormuşumdur, lütfen yardımcı olunuz. Teşekkür ederim.

Resim lazımsa çekip ekleyeyim.
Ceviz Ağacı H2SO4 yani Sülfürik Asit salgıladığından ötürü altında ve civarında ağaç ya da bitki yetişmesine müsade etmez diye biliyorum.Bu etki nedeniyle 3 yaşından sonra cevizin altında hiçbirşey yetişmediği gibi önceden ekilenler de zamanla yokolur.Gene bu etkiden ötürü ceviz ağacının altında uyuya kalmak ve uzun süre oturmak zararlıdır ve hatta başağrısına neden olur.Ayrıca Ceviz Ağacı ters fotosentez yaptığı için gündüzleri CO2 salınımı yapar ve böylece havanın bir miktar ısınmasına da katkıda bulunur.Bu özellikleri gözönünde bulundurularak ceviz ağacı yaşam alanlarının çok yakınına dikilmez..Ama tabii salgıladığı sülfür de aynı zamanda ozon tabakasındaki delinmeyi bertaraf edici bir role sahiptir.Bu da ceviz ağacının pozitif yonu.Aynı zamanda ceviz gümüş iyonu içeren tek meyvedir.Bu yazdıklarıma ziraat mühendisi olan arkadaşlar da katkıda bulunurlarsa sevinirim.Tabii onlar bu konuyu daha detaylı bilmektedirler.Yanlışım varsa da düzeltirlerse sevinirim.

Gardenias Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2019, 18:44   #205
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9
Ön bahçe çiçeklerim

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 Mesajı Göster
Burası ıhlamur konusu , resimleri burada değil ilgili yerlerde eklemeniz gerekiyor .

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yanlış yere yanlış resim gönderdiğim için özür dilerim.
Tapatalk nedir bilmiyorum. şimdi benim resimler başka bir tarafa mı gönderildi? Nereye

Atacama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2019, 18:48   #206
Ağaç Dostu
 
siflera12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-05-2017
Şehir: Bursa ( Gemlik - Osmangazi )
Mesajlar: 1,475
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Atacama Mesajı Göster
Yanlış yere yanlış resim gönderdiğim için özür dilerim.

Tapatalk nedir bilmiyorum. şimdi benim resimler başka bir tarafa mı gönderildi? Nereye
Olabilir insanlık hali hepimiz hata ya da yanlış yapabiliyoruz zamanla öğrenirsiniz fotoğraflarınız yukarda duruyor , isterseniz üyelerin bahçeleri bölümünden konu açıp orada bitkilerinizi paylaşabilirsiniz
Linkini buraya ekliyorum isterseniz bir bakın https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eagaclar%2Enet%2F forum%2Fforumdisplay%2Ephp%3Ff%3D410&share_sfid=41 0&share_fid=24890&share_type=sf
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2019, 18:49   #207
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9
Thumbs down Çiçek açmayan Ihlamur ağacı

Valla şimdi kafam iyice karıştı. Cevizi keseyim mi kesmeyeyim mi????

Zehirli olmasa dahi Ihlamurlar için, daha önce güneşin geçmesini engeller onun için kesilmesi gerekir denmişti.

Atacama Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2020, 21:58   #208
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-12-2020
Şehir: Hatay
Mesajlar: 1


Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir bardak için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur kullanılabilmektedir. Ihlamur çayı yapımında ilk olarak ıhlamurun tozunun akması için süzgeç üzerinde yıkanması gerekmektedir. Sonrasında ise yıkanmış ıhlamuru demliğe alıp üzerine kaynamış su eklemek ve 5-10 dakika demlenmesini beklemek yeterlidir. İsteğe göre tarçın, limon, elma, karanfil ya da ayva eklenerek çay tatlandırılabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise ıhlamur bitkisinin kaynatılmamasıdır. Ihlamur kaynatılırsa yapıdaki etken maddeler azalır ve bozulur. Aynı zamanda demlenme süresi de aşıldığında yine ıhlamur yapısında bulunan etken maddeler bozulur. O nedenle ıhlamur bitkisi kaynamış su ile uygun süre de demlenmelidir. Tüm bunlar uygulandıktan sonra Ihlamur çayı rahatlıkla içilebilmektedir.

serkanzade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2021, 21:12   #209
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-08-2012
Şehir: Samsun
Mesajlar: 2
Merhabalar, bahçemize Çay kalitesinden ötürü küçük yapraklı ıhlamur dikmeye karar verdik fakat fidanını bulmakta zorlanıyorum. Maalesef Samsun’daki ıhlamur fidanı satan yerler türler konusunda çok bilgili değil bende Tilia Cordata olsun istiyorum. İnterrnette satan yerler var fakat güvenemiyor insan bilmediğimiz için. Sizlerin tavsiye edebileceği güvenli satış yapan yerler varsa ve yazabilirseniz çok ama çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

serworacle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2022, 07:29   #210
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-03-2022
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
merhaba, ihlamurun cok ceşidi var Türkiyede 4 casitten bahsediliyor.marmara bolgesinde denize yakin yerde ticari olarak yetistirmek istiyorum .ticari degeri ve meyve verimi yuksek çeşidi hangisidir acaba.

Abdullah Kahram Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024