agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Kücük siyah sinekler (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/5668.htm)

demian 07-09-2007 22:19

Kücük siyah sinekler
 
Selam arkadaslar,
oda ciceklerimin etrafinda minik siyah sinekler ucusuyor. Her iki günde bir sinek ilaci ile onlarcasini öldürüyorum.Ama nafile..Tekrar olusuyorlar. Sonra, cicekciden, sari yapiskan kagitlar alip astim her birine. Sari kagitlar yapisip kalan sineklerle dolup tasiyor ama, bir türlü kökünü kesemedim.
Böyle bir sey basiniza geldi mi?
Bunlarin nedenini ve de nasil yok edebilecegimi bilen varsa , anlatsin lütfen.
Tesekkürler..:(

hfz 07-09-2007 22:31

Fazla nemden oluşuyorlar. Sulamayı kesin ve saksıları açık havaya çıkarın. Toprağın kuruması gerek. Sevdikleri ortam nemli ortam.

demian 08-09-2007 18:16

Tesekkür ederim bilgine Agac dostu. Tavsiyeni tutacagim.Ama ciceklerimi cok sulamiyorum aslinda.Sanki topragin icinden cikiyorlarmis gibi.Nasil sey anliyamadim

petulya 25-05-2008 14:38

Sanırım bu sinekleri toprak yapıyor. Özellikle torf ve kompost tipi topraklar..Benimde başıma geldi.Çareyi toprak değiştirmekte buldum. Eğer aynı şeyden bahsediyorsak ve tespitlerim doğru ise, toprak yüzeyine bakarsanız görünmeyecek kadar küçük beyaz kurtçuk/larva misali şeylerin yüzeyde yürüdüğünü görürsünüz bunlar aynı zamanda bitkinin köklerinden beslenip bitkiyi kurutuyorlar ve gelişimlerini tamamladıklarında bahsettiğiniz sineklere dönüşüyorlar.

ciceksever70 22-12-2008 13:56

Ayni sorun bende de var. Menekse saksilarimin etrafi bu kücük sineklerle kayniyor. Iki gün önce de sabah uyandigimizda bir baktik ki saksilarin etrafina yüzlerce sinek düsmüs. Hemen islak bir bezle hepsini topladim. Bir saate kalmadan yine yüzlerce sinek buldum. Iki gündür cikanlari topluyorum yeniden yüzlercesi cikiyor. Sinek ilaci kullandik, yaprak bitleri icin kullandigim bir sprey vardi onu kullandik hic biri ise yaramadi. Bunlari kesin olarak yok etmenin baska bir yolu yok mu acaba?

L-EYLA 22-12-2008 18:23

Bende bu dertden muzdaribim eşimle birbirimize gireceğiz yakında. Sanırım bunu torf yapıyor.Bahçe toprağı olan saksılarda da solucan oluyorç Çözüüüüüm. Yok!

ciceksever70 26-12-2008 17:26

Ben birkac gün önce saksilarin topragini döktüm, saksilari ve menekselerin köklerini yikadim tekrar yeni topraga ektim. Bir kac gündür ortada sinek yok. Yeniden olusurlar mi bilmiyorum. Sonucu sizlerle paylasirim. Yine de köklü bir cözüm arayisi icindeyim.

gummi 10-02-2009 14:34

Bende de aynı sıkıntı var , niye kimse bir çözüm önermiyor ?

Passion 10-02-2009 15:49

Benim evdeki çiçeklerde de sonbahar da olmuştu. Sinek ilacı kullandım. Şimdilerde tekrar tektük görünmeye başladılar. Gördükçe öldürüyorum henüz ilaçlamaya başlamadım.

Âyine-i Esma 11-02-2009 16:39

Bizim evdede var bu sineklerden. Bu ev onların en sevdiği ortam olmalı. Çünkü alt katımız boş. Üst katımız boş. Ve bu yüzdende strafor olmayan yerler adeta ağlıyor. Yani sırılsıklam. Çiçeklerin toprakları kurumuyor. Her saksıya ayda bir kere ve sadece bir su bardağı kadar su döktüğüm halde.
Kurtçukları bazen rahat bırakıyorum, bazende kürdanla almaya çalışıyorum. Sinekler uçuşup duruyorlar. Niye derseniz Guzmanyayı kurtcuklardan kurtarmak için saksı değişimi yaptık. Ama kurtçuklardan çok biz zarar verdik sanırım guzmanyaya. Kökleri zarar gördü. Ve bir tanesi hariç diğerleri yeni yeni toparlanıyor.
Sadece yazı bekliyorum. Toprak kuruyunca inşaallah giderler. Bu sineklerden daha çok diğer böceklerden muzdaribim. Beyaz sinek, yaprak biti gibilerden.

Polen 11-02-2009 16:53

Yoğunluk azaltması nasıl yapılır
Sinek üretiğini tahmin ettiğimiz çiçek saksının yanına elektrik süpürgesi ile yavaşça yaklaşılır.
Süpürgenin ucundaki başlık çıkartılır.
Süpürge çalıştırılır.
Ucuşan sinekler süpürgenin çekiş gücü ile ortamdan toplanır.
Aynı işlemi 2-3 gün arayla tekrarlayabilirsiniz.

Âyine-i Esma 11-02-2009 21:07

Bunu asla yapamam. Uçmasına devam seçeneğini tercih etmek zorundayım. Bizim elektrik süpürgesi suya çekenlerden. Direk suya gidecekler. Boğularak ölüm. Ne korkunç : (

ninina84 25-02-2009 23:28

Bu siyah sineklerin larvalarına kaç tane soğan kurban verdim ben biliyorum. Bunlar yumurtalarını nemli toprağa bırakıyor. Yumurtalardan çıkan larvalar ise yeterli büyüklüğe ulaşana kadar bitkilerin köklerini ve özellikle küçük soğanları yiyorlar. Büyüdükten sonra metamorfoz geçirip o delirten siyah sineklere dönüşüyorlar.

Ben en son bütün balkonu ve bitkileri Başbahçıvan arkadaşımın bana getirdiği bir ilaçla ilaçladım. İsmi Folidol olmalı ilacın. Özellikle kurtlanmış soğanları saksılarından çıkarıp topraklarını 200 derecede 20-30 dakika fırınladım. Toprağı tepsiye döküp fırına atmak kulağa garip geliyor biliyorum ama içindeki larvaların, kurtçukların ölmesi ve varsa yumurtaların bozulması için iyi bir yöntem. Fırından çıkan toprakları soğuduktan sonra ilaçlayıp bir süre havalandırdım. Ardından yıkiyip kuruttuğum soğanlara da mantar ilacı sıkıp tekrar diktim. Darbe alan veya yaralanan soğanlara mantar hastalıklarının bulaşması daha kolay oluyor. O yüzden yenmiş olan soğanları dikmeden ilaçlıyorum. Son 10 gündür sadece bir tane sinek gördüm. Onu da avladım :)

Sinekler yumurtaları toprağa bıraktıkları için siz ortama ne ilaç sıkarsanız sıkın onlar yine geri geliyorlar. Yaptığınız ilaçlamadan bir tek sinek bile kurtulsa bıraktığı yumurtalardan onlarcası geri dönüyor. O yüzden ben yeni toprak bile alsam artık pişirmeden kullanmıyorum. Belki içindeki maddeler için o kadar yüksek sıcaklık zararlıdır ama o maddeleri tamamen olmasa da besinlerle telafi edebilirim ama kurtların yediği soğanlarım gitti gider.

Benim yaptığımın tek kötü tarafı bitkiyi saksısından ve toprağından çıkarma kısmı. Yanlış olduğunu biliyorum ama acil durumlar olduğunda mevsim gözetmeksizin saksı değiştiriyorum ben. Şimdiye kadar kışın saksısını değiştirdim diye ölen bir bitkim olmadı. Ama forumda yazılanlara göre bazı arkadaşların çiçekleri zamansız değişimlerdene etkileniyormuş. Başbahçıvan, topraktaki kurtlar için toprağını dağıtmadan bitkiyi saksısından çıkarıp etrafını ilaçlayıp tekrar saksıya yerleştirmeyi ve yarım saat kadar sonra da bitkiyi sulamayı önermişti. Tabi çok büyük saksılara uygulanacak bir yöntem değil.

İlk ilaçlamadan 5 gün kadar sonra balkonu ve biraz da toprakların üstünü tekrar ilaçladım. Benim yaptıklarım ve bildiklerim bu kadar. Umarım faydalı olabilmişimdir.

sercan1969 03-03-2009 20:12

Fırınlama...
 
Toprağı fırınladığınızda artık o toprak değildir...Sadece yetiştirme ortamıdır...
Toprak içinde yararlı pek çok mikroorganizma var ve onlar yüksek ısıda yok olur malesef...Bence düşük dozda bir organik insektisit denenebilir....

ninina84 03-03-2009 20:43

Evet haklısınız ben de biliyorum bunu ama habire böcek ilacı almaya bütçe dayanmıyor. Her soruna ayrı ilaç almaktansa elimdeki ilaçlarla halledemediklerime kendim çözüm üretmeye çalışıyorum. Fırınlamayı yabancı bir sitede okumuştum. Ev ortamı için de mantıklı geldi açıkçası. Sonuçta larvalar soğanlarımı yiyip bitirdikten sonra topraktaki mikroorganizmaların da bir önemi kalmıyor.

tener 26-03-2009 11:08

Aynı durumu bende yaşadım.Evdekiler rahatsız olduğu için, tüm çiçekleri ,havalandırma bulunan evin dışına yerleştirmekte buldum.Tüm bu yazışmalardan anladığım ,sinekler böyle bir ortama yerleştikten sonra ,onlarla mücadele zor oluyor.

kaktüs 30-03-2009 11:54

Sn ninina84

Şu aralar benim de bu sinekçiklerle başım dertte... Tahmini suçlum onlar en azından. Soğanlılarımın yapraklarında bozulma hissettiğimden topraklarını açtım. Bir de ne göreyim bazılarının içi boşaltılmış ve son derece yoğun tempoda boşaltma işlemi devam etmekte.

Beyaz beyaz kurtçuklar var. Sağlam soğanları oksijenli suda bekletip yeniden diktim ancak kurtulup kurtulmayacağından emin değilim :(

ninina84 30-03-2009 12:35

Aynen dediğiniz gibi oluyor. Benim topraktan çıkarıp ilaçladığım soğanlar şu an hayatta. Toprağı fırınlamak daha önce belirtildiği gibi mikroorganizmalar için çok zararlı. Onun yerine toprağı ilaçlayabilirsiniz ama hangi ilaç kurtçuklara etki eder bilmiyorum. Ben ne ilaç sıktıysam kurtulamadım onlardan. En son çareyi pişirmekte buldum. Şu an tek tük görüyorum siyah sineklerden. Onları da avlıyorum. Tetikteyim kısacası ;) Zira eve getirdiğiniz her yeni toprakla sineklerin de gelme olasılığı çok yüksek.

gummi 06-04-2009 13:14

Ben bu konuda bir başlık açmıştım , sorun çözülmüştü . O siyah sineklerin bitkiye bir zararı yokmuş . Toprağın ıslak kalması nedeniyle ürüyorlarmış . Özellikle TORF ıslak kalırsa çıkıyorlar . Yok etmenin yolu , su vermeyi kesin , toprağı havalandırın , mümkünse güneşe çıkartın mümkün değilse bitkilere zarar gelmeyecek şekilde UFO ısıtıcı yakınlarına koyun . Saksının yerini değiştirin , binlercesinin arkasındaki duvara vs. konduğunu göreceksiniz , bitkiyi uzaklaştırdıktan sonra şeltox sıkın . Bitkilerede doğal sinek ilaçlarından tespih ağacı tohumu vs. sıkabilirsiniz .

kaktüs 28-04-2009 10:00

Balkona çıkıp havalandırıyorum sinekleri gördüğümde. Ama bu sene ilk defa soğanlı bitkilerimde kurtçuğumsu bir canlı sorunu ile karşılaştım. Çoğu telef oldu soğanlıların. Bu sineklerden şüphelendim.

kömür 28-04-2009 10:07

Uzun zamandır bende bu sorunu çözemedim.
Dönem dönem tarım ilacı kullanıyorum, (şuan modelini hatırlamadığım bir zehir). Sinekler kayboluyor. Ancak 2-3 ay sonra bi saksıdan mutlaka tekrar çıkıp yayılıyorlar. Tahmin ediyorum ki sinekleri yoketmiş olsak bile yumurtarını yok edemiyoruz ve böylece tekrar kendileriyle karşılaşıyoruz. Toprağı fırınlamak çözüm olabilir, ama zor iş ve hangi birini fırınlayalım :)
Doğal bir çözüm bulmalı bu duruma.

ninina84 28-04-2009 11:57

:) zor evet. Ben sadece soğanları ektiğim saksılardaki toprakları fırınladım. En büyük zararı soğanlar görüyor çünkü. Fırınlamak toprağın bileşimi için zararlı olsa da en azından soğanlarımı kurtardım. Birkaç yavru amaryllisim ve bütün zıpçıktılarım ölecekti yoksa. Nergislerimin kökünü kuruttular zaten.

Sn. Kaktüs muhtemelen o kurtçuklar siyah sineklerin larvaları. Benim balkonumda siyah sineklerin ortaya çıkışı ve soğanlı bitkilerimin yapraklarının kurumaya başlaması neredeyse eş zamanlı oldu. Soğanlıların toprağını fırılayıp diğerlerininkini de ilaçladıktan sonra uzun süre bu sineklere rastlamadım. Son zamanlarda yine rastlamaya başlamıştım ki dün kurtarmaya çalıştığım kendini ancak toparlamış olan lilium soğanlarımın içlerine kadar bu kurtçukların girmiş olduğunu farkettim.

kaktüs 28-04-2009 12:44

Soğanları oksijenli suda bekletip yeniden temiz toprağa diktim ben.. Çiğdemlerimden birkaç tanesini bu şekilde kurtarabildim. (Ya da kurtarabildim sanıyorum. Seneye göreceğiz, henüz yaprakları sararmadığı için sökmedim.)

Turgay78 28-04-2009 19:13

Merhaba ,
sanırım doğru bölümdeyim sorunumla ilgili...Bizim derdimiz Ficus Benjamin ve Ficus starlight 'ımın yaprakları üzerinde minicik bazı bazı hareketli nesneler,bit ya da vb maddeler...nemli bir bezle sildim benjamin yaprak döktü...:(fakat o zararlılar yine çıktı...içim üzülüyor onları nasıl kurtarabilirim,teşekkürler sevgiler...

ninina84 28-04-2009 19:24

Neye benzediklerini daha iyi tarif ederseniz yardımcı olacak biri çıkacaktır. Yaprakların üstündekiler minik siyah sinekler mi yoksa başka birşey mi?

kömür 28-04-2009 19:31

Bendeki minik siyah sineklerin bitkilerimi bir zararı olmadı, belkide soğanlı bitki yetiştirmediğim için. Sn aybudak, sizin bahsettikleriniz farklı olabilir.
Benim konudan anladığım ve mevcut olduğum sinekler toprak altında barınan ve genellikle sulama yaptığım zaman kendilerini gördüğüm sinekler.

ninina84 28-04-2009 19:39

Sn. Kömür sinekleriniz ortalıkta uçuşmuyor mu hiç? Bendekiler hem ortalıkta uçuşuyor hem de sulayınca topraktan çıkıyor. Ama toprağın içinde yaşamıyorlar üstündeler. Sinekleriniz diyince de hoş birşeymiş gibi oldu ;)

Turgay78 28-04-2009 19:45

Hayır arkadaslar,bunlar toprak üstünde falan değil...Ficuslarımın genellikle üst yapraklarında var.Yapragın altında ve üstünde,bazı bazı küçük ağlar gözüme çarptı...Ayrıca uçmuyorlarda...kimileri sabit kimileride çok ağır hareket halinde...Parmağınızla ezdiginizde(zaten parmak ucunuzu şöyle bir üstünde sürtmeniz ezilmelerine yetiyor) kırmızımsı kahverengimsi bir renk çıkıyor elimde....
Kısaca sorun bu,yardımcı olabilecek bir arkadas var mı bilgisi olan?
Bu ficuslar benim ilk bitkilerim çok değerliler....Sevgilerimle...

ninina84 28-04-2009 20:10

O zaman siz yanlış yerdesiniz. Ağ varsa ya kırmızı örümcektir ya da ağ dediğiniz pamuğumsu birşeyse pamuklu bittir. Bitki zararlıları kısmına bakarsanız sizin için daha faydalı olur.

İlkin 06-05-2009 17:03

Aynı sorun benim iş yerimdeki bitkilerde de var, toprağın içinden çıkıp çıkıp uçuyorlar. Üstelik kapı da devamlı açık duruyor. Ben etkili bir ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Bence tek çözüm bu olsa gerek. Bir 15 gün sonra bir daha ilaç yapıp topyekün kurtulanabilir. :rolleyes:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024