agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Ağaçlarda Kireçle Badanalama Uygulaması (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/4217.htm)

souLshah 01-05-2007 10:26

Ağaçlarda Kireçle Badanalama Uygulaması
 
Genellikle ilk baharda yapılan ağaçların gövdesini beyaz kireçle boyama uygulamasını merak ediyorum.

Yararları var mıdır, varsa nelerdir ve nasıl uygulanır bir kuralı var mıdır, yoksa alışkanlık üzerinemi yapılıyor? Faydalı diyerek ağaçlara zarar mı veriliyor?

Yani bu işin aslı nedir açıklarsanız sevinirim.

Teşekür Ederim...

(Forumda arama yaptım ama bu konuda yazılmış bir yazı göremedim gözümden kaçtıysa kusura bakmayın.)

Selahattin Yılmaz 01-05-2007 10:40

Görüntü güzelliği, aşırı nemden kaynaklanan yosun oluşumunu önlemesi dışında sıfır fayda. Hatta teknik bir eleman olarak ağacın kendine has dokusunu örttüğü için yanlış buluyorum...

denizakvaryumu 01-05-2007 11:07

kireçle boyanan ağaca karınca vs.gibi gövdeden gelen böcekler çıkmaz diyorlar ama doğru mu bilmem :)

Mine Pakkaner 01-05-2007 11:13

Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar :) Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.

souLshah 01-05-2007 11:17

Karıncalara etki etmediğini çok iyi biliyorum (Kireçli birkaç ağacı otoban olarak kullandıklarına tanık olmuştum :D) ancak diğer böcekler için bil bilgim yok. Yani aslında yanlış bilinen adet üzre yapılan bir uygulama gibi durmakta. :)

souLshah 01-05-2007 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 100117)
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar :) Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.


Teşekkür ediyorum, demekki peşin hükümlü olmamak gerekiyormuş gayet yararlıymış. :)

peta 24-05-2007 16:57

Bodur Meyva Ağaci Ve Kireçleme
 
Hangi akla uyduysam ;salyangoz ve karıncalara kızıp bodur meyve ağaçlarımın gövdelerini 2/3 ne kadar acı kireç ile badanaladım ve aradan geçen 4 gün içerisinde vişne ve kirazdaki yapraklar ve meyveler sararıp kurumaya başladı ,elmanın da yaprakları büzüştü.

Acaba kireci çok koyu sürdüğümden mi veya kireç sürdüğümden mi oldu? Bulunduğum yerde yağış yok ve havalar müthiş sıcak gidiyor acaba sıcaktan dolayı mı oldu
Kurtaramayacağımı tahmin ediyorum ama en azından seneye aynı hataya düşmem.

nadiru 04-06-2007 20:07

Aslında ilkel bir yöntem.Pratikte de hiç bir yararı yoktur.Tam tersine ince kabuklu genç fidanlarda kabuk yanıklığına sebep olur.Okulda ve ağabeylerimizden meslekte öğrendiğimiz kadarı ile yerden gelen zararlı böceklere karşı uygulandığı söylense de , benim tezim bu yöntemin askeriye kökenli olması.Özellikle garnizonlarda asker kadar ; hareketli ve hareketsiz her objenin de nizam ve intizam içersinde omasını arzu eden komutanlar hernedense bu yöntemi ısrarla uygularlar.Ve de artık bu bir gelenek haline gelmiştir.Bu yöntemin gereksiz olduğunu gören İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü 90'lı yılların başında buna bir genelge yayınlayarak son vermiştir.

praecox 05-06-2007 11:49

Ağaçların beyaza badanalanmasının benim bildiğim bir de başkaca bir geçmişi var. o da şu eskiden yolların kenarına dikilen ağaçların gece karanlığında (malum ışıklnadırma olmadığından ve araba farları bu kadar kuvvetli olmadığı zamanlarda) yoldaki vesaitlerce yolun gece daha iyi görünmesi amacı ile boyanırdı. bugünki kedi gözü dediğimiz reflektörlerin de görevini görürdü.
belki bazılarınız bilir şişliden tarabyaya istinyeye sarıyere kadar giden yollar dar ve çınarlarla dizi idi mecidiyeköyden öteye in cin top oyna hatta dutluk olan mecidiyeköye kurt iner diye babam orda bir arsa teklifini dahi geri çevirmişdi. eh sonuçta o zamanlar allahın dağı sayılan bu yerlerden geçip therapiaya sarıyere (malum toprak sarı yani killi eski bouyuk dere (büyük dere) tuğla fabrikasına gidiş geliş yolları aydınlatmasız adeta ağaçlarla düzenlenmişdi.
işte benim çocukluktan neden ağaçlar beyaza boyanıyor diye sorduğumda... babamın anlatığı buydu.

erhan62 12-06-2007 08:26

Ben bildigimi yazayim belkide bir delinin kuyuya attigi tasi cikarmaya calisan kirk akilli misali...
Yurtdisinda özellikle almanyada bahar aylari bazen cok da kesin olmuyor,, 1 hafta 20 derece devam eden sicakliklar ertesi hafta -10 olabiliyor gövdeye yürüyen can suyu tabir edilen bitki suyu donarak gövdede patlamalara ve yaralanmalara yol aciyor, bu sebeple gövde beyaza boyaniyor ki gelen günes isinlarini yansitarak biraz olsun bu donemi az zararla atlatsin.. bu benim bildigim.. sevgiler

sukranayalp 12-06-2007 12:10

Teşekkürler sn Erhan62

praecox 12-06-2007 13:40

Evet bu uygulamanın bu anlamda almanyada yapıldığını biliyorum ancak son zamanlarda onların kullandığı kireç değil isolasyon özeliği de olan su bazlı beyaz pigmentli latex emulsyonları sürülüyor.
bu ürün ticari bir mal olarak da satılmakta. nette araştırılırsa bulunur.

cemal.S 12-06-2007 13:41

Sanırım her ağaca iyi gelmeyebilir. Seçici davranmak lazım. Sırf görüntü olsun diye den çok ağaçların yapılarına göre hareket edersek faydalı olabilir. Bahçenin bir ucundan girip öbür ucundan çıkmak şeklinde değilde, faydalı olacağını bildiğimizi tercih ederek diye düşünüyorum.

S.İnceçayır 12-06-2007 14:11

Bizde boyarız kireçle beyaza ama soguktan etkilenmesin diye degil,karınca gibi hayvanların agaca çıkmaması için boyarız kısmende olsa işe yarar..

MSaygin 14-06-2007 21:05

Bir de, gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülüyor diye biliyorum, ne kadar doğrudur bilemiyorum yalnız.

Anubis 26-05-2008 21:37

kireçleme
 
gövdeye kireç uygulamasının salyangozlara karşı bir olumlu etkisine şahit olan varmı? sanki bana en çok bu işe yaramalı gibi geliyor ama..
birde gövdeye tatbik edilen kirecin kalın / ince olmasının bir farkı oluyormu?
iyi günler herkese

Anubis 26-05-2008 21:41

Aradan geçen zaman içinde bir yanıt verilmemiş ama şu anda durum nedir acaba? olumsuz etkilerin kireçten olduğuna emin oldunuzmu? bende yeni fidanlarımı fidancının tavsiyesi ile kireçledim ***. problem çıkmaz..

Mehmet Ali Aşık 20-07-2008 07:53

Biraz nette baktim bu konuya ve mesajimi degistirmek istedim(yoksa mesajima dokunmayip yeni bir mesajmi yazsaydim bilmiyorum?)Bence gerekliligi tartisilacak (tartisiyoruzada zaten;)) bir uygulama. Bana gore dogal olmayan çirkin bir gorunus teskil ediyor.Askeriyenin olmazsa olmazlarindan .Park ve devlet kurumlarinin bahçelerindede çok goruluyor.Cevaplara bakilirsa kimsenin bu konuda fikir birligi sagladigi yok degisik nedenlerle yapildigi ortada .Boceklerin agaca çikmasina engelledigini pek sanmiyorum zararlilarin cogu uçuyor zaten! soguktan veya gunes yanmasindan koruyor olablilir.
Karincalarin boyali agaclara çiktigini kendi gozumle gordum ustelik karincalarin agaca çikmasinin ne gibi bir zarari var birisi bana cevaplayabilirmi?.(sakagun bu soruyu cevaplamis sagolasin!)
Cemals. nin yazdiklarina katiliyorum.Secici davranmak lazim .Telefon direginden kayalara kadar boyayanlarda var.

sakagun 20-07-2008 12:13

David Attenbrough'nun bir DVD'sinde izlemiştim. Karıncalar yaprak bitlerini koruyor. Karşılığında onlardan bal alıyor. Onun için ağaca tırmanıyorlar. Yaprak bitleri korunduğu sürece yapraklarınız ölüyor.

Lonicera 20-07-2008 12:54

Arka arkaya iki yıl boyunca,bahçemdeki tüm ağaçların gövdesini topraktan 1metre yüksekliğe kadar kireçle boyadım,karınca vb.canlıları uzak tuttuğunu görmedim hiç.Bu uygulamayı da 3 yıl önce bıraktım.Şimdi gövdelere yaz ve kış mevsimlerinde 1 'er kere göz taşı eriyiği uyguluyorum,kabuk içlerinde ne yumurta ne canlı hiç bir şey kalmıyor.

sakagun 20-07-2008 13:15

Ben de geçen hafta tüm ağaçlarıma göztaşı eriyiği sürdürdüm.

Lonicera 20-07-2008 13:21

Sn sakagun,
Bahsettiğiniz uygulamadaki göztaşı saf olanlardan değil mi,yoksa bordo bulamacı mı uygulattınız?

sakagun 20-07-2008 15:22

Sayın Lonicera,
İstanbul'da yaşadığım için Geyve'deki bahçemle bire bir ilgilenemiyorum. Bahçevanımız göztaşı sürdüğünü söyledi. Göz taşıyla bordo bulamacı arasındaki fark nedir?

Lonicera 20-07-2008 17:08

Bordo bulamacı bir miktar göztaşı ve kireçle hazırlanan bir karışım.Bitkideki mantar hastalıklarına karşı kullanılıyor.Saf olanı da farklı kullanılmıyordur sanırım,ancak ziraatçi bir abimiz bana saf olanının böcek yumurtalarını bile yakıp kavurduğunu söylemişti.Benim uyguladığım göztaşı eriyiği saf olanı.Tabi su içinde oldukça seyrelterek kullanılıyor.Ben uygulama yaparken eldiven ve maske kullanıyorum,ilk acemiliğimde elimdeki küçük bir kesiğe temas ettiğinde dünyamı şaşırtmıştı bana.))
Benim sormamın nedeni de buydu,çünkü çok etkili bir madde.Ama siz kendiniz kullanmadığınıza göre sorun yok.Kullanan kişi de biliyordur bunu heralde.:rolleyes:

Lonicera 20-07-2008 17:16

Mine Pakkaner hanım bu konuya tam hakim olduğu için ,eminim daha ayrıntılı bilgi verebilir.Her ne kadar bu konu bu başlığa uymadıysa da sohbet bu tarafa yöneltti bizi:))

Todor 21-07-2008 06:32

Göztaşı yani bakır sülfat, tek başına kullanılırsa düşük Ph'ından dolayı bitkimize zarar verebilir. Bu yüzden kireç ile karıştırılarak Ph'ı ayarlanır. Buna bordo bulamacı diyoruz.

sakagun 21-07-2008 07:08

Bilgiler için teşekkür ederim. Bahçevana sordum. Göztaşını kireç ve suyla karıştırarak kullanmış. Demek ki bordo bulamacı kullanmış :)

ysftek 21-07-2008 07:40

arkadaşım sen boşver karıncayı önemli olan kabuklu kurtların ve dip kurtlarının yumurtalarını ve özellikle kabuklu bite karsı kültürel önlem oluyo

ysftek 21-07-2008 07:41

arkadasım göztası demek bordo bulamacı demek aynı sey

ysftek 21-07-2008 07:44

arkadsım yanlış düşünüyon kireçin mutlaka faydası var özellikle kültürel önlemde uygulanır bak faydaları saymakla bitmez:güneşden gelen ışınları yansıtır ağacın daha geç su ihtiyacı istemesini sağlar ,tavsan kemirmelerinde ve yumurta larvalarında kültürel önlem olarak kullanılır:bunun yanında bordo bulamacındada kireç vardır


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024