agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   dış kabuğu aşınmış çam ağacı nasıl korunur (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/25853.htm)

junior 27-12-2011 00:08

dış kabuğu aşınmış çam ağacı nasıl korunur
 
merhabalar. sizlerden soğukların geldiği şu günlerde acil yardım rica ediyorum. orman sınırındaki çam ağacımızın alttan 1 metre civarındaki kabuklarını domuzlar yaz boyu fark ettirmeden yediği için şimdi dikenleri sararmaya ve dal uclarından kararmaya başladı. üst dalları hala sağlıklı. ağaç 6 metre civarında çok güzel bir çam ağacı. 2 gündür havalar da çok soğuk gidiyor. ağaç ölecek diye korkuyorum. bugün yapı marketten 3 tane kalın çaplı gri renkli boru izolasyon süngerinden aldım. hani şu kalorifer borularına geçirilenlerden. üzerinden koli bandı yapacağım. soğuktan korur diyerek bunu yapacağım. ama süngerin içinde, eksilen dış kabukların yerine gövdenin üzerine de birşey sürmeli miyim. en az 10 yıllık bu güzel çamı kurtarmak istiyorum. yardım ederseniz çok sevinirim. fotoğraf da eklerim ama lütfen hemen tavsiyede bulunun. teşekkür ediyor acil cevaplarınızı bekliyorum.

yssahin 27-12-2011 18:05

Merhabalar sayın junior, ağacın ne kadar zarar gördüğü önemli.

1. Bunun için yara iyileştirme özellikleri olan ağaç macunları bulunuyor. İlçe tarım müdürlüklerinde bazen ücretsiz verebiliyorlar, satıldığı yerler de mevcut. Tıpkı vücudumuzdaki yaraların kabuk bağlaması gibi geçici bir kabuk bağlıyor ağaç ve ardından hızlı bir toparlanma sürecine giriyor.
2. Bilindiği gibi köylerde hala devam eden çamur sürmek gibi bir uygulama da mevcut. Ama mantar ve değişik zararlılara sebep olabilir diye pek tavsiye edilmiyor.
3. Önemli bir nokta da; ağacın hasar durumuna göre iyileşmeyi hızlandırmak için kabuğu temizlemeniz gerekmekte. Çeşitli yıkama bileşenleri ile temizlemek veya yaralı kısma uygun aletlerle müdahale etmek(elmanın kurtlu kısmını oyup uzaklaştırmak gibi) v.s.

Sizin çözüm önerinize gelince, izolasyon(yalıtım) malzemelerinin çok büyük bir kısmı petrol içerikli, normalden daha az hava alınmasına sebep olabilen, aynı zamanda yoğuşmaya sebep olabilen içeriktedirler.(yemek pişirirken tencerenin kapağında biriken damlacıklar veya kışın sabahları pencerenizin iç camında gördüğünüz damlacıklar gibi) Eğer yoğuşma olursa bu sefer de hasarlı kısımda çürüme oluşacaktır. Ancak; hasarlı kısmın onarımı için gerekli girişimlerden sonra, ince yalıtım malzemeleriyle geçici olarak soğuktan korumak mümkün.

Kolay gelsin

junior 31-12-2011 12:04

cevap için teşekkürler. gövde reçine bağlamış. üzerine sıkıca boru izolasyon süngeri bantladım. inşallah toparlar..

yssahin 02-01-2012 01:58

Muhtemelen toparlayacaktır, daha önce bizim de başımıza benzeri bir olay gelmişti ve ağacı gözden çıkarmıştık. Ancak baharda yeniden sürgün verdi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024