agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Bitkilerimde yaprak sararması problemi (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/27701.htm)

Temirhan 05-06-2012 21:53

Bitkilerimde yaprak sararması problemi
 
Merhabalar,
Öncelikle konuyu yanlış bir bölümde açtıysam özür dilerim. Ancak problemi terasımda yetiştirdiğim hem süs bitkileri, hem sebze fideleri hem de turunçgillerde yaşadığım için tam olarak nerede açmam gerektiğine emin olamadım.

Yaklaşık 1-2 ay önce terasımda yetiştirdiğim bitkilerin yapraklarında sararmalar başladı. Yeni çıkan yapraklar açık yeşilimsi sarı renkte çıkıyorlardı. Özellikle gülibrişim fidemin yeni çıkan yaprakları sarıya dönüp kurumaya başladı. Aynı problemi asmamda yaşamaya başladım. Yapraklar açık sarı renge döndüler. Yaklaşık 1,5 ay önce diktiğim tere, maydanoz, semizotu tohumları filizlendiler ancak belirli bir süre 2-3 cm boyda kaldıktan sonra onlarda sarardılar.
1-2 yaşlarındaki çekirdekten yetiştirdiğim turunçgillerde benzer problemle karşılaştım. Mart sonuna doğru hızlı bir şekilde yaprak veren turunçgillerde gelişim aniden durdu. Onlarda yaprak sararmaları kenarlarda başladı ve ek olarak kırmızı örümcek tespit ettim ve suda eriyen kükürtü sprey şeklinde uyguladım. Bu uygulamayı takiben yaklaşık 45 cm uzunluğunda olan bir tanesinde yapraklar kenardan kurumaya başladı.

Toparlayacak olursam hemen hemen çoğu bitkimde bu problemi yaşadım diyebilirim.

Hemen hemen çoğunun topraklarını geçtiğimiz 1-2 ay süresince kademeli olarak değiştirdim, bir kısmı zaten yeni dikildi. Toprak harcı olarak, çoğunluğunda değişen oranlarda hazır çiçek toprağı, bahçe toprağı, cocopeat ve iri pomza bazılarında da pomza yerine hidroton kullandım. Tüm saksılara az miktarda granül leonardit ekledim.

Cocopeat'in yıkanmış olduğu söylendiği için sulandırdıktan sonra yıkamadım. Tuzluluk için bir yakınım toprağa HCl damlatıp kabarma olup olmadığını kontrol etmem gerektiğini söylemişti, denedim hiçbir reaksiyon izlemedim.

Sulama için ilk önce direk musluk suyu kullanıyordum ancak özellikle bazı toprakların üzerinde beyaz bir tabaka oluşması sonucunda suyu dinlendirerk vermeye başladım. Problemin devam etmesi üzerine bugün akvaryumlarda GH ölçümü için kullanılan kitlerden aldım ve sonuç şaşırtıcı bir şekilde dinlendirdiğim suda 6 dGH, direk çeşmeden aldığım örnekte ise 7 dGH çıktı.

Problemim ve gelişimi bu şekilde, şu anda fotoğraf çekme şansım malesef yok ilk fırsatta fotoğrafta ekleyeceğim.

Konuyla ilgili değerli fikirleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekrem Uslu 05-06-2012 22:13

Muhtemelen azot ve/veya demir eksikliği.

Güzin Çakar 05-06-2012 23:12

Konunun uzmanlarından yanıt gelene kadar kendi bildiklerimi aktarmak istedim. Azot eksikliği önce yaşlı yapraklarda genel sararma olarak ortaya çıkar. Demir eksikliği genç yapraklarda ortaya çıkar ve yaprak damarları sararmaz yeşil kalır. Sararan yapraklarınızın damarlarına bakarak cevabı siz bulacaksınız.

Anlatılanlar bana demir eksikliğini düşündürdü.Su sertliği için verdiğiniz birimi bilmiyorum. Büyük olasılıkla suyunuz çok sert, kireçli. Bu da bitkilerinizin topraktan demir alımını engelliyor.

Bir an önce kırmızı örümceklerden kurtulmanız ve Demir takviyesi yapmanız gerektiğini sanıyorum. Dinlendirmiş olduğunuz suyun ölçümü 6, musluk suyu 7 birim çıktığına göre olumsuzluğun azaldığını düşünürsem, dinlendirme süresini artırarak sulama sorununuzu çözebilirmisiniz bilmiyorum. Ama bir şekilde bu sorunun da mutlaka çözülmesi gerekir. İlgili sayfalarda arama yaparsanız daha doyurucu bilgiler bulabilirsiniz.

zbk74 06-06-2012 00:34

sayın temirhan ın dediği gibi benim de bu sene ektiğim tohumlardan büyüyen fidelerin çoğu büyürken sarardı.damlama sulama kullanıyorum.kireç damlama hortumlarının çoğu deliklerini kapatmış ki siz düşünün..peki demir eksikliği için ne kullanmayı önerirsiniz?fakat sebze fidelerine herhangi bir zararı olmadı!

Güzin Çakar 06-06-2012 07:09

Sayın zbk74
Problemi anlamak için, sararmanın hangi yapraklarda olduğuna ya da nereden başladığına dikkat etmek gerekiyor.Demir eksikliği için forumun ilgili sayfalarında, yanlış hatırlamıyorsam Demir sülfat=Kara Boya öneriliyordu.

Temirhan 10-06-2012 15:55

Tüm yanıtlar için teşekkür ederim. Bugün ancak yaprakları tekrar inceleme şansı yakaladım. Bitkilerime gübre ve demir takviyesi yapacağım. Elimde daha önce yapı marketten aldığım kimyasal gübre ve akc'nin toz organik gübresi var. Sizce organik gübreyi bu mevsimde saksıya sonradan eklemenin bir sakıncası olurmu?

Ekrem Uslu 10-06-2012 16:15

Sakıncası yok.

falcon00 15-06-2012 08:46

Demir sülfat yani diğer adı saçi kibrisi (halk arasında saçı kırmızı diye geçer)
Bunu ben istanbulda eminönündeki kimyacılardan kg 3 tl den aldım.
Kulanırsanız sulandırarak, köke (dallardaki yaprakları takip ederek) taç iz düşümünü takip ederek kulanınız.

Temirhan 23-06-2012 09:25

Tüm yorumlar için teşekkür ederim. Hafta arası yoğunluktan maalesef çok vakit ayıramıyorum. Dolayısıyla konuya ancak yanıt verebildim.
Geçtiğimiz hafta sonu toz organik gübre ekledim saksılara. Bir kısmına da daha önce yapı marketten almış olduğum bir gübreden ekledim. Hemen etki eder mi bilmiyorum ancak asmam ve 2 turunçgilim yeni yapraklar vermeye başladılar.
Eminönüne gitme şansım bu hafta için yok, dolayısyla bizim buralarda saçı kibrisi arayacağım bugün. Sanırım bizim durumumuzdakiler için sürekli el altında bulunmasında fayda var.

Soner Sağ 19-03-2014 20:35

Aynı sorunu bende yaşamaya başladım. Torf da çimlendirdiğim salatalık ve domatesleri topraksız olarak perlikle durgun su kültüründe yetiştirmeye çalişiyorum. Büyümede hiç bir sıkıntı yok. Bu açık yeşil yaprakalar 2 günde çıktı ama bu renk değişimi dikkatimi çekince resimli olarak fikrinizi almak istedim

http://www.linuxprompt.com/salata3.JPG

http://www.linuxprompt.com/salata2.JPG

http://www.linuxprompt.com/salata1.JPG

gossip 19-03-2014 21:36

fazla nemden havasız kalmışlar gibi gözüküyor.

Muda 19-03-2014 22:22

Benim bildiğim kadarı ile yapraklardaki sararma demir eksikliğinden kaynaklanıyor. Arkadaşlarımız yapılması gerekenleri önermişler.

Soner Sağ 19-03-2014 23:20

Teşekkürler arkadaşlar aşağıdaki linkde de aynı şekilde tavsiyelerde bulunmuşlar. Aynı zamanda kabinin kapagını açtım ve örnek bir fideyi yanmiş gübre eklediğim toprağa aldım.
izleyeceğim.

Hyar Yetitirilicilii - Delta Tarm Kimyasallar San. ve Tic. A..

sinbas 12-10-2015 21:22

Bitkilerde demir sarılığı
 
Bitkilerde demir sarılığı
http://www.cine-tarim.com.tr/dergi/images/F8_ON1.jpg
Kurak ve yarı kurak iklim bölgelerinin kireçli ve alkalin reaksiyonlu topraklarında yetiştirilen bitkilerde, demir eksikliğinin neden olduğu sarılık belirtileri sıklıkla görülmektedir. Tarım topraklarının toplam demir içeriklerinin genellikle yeterli olmasına rağmen, topraktaki kimi faktörler tarafından yarayışlılığının sınırlandırılması nedeniyle bitkilerde mutlak değil, fizyolojik demir noksanlığı ortaya çıkmaktadır. Sarılığın görülmesinin temel nedenlerinden biri de toprakların kireç (CaCO3) içerikleridir. Dünya üzerindeki toprakların yaklaşık % 30' unun kireçli olduğu (Chen ve Barak, 1982) dikkate alındığında, demir sarılığının üretim üzerindeki etkisinin büyüklüğü anlaşılmaktadır. Sarılık sınırlı bitki türünde etkili olmayıp, çok sayıda tarla ve bahçe bitkisinde görülmektedir.
Türkiye'nin de, kurak ve yarı kurak iklim özelliklerine sahip olmasının önemli bir sonucu olarak, toprakların yaklaşık % 78'inin kireç içeriği % 1, yaklaşık % 85'inin pH'sı ise 7.0'nin üzerindedir (Eyüpoğlu ve Kurucu, 1997). Bununla birlikte, topraklarda demirin yarayışlılığını artıran ve doğal şelat bileşikleri olarak işlevi olan organik maddenin Türkiye topraklarındaki içeriği düşüktür. Bu durum, sıcak ve kurak iklim şartları nedeniyle organik madde birikiminin çok az olmasından meydana gelmektedir. Sarılığın ortaya çıkışında önemli etkiye sahip olan bu faktörlerin bulunuşu nedeniyle çok sayıda bitki türünde demir sarılığı görülmekte, ürün miktarı ve kalitesinde önemli düşüşler meydana gelmektedir.
Dünya'da ve Türkiye'de yetiştirilen bitkilerde görülen sarılığın giderilmesi amacıyla yapılan çalışmalarda, çok sayıda bileşik ve yöntem denenmiştir. Bu çalışmalarda araştırılan uygulamaların pek çoğunun etkin olmadığı, bazılarının kısmen, bazılarının ise tam etkili olduğu belirlenmiştir. Toprak ve bitki ilişkileri yönüyle incelendiğinde bitkilerin demir beslenmesi oldukça geniş bir konudur. Bu nedenle, bu makalede demir sarılığının giderilmesi ile ilgili günümüze kadar yapılan çalışmaların sonuçlarının kısaca değer-lendirilmesi amaçlanmıştır. Demir Yarayışlılığını Etkileyen Faktörler

Bitkiler tarafından topraktan uzaklaştırılan demir miktarı düşüktür. Toprakların toplam demir içerikleri ise bitkilerin demir ile beslenme durumlarının belirlenmesinde yeterli değildir. Demir eksikliği çoğunlukla toprakta veya bitkilerde demirin düşük yarayışlığının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Demir sarılığının önlenmesi ve giderilmesi öncelikli olarak bu faktörlerin etki mekanizmalarının bilinmesine bağlıdır. Bu faktörler Tablo-1' de sunulmuştur.
Tablo 1'in izlenmesinden de görüleceği üzere, toprak ve bitkide gelişen çok sayıda özellik ve genellikle bu özelliklerin etkinliklerinin bileşimi bitkilerde demir sarılığına neden olabilmektedir. Bu bilgilere göre, demir sarılığının giderilmesi amacıyla yapılacak çalışmalara temel oluşturması için yukarıda belirtilen özelliklerin birlikte değerlendirilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir.

amacıyla yapılacak çalışmalara temel oluşturması için yukarıda belirtilen özelliklerin birlikte değerlendirilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir.
Demir Sarılığının Önlenmesi ve Giderilme-sinde Bazı Uygulamalar

1- Sentetik Şelatlar
Demir içeren çeşitli şelat bileşikleri bulunmaktadır. Bunlar arasında yaygın olarak kullanılanlardan, EDTA (Etilendiamintetraasetik asit) ve DTPA'nın (Dietilentriaminpentaasetik asit) kararlılık katsayılarının düşük olması nedeniyle yapraktan uygulamalar için uygundurlar. EDDHA (Etilendiamindi-o-hidroksifenilasetik asit), EDDHMA arının daha yüksek olmaları nedeniyle toprak uygulamalarında etkilidirler. Kireçli ve alkalin reaksiyonlu topraklara uygulanacak şelatların etkili olabilmesi için kararlılık katsayılarının yüksek olması gerekmektedir.
http://www.cine-tarim.com.tr/dergi/images/F7_ARKA.jpg

(Etilendiamindi-o-hidroksi-p-methilfenilasetik asit) ve EDDHSA (Etilendi-o-hidroksi-p-sülfoksifenilasetik asit) kararlılık katsayılarının daha yüksek olmaları nedeniyle toprak uygulamalarında etkilidirler. Kireçli ve alkalin reaksiyonlu topraklara uygulanacak şelatların etkili olabilmesi için kararlılık katsayılarının yüksek olması gerekmektedir.
Kolay çözünür olmaları ve demirin çökmesini önlemeleri nedeniyle şelatlar ile topraklara uygulanan demir, yağış ve sulamalardan sonra kök bölgesinden yıkanırlar. Bununla birlikte sentetik organik bileşikler olan şelatlar mikrobiyolojik olarak da ayrıştırılabilmektedir. Bu nedenlerle, topraktan uygulanan şelatların sonraki yıllarda etkinliği görülememekte, sarılığın giderilmesi amacıyla şelatların her yıl uygulanması gerekebilmektedir.
Topraklarda su birikimi ve toprak sıcaklığının düşmesine bağlı olarak ilkbaharda uygulanan şelatlar etkin olamamaktadır. Bu gibi durumlarda şelatların yapraktan uygulanması olanaklıdır. Şelatların yapraktan uygulanması, toprak uygulamalarına alternatiftir ve belirli fenolojik devrelerde yaprakların demir içeriklerini artırmak için uygulanmaktadır. Demirin floemdeki (soymuk borusu) hareketliliğinin oldukça düşük dilmelidir. Demir şelatları sarılık durumunu gidermek için değil önlemek için daha etkilidir. Çünkü, Fe+3'ün indirgenmesi için şartların uygun olmamasının bir sonucu olarak demir hücre zarını güçlükle geçebilmektedir. olması nedeniyle, gelişmekte olan yaprakların demir ihtiyaçlarını karşılamak için aktif sürgün döneminde yaprak uygulamaları tekrar edilmelidir. Demir şelatları sarılık durumunu gidermek için değil önlemek için daha etkilidir. Çünkü, Fe+3'ün indirgenmesi için şartların uygun olmamasının bir sonucu olarak demir hücre zarını güçlükle geçebilmektedir.
Tek uygulamadan sonraki kısa dönemde bitkilerin demir alımlarının artırılması, sarılığın tam olarak giderilmesini garanti edememektedir. Uygulanacak miktarın kısımlar halinde köklerin geliştiği bölgeye ve olanaklar uygunsa damla sulama veya mikro sprinkler yöntemleriyle verilmesi bitkinin demir ihtiyacını karşılayacak ve sarılık durumunu giderecektir. Bu uygulama şekli ile uygulanacak şelat miktarı azalacağı gibi gelişme döneminde bitkinin ihtiyacına göre uygulanacak miktarlarda değişiklik yapılabilmesi olanaklı hale gelecektir.

2- Demir İçeren Diğer Bileşikler
Sentetik şelatlar piyasaya çıkmadan önce toprağa veya bitkiye (yaprak veya gövdeden) Ferrossülfat uygulanması sarılığın giderilmesi amacıyla yapılan başlıca tedavi yöntemiydi. Ucuz olması nedeniyle bugün hâlâ gelişmekte olan ülkelerin üreticileri tarafından sarılığın giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kireçli topraklara ferrossülfatın yalnız uygulanması durumunda, Fe+2 hızlı bir şekilde okside olur ve çözünemez hidroksitlerine dönüşür ve yetiştiricilik için hiç bir yararı olmaz.

gelişmekte olan ülkelerin üreticileri tarafından sarılığın giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kireçli topraklara ferrossülfatın yalnız uygulanması durumunda, Fe+2 hızlı bir şekilde okside olur ve çözünemez hidroksitlerine dönüşür ve yetiştiricilik için hiç bir yararı olmaz.
Topraktan uygulanan demir sülfata kimi organik madde (kompost, turba, bitki artıkları vb.) karıştırılarak etkinliği artırılabilir. Bitkinin üst aksamına uygulanan demir sülfat, ucuz ve şelatlara alternatif bir uygulama olmak üzere sarılığın giderilmesinde oldukça etkilidir.
Sentetik demir(II)-fosfat (Fe3(PO4)2.8H2O), mineral Vivianite benzer olup armut ve zeytinde sarılığın giderilmesinde ümit veren sonuçlar vermiştir. Sentetik şelatlar ile karşılaştırıldığında vivianitin topraktan uygulanması yeterince etkili bulunmazken, bakiye etkisi daha fazla bulunmuştur. Vivianitin ucuz olması ve ferrossülfat ile diamonyum veya monoamonyum fosfatın karıştırılmasıyla kolaylıkla hazırlanması üstün taraflarıdır.
Kan unu, Hemoglobin molekülünün Hem grubu ile şelatlanmış halde 2030 gr. Fe kg-1 içeren doğal bir demir kaynağıdır. Kan unu, endüstriyel kuruluşların kesim ünitelerinin yan ürünü olup bitkiler için etkili bir demir kaynağıdır. Tarla koşullarında yapılan çalışmalarda kan ununun, armutta sarılık belirtilerini hafiflettiği belirlenmiştir. Kan unu ayrıca organik tarımın başta gelen gübrelerindendir ve sadece demir değil aynı zamanda adeta yavaş yarayışlı azotlu gübre özelliğindedir.
Demir tuzlarının (Fe+2 sülfat ve Fe amonyum sülfat) çözelti formunda ksilem (bitki gövdesindeki odun borusu) iletim demetlerine enjeksiyonu ile elma, armut, şeftali, kivi, zeytin gibi pek çok meyve ağacında sarılık belirtileri hafifletilmektedir. Hızlı yeşillenme sağlaması ve uzun süreli (23 yıl) etkili olmasına rağmen bu teknik, sarılığın acil olarak giderilmesi gereken durumlarda ve dikim mesafesi geniş olan bitkiler için uygundur. Bu uygulamadaki temel güçlük, demir konsantrasyonu ve enjeksiyonu için uygun zaman belirlenemediğinde yapraklara zehir tehlikesinin bulunmasıdır. Bununla birlikte enjeksiyon yapılan bölgeden potojenlerin ağaçlara yayılması sakıncası da bulunmaktadır. Her ne kadar fazla iş gücüne gereksinim göstersede bazı bitki türlerinde tek yıllık uygulamalar ile bu yöntem etkili olabilmektedir. uygulamalar ile bu yöntem etkili olabilmektedir.
3- Organik Madde
Toprakların organik madde içeriklerinin artırılması demir sarılığı olasılığını da azaltmaktadır. Organik maddenin sarılık üzerindeki olumlu etkisi, humik ve fulvik bileşikleriyle şelat oluşturmasından değil, toprak mikrobiyel aktivitesini artırmasıdır. Gübrelenmiş topraklar bakteriler için iyi bir ortam olup, bu sayede kararlı demir sideroforlar (bir çeşit kök salgısı) oluşturulmaktadır. Aynı zamanda organik madde toprakların havalanmasını düzenlemekte ve alkalin koşullarda ferrihidritlerin tekrar kristalizasyonu ile kristal oksitlerin oluşumu engellenebilmektedir. Topraklara uygulanan hayvan gübresi, kompost, turba vb. toprakta çözünemez demirin çözünürlüğünü artırırken, demir tuzları topraklara uygulanmadan bu organik madde ile inkübe edildiğinde, uygulamanın etkinliği artırılmaktadır.
4- Toprak ve Rizosfer pH'sının Düzenlenmesi
Sarılığın giderilmesi amacıyla, tüm kök bölgesinin pH'sının düşürülmesi uygulamada olanaklı değildir. Ancak, asit etkili maddelerin ilavesiyle uygulama bölgelerinde toprakların nötralizasyonunu sağlamak olanaklıdır. Kireçli topraklarda uzun süreli bir pH düşüşünü konsantre asitler uygulayarak sağlamaya çalışmak, toprakta tuzluluk sorunu meydana getireceği için önerilmemektedir. Bununla birlikte, etkinliği henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen kuvvetli asitlerin damla sulama ile bölgesel uygulanmaları Akdeniz ülkelerindeki kimi meyve plantasyonlarında sarılığın giderilmesinde şartlara bağlı olarak etkili olmuştur.
Kök bölgesindeki kireçli toprağın alınarak yerine asit özellikte turbanın konulmasıyla düşük rizosfer ve apoplast pH'sı sağlanmakta ve sarılık üzerinde olumlu etkiler görülmektedir. Önemli miktarda toprağın değiştirilmesi durumunda köklerin adoptasyon güçlüğü nedeniyle bu işlemin bahçe tesisinden önce yapılması önerilir.
Diğer taraftan potasyumlu gübrelemenin demir alınımı üzerine yararlı etkisinin olduğu bildirilmektedir. Rizosfer pH'sını azotlu gübreler ile düşürmek, sürekli amonyum ve nitrifikasyon inhibitörü uygulayarak olanaklıdır. Ancak, uygulama amonyak zehirlenmesine ve gaz halinde amonyak kaybına neden olabilir.

5- Yaprak Uygulamaları
Çok sayıda Fe kaynağının topraktan uygulanmasının etkili olmaması nedeniyle, yapraktan pulverize halde demirli bileşikler sarılığın giderilmesi amacıyla yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yapraktan FeSO4 ve Fe(NO3)2 uygulanması sarılıklı durumun giderilmesinde sentetik şelat bileşiklerinden daha etkilidir. Lignosulfonatların sarılığın tek yıl için giderilmesinde etkin fakat Ferriksitrat + NH4NO3 ve FeDTPA ise kısmen etkilidir.
Sarılıklı yapraklarda aktif halde bulunmayan demir birikiminin olması nedeniyle,

demir içeren çözeltiler uygulamaksızın sadece mevcut demiri aktif hale geçirmek amacıyla asit çözeltiler uygulanmasıyla sarı yapraklar yeşillenebilmektedir. Bu amaçla, sitrik asit ve sülfürik asit uygulanmasının olumlu etkileri görülebilir.
6- Tohum Uygulamaları
Tohumdan demir içeren bileşiklerin uygulanmasının sarılık üzerindeki etkisini bildiren yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bununla birlikte, demirli bileşiklerin tohumdan uygulanmasının hassas çeşitlerde değil, sarılığa dayanıklı çeşitlerde etkili olduğu görülmektedir. Bu nedenle tohumdan demirli bileşiklerin dayanıklı çeşitlere uygulanması daha uygun olacaktır.

7- Genetik Kontrol
Günümüzde demir sarığının önlenmesi için izlenmesi gereken en uygun yöntem olarak demiri etkin değerlendiren çeşit ve anaçların kullanılması görülmektedir. Klasik bitki ıslah çalışmaları ile sorgum ve soya fasulyesi gibi bazı bitki türlerinin sarılığa dayanıklı çeşitleri geliştirilmiştir. Sarılıktan çok etkilenen meyve ağaçları için kireçli ve alkalin reaksiyonlu toprak koşullarına dayanıklı anaçlar belirlenmiş olmasına rağmen, bu anaçlardan büyüyen sürgünlerin aşırı gelişmeleri ve buna bağlı olarak meyve verimlerinin azalması bu anaçların kullanımlarını sınırlandırmaktadır.

Sonuç
Sarılığın giderilmesi veya önlenmesi için demir şelatların uygulanması, ekonomik maliyeti ve çevreye olan etkileri değerlendirildiğinde sürekli kullanımını olanaksızlaştırmaktadır. Genetik ve yetiştiricilik sistemlerinde sağlanacak gelişmeler ile sorunun doğal ortamı içerisinde giderilmesi en etkili yöntem olarak görülmektedir. Demir sarılığının ortaya çıkış olasılığının belirlenmesi ve buna bağlı olarak yapılacak değerlendirmeler için toprak analizlerine gereken önem verilmelidir. Sarılığın giderilmesindeki etkisinin sürekli olmamasına rağmen, etkinliğinin yüksek olmasından ötürü yapraktan inorganik demir tuzlarının ve kimi asit çözeltilerinin uygulanmasına devam edilebilir. Bitki türlerine göre uygulanacak bileşiklerin, dozlarının, uygulama zaman ve yöntemlerinin seçiminde teknik kuruluşların önerilerine müracaat edilmelidir. Bunların yanında, entegre ve organik üretim teknikleri içinde sarılığın giderilmesi amacıyla kalıcı çözümleri hedefleyen çalışmaların sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır.

olmamasına rağmen, etkinliğinin yüksek olmasından ötürü yapraktan inorganik demir tuzlarının ve kimi asit çözeltilerinin uygulanmasına devam edilebilir. Bitki türlerine göre uygulanacak bileşiklerin, dozlarının, uygulama zaman ve yöntemlerinin seçiminde teknik kuruluşların önerilerine müracaat edilmelidir. Bunların yanında, entegre ve organik üretim teknikleri içinde sarılığın giderilmesi amacıyla kalıcı çözümleri hedefleyen çalışmaların sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır.

Doç. Dr. Haluk Başar
Uludağ Üni. Zir. Fak. Toprak Böl.
bhaluk@uludag.edu.tr

Kaynaklar

- Chen,Y., P.Barak. 1982. Iron nutrition of plants in calcareous soils. Adv. Agron. 35: 217 240.
- Eyüpoğlu,F. ,N.Kurucu.1997. Plant available trace iron, zinc, manganese and copper in Turkish soils.
- Ed. J. Ryan. Accomplishments and Future Challenges in Dryland Soil Fertility Research in the Medditerranean Area. ICARDA book, 191-196.
- Tagliavini,M. ,A.D.Rombolà.2001. Iron defici-ency and chlorosis in orchard and vineyard ecosystems. European Journal of Agronomy. 15: 71 92.

cakin 17-05-2020 10:47

Hastalıkmı başka birşeymi
 
5 Eklenti(ler)
hepinize merhaba

amatör olarak sebze yetiştirmeye çalışıyorum. Havalar çok sıcak malum.
1 hafta önce yaptım fide dikimini ve ardından 3 gün suladım. Bir kaç gündür fotoğraflarda görüldüğü gibi sıkıntı var ama nedir yorumunuzu alabilirmiyim

cakin 19-05-2020 14:18

Guncel

-conazole35 28-06-2020 15:19

Merhabalar sayın cakin, belirtmek isterim ki konunun uzmanı değilim, yalnızca hobiciyim. Fotoğraflarda göründüğü üzere kenardan başlayan bir yaprak sararması var. Bu durum aklıma potasyum noksanlığını getiriyor ki bizzat yaşadım bu durumu.
Emin olmak için;
*Etkilenen yapraklar genelde bitkinin yaşlı yaprakları ise, genç yapraklar sağlıklı ise
*Şu an hıyarlar meyve bağlamış olmalı, meyveler amorf bir hal alıyor ise(çiçek burnu kalın, gerisi ince gibi)
*Domatesleriniz meyvede ise, homojen olmayan kızarmalar görüyorsanız,
bu hususta şüphelerinizi artırabilirsiniz.
Potasyum eksikliği bizim topraklarda çok görülmüyor diye biliyorum ancak görsellerde çok karakteristik bir durum söz konusu. Potasyum eksikliği konusunu çevrimiçi ortamda ve yabancı kaynaklarda "görsel araması" ile incelemenizi öneririm.
Ben bu sorunu "iki beyaz tozu ayırt edemeyerek" map yerine bolca magnezyum sülfat verilmiş bitkilerde yaşadım. Demek istediğim, topraktan alımda potasyum ile antagonistik çalışan bazı elementler de toprakta fazla bulunuyor, bu da noksanlığa yol açıyor olabilir.
Potasyum sülfat uygulaması ile çözmüştüm ben ama kendimi tavsiye/reçete verecek konumda görmüyorum. Yalnızca fikirdir. Saygılarımla

yabançileği43 02-04-2021 09:42

Büyük ihtimalle güzel bir gübre karışımı işi halledecektir. Kurumuş muz çay posası, ve yumurta kabuklarından bir gübre var. Büyük ihtimalle görmüşsünüzdür.Bu aralar internette her yerde var. Ya da evde değil de bahçede ise sorun, yanmış fermente tavuk gübresi öneririm. Ama bazen bazı zararlılar da yaprak sararması yapıyor. Zararlılar hakkında pek bilgim yok. Kolay gelsin;)

Sibelard 20-04-2021 11:32

1 Eklenti(ler)
Merhaba herkese, oğlumun saksıda yetiştirmek icin heves ettigi salatalık ve domates fidelerinin yaprakları sararmaya başladı. Benim bitki yetiştirmek adine hiçbir bilgim yok maalesef :( bu yazıda Demir ve vitamin eksikliği olabilir yazıyor. acaba fotograflara bakip yardimci olabilirmisiniz? eğer Demir eksikliği ise gidip gerekli seyleri alayım. eğer solarlarsa oğlum çok üzülecek :( cok teşekkürler..
sadece 1 tane foto yükleyebildim digerlerine no vali foto diyor çözemedim sorunu afedersiniz.

Bitki hobi 29-09-2021 23:11

Konyada az sayıda olsa defne ağacı yetiştiren var olduğunu duydum, ancak bizzat gidip görmedim, belki ova olduğundan bina aralarında korunduğu için hayatta kalıyor olabilirler, ancak maraş andırın taraflarında yüksek rakım kar yağışı ve don olayı görülen beldelerde en iyi defne ağaçları var olduğu bilinen gerçektir.

Dikim yaptığınız yer çok az güneş görüyor olsa gerek, o çevrede aynı konumda olan size yakın komşu bina aralarına göz atın, eğer oralarda ağaç yetişiyorsa sorun güneş kaynaklı değildir.

Ancak taban fotoğrafına bakılırsa az bir miktar toprak var gibi, çevresi beton, ağaç kökleri besin ihtiyacını karşılayacak kadar toprak ve kök potansiyeline sahip değilse; lisanslı kaliteli toprak düzenleyiciler kullanılabilir.

Reklam mahiyeti ile yazmak istemiyorum, ancak Altech ürünleri ağaçlarınıza start vermede yardımcı olabilir; kök gelişimi, iklime dayalı stres durumlarını tolere etmede destek sağlayabilir.

Adaptasyonda ilk yıl bitkinin kışı atlatabilmesi için ilk büyük engeldir, sahiden kökler derine giderse bitkileriniz kurtulur diye tahmin ediyorum.

Altech ürünleri çok pahalı en son hatırladığım kadarı ile döviz üzerinden satışı yapılıyordu, yetkili bayiler dışında temini imkansızdı bir aralar şimdi nasıl bilmiyorum.

Bir deneyin, eğer fidanlar daha ucuz ise şayet şubat ortası tekrar defne ağacı dikebilirsiniz daha az maliyetli olacaktır.

Altech olarak size önereceğim takviyeler şunlar:
https://www.alltech.com/tr-tr/soil-setr
https://www.alltech.com/tr-tr/crop-setr
https://www.alltech.com/tr-tr/isr-2000r

Ama bu muhtemelen sorununuzu çözecektir, yinede bir tavsiye olduğunu mesulüyet kabul etmeyeceğimi belirtmeliyim, bana kalırsa 4 ağaç için değer mi, bence değmez. Eğer sizin için önemli değilse, sadece nitelikli hümik asit ve makul oranda NPK takviyesi işinizi görecektir.

Ayrıca toprak analizi yaptırın, onu da yaptıramıyorsanız yapraktan besin ve mineral tayini tespit ettirmeniz size yol gösterecektir. Ama 4 ağacada aynı bakımları uygulamışsınız, azot yahut demir noksanlığı desem onada benzemiyor, öyle olsa diğer ağaçlarda sararır ve çalılaşır idi... Muhtemelen kök çürümesi emaresi olabilir, genelde, lağım ve bina aralarında taban suyu yahut kaçaklar bu tür şeylere neden olabiliyor.

içli köfte 01-10-2021 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bitki hobi (Mesaj 1610441)
Konyada az sayıda olsa defne ağacı yetiştiren var olduğunu duydum, ancak bizzat gidip görmedim, belki ova olduğundan bina aralarında korunduğu için hayatta kalıyor olabilirler, ancak maraş andırın taraflarında yüksek rakım kar yağışı ve don olayı görülen beldelerde en iyi defne ağaçları var olduğu bilinen gerçektir.

Dikim yaptığınız yer çok az güneş görüyor olsa gerek, o çevrede aynı konumda olan size yakın komşu bina aralarına göz atın, eğer oralarda ağaç yetişiyorsa sorun güneş kaynaklı değildir.

Ancak taban fotoğrafına bakılırsa az bir miktar toprak var gibi, çevresi beton, ağaç kökleri besin ihtiyacını karşılayacak kadar toprak ve kök potansiyeline sahip değilse; lisanslı kaliteli toprak düzenleyiciler kullanılabilir.

Reklam mahiyeti ile yazmak istemiyorum, ancak Altech ürünleri ağaçlarınıza start vermede yardımcı olabilir; kök gelişimi, iklime dayalı stres durumlarını tolere etmede destek sağlayabilir.

Adaptasyonda ilk yıl bitkinin kışı atlatabilmesi için ilk büyük engeldir, sahiden kökler derine giderse bitkileriniz kurtulur diye tahmin ediyorum.

Altech ürünleri çok pahalı en son hatırladığım kadarı ile döviz üzerinden satışı yapılıyordu, yetkili bayiler dışında temini imkansızdı bir aralar şimdi nasıl bilmiyorum.

Bir deneyin, eğer fidanlar daha ucuz ise şayet şubat ortası tekrar defne ağacı dikebilirsiniz daha az maliyetli olacaktır.

Altech olarak size önereceğim takviyeler şunlar:
https://www.alltech.com/tr-tr/soil-setr
https://www.alltech.com/tr-tr/crop-setr
https://www.alltech.com/tr-tr/isr-2000r

Ama bu muhtemelen sorununuzu çözecektir, yinede bir tavsiye olduğunu mesulüyet kabul etmeyeceğimi belirtmeliyim, bana kalırsa 4 ağaç için değer mi, bence değmez. Eğer sizin için önemli değilse, sadece nitelikli hümik asit ve makul oranda NPK takviyesi işinizi görecektir.

Ayrıca toprak analizi yaptırın, onu da yaptıramıyorsanız yapraktan besin ve mineral tayini tespit ettirmeniz size yol gösterecektir. Ama 4 ağacada aynı bakımları uygulamışsınız, azot yahut demir noksanlığı desem onada benzemiyor, öyle olsa diğer ağaçlarda sararır ve çalılaşır idi... Muhtemelen kök çürümesi emaresi olabilir, genelde, lağım ve bina aralarında taban suyu yahut kaçaklar bu tür şeylere neden olabiliyor.

Kök çürüklüğü ile azot eksikliği arasında kaldım, yaşlı yapraklar sararmış, çalılaşma var, azot eksikliği gibi sanki.

Altech iyi ürünler, ancak sihirli deynek değildir, insanlara kesin vaatler vermeyin. Biyolojik ve tamamen organik ona bişey diyemem ama mucize beklerseniz hayal kırıklığı olur.

Yaprak analizi yaptırmak çok mu zor? Yapraktan azot uygulamak çok mu zor? Buradan medet umarak sadece ağaçlarınızın ölmesini hızlandırıyorsunuz...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024