agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)

Mine Pakkaner 03-05-2006 19:23

Ev yapımı ilaçlar
 
5 Eklenti(ler)
afitler ve genelde tüm sokucu emiciler ile ısırıcı çiğneyiciler için kaçırıcı, engelleyici ve yok edici tarifler

Tarif 1
2.5 lt suya 1 kg tespih ağacı (melia azedarach) tohumu koyun,
tohumları önceden bir güzelce parçalayın, yalnız çekirdekleri serttir, tespih yapımında da kullanılır.
48 saat suda bekletin süzün ve kullanın.

Bir hafta on gün içerisinde tüketin, bu sürede ışıksız bir yerde ve serinde saklayın.

Eklenti 138767
Tespih ağacı

Bu etkili bir preparattır. Etkili maddesini içeren hazır insektisitler organik tarımda kullanılmaktadır.

Tarif 2
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin (artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.

Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.


Salyongoz için toprağa, beyaz sinek için yaprağa vereceksiniz.Ancak solüsyonun az bir miktarını önce fitotoksite için bir parça yaprakta denemeyi unutmayın

Tarif 3
Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir üründür.

Tarif 4
500 gr çalı mine (lantana camara) yaprağı 1 lt suda kaynatılıp süzülür, afitlere ve genelde tüm sokucu emicilere etkilidir.

Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.

Tarif 6
1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün.

Tarif 7
Patates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun, kaynatın. Yapraklar yumuşayıp pişince kapatın kendi soğusun ve sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Tarif 8

Domates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun.Sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz

Tütünden yapılan böcek ilaçlarını duymuş olmalısınız ancak ancak bu riskli bir böcek ilacı neden derseniz , zaten domates, biber ve patlıcan gibi Solanaceae familyası üyelerine toksik. Üstelik de tütün mozaik virüsü biber ve domateste, hatta 100 küsur bitki türünde bulaşıcı ve tehlikeli. Üstelik de virüs hastalıkları tedavi de olmuyor.

Evet tütüne ulaşmak kolay ama elimizle bitkilerimize süs bitkileri de buna dahil, patojen aşılamak da cabası. Bence siz tütünlü preparatlara zaten biberleriniz dolayısıyla asla itibar etmeyin. Bu konuyu uzun uzadıya yazmamın nedeni maalesef herkes tarafından bilinip uygulanan riskli bir formül oluşu. Şu tütün ne enteresan, insana, hayvana, bitkiye toksik etkili.Onu öldüren virüsü bile baş derdi.



Eklenti 138768
Beyaz sinek

Eklenti 138771
Yaprak biti

Eklenti 138770
Sümüklü böcek

Eklenti 138769
Salyangoz

aydil 07-05-2006 15:06

zararlı kimyasallar yerine kullanılabilecek alternatifler için çok teşekkürler

malina 07-05-2006 15:51

Kükürt nasıl kullanılıyor ve hangi sorunlar için uygun?

Şule 08-05-2006 20:16

Güllerin yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar tam olarak ne oluyor? Halk arasında kül düşmesi diye tarif ediliyor. Benim gül ağacında böyle bir oluşum ortaya çıktı. Çeliğini aldığım ağaçta da aynı sorun vardı. Bu ikinci senesi, bu haftaya kadar gayet sağlıklı görünüyordu. Akşam üzeri yapraklarına su püskürtmüştüm. Sabah bir baktım kül düşmüş. Hangi tarifi uygulamam gerekiyor.

Mine Pakkaner 08-05-2006 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Kükürt nasıl kullanılıyor ve hangi sorunlar için uygun?

Kükürt başlıca olarak mantari hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kırmızı örümcek mücadelesinde ve toprak asitliğini düşürmekte kullanılır.Bunun dışında örneğin kuru meyve ve sebze üretiminde de kullanılıyor. Ayrıca bir bitki besin maddesi. Organik tarımda da izinli bir madde.Kolay temin ediliyor, ucuz.

Her bir sorun için farklı uygulama şekilleri ve dozajları var. Mutlaka ve mutlaka uzman tavsiyesiyle veya prospektuste yazan dozaj ve şekilde uygulanmalıdır.

Mine Pakkaner 08-05-2006 21:04

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sule
Güllerin yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar tam olarak ne oluyor? Halk arasında kül düşmesi diye tarif ediliyor. Benim gül ağacında böyle bir oluşum ortaya çıktı. Çeliğini aldığım ağaçta da aynı sorun vardı. Bu ikinci senesi, bu haftaya kadar gayet sağlıklı görünüyordu. Akşam üzeri yapraklarına su püskürtmüştüm. Sabah bir baktım kül düşmüş. Hangi tarifi uygulamam gerekiyor.

Gül yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar (külleme) için


Eklenti 1648

1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.

Yaprak altlarını da ilaçlayın, açık çiçek ve goncalarda leke yapabilir.

Seçim sizin, o gonca lekelensin mi, hastalık ilerlesin mi?http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

Haftada bir kez uygulayın.

Şule 08-05-2006 21:27

Teşekkür ediyorum. Sanırım hastalığı durdurmayı tercih edeceğim. Bir tek gül ile yılı tamamlayacağız herhalde. Diğer gülümün goncalarını da gübre yaktı. Neyse ağaçlar kurtulsun!

denizakvaryumu 09-05-2006 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,

wp nin tam açılımı nedir acaba?
Bir de fungusit için --captan ---denilen bir marka var tavsiye edermisiniz?

Mine Pakkaner 09-05-2006 09:58

wp suda ıslanabilir, eriyebilir toz anlamına.
captan ı ne için kullanacaksınız?

Bu arada şunu belirtmek isterim bitki hastalıkları aynı bizim kendi hastalıklarımız gibi, onları yapan bakteri, virüs, fungus gibi mikroorganizmalar var.

Her birine etki eden ilaç farklı da olabilir. Bir ilaç birkaç hastalığa birden etki edebilir. Ancak hiç etki etmediği bir hastalığa karşı verilmesi bizim hastayız diye kendi kendimize raftan bir ilaç alıp içmemizle eşit olur.Üstelik bu işlem patojenin direnç kazanmasına daha zor yok edilmesine sebep olur. Durup dururken çevre kirliliğine sebep te olmuş oluruz vs.

İlacı alacağınız zirai ilaç bayisinde bir ziraat mühendisi vardır ona danışınız, hangi sorun için kullanacağınızı söyleyiniz.

İlaç halihazırda evinizdeyse kullanım talimatlarında etkili olduğu hastalıklar yazar onu okuyunuz. Sizin ihtiyacınıza cevap veriyorsa kullanınız.

Toz ilaçları önce çok az miktar suda eritiniz sonra bunu suya katınız. Doğrudan kullanacağınız suya dökerseniz suya karışmaz ve böylece etki de etmez . Sulama ve ilaçlamada kullanılacak suların pH sı çok önemli.

Captanın çok bariz bir özelliği var. yüksek pH lı yani kireçli sularda etki süresi hemen yarı ömrüne ulaşıyor.Yani sizin çeşme suyuna hazırladığınız (bazen damacana suları 8-9 pH da olabiliyor) ilaç, su eğer 8 pH ise 10 dakikada, pH 9 ise 2 dakikada yarı ömürleniyor. (Kaynak Doç. Dr. Necip Tosun E.Ü.Z.F. Bitki Koruma Bölümü Bitki Korumada iyi tarım uygulamaları eğitimi )

Yani az bir ilaç hazırladınız hemen kullandınız kullandınız, yoksa ilacı çöpe atınız. Biz bir de ilaç hazırlayıp kullanıyoruz artanı da saklıyoruz bir daha veriyoruz. sadece çevreyi kirletiyoruz, pataojenlere ve bit, afit vs. zararlılara, ilaçlara karşı bağışıklık kazandırıyoruz. Bu yüzden her seferinde daha güçlü ilaç , daha yüksek doz, korkunç miktarda kalıntı vs. gibi sorunlar çıkıyor karşımıza.

Bazen aman ilaçlıyorum ama iyi gelmiyor demelerimiz de sadece bu yüzden olabiliyor. Ne sordunuz ilaveten neler anlattım :eek:

denizakvaryumu 09-05-2006 14:33

Teşekkürler.Mine Hanım.

captan ı soğanlar için kullanacağım (venüs fly trap, soğanı) kışı küflenmeden geçirmesi için.
Ayrıca yine torfa dikmeden emniyet için.

cengin 09-05-2006 19:47

Benim sorum bitki zararlısı için değil de bir ev zararlısı için olacak:) Küçük kırmızı karıncalar için evde yapılacak bir ilaç tarifiniz var mı? Havalar ısınmaya başladı mı evi küçük kırmızı karıncalar sarıyor. Bahçe içinde olmayan bir apartmanın 5. katındayım nereden geliyorlar bilmiyorum.

Mine Pakkaner 16-05-2006 12:07

Bazı Basit Hastalık ve Zararlıları Nasıl Tanırız ?
 
1 Eklenti(ler)
Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi

Hem bazı bahçe bitkilerinde hem de bazı salon bitkilerinde çok görülen, can sıkıcı bir zararlıdır. Bahçede gardenya, pittosporum evde mum çiçeği, bazen afrika menekşesi, gloxinya vs. sıkça bu zararlıdan nasibini alır.

Eklenti 1392

Kendi emgi yaparak verdiği zarar yetmiyormuş gibi tatlımsı salgısının üzerinde de parazit mantarlar üreyerek fumajin dediğimiz, resimde siyah is gibi görünen durum meydana gelir.

Kendisinin ve yumurtalararının üzerinde unumsu pamukumsu bir doku oluşturur, bu dönemden sonra ilaçlardan zor etkilenir.

Sıvı yağ özellikle bitin solunum yapmasını önler. Böcekler trake solunumu yaptıkları için yüzeyi kaplıyor ve hava almayı önlüyor. Unlu veya pamuklu bit dediğimiz böceklerde eğer çok fazla değillerse başlangıçta uygulama iyi sonuç verir. Zaten siz siz olun mücadelede hiç geç kalmayın. Geç kalırsanız ev ilaçlarıyla yapacağınız müdahalede başarı şansınız düşer. Unlu, pamuklu bitler vücutlarını o pamuksu doku ile kapladılar mı zırh giymiş gibi korunurlar, ilaçlama sonuç vermez





Zirai mücadele ilaçları ile elbette bu zararlı ile savaşırız. en yakın yetkili zirai ilaç bayisine danışıp ilaç alabiliriz. Peki evde ne yapabiliriz?
1. Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.


1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin, karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.)

Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.


2. 1 ölçü su ile 2 ölçü isopropil alkolü karıştırır püskürtürüz. (tüylü yapraklara uygulamayın)


3. 1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün. (Kuru adaçayı ve kekik ile denemedim.İki ölçü konulabileceğini düşünüyorum.Yine de denemek gerek)

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. Kimyasal hazır ilaç kullanacaksanız, 1 lt solüsyona 1/ 2 kesme şeker katınız.Bu ilacın yapışmasını sağlar. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz.


4. Henüz az ise mekanik mücadele yaparız, mesela bir kürdan vasıtasıyla temizleriz,bitkinin yapısı izin veriyorsa yıkarız, sonra ilaçlarız.

5. İlaçlamayı haftada bir kez uygularız.

6. Acı biber solüsyonunu püskürtürüz.

Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.





Her ilaçlama öncesi hazırladığımız solüsyonu bir yaprakta uygulayıp bitkinin hassasiyetini kontrol etmeliyiz.

Mine Pakkaner 16-05-2006 13:28

Karınca ilacı
 
Karıncalar binalarda sıva çatlakları, derz araları, tuğlalar, priz yuvaları vs. yerlerde yaşayabiliyor. Nasıl olsa evlerimizde onlar için sonsuz besin kaynağı var :)

Bir kaç yöntem önereceğim size uygun olanını seçersiniz ;
  1. Çıkış noktalarına, geçtikleri alanlara düzenli olarak sirke püskürtün.
  2. Yine çıkış noktalarına, geçtikleri alanlara çok acı toz kırmızı biber serpin.
  3. 1 yemek kaşığı borik asiti (eczaneden alabilirsiniz), 6 yemek kaşığı toz şeker ve bir çay fincanı su ile karıştırın. Bu sıvıya batırdığınız pamuk parçalarını çıkış yerlerine koyun. Pamuklar kurumasın, hep ıslak olsun. Önce şekerden ötürü çoğalacaklar sonra borik asitten ötürü azalacaklar.

arsakay 16-05-2006 22:03

Mine hanım çok güzel bir konu açmışsınız. Tebrik ederim.
Fidanlarımın başına gelenleri biliyorsunuz. Eğer etken konusunda
biraz bilgim olup ilk başladığında normal yaprak kuruması (normali varsa)
sanmasaydım belki daha hafif atlatabilirdim. Sadece içmekan bitkilerinin
hastalıkları olmayacak sanırım, bu daha da iyi. :)

malina 17-05-2006 11:53

1 Eklenti(ler)
Bazı bitkilerin yapraklarındaki sorunun fotoğrafını çektim. Teşhis ve tedavi lütfen :)

Mine Pakkaner 17-05-2006 16:03

Bu siteye bir bitki korumacı şart artık :)

Malina sağdaki ve soldaki aynı problemler değil .Küçük yaprakların arkasına önüne yakın çekim yapar mısın? Sardunyada hastalık, diğerinde ( nane mi onlar) zararlı var gibi sanki.

Mine Pakkaner 18-05-2006 16:33

Hastalık başlayınca tedbir için:

(Hem sardunya hem de diğer bitkiler )

1 ) 0,5 lt suya 1 tatlı kaşığı dolusu oksijenli su ile ilaçlama yap.

3 gün sonra,

2 ) 1 lt suya 1 tatlı kaşığı dolsu yemek sodası katıp iyice erit, sonra içine 1 tatlı kaşığı da sıvı yağ koyup iyice çalkala homojen bir sıvı haline gelince püskürt.
  • Bitkiler sıkışık duruyorsa aralayıp havalanmasını sağla.
  • Suyu iyice azalt.
  • Hastalıklı dökülen yaprakları topla imha et, saksıda hasta yaprak olmasın.Bitkideki bozuk yaprakları mümkün olduğunca al.
  • Hasta bitkiyi elleyince diğerlerine dokunma, makas kullandıysan diğerlerine aynı makası kullanmadan önce dezenkfekte et.
  • İlaçlama sırasında ilacın mutlaka yaprağın alt yüzüne de gelmesine dikkat et.
  • Hastalıklı bitkiyi mümkün olduğunca diğerlerinden ayır.
  • Akşam sulama yapma, hatta bitkiler balkondalarsa, balkonu akşam yıkama ki nemi arttırma.
2. işlemden 1 hafta sonra tekrar oksijenli su uygula.

Küçük yaprakların daha yakın çekim resimlerini yollayacaktın, bekliyorum.Yakın gözlüklerimi taktım , monitöre yaklaştım ama seçemedim http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Kolay gelsin.

Mine Pakkaner 18-05-2006 16:45

1 ölçü yağsız veya yarım yağlı süt (yağsızı tercih edin)
9 ölçü içme suyu

İkisini karıştırıp iyice çalkalayın. Bunu balkondaki bitkilerinize püskürtün.

1 lt suya 1 silme çay kaşığı içme sodası,
1 çay kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı sıvı yağ karıştırıp iyice çalkalayınız ve çok ince püskürten bir başlıkla sislercesine bitkiye verin.

Bu terkipler Mantari hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
Haftada iki kez uygulayın. Süt leke yapar etraftaki eşyalara dikkat edin.

malina 01-06-2006 12:11

1 Eklenti(ler)
Fesleğen ve nane yaprağındaki görüntüleri örnek olarak ekliyorum

Ön yüz:

malina 01-06-2006 12:12

1 Eklenti(ler)
Arka yüz:

malina 01-06-2006 13:07

saksılarınızın toprağında kireçlenmiş gibi beyazlaşma varsa

Toprakta fazla alkalileşme var. Eğer yeşillenme olsaydı asitleşme var demekti. Eski toprak saksılar hemen dışlarına beyaz veya yeşil içindeki problemi çıkarırlardı.
  • Üstte biriken beyaz tabakayı dağıtmadan alın atın.
  • Kaynamış soğutulmuş su ile saksı topraklarınızı yıkayın. Saksıyı bir takozla deliği açıkta kalacak şekilde kaldırın kireçsiz suyu üstten yavaşça vermeye başlayın. Alttan akıp gitsin. Bir müddet yıkamaya devam edin. İlk su çıkınca bırakmayın. Topraktaki besinler gitti diye üzülmeyin çünkü zaten yüksek pH da besin alını sınırlı. Benim bu başlıkta bu konuda bir yazım var. pH ile besin maddeleri alımı ilişkisi üzerine.
Süzülüp kurumaya başlayınca yani bir sonraki sulama kıvamına gelince sulama suyuna şu üçünden size uygun gelen bir tanesini uygulayın
  1. 0.5 lt suya 1 küçük nohut kadar limontuzu atın,
  2. 0.5 lt suya 0.5 çay kaşığı ıslanabilir kükürt katın,
  3. Zirai gübre satıcısından eğer verirse 0.5 kilo MAP (monoamonyum fosfat) alın. 1lt suya 1 silme çay kaşığı koyun saksınızı bununla sulayın.
Bu formülasyonlar saksıdaki pH yı düşürecektir. Arada mutlaka uygulayın.

Hastalığı atlatmaya çalışan diğer bitkilerinize gelince onları da tedavimizin şu noktasında 1 lt suda 0.5 tablet aspirin ve 0.5 tablet B1 vitamini eriterek sulayın. (B1 bitkide doğal direnci arttırıyor )

Mine Pakkaner 01-06-2006 13:40

Alıntı:

Hastalığı atlatmaya çalışan diğer bitkilerinize gelince onları da tedavimizin şu noktasında
1 lt suda 0.5 tablet aspirin ve
0.5 tablet B1 vitamini eriterek sulayın.
(B1 bitkide doğal direnci arttırıyor )
Bu yukarıda verdiğim tarifi, hasta olmayan bitkilerinize de ayda bir kez uygulayabilirsiniz.

malina 01-06-2006 15:09

Bu iş kullanabileceğim Supradyn var, multivitamin... Olur mu?

Mine Pakkaner 01-06-2006 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Bu iş kullanabileceğim Supradyn var, multivitamin... Olur mu?

malina multivitamin denemesi hiç bilmiyorum ama zarar vermeyeceğini de düşünüyorum. Bir parça kırıp, tek bir saksıda dene ,sonra güzel sonuç alırsan diğerlerine de uygularsın.

Mine Pakkaner 02-06-2006 22:06

Yaprak Bitleri
 
5 Eklenti(ler)
Yaprak bitleri genelde afit diye bilinen, küçük armudi vücutları olan,1-3 mm boyunda (en irisi 5 mm) sokucu emici böceklerdir.

Çok çeşitli renklerdedirler, sarı, yeşil, siyah,kırmızımsı, beyazımsı ve esmer boz renkli olabilirler.Sert kıl gibi antenleri vardır.Ağızları sokucu emici yapıya uygun olarak hortum gibidir.Pek çok farklı formu olan yaprak bitleri kanatlı veya kanatsız olabilir.

Koloniler halinde yaşarlar,kışı genelde yumurta halinde geçirirler. Bu yumurtalardan ilkbaharda çıkan fertler döllenmeden ilkbahar ve yaz boyu çoğalır. Bunlar canlı doğururlar.Çok sayıda döl verirler .Yaz sonuna doğru konukçusu oldukları bitkide erkek ve dişi bireyler meydana gelir, bunlar da çiftleşir ve konukçuya yumurta bırakır.

Seralarda veya sıcak iklimlerde döllenerek üreme görülmez, bunlar bunlar parthenogenetik, yani döllenmeden ürer.

Karıcalarla aralarında menfaat ilişkisi vardır.Yaprak bitinin salgıladığı tatlımsı sıvıyı karınca tüketir, buna karşılık o da biti düşmanlara karşı korur,beslenmesi için besin olan yerlere taşır vs. Bu tatlımsı sıvı üzerinde fumajin dediğimiz siyah is gibi yapı oluşur, bu da bitkinin solunum, özümleme gibi yaşamsal faaliyetlerini daha da zorlar.

Eklenti 1805
Karınca ve yaprak biti ilişkisi

Bitkinin özsuyunu emerler,bu emme sırasında toksik bir madde salgılarlar,bu madde dokularda anormalliklere de yol açar. Bitler yoğun olduklarında bitki kurur.

Yaprak bitleriyle savaşta doğal düşmanlardan da yararlanılmaktadır. Uç uç böceği, gelin böceği,uğur böceği diye bildiğimiz böcek ,bir yararlı böcektir.Yaprak bitlerini yiyerek onları yok eder.

Eklenti 138772
uğur böceği (Coccinella septempuctata )

Yaprak bitleri ile kimyasal mücadelede ruhsatlı pek çok ilaç vardır.Bunun dışında ev yapımı ilaçlarla da mücadele edilmektedir.

Aşağıda da Malina 'nın balkonunu istila etmiş olan yaprak bitlerinden örnekler var http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

Güldeki anne ve yavruları :)
Eklenti 1612

Dere otundaki bitler
Eklenti 1649

malina 03-06-2006 18:13

Bu ilaçlamaların periyodunu, birbiri arkasına kullanılması gerekenleri de yazabilir misin? :)

Mine Pakkaner 03-06-2006 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Bu ilaçlamaların periyodunu, birbiri arkasına kullanılması gerekenleri de yazabilir misin? :)

Zararlılar için ev ilaçlamaları ile muamelede;
  • Öncelikle kaçırıcı etkiside olan preparatlardan başlayın, yani soğan, sarmısak,kekik ve acı biberli olanlardan.
  • Haftada 1 kez uygulayın. 2-3 kez üst üste aynısını da uygulayabilirsiniz.
3 kezden sonra solüsyonu değiştirin.Örneğin bu sefer sarımsaklı solüsyon kullandınızsa bir dahaki sefer kekikli gibi.

Zaralı görülür görülmez arap sabunlu karışım uygulayın haftada 2 kez verebilirsiniz. Bunu da acı biberle değiştirebilirsiniz. Sonrakine domates yapraklarından yapılanı uygulayın.;)
  1. Önemli olan;
  2. iyi gözlem yapmanız,
  3. 1 kez uygulama yapıp vazgeçmemeniz,
  4. uygulamayı rutine bindirmeniz,
  5. kontrolü elden bırakmamanız.
  6. İyi bir kaplama yaparak ince püskürten bir başlıkla ilaç atmanız.
Üşenirseniz, bir kere yapar da sonra ihmal ederseniz hiç başlamayın, emeğiniz ziyan olur, kontrolü böt böcek ele geçirir. :rolleyes:

Not: Bütün bitkilerin ilaçlamasında önce az bir bölgeye püskürtüp bitkiye zarar veriyor mu kontrol edin ( çamaşır yıkama talimatı gibi oldu)

memet 04-06-2006 13:44

ilaçlama
 
1 Eklenti(ler)
birden bire saran beyaz pamukçuk biçimindeki böceklere uyguladım Mine hanımın tarfilerini....
önce kırmızı biberli karışımı yaptım..etkili oldu.. ama bitirmedi.

sonrada arapsabunlu yağlı olanını şimdilik temizlenmiş görünüyor

memet 04-06-2006 13:45

saksıda da başka ç,çek daha var.yabani ..beyaz büyük çiçekleri var .akşamüstleri gözle görülebilecek bir hızla açılıyor.çok ta güzel bir çiçek

malina 04-06-2006 14:05

Acı biberli olanı nasıl hazırladın?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024