agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Sümüklü Böcek (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/18759.htm)

Barçman 10-01-2010 14:02

Sümüklü Böcek
 
1 Eklenti(ler)
Sevgili ağaçlar net üyeleri İki yıldır bahçemizde gördüğümüz Ve gittikçe çoğalan bu canlıların Ne olduğunu, Nerede yaşadığını ve onları uzaklaştırmak için ne yapmamız gerektiğini biliyorsanız Yardımcı olun lütfen

Genellikle akşamları ortaya çıkıyorlar Köpeklerimin yiyeceklerine gelip Su kaplarının içine giriyorlar
Yardımcı olursanız sevinirim

PlentyPlant 10-01-2010 14:15

Halk arasında "sümüklü böcek" diye tabir edilen şeyler bildiğim kadarıyla. Salyangozun kabuksuz hali gibi bir hayvan. Doğrudan bir zararları yok ama çoğaldıklarında can sıkıcı olabiliyorlar. Nemli ve pek fazla havadar olmayan kuytular, çoğalmaları için çok elverişli. Tuz (bildiğiniz yemeklik tuz) tam bir asit etkisi yaparak eritiyor. Zehir kullanmanız, diğer hayvanlarınız için sakınca yaratacaksa, doğrudan üzerlerine serperek ve belki yoğun olarak bulundukları yerleri tuzlayarak büyük ölçüde kurtulabilirsiniz.

agozce 10-01-2010 15:05

Evet en basit ve etkili çözüm tuz. Bulundukları her yere tuz serperseniz kurtulursunuz.

praecox 10-01-2010 15:14

Bir kap içine beklemiş bira koyun. Yağmurla seyrelmesin diye de bir şemsiye yapın üzerine. Yurt dışında bu tarz kapanlar var ancak evde yapmak çok da zor değil.
Fazla popülasyonlar, çiçek yapraklarında ciddi sorunlar yaratabirler.

Barçman 10-01-2010 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 561158)
Evet en basit ve etkili çözüm tuz. Bulundukları her yere tuz serperseniz kurtulursunuz.


Gerçekten çok yardımcı oldunuz Tekrar teşekkürler
Sayenizde nerede yaşadıklarına dair bir fikrim oluştu
Tek kuytu ve nemli yer
merdiven altına kapak yaptırdığımız kürek Vs koyduğumuz yer
Oradalar herhalde

Barçman 10-01-2010 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 561161)
Bir kap içine beklemiş bira koyun. Yağmurla seyrelmesin diye de bir şemsiye yapın üzerine. Yurt dışında bu tarz kapanlar var ancak evde yapmak çok da zor değil.
Fazla popülasyonlar, çiçek yapraklarında ciddi sorunlar yaratabirler.

Sizede çok teşekkür ederim demek birayı seviyorlar
Önerileri hemen uygulayacağım

the_mc 03-02-2010 09:46

dogal düşmanları kuşlar baykuş, yarasa falan varsa etrafta iyi halleder bunları afiyetle yer.

Kiraz 03-02-2010 11:34

Benim bahçemde bol miktarda var, taze filizleri, soğanlı çiçekleri toprak hizasından yiyorlar. Bu sene nergislerimin bir kısmını da yediler.

Kabuklu ve kabuksuz için bira uygulaması(farklı markaları denedim) yapmıştım, çok etkili olmadı ama köpek yiyeceğine daha çok gelmişler, belki bununla tuzak yapılabilir.

Kabuklular için kükürt serpilmesinin etklili olacağı söylenmişti, sanırım bunlar için de aynı şekilde etkilidir. Bu sene kahve telvesi kullandım, çoğu yerde işe yaradı. Kahve telvesinin üzerinden geçemiyorlar.

oppss! 03-02-2010 15:11

Rizeye galiba çay ile birlikte Sri Lanka'dan gelmiş, turuncu ve siyahlarıda oluyor, sebze bırakmıyorlar valla...

kasap.94 03-02-2010 17:41

Arkadaşlar. bende tesadüfen faydasını gördüğüm bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.bir arkadaşım bahçeme çiçeklerin daha iyi gelişmesi için SAÇI KIBRISI.demiroksit.atmamı istemişti uyguladım.sabahleyin kalktığımda bahçemde nekadar sümklü böcek varsa hepsi ölmüştü.

merdefe 13-03-2010 07:48

Öncelikle herkese merhaba;
Sümüklü böceklerin toplu ihtiharları konusunda pek bilgim yok fakat bir iki şey ekleyebilirim. benim derdim yeni çıkan fidelerin filizlerini yemeleri bunun için filiz köklerine kül ( bizim evimiz hala daha sobalı olduğu için sorun yok ) ve kireç serpebilirsiniz . Hem toprağınızın kirec ihtiyacı varsa bir nebze gidermiş olursunuz.
Eğer evde greyfurt, portakal suyu sıkıp içme alışkanlığınız varsa . bunların kabuklarını toprağa ters çevirin ertesi gün içinin sümüklü böcek dolu olduğunu göreceksiniz. yani bizde bol bol oluyor.

Tabi ben bunlar kendi bahçem için söylüyorum Saçı Kıbrıs konusunda bir sorum olarak; Saçıkıbrıs Demir sülfat olarak geçiyor yukarda demek istediğiniz demir oksit ve demir sülfat karışımı mı atmak yoksa be mi çok karşamık düşünüyorum :))) Saygılarımla

kumyaka2010 13-03-2010 08:21

Sumuklu bocekler , guneşi gordugu zaman agac ,bitki uzerine çıkp guneşleniyorlar . Okadar çokki tuzla başa çıkılmıyor . Ben daha çok anaçları tuzluyor veya yere vurup yok ediyorum . Şu sıralar tam yavrulama zamanı .

Barçman 16-03-2010 17:46

Herkese çok teşekkür ediyorum
Önerilerinizi uygulayacağım
Bu aralar yağmur fazla yağdığı için yine çoğalmaya başladılar

ozgurbilgin 21-04-2010 09:51

Ziraat mühendisi olan kuzenim ile görüştüm. Metadex isimli bir ilaç önerdi.

aylin1973 31-05-2011 14:50

kedilere verdiğim yiyeceklere geliyolar,kurumama,işkembe çorbası yiyip içiyolar,hepsi balina kadar olmuşlar ,iğrenç yaratıklar,görmeye bile tahammülüm yok.en iyisi tuz dökmek galiba

dolunay54 31-05-2011 20:51

bu sümüklü böceklerle benim de başım bir hayli dertte şayet bahçeniz müsaitse ve etrafı tutulu ise bahçenize bir çift ördek almanızı tavsiye ederim bir tane bile sümüklü böcek bırakmıyorlar hepsini afiyetle yiyorlar

bsevencan 01-06-2011 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dolunay54 (Mesaj 814132)
bu sümüklü böceklerle benim de başım bir hayli dertte şayet bahçeniz müsaitse ve etrafı tutulu ise bahçenize bir çift ördek almanızı tavsiye ederim bir tane bile sümüklü böcek bırakmıyorlar hepsini afiyetle yiyorlar

Dolunay 54, güzel fikir teşekkürler...

Bahçemiz 02-06-2011 17:07

Bizde mağduruz maalesef
 
Sevgili arkadaşlar, maalesef yıllardır bizlerde bu konu mağdurlarındanız..

Sabah kalkıp bahçeyi dolaştığımızda Marul yapraklarının ve diğer yeni yetişen körpe bitki ve sebzelerin kabuksuz salyangozlar tarafından biçildiğini, bölündüğünü görmek gerçekten üzüyor, bazen haftalarca süren nemli ve yağmurlu hava şartlarıda adeta onlara bayram havası yaşatıyor ve insanda zevk kalmıyor.
Çileklerin içini dahi oyan, hangi taşı, tahtayı ve yahut bir gün evvelinden temizlenmiş ve geçici olarak kenara konmuş otları kaldırsanız altına gizlenmiş olduklarını görüyorsunuz.

Almanyada bunlar çok yaygın ve yayın organlarında sık sık konusu oluyor.
Bir arkadaşımızın yukarda verdiği '' bira'' tavsiyesini kesinlikle uygulamayınız, evet biralı bir kaba çokca geldikleri doğru lakin yapılan araştırmalar daha uzaktakilerinde kokuya gelerek bu çevrede oluşmalarını, yaygınlaşmalarını ve yumurtlayarak çoğalmalarını tetikliyormuş. Aman kendi kalenize gol atmayınız:p

Bahçesi olan alman komşularımızın ellerinde bir şiş ve kova ile sabahları ve akşam güneş batımından yarım saat sonra bunları topladığınıda biliyoruz.
(Bunu biz yapamıyoruz, her yiğidin kârı değil:))

Üzerlerine tuz akıtmak, yollarına set olarak tuz veyahut ince odun talaşı (marangozdan) dökmek, akşam serinliklerinde hücuma geştiklerinde tek tek maşa ile tolayıp kapalı kavanoza doldurmaktan başka bir şey yapamıyoruz.
Zehirli ilaçlardan uzak durmaya çalışıyoruz.

Ördeğimiz vardı, yukardaki bir arkadaşın tavsiyesi doğru, bunları yiyordu lakin sebze bahçesini oda rahat bırakmıyordu:rolleyes: onuda verdik gitti.

Dün bir alet ve içerisine su karışımı ile konan ilacını aldık, yeni çıkmış.
alt kısmı toprağa gömülüyor, toprak hizasında deliği var, birde bunu deneyeceğiz bakalım.

Hepinize bereketli ve zevkli bahçeler..

sariefe 02-06-2011 18:16

Sayın arkadaşlar salyangozla mücadelede kullanılan çeşitli ilaçlar mevcut. Bu ilaçlar genelde salyangozları öldürmeye yöneliktir. Mesela ziraii ilaç satan dükkanlarda satılan bir tanesi hamur haline getirilerek küçük köfteler yapılıyor. Bu köfteleri bahçenizin çevresine, duvarların üzerine vs. yerleştiriyorsunuz ve bahçeye girmek için gelen salyangozlar bu madde sayesinde hakkın rahmetine kavuşuyor. İlaç ismi vermek istemiyorum. İlgili yerlerde bunları öğrenebilirsiniz. Ama alacağınız ilacın özellikle arılara zararlı olmamasına dikkat edin.

İlaç dışı doğal mücadele yollarından biri olan bira yine salyangozla mücadelede kullanılan bir tekniktir. Yalnız tekniğin çalışma mantığı salyangozu kendisine çekmek üzerine kuruludur. Yani bahçeniza bir tabak bira koyarsanız salyangozları o tabağa çekmiş olursunuz. Sonrasında da bu tabaktaki salyangozları toplu olarak imha edebilirsiniz. Yanlız sayın Bahçemiz' in de dediği gibi bu yöntem başka salyangozlarıda çekebilir ve süreklilik gerektirir. Yine doğal olan bir kaç yöntemi, çekilmiş kahve ve sarımsak suyu olarak sıralayabiliriz. Bu yöntemler ise biranın aksine salyangozları uzaklaştırma mantığına yöneliktir. Salyangozların girmesini istemediğiniz yerlere kahve tozu ya da sarımsak suyu dökerseniz salyangozları oradan uzak tutabilirsiniz. Bu yöntemlerde yine süreklilik isteyen yöntemlerdir. Yani kahve ve sarımsağın etkisi geçince yine uygulamak gerekir. Bir başka doğal yöntem ise bahçe sınırlarına 3-4 cm. genişliğinde bakır levha döşemektir. Bu yöntem salyangozları bahçeden uzak tutacaktır. Yukarıda tuz dökmek gibi yöntemlerden sözedilmiş; bence uzak durun. Salyangoz tuzlayacağım diye toprağı tuzlarsanız zaten salyangozdan koruyacak bitkiyi yetiştiremezsiniz. Toprağı tuzlamanın geri dönüşü yoktur.

Saygılarımla...

-Doga-Dostu- 03-06-2011 13:40

Tek kelime ile "Tuz" diyebilirim, biraz vesaire gibi masrafa gerek yok.
Alın elinize bi avuç tuz. serpin istemediğiniz yerlere asit etkisi yüzünden kuruyup gidiyorlar.
Köpek maması içinde tuzak kurulabilir. Bir avuç köpek maması çevresine kükürt ve tuz serpin
kabuklu kabuksuz hepsi yok olur :) ve elinizde köpek maması kalır :)

MeyveliTepe 03-06-2011 14:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sariefe (Mesaj 815369)
Sayın arkadaşlar salyangozla mücadelede kullanılan çeşitli ilaçlar mevcut. Bu ilaçlar genelde salyangozları öldürmeye yöneliktir. Mesela ziraii ilaç satan dükkanlarda satılan bir tanesi hamur haline getirilerek küçük köfteler yapılıyor. Bu köfteleri bahçenizin çevresine, duvarların üzerine vs. yerleştiriyorsunuz ve bahçeye girmek için gelen salyangozlar bu madde sayesinde hakkın rahmetine kavuşuyor. İlaç ismi vermek istemiyorum. İlgili yerlerde bunları öğrenebilirsiniz. Ama alacağınız ilacın özellikle arılara zararlı olmamasına dikkat edin.

İlaç dışı doğal mücadele yollarından biri olan bira yine salyangozla mücadelede kullanılan bir tekniktir. Yalnız tekniğin çalışma mantığı salyangozu kendisine çekmek üzerine kuruludur. Yani bahçeniza bir tabak bira koyarsanız salyangozları o tabağa çekmiş olursunuz. Sonrasında da bu tabaktaki salyangozları toplu olarak imha edebilirsiniz. Yanlız sayın Bahçemiz' in de dediği gibi bu yöntem başka salyangozlarıda çekebilir ve süreklilik gerektirir. Yine doğal olan bir kaç yöntemi, çekilmiş kahve ve sarımsak suyu olarak sıralayabiliriz. Bu yöntemler ise biranın aksine salyangozları uzaklaştırma mantığına yöneliktir. Salyangozların girmesini istemediğiniz yerlere kahve tozu ya da sarımsak suyu dökerseniz salyangozları oradan uzak tutabilirsiniz. Bu yöntemlerde yine süreklilik isteyen yöntemlerdir. Yani kahve ve sarımsağın etkisi geçince yine uygulamak gerekir. Bir başka doğal yöntem ise bahçe sınırlarına 3-4 cm. genişliğinde bakır levha döşemektir. Bu yöntem salyangozları bahçeden uzak tutacaktır. Yukarıda tuz dökmek gibi yöntemlerden sözedilmiş; bence uzak durun. Salyangoz tuzlayacağım diye toprağı tuzlarsanız zaten salyangozdan koruyacak bitkiyi yetiştiremezsiniz. Toprağı tuzlamanın geri dönüşü yoktur.

Saygılarımla...

Çok güzel özetlemişsiniz, katılıyorum. Yalnız bira tuzağı kabuklu salyangozlarda çok işe yaramıyor, sümüklüböcekler ise bayılıyor. Belki bir ilave, altında salyangozların girebileceği kadar boşluk olan ters kapanmış saksılar salyangozlar için etkili bir tuzak olabiliyor. Tuzu geri toplamak mümkün olmadığı için kaçınılmasında fayda var.

Bahçemiz 04-06-2011 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 815874)
Yalnız bira tuzağı kabuklu salyangozlarda çok işe yaramıyor, sümüklüböcekler ise bayılıyor.

Sevgili MeyveliTepe, haklısın lakin yeniden belirteyimki, Almanyada yapılan araştırmaların sonucu ''Bira tuzaklarına'' daha uzaklardaki kabuksuzlarında gelmesi sonucu mağdur bahçe sahibinin kendi kalesine gol atmak etkisi yaratıyor.
Kokuya uzaklardanda akın akın gelen sümüklüböcekler ''Davet üzerine':p)bu sefer bu çevrede çoğalıyorlar, lütfen bunu unutmayalım.

Selam ve sevgiler.


MeyveliTepe 04-06-2011 09:39

Kokuyu ne kadar mesafeden alıyorlar bilmiyorum doğrusu. Ancak bira tuzağına kadar gelebilen kendini içine atarak intihar ediyor :)

Anlatımınızdan yola çıkarak bira tuzağının yerini iyi düşünmek gerek. Öte yandan, kabuksuz sümüklüböcekler bana hiç dert olmadı. Fakat yavru salyangozlar (özellikle yavru olanlar, büyükler değil) müthiş bir iştahla saldırabiliyor ve bir tanesi bir bitkiyi bir gecede hallediyor. Küçük metrekareli bahçelerde varlıkları ciddi bir tehdit. Büyük bahçelerde onlar da pek sorun değil.

sariefe 04-06-2011 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Doga-Dostu- (Mesaj 815834)
Tek kelime ile "Tuz" diyebilirim, biraz vesaire gibi masrafa gerek yok.
Alın elinize bi avuç tuz. serpin istemediğiniz yerlere asit etkisi yüzünden kuruyup gidiyorlar.
Köpek maması içinde tuzak kurulabilir. Bir avuç köpek maması çevresine kükürt ve tuz serpin
kabuklu kabuksuz hepsi yok olur :) ve elinizde köpek maması kalır :)

Tek kelime ile "eğitim" diyorum.

Yukarıda tavsiye edilen yöntem yarardan çok zarar sağlar. İtimat etmeyiniz.

ciceksever70 04-06-2011 17:57

Odun talasi, kahve telvesi, yumurta kabugu, odun külü benim de yillardir uyguladigim yöntemlerden ancak en etkisini gördügüm yöntem elimde tuzlu su dolu kaba toplayip atmak oldu. Biraz canice belki ancak burada bircok kisi bu sekilde kurtuluyor. Birkac gün düzenli toplarsaniz bir süre rahat ediyorsunuz. Yaz boyu süren bir mücadele ne yazik ki, bizde Haziran`da ortaya cikip kisa kadar kaliyorlar.

Lilium 04-06-2011 23:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 816329)
Fakat yavru salyangozlar (özellikle yavru olanlar, büyükler değil) müthiş bir iştahla saldırabiliyor ve bir tanesi bir bitkiyi bir gecede hallediyor. Küçük metrekareli bahçelerde varlıkları ciddi bir tehdit. Büyük bahçelerde onlar da pek sorun değil.

Ben bu yılki kadar küçük kabuklu salyangoz hiç görmedim, yer gök salyangoz nedir bu işin hikmeti anlayamadım.

Zep 20-06-2011 23:28

Bizim de, bahçemizde sümüklü böcekler en büyük zararı çimlerimize veriyor. Böyle yağışlı giden havalarda çimimiz birdenbire bölge bölge kurumaya başladı, dikkatli bakınca kuruyan bölgelerin etrafında çok sayıda ve boyları yarım cm ile 2 cm arasında açık renkli sümüklü böcekleri farkettik. Çoğu o kadar küçük ki elle toplamak mümkün değil. Sizlerin bahsettiği odun külü, kahve telvesi veya sarmısak suyunu tüm çim alana uygulamayı düşünüyorum ama bu yöntemler çime daha da zarar verir mi? Kaş yaparken göz çıkarmayım...

baba.monk 13-07-2011 16:14

Bir yazımı paylaşmak isterim sizlerle:

"Rakı şişesinde balık olsam" demiş ya rahmetli Orhan Veli, benim KüçükBahçem'de bu mısrayı "bira kutusunda sümüklüböcek olmak" şeklinde değiştiriyorum...

Yazının tamamı şurada --> Sümüklüböceklerden Bira ile Kurtulun

Sümüklüböcekleri bira havuzunda imha ederken yan bahçedekileri de buraya çekmiş oluyorsunuz bir yandan da. Yine de belli bir yarıçap içinde kalan böceklerden kurtulabilirsiniz bira ile.

alitekkenx 20-03-2012 07:28

Arkadaşlar çok canisiniz. Lütfen onları öldürmeyin. Toplayın ve uzak bir yerlere atın. Doğanın dengesini bozmayın. Bitkiyi seven hayvanı da sevmeli. Onlar bizden öncede vardı. Biz misafiriz onlar değil.

ykolko 20-03-2012 08:54

Bir zamanlar seyretmiş olduğum filimde seranın içinde bulunan orkidelere,sümüklü böcekler gelmesin diye,her saksıya kabuğunu soyup,bir dilim elma koyuyorlardı.

limon_sever 20-03-2012 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alitekkenx (Mesaj 928243)
Arkadaşlar çok canisiniz. Lütfen onları öldürmeyin. Toplayın ve uzak bir yerlere atın. Doğanın dengesini bozmayın. Bitkiyi seven hayvanı da sevmeli. Onlar bizden öncede vardı. Biz misafiriz onlar değil.

Ölümsüz oldukları kesin :D

ziraatteknikeri 20-03-2012 09:27

Hangi yöntemi denerseniz deneyin .
Bahçeyi Tuzlulaştırmayın zira toprak zamanla çoraklaşır.
Bahçeyi kirece boğuk demir ve mağnezyum gibi elementlerin topraktan alımını zorlaştırmayın.
Zirai ilaç ise hem doğaya hemde ölü salyangozları yiyen kedi ve köpek her ne canlısı olursa olsun zararlı.
Bence biolojik mücadele için onları avlayan predetörler ördek tavuk ne ise onları yiyen en iyi yöntem o ancak bu mümkün değilse ( kükürt, demiroksit, demir sülfat... )konrollü bir şekilde diğer baştaki saydığım yöntemleri deneyin.
iyi çalışmalar

fagu03 20-03-2012 09:29

Salyangozla degisik mücadele yontemi
http://www.agaclar.net/forum/sebzele...lar/6564-7.htm

http://www.youtube.com/watch?v=EQ8RFlR0mD4

gullac61 27-05-2012 14:21

Sümüklüböcek/salyangoz mücadelesine gecelerini vermiş biri olarak lütfen dikkatle okuyun: bu böcekler için bahçeyi tuz gölüne çevirdim, bahçe öldü onlar ölmedi.TUZ ancak üstlerine dökerseniz fayda eder, altlarına değil. 7/8 yıl öce bahçemi tuzla öldürdükten sonra "kafayı yiyip" araştırdım.ve dini bir portalda Allah'ın mucizelerine örnek yakaladım; sümüklü böcek çıkardığı sümükle bir jiletin üstünde yürür ve jilet onu kesemez, çelikten bir palet gibidir diyordu. Ve bende bahçeye önceden, üstünden geçerse ölsün diye tuz dökmekten vazgeçtim.Lütfen siz de vazgeçin. gece saat 3 lere kadar elimde fenerle üstlerine tuz dökmeye başladım, hayatım kaydı yinede sonlandıramadım.Londradan bir ilaç aldım, granül şeklinde onu döküyorum, sümüklüler ilacın kokusu bitene kadar gelmiyor serpilen bölgeye.Gördüğüm zaman yine serprliyorum. Sümüklü/salyangozların çoğalmasının sebebi ise; Kastamonu'da üretim çiftliği varmış, 2010 da fabrikanın cirosu 2.5 milyon dolar mış,bunu küçük bir kanalda başarı öykülerinde dinledim ve kaynağını tesbit ettim. Buralardan bir şekilde kaçan,sızan,dökülen, suya ,toprağa karışan yavrular etrafa yayılmış, aynısı Kuzey Afrika da bir ülkede olmuş, yerli halk bitki ve ağaçların yok olmasını buradaki üretim çifliğine bağlıyorlarmış, üstelik onlarınki abartmış ve küçük bir elma büyüklüğnde ve ağaçları yer hale gelmişler, ördeği denemek isterim.

gencmenn 17-06-2012 04:24

Genel olarak bahce degilde tarlada sorun varsa, tek caresi kuru saman, sebzelerinizin etrafini kuru samanla cevirin sümüklü bocek gelmez, saman aninda böcegi kurutur, nemini alir, o yüzden kuru saman tek cözüm

buca 19-06-2012 21:48

Dün bahçe temizliği yaparken köpeğin kulübesini kaldırdığımızda dehşete kapıldım... adeta kabuksuz kocaman bir sümüklü böcek ! ne yapmalıyım?

limon 19-06-2012 23:07

Ben bunları işçi olarak kullanıyorum. :)
http://www.agaclar.net/forum/628622-post813.htm

güldeste- 19-06-2012 23:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 987289)
Ben bunları işçi olarak kullanıyorum. :)
http://www.agaclar.net/forum/628622-post813.htm

:) bayıldım... denemeli:D

güldeste- 19-06-2012 23:29

Bazı ülkelerde başka türlü değerlendirirlerdi kesin...

ENGINEER68 03-05-2013 14:12

Başka bir yöntemde gezindikleri yerlere bir avuç kireç serpmeniz.Bu yöntemde etklidir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024