agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Karıncalarla mücadele (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/8943.htm)

destructionBJK 23-05-2008 13:19

Karıncalarla mücadele
 
Merhabalar,

Bahçemdeki erik ağaçlarımın üstünde karıncalar yuva yapmış durumdalar ve ağaçların durumu gerçekten çok kötü. Siyah pirinç büyüklüğünde noktalar halinde bütün erik ağaçlarının gövdesi tamamı ile yuva dolu ve her tarafında da karınca var. Ağaçlarımı bu durumdan nasıl kurtarabilirim?
Yardımınıza ve fikirlerinize çok ihtiyacım var.

Mine Pakkaner 23-05-2008 16:08

Çok acil kaplama şeklinde ilaçlama yapmanız gerekli ilaç solüsyonunun içine varsa yayıcı yapıştırıcı koymanızı da öneririrm, yoksa bir kesme şeker atın. Yakın plan bir fotoğraf yüklememiz mümkün mü?

destructionBJK 24-05-2008 09:00

bu hafta sonu bahçeye gidicem ve ağaçların fotoğraflarını çekip en geç p.tesi günü yüklerim. Ancak kullanacağım ilaç ne tür bir ilaç olacak. İlaç hakkındada bilgi verirseniz çok sevinirim..

özlem11 24-05-2008 11:52

Arkadaşlar denemedim ama duyduğum bir şeyi sizlerle paylaşmak isterim; bu bebek pudraları varya onu karıncaların olduğu yere döktüğünüzde kendiliğinde gidiyorlarmış...
Hani evde falan oluyor ya bu şekilde zararsızca uzaklaştırılabilir...

ciceksever70 04-07-2008 15:04

Avusturyada Palm kätzien diye satilan bir sögüt cinsi agacim var. Son günlerde yapraklarinda dantel gibi delikler acildigini ve cogunun yenmis oldugunu farkettim. Agac büyük bir saksida duruyor saksida da cok sayida karinca var acaba sebebi onlar olabilir mi? Önlem olarak ne yapabilirim? Aci biberli suyla sulasam agaca zarar veriri miyim?

erasmus 06-07-2008 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 (Mesaj 255605)
Avusturyada Palm kätzien diye satilan bir sögüt cinsi agacim var. Son günlerde yapraklarinda dantel gibi delikler acildigini ve cogunun yenmis oldugunu farkettim. Agac büyük bir saksida duruyor saksida da cok sayida karinca var acaba sebebi onlar olabilir mi? Önlem olarak ne yapabilirim? Aci biberli suyla sulasam agaca zarar veriri miyim?

Merhaba.. Öncelikle geçmiş olsun. Şikayetlerinize yakın plan çekilmiş bir fotoğraf ekleyebilirseniz konuyla ilgilenen arkadaşlar daha iyi yardımcı olabilir. Bence ağacınızın yaprakları için karıncalardan şüphelenmeyin:) Dünyanın bazı bölgelerinde bulunmasına karşın türkiyede direk olarak yaprakları yiyen bir karınca türü benim bildiğim kadarıyla yok. Sizin probleminizin yapraksever bir tırtıl olma ihtimali çok daha yüksek görünüyor. ağacınızın yapraklarını yakından inceleyebilirseniz kendisiyle(ya da başka tür bir böcekle) karşılaşma şansınız oldukça yüksek. Bu durumda ister ev yapımı ister uygun bir insektisitle ilaçlama yapmanız problemi çözecektir.

ciceksever70 06-07-2008 22:27

ilginize tesekkür ederim ben de faydasi olacagini düsündügüm icin tirtil, yaprak biti gibi böceklerde genel olarak kullanilan bir sprey kullandim.Daha önce güllerimde faydasini görmüstüm ancak iki gün gecmesine ragmen bir gelisme göremedigim gibi agacimin yapraklari hizla kemirilmeye basladi. Gelismeleri yazarim.

ciceksever70 07-07-2008 22:39

Bugün agacimdan birkac yaprak örnegi alip yakinimizdaki bir agac okuluna götürdüm. Tam oradaki görevli suclunun tirtil oldugunu söylüyordu ki tirtilin kendisini de gördük bir yapragin üstünde. Kullandigim spreyin faydali olacagini ancak birkac kez yukardan asagiya ve topraga bütün agaci islatacak sekilde kullanmam gerektigini söyledi.

mava 11-07-2008 00:39

Başlık karıncalarla mücadele olduğu için duyduğum bir şeyi paylaşmak istedim.

Karıncaların akın ettiği yere biraz ezilmiş haşhaş tohumu koyacakmışız. Karıncaların tamamı üşüşüp bu tohumları yiyormuş. Sonra da ortadan kayboluyorlarmış. (Sanırım kafayı bulunca özgür karınca olup dünyaya açılıyorlar:p)

Kendim henüz denemedim. Denediğimde sonucunu da yazarım.

Güler 11-07-2008 14:34

Meyva ağaçlarına üşüşmüş karıncaları gördüğümde hemen işncelemeye alıyorum. Dikkatlice bakarsanız yapraklarda veya dallarda bitler olduğunu farkedeceksiniz. Karıncalar da o bitleri yemeğe geliyorlar. Hemen böcek ilacını deneyin. Ama meyve ağaçlarında ilaçlamayı meyve toplamadan bir ay evvel kesin. Ben öyle yapıyorum.

Emine Aktaş 13-07-2008 19:21

iyi bir gözlem
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 257790)
Meyva ağaçlarına üşüşmüş karıncaları gördüğümde hemen işncelemeye alıyorum. Dikkatlice bakarsanız yapraklarda veya dallarda bitler olduğunu farkedeceksiniz. Karıncalar da o bitleri yemeğe geliyorlar. Hemen böcek ilacını deneyin. Ama meyve ağaçlarında ilaçlamayı meyve toplamadan bir ay evvel kesin. Ben öyle yapıyorum.

Güler Hanım;İyi bir gözlemcisiniz,öncelikle tebrik ederim.Evet karıcalar, bitlerin bulunduğu yere gelirler.Ama bitleri yemek için değil, onların bıraktığı tatlımsı artıkları yemek için gelirler.Ama artık NEEMAZAL organik böcek ilacı ile sağlıklı bir çözüm sağlanır.İlaç kalıntısı riski olmadığı için ağaç meyveli iken de rahatlıklla kullanılabilir.

ciceksever70 20-07-2008 21:11

2 Eklenti(ler)
Bana önerildigi gibi kurtlara karsi olan spreyi agacimda uyguladim ancak agacin yapraklari hizla kurumaya basladi. Budama yapmali miyim? Resim eklemeye calisacagim.

Emine Aktaş 20-07-2008 23:05

Sn. ciceksever70; Maalesef ilacın dozunu iyi ayarlayamamışsınız. http://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/11161-post258033.htm sayfasındaki konuyu incelemenizi tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

ciceksever70 21-07-2008 13:03

Tesekkür ederim önerdiginiz bölümü inceledim ancak bu sekilde bol bol ilaclama yapmami bana agac okulundan önerdiler ben de onlara güvenerek hareket ettim. Ne yazik ki uzun zamandir severek büyüttügüm agacimi kaybettim sanirim. Yine de kuruyan dallari kesmeyi deneyecegim. Nasil olsa kaybedecek bir sey kalmamis. Sonucu paylasirim. Cok üzgünüm, hepinize tesekkür ederim.

Organik 22-07-2008 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mava (Mesaj 257657)
Karıncaların akın ettiği yere biraz ezilmiş haşhaş tohumu koyacakmışız. Karıncaların tamamı üşüşüp bu tohumları yiyormuş. Sonra da ortadan kayboluyorlarmış. (Sanırım kafayı bulunca özgür karınca olup dünyaya açılıyorlar:p)

Çok güzel:D

Karıncalarla mücadelede bıvalvın diye doğal bir ilaç varmış, dogalorganik.com sitesinde bahsediyor.

Zaten doğal yollarla mücadeleden yana olmak lazım, aksi takdirde diğer bir zarar önlenemez boyuta ulaşıyor. Ev yapımı ilaçları denemek lazım.

Ayrıca bu konuda uzmanların çalışmaları yetersiz olmasaydı, karıncaları başka hedeflere yönlendirecek takdiklerde bulunabilirdi. Bitkilere zarar vermeyen karınca türleri çoğaltılabilir, gerek ülkemizden gerek yabancı ülkelerden bu türler bulunarak üretimi yapılıp bitkisel üretimin yapıldığı yerlere konulur. Bunlar diğer karıncaların ve zararlıların yaşam alanını daraltacak ve dengeyi sağlayacaktır. Bu yöntemler araştırılmalı ve bilinenler uygulanmalıdır.

ciceksever70 06-08-2008 20:58

3 Eklenti(ler)
Agacimin son hali... Hizla yeni yapraklar veriyor. Umarim kurtulmustur.

Güler 06-08-2008 22:29

Görünen köy, klavuz istemez derler. Ağacınız da kurtulmayı başarmış, ne güzel. Zevkini çıkartın.

Adalet Yağcı 09-08-2008 09:00

Bu Karınca milleti için tam bir reçete yokmudur?

Hızla çoğalıyorlar :mad: :mad:

Bütün bahçemi istila ettiler, yuvalarını bulmakmı gerekiyor, toprağı ilaçlamakmı gerekiyor bilemedim.

Lütfen bu işten tam anlayanlar bir cevap yazsın, öyle pudrayla **** diğer ev yapımı ilaçlarla başa çıkılacak gibi değil.

Her yerdeler, nane ,maydanoz,çiçeklerim, sebzelerim, ağaçlarım istila edilmiş durumdalar.

Bir çaresi olmalı :(

Süha Şendoğan 09-08-2008 15:06

Çileklerde bulunan karıncalara ne yaptımsa kökü kurumadı.Limon ve Neem Azal bir miktar azalttı ama maalesef halen devam ediyor.

Lonicera 13-08-2008 20:02

Ben bu yıl saksı ve bahçemdeki fidanlara farklı bir yöntem denedim ve büyük ölçüde başarılı oldum diyebilirim.Bunun için önce geçen yıl tüm bahçeyi iyice gözlemledim.Karıncaların en fazla hangi bitkilerle sıkı fıkı olduğunu,(daha doğrusu yeşil bitlerin karıncaları azmettirip kullandıkları:) fidanları) tesbit ettim.Aktardan karınca tozu olarak (öldüren değil,uzaklaştırıcı)
isimlendirilen tozdan aldım.Sonra koli bandını terslemesine yani yapışkan yüzeyi dışarı bakacak şekilde fidan gövdesine bir kaç kez dolayıp yapıştırdım.Geçen sene fidanların diplerine bu tozdan kullanmıştım ama rüzgar ve sulama ile hemen yok olup boşa gittiler.Sonra yapışkan kısma küçük bir fırça ile bu tozdan dairesel olarak tüm yüzeye sürdüm.Gördüğüm odur ki karıncalar topraktan gövdeye çıkıyor,tozlu bandaj kısmına geldiğinde geri dönüyorlar.Bu şekilde yaklaşık 1.5 ay kadar dayandı bantlar.Sonra dilenirse yenilenebilir.Ama buna gerek olmadı hiç,zaten bitlerin ömürleri fazla uzun değil.Bu durum herhalde karıncaların bir araya gelip yepyeni bir strateji geliştirmelerine kadar sürecektir diye düşünüyorum.;)

hosseda 13-08-2008 21:29

Merhabalar,
Geçen yazdan beri evimizin mutfağı balkondan gelen karınca hücumuna uğradı. En üst kattayız ama onlara vız geliyor yükseklik. Ekmek kutusunda dahi açıkta bir parça ekmek bırakmamamıza rağmen başedemedik. Bu yaz başı dayanamadım ve bir zirai ilaç bayisine gittim. El kadar bir parlak poşette toz verdi. Fiatı da gayet ehven bir ilaç ; 4 ytl. Bu ilacı balkonda duvar kenarlarına az az döktüm. Ertesi gün bir tane karınca görünmedi. Bir kaç ay geçti bizimkiler tekrar peydahlandılar ama tekrar tozu döktüm gene hepsi gittiler bizim balkondan. Bayer firmasının bir ilacı baş harfleri yırtılmış ama son beş harfi GUVON. Şimdi üzerini okudum arılar,balıklar ve su canlıları için toksiktir notu var. Bizlere yoktur inşallah bir zararı, ama karıncalara kesin çözüm.
Hoşçakalın.

nejdet68 19-08-2008 21:49

Sayın Lonicera. Meyve ağaçlarına dadanan karıncaları uzak tutmak ve neticesindede yaprak bitlerinin ölmesini sağlamak için yaptığınız bantlama ve karınca uzaklaştırıcı toz, bana denemeye değer geldi. enterasan. Bendede en fazla erik ,elma , şeftali vs. ağaçlarına çok geliyor.Ancak merak ettiğim birşey var oda şu. Tamam biz karıncaları engelledik diyelim ama yaprak bitlerini karıncalar beslemiyorki. Onlar yaprak özsularını yiyerek yaşıyorlar.Karıncalar gelmeyince bitler neden ölsünlerki? İyi akşamlar.sağlıklı günler diliyorum.

Lonicera 19-08-2008 22:13

Sn nejdet68
Yaprak bitlerini karıncalar beslemiyor tabii ki.Tam tersi bitler karıncalara besin sağlıyor.Ne var ki bu ortak yaşamda karıncaların rolü,bitleri ağaçlara taşımak.Onların bu kıyağına :pkarşılık bitlerde karıncalara besin sağlıyor.İşte bu sebeple karıncaların bir şekilde bitkilerinize tırmanıp bitleri taşımasına engel olmak gerekiyor.

Lonicera 02-04-2009 18:43

Baharın gelmesiyle beraber karıncalar da uyandılar. Geçen sene kullandığım yöntem oldukça etkili oldu. Bu yıl da tekrarlayacağım nasipse. Biraz uğraştırıcı oluyor ama etkili bir yöntem. Yok ben uğraşamam arkadaş derseniz bir kaç yöntem daha var.

1- Karıncaları bahçede gözleyip yuvalarını keşfedin. Yuvadan itibaren tüm çevresine bebek pudrası dökünüz.

2- Aynı şekilde pudra yerine toz tarçın da kullanabilirsiniz.

3- Sıvı amonyak uçucu olmasına rağmen karıncaların nefret ettiği bir madde( aman burnunuza fazla yaklaştırıp koklamayın)

4- Boraks, sabun tozu ve toz şeker. Bir şişe kapağı içine her birinden birer çay kaşığı koyup sulandırın veya kuru halde yuva kenarına dökün. Bir hafta içinde tamamının yok olduğunu göreceksiniz.

Yukarıdaki 4 maddelik mücadele önerisi şahsen denediğim yöntemler olmayıp, net kaynaklarından derlemedir.

MeyveliTepe 04-04-2009 00:16

Sn.Lonicera,
Bant yöntemi ingiliz organik bahçeciliğinde çok kullanılan etkili bir yöntem. Karıncaların sürgünlere tırmanmasını engellemek yaprak bitlerini kontrol etmekte çok önemli. Bu yıl biz de yoğun bir şekilde uygulayacağız. Aynı şekilde ağaç, fidan gövdelerine bakır folyodan birer bilezik takarsanız sümüklüböcek ve salyangozları da durdurursunuz.

Lonicera 04-04-2009 07:42

Sn MeyveliTepe, benim bahçem küçük ve buna rağmen oldukça uğraştırıcı. Allah size kolaylık versin artık;).

Bakır folyoyu nerden temin ediyorsunuz? Bildiğimiz alüminyum folyo gibi kolay ulaşılmaz herhalde.

MetinT 26-05-2009 20:16

arkadaşlar yaprak bitleriyle başım dertte ve bahçemde milyonlarca karınca var. bir zararları yok diye ellemiyordum ama bitleri besliyorlar. ağaç bitlerinin saldırdığı küçük bir ağacıma karıncaların çıkamaması için ağacın çevresine daire şeklinde kanal açıp içine su koysam karıncaları engelleyebilir miyim dersiniz? bitlerle uğur böcekleri sayesinde mücadele ediyorum ama bitler ağacı iyice istila ettiler.

MetinT 26-05-2009 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 268163)
Ben bu yıl saksı ve bahçemdeki fidanlara farklı bir yöntem denedim ve büyük ölçüde başarılı oldum diyebilirim.Bunun için önce geçen yıl tüm bahçeyi iyice gözlemledim.Karıncaların en fazla hangi bitkilerle sıkı fıkı olduğunu,(daha doğrusu yeşil bitlerin karıncaları azmettirip kullandıkları:) fidanları) tesbit ettim.Aktardan karınca tozu olarak (öldüren değil,uzaklaştırıcı)
isimlendirilen tozdan aldım.Sonra koli bandını terslemesine yani yapışkan yüzeyi dışarı bakacak şekilde fidan gövdesine bir kaç kez dolayıp yapıştırdım.Geçen sene fidanların diplerine bu tozdan kullanmıştım ama rüzgar ve sulama ile hemen yok olup boşa gittiler.Sonra yapışkan kısma küçük bir fırça ile bu tozdan dairesel olarak tüm yüzeye sürdüm.Gördüğüm odur ki karıncalar topraktan gövdeye çıkıyor,tozlu bandaj kısmına geldiğinde geri dönüyorlar.Bu şekilde yaklaşık 1.5 ay kadar dayandı bantlar.Sonra dilenirse yenilenebilir.Ama buna gerek olmadı hiç,zaten bitlerin ömürleri fazla uzun değil.Bu durum herhalde karıncaların bir araya gelip yepyeni bir strateji geliştirmelerine kadar sürecektir diye düşünüyorum.;)

koyduğunuz toz nedir tam olarak?

Lonicera 26-05-2009 21:14

Genelde zirai ilaç satan yerlerde veya özellikle aktarlarda çok rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir toz ''Karınca Tozu''. Sanırım elma ağacınız için önce boydan boya ilaçlama yapmak zorundasınız. Maalesef başka çıkar yolunuz yok gibi. Benim söylediğim yöntemi mahlukatlar çıkmadan önce koruyucu amaçlı yaparsanız etkili olacaktır. Yoksa tüm ağacı sardıktan sonra zehir tek çare oluyor. Tüm ağacı ilaçladıktan sonra hemen uygularsanız, karıncaları uzak tutabilirsiniz. Bant uygulayamayacaksanız, yapışkan bir madde de olabilir. Örneğin sıvı melas, biraz su katılıp inceltilmiş ağda, aşı macunu, koyu zift vb. Önce tozu bu yapışkanlığı zor gidecek olan maddenin içine bir kaç kaşık koyup iyice karıştırın. İyice macun kıvamına geldikten sonra 4-5 cm eninde bir bilezik gibi ağacın toprak seviyesinin biraz üstünden, bir ispatula yardımı ile sürün. Haftada bir ( özellikle yağmur yağdıktan hemen sonra) kontrol edin. Eriyip yok olmuşlarsa tazeleyin.

Bu uygulamayı yaptıktan sonra hala ağacınızda mevcut bulunan karıncaların, aşağıya inmek için bu ilaçlı bilezik etrafında toplaştıklarını göreceksiniz. Fakat bir türlü inemeyecekler. Artık onlara nasıl davranacağınız size kalmış. Kolay gelsin.

MetinT 06-06-2009 16:22

karınca tozu sordum. karınca pire ve hamam böceği tozu denen beyaz bir toz verdiler. 1.5 lira civarı. küçük bir kutuda. markası F-tox. ambalajından bayağı dandik bir ilaç aldığımı zannediyorum. Öldürücü bu toz anladığım kadarıyla. uygulanabilir mi tam emin değilim. ama deniyeceğim. yardımınız için teşekkür ederim. ağaç btlerinin çoğunu temizledim. çok az varlar pek zararı yok. fakat bu sefer de pamuklu bit çıktı sahneye :) bakalım şimdi ne yapacağız. bana elma yedirmemeye kararlı bu böcekler :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024