agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Unlu Bit (Pamuklu Bit) (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10740.htm)

Mine Pakkaner 16-05-2006 13:07

Unlu Bit (Pamuklu Bit)
 
1 Eklenti(ler)
Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi

Hem bazı bahçe bitkilerinde hem de bazı salon bitkilerinde çok görülen, can sıkıcı bir zararlıdır. Bahçede gardenya, pittosporum evde mum çiçeği, bazen afrika menekşesi, gloxinya vs. sıkça bu zararlıdan nasibini alır.

Eklenti 49797

Kendi emgi yaparak verdiği zarar yetmiyormuş gibi tatlımsı salgısının üzerinde de parazit mantarlar üreyerek fumajin dediğimiz, resimde siyah is gibi görünen durum meydana gelir.

Kendisinin ve yumurtalararının üzerinde unumsu pamukumsu bir doku oluşturur, bu dönemden sonra ilaçlardan zor etkilenir.

Sıvı yağ özellikle bitin solunum yapmasını önler. Böcekler trake solunumu yaptıkları için yüzeyi kaplıyor ve hava almayı önlüyor. Unlu veya pamuklu bit dediğimiz böceklerde eğer çok fazla değillerse başlangıçta uygulama iyi sonuç verir. Zaten siz siz olun mücadelede hiç geç kalmayın. Geç kalırsanız ev ilaçlarıyla yapacağınız müdahalede başarı şansınız düşer. Unlu, pamuklu bitler vücutlarını o pamuksu doku ile kapladılar mı zırh giymiş gibi korunurlar, ilaçlama sonuç vermez





Zirai mücadele ilaçları ile elbette bu zararlı ile savaşırız. en yakın yetkili zirai ilaç bayisine danışıp ilaç alabiliriz. Peki evde ne yapabiliriz?
1. Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.


1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin, karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.)

Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.


2. 1 ölçü su ile 2 ölçü isopropil alkolü karıştırır püskürtürüz. (tüylü yapraklara uygulamayın)


3. 1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün. (Kuru adaçayı ve kekik ile denemedim.İki ölçü konulabileceğini düşünüyorum.Yine de denemek gerek)

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. Kimyasal hazır ilaç kullanacaksanız, 1 lt solüsyona 1/ 2 kesme şeker katınız.Bu ilacın yapışmasını sağlar. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz.


4. Henüz az ise mekanik mücadele yaparız, mesela bir kürdan vasıtasıyla temizleriz,bitkinin yapısı izin veriyorsa yıkarız, sonra ilaçlarız.

5. İlaçlamayı haftada bir kez uygularız.

6. Acı biber solüsyonunu püskürtürüz.

Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.





Her ilaçlama öncesi hazırladığımız solüsyonu bir yaprakta uygulayıp bitkinin hassasiyetini kontrol etmeliyiz.

bonsaisever 21-09-2006 19:24

Unlu bit, pamuklu bit
 
2 Eklenti(ler)
1-Yağan sağanak yağmurdan sonra saksı tabağının altında biriken suda bu solucanımsı şeyler vardı.
Acaba bunlar zararlı mı?

Eklenti 3871

2- Ağacımın üzerinde dalın kırık bölümüne yerleşmiş olan beyaz, yaklaşık 15-20 ayaklı 0,5mm boyunda bir böcek vardı.
Resimde de görüldüğü (pek belli olmuyor ama) gibi un gibi şeyler bırakmış.


Eklenti 3872

fmt79 21-09-2006 22:18

1 Eklenti(ler)
Solucana benzer yaratık pek anlaşılmıyor. Ama telaşa gerek yok. Bu görünüme sahip olan Tel Kurtları var ancak onlar da yumrulu bitkilerin yumru ve köklerinde zarar yaparlar. O yüzden telaşa gerek yok.

İkinci fotoğrafta ise, yani fotoğraf var ama görüntü yok :), unlu bite benziyor sanki. Tabi hayal meyal çıkarabiliyorum. Net bir görüntü olsa daha net konuşabilirim.


Eklenti 108855

Eklediğim fotoğraftaki böceğe benziyor mu? Teşhisi tam koymamız lazım.

bonsaisever 21-09-2006 22:28

Evet, kesinlikle bu!
O resimdeki bitin unları, bit yok.
Akçaağacımın üzerinde ne olduğunu bilmediğim bir şey görünce öldürüp atmıştım.
O unları da diş fırçası ile temizledim.
Başka ne yapmalıyım?

Ayrıca o solucanlar tohumdan ürettiğim filiz halindeki Akçaağacımın saksı altından çıktı.
Kurtulmamın imkanı yok mu?

fmt79 21-09-2006 23:33

unlu bit mücadelesi
 
Solucan şeklindeki yaratığın ne olduğunu çıkaramadım, üzgünüm bi şey söyleyemeyeceğim o konuda. Ancak saksı toprağını değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Unlu bite gelince; bir iki tane ise imha etmeniz iyi olmuş. Tekrar ortaya çıkarlarsa yine mekanik olarak mücadele etmeye çalışın. Saksıdaki birkaç bitkide bu yöntem iyi sonuç verebilir.

Ama zamanım yok, bir bakıyorum bitkinin her yerini sarmış derseniz o zaman birkaç kimyasal önerebilirim.

Bildiğim kadarıyla siz biraz pimpiriklisiniz :) O yüzden çevre ve insan dostu bir ilaç önereyim.

"Yazlık yağ" **** "Yazlık beyaz yağ" olarak bilinen petrol türevi bir kimyasal. Hektolineum vs vs adı altında preparatlar da var ancak "yazlık beyaz yağ" demeniz yeterli. Petrol türevi olduğu için açık (fason) satılan yerler de bulabilirsiniz.

100 L suya 2 L ilave edeceksiniz. Sıvı miktarına göre dozu ayarlayabilirsiniz. 1 L suya 15-20 ml ideal. Ama bence siz 15 ml yapın. Bazen süs bitkileri hiç beklenmedik ilaçlara karşı fitotoksite gösterebiliyor. Dikkat edilecek birkaç husus var. İlacı hazırlayınca önce bitkinin bir yaprağına uygulayın. aradan 3-5 saat geçsin. Yaprakta anormallik (yanma, sararma, renk değişimi) olmazsa tüm bitkiyi ilaçlayın.

İlaçlarken bitkinin her yerine ilaç gelmesine dikkat edin. Bu esnada hava sıcaklığı 32 dereceyi geçmemeli, bitki susuz olmamalı ve kükürt ile ilaçlamışsanız aradan 3 hafta geçmiş olmalıdır. Aksi halde bitkide yanıklara yol açabilir. Ancak bu ilaç çevre ve insan dostudur. Avcı böceklere zehirli değildir.

bonsaisever 22-09-2006 00:57

Teşekkür ederim :)

lerdemir 03-10-2007 10:32

UNLU BİT veya PAMUKLU BİT.

Bu zararlıyı görüntüsünden tanıdığım için ve de örnek olması açısından "ARAMA" fonksiyonundaki "Gelişmiş Arama"yı seçerek, içinde "Mine Pakkaner" tarafından gönderilmiş ve içinde "Unlu pamuklu" ifadeleri geçen mesajları tarattım, daha sonrasında da forumda bu konudaki uzmanlığını bildiğimden dolayı "fmt79" tarafından gönderilmiş aynı içerikte mesajları tarattım ve aşağıya eklediğim bağlantılardaki mesajlara ulaştım:

Bir suluboya fırçası veya eski bir diş fırçası ile ya da bitkiyi zedelemeyecek basınçtaki bir su ile duş başlığı altında önce bitkinin üzerinde mevcut zararlıları mekanik olarak uzaklaştırın, sonra da ilaçlama yapın.

Verdiğim yönlendirmede ev yapımı ilaçlar var, ama sorununuz ileri boyutta ise; bu nedenle kimyasal mücadele gerekebilir; bunun da uzmanı olan fmt79 adlı uzman üyemizden alıntılarsak:


- fmt79 şu mesajında şöyle demiş:

"Unlu bit ile mücadele konusunda forumda bilgiler var aslında. Yoğunluk ne durumda acaba? Az yoğunluklarda çevre dostu pestisitler mevcut iken, çok yoğunluklarda bunlar faydasız, o yüzden daha zehirli ama etkili pestisitler kullanılacak. Yazlık yağ bulma şansınız varsa etkisi güzel, yine Malathion da iyi, ama bu ikisini de yoğunluk azsa kullanın.

Hektolineum (yazlık beyaz yağ)
Malathion WP 25 (Malathion)"


- fmt79'un yazdığı şu mesajda ise özetle

""Yazlık yağ" **** "Yazlık beyaz yağ" olarak bilinen petrol türevi bir kimyasal. Hektolineum vs vs adı altında preparatlar da var ancak "yazlık beyaz yağ" demeniz yeterli. Petrol türevi olduğu için açık (fason) satılan yerler de bulabilirsiniz.

100 L suya 2 L ilave edeceksiniz. Sıvı miktarına göre dozu ayarlayabilirsiniz. 1 L suya 15-20 ml ideal. Ama bence siz 15 ml yapın. Bazen süs bitkileri hiç beklenmedik ilaçlara karşı fitotoksite gösterebiliyor. Dikkat edilecek birkaç husus var. İlacı hazırlayınca önce bitkinin bir yaprağına uygulayın. aradan 3-5 saat geçsin. Yaprakta anormallik (yanma, sararma, renk değişimi) olmazsa tüm bitkiyi ilaçlayın." der...


- fmt79 şu mesajında ise şöyle demiş:

"Malathion etkili maddeli insektisitler Unlubitin başlangıç dönemlerinde kullanılabilir. Bu dönemlerde etkinlikleri iyidir. Ancak, ileriki dönemlerde, yani unlubitler çoğalıp, salgıları kendi büyüklüklerine ulaşınca, bitkide sadece beyaz bir tabaka görmeye başladığınız zaman, Malathion etkisiz kalır. Yoğunluk o kadar yüksek ise sistemik etkili insektisitler kullanmanız gerekecek.

Unlubit yoğunluğu fazla ise, bitkiniz de az sayıda ise, elinize bir patates filesi alın (Bitkiye zarar vermeyecek herhangi bir şey olabilir aklıma şu anda patates filesi geldi), unlu bitleri bitkiye zarar vermeden azaltın. Fileyi sürterek salgıları ve fazla unlubitleri düşürün. Sonra Malathionu uygulayın."

begonvil 14 14-10-2008 20:56

selam arkadaşlar.ben bu yaz başladım bitki aşkına.ama menekşelerimde ve sakız sardunyalarımda unlu bit denen o bembayaz kurttan oluştu.ziraatçıdan ilaç aldım.geçiyor gibi oluyor tam kurtuldum derken diğer çiçeklerimde başlıyor.hastalıklı olanları ayrı bir cam önüne koydum.ama kurtulamıyorum.napabilirim.bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim.

Günüm 14-10-2008 22:22

Hoşgeldiniz.
Neemazal isimli organik böcek ilacı ile savaşı kazanmanız kesin. Benim bu sene unlu bir derdim olmadı çok şükür. Özellikle gardenyalarımı sarıyorlardı. Forumda Neemazal adı ile arama yaparsanız, istediğiniz tüm bilgilere ulaşırsınız.

selenn 14-10-2008 22:30

Hoşgeldiniz Begonvil 14,

Mine Hanım'ın vermiş olduğu bilgilerde yeralan arap sabunlu, zeytinyağlı solüsyon sayesinde sukulentlerimi kurtarabildim bu illet bitlerden. Fakat sizin de bahsettiğiniz gibi tam kurtuldum derken belirli bir zaman sonra diğer bitkilerde de beliriyorlar. Buna izin vermemek için en iyisi bitli bitkinin etrafında yeralan tüm bitkilere de ilaçlama yapmak. Önüne geçilemeyecek durumdalarsa kimyasallara başvurmak en köklü çözüm.

mymuberra 15-10-2008 13:07

arkadaşlar izmir' de neemazal' ı bulabileceğim bir yer varmı acaba ?

oceanheart 15-10-2008 13:28

Sn. mymuberra ilgili linke bakabilirsiniz ben İzmir Otogarı ile yenişehir arasında biryerden almıştım http://www.vit-verim.com/tr/address_tr.htm

begonvil 14 17-10-2008 11:01

Unlu bit neden oluşuyor?
 
herkese selam arkadaşlar.ben yeni üyeyim.öncelikle kendimi tanıtayım.ismim dilek.boluluyum.sakız sarsunyalarımda ve menekşelerim unlu bit yüzünden öldü.şimdiyse küpe çiçeğimde ve ölenlerin yerine tekrar alığım sakız sardunyalarımda var.mine hanımın yazdığı tarifi uyguladım dün inşallah bi daha çıkmazlar.çok üzülüyorum..
acaba çiçeklerimin toprağını değiştirsem unlu bitler bir daha olurmu?birde unlu biti toprakmı yapıyor **** nasıl oluşuyor?
lütfen herkesin görüşlerini bekliyorum.

begonvil 14 17-10-2008 12:20

unlu bitle nasıl mücadele edebilirim?
 
herkese selamlar.benim sakız sardunyalarım ve menekşelerim unlu bit yüzünden öldüler.diğer çiçeklerimdede vardı ama ziraaatçıdan ilaç aldım yok etmeyi başardım.1 ay kadar yoktu.ama geçen gün tekrar olduklarını gördüm.
mine hanımın yazdığı sabunlu karışımı uyguladım geçmiş gibi görünüyorlar.
benim sizlere sorum şu unlu bit neden oluyor?topraktanmı sıvı gübredenmi?
şimdiden teşekkürler

malina 17-10-2008 13:05

begonvil, yazışmaları var olan başlık altında sürdürüyoruz. Lütfen yeni konu açmayın. Açtıklarınızı burada topladım.


Mine Pakkaner 17-10-2008 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi begonvil 14 (Mesaj 300782)
.. sorum şu unlu bit neden oluyor?topraktanmı sıvı gübredenmi?
...

O bir canlı, topraktan veya sıvı gübreden olmasına imkan yok. Ergini yumurta bırakır üremesi bu şekilde olur. Karıca vasıtasıyla da taşınır, bitki artıklarıyla da. Bir yumurta çatlarsa yeniden bulaşma başlar. Bu yüzden mücadelesinde dikkat gerekir. Bir ilaçlama yetmez.

begonvil 14 18-10-2008 10:32

herkese teşekkürler arkadaşlar.buraya yeni üye olduğum ve bu siteyi kullanmasını bilmediğim için birden fazla yazı yazmışım.cevap gelmiyor diyede üzülmüştüm.ama şimdi buldum yazdıklarınızı.ben unlu bitleri yok etmeye çalışırken galiba onlar benim çiçek sevgimi yok edecek.ama yazdan beri uğraştırıyorlar.bana ziraatçının verdiği ilacın üztünde panzeher yazıyor.acaba o mu unlu bitleri yok etmedi.

begonvil 14 18-10-2008 10:44

eğer unlu bit geçmezse neemazalı alıcam ama boluda bulabilirsem

begonvil 14 18-10-2008 14:15

boluda nemazalı bulamadım.

begonvil 14 18-10-2008 14:57

sevgili günüm

neemazal isimli ilacı istdan bir firmada buldum fakat 40 euro.bu çok pahalı.

Mine Pakkaner 18-10-2008 21:10

Dil kullanımına özen göstermenizi rica ederim.

fmt79 19-10-2008 21:13

Erken dönemde yazlık beyaz yağ da kullanabilirsiniz. Petrol türevi olsalar da, pekçok insektisitten daha güvenlidir. Hem de yararlı böceklere etkisi yoktur... Ama unlu bit çok fazla ise yazlık yağlar etkin olmuyor malesef.

begonvil 14 19-10-2008 21:25

Aslında Mine Hanımın önerdiği arap sabunlu karışımı uyguladım,üç gün sonra da oksijenli su karışımını uyguladım.Hatta ölmüş unlu bit buldum 1 tane.Sanırım onlar yine bir süre sonra beni şaşırtıp yeniden çıkarlar ortaya.Ama ben haftada bir arap sabunlu karışımı yinede yapıcam tamamen yok etmek için.
Forumda NEEM AZAL isimli ilacın unlu bitlere etkili olduğunu okumuştum.Samsunda bir yerden 200 gr buldum.Yarın sipariş vereceğim.Merak ettiğim şey NEEM AZAL kullanıpta unlu bit ve beyaz sineklerden tamamen kurtulan var mı?Çünkü şimdiye kadar aldığım ilaçlar hem çiçeklerimi öldürdü hem de unlu bitlerden kurtulamadım.Çiçeklerime çok üzülüyorum..

begonvil 14 20-10-2008 17:49

Bonsaisever unlu bit için bitkilerine ne uyguladın?Benim çiçeklerimdede unlu bit yüzünden çoğu öldü.Şimdi birkaç sakız sardunyamda yavrularını gördüm.Mine Hanımın ev yapımı ilaç tarifini uyguladım.geçti gibiler.Siz ilaç yaptınız mı?yaptıysanız ne tür bir ilaç yaptınız?

derya Derya 13-11-2008 10:19

Arkadaşlar bu unlu bitler neden oluyor acaba?
Çıldırmak üzereyim. Dün coleusumun onlar yüzünden ölümün eşiğine geldiğini gördüm.
Bitkilerim için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyorum, neden neden bu bitler oluşuyor anlayamıyorum.
Acaba nerede hata yapıyoruz?
Çok üzgünüm, o unlu bitlerden de nefret ediyorum.

Mine Pakkaner 13-11-2008 12:03

Bunlar kendiliğinde oluşmaz, çevreden, saksıdan vs. bulaşır, toprağın üstüne düşmüş olabilir. Minicik bir yumurta olsa gelişir ürer, pamukçuk üzerini sonradan kaplar. Korunmanın tek şartı çok iyi gözlemektir. Hergün kontrol ve sürekli mücadele etmek gerek.

pinkolet 21-02-2009 13:25

öncelikle böyle bir site için çok teşekkür ediyorum herkese. benim gardenyamda bu hastalık var sanırım aşağıya resimlerini koyuyorum bakıp söylerseniz sevinirim. ancak ben daha önce ne yapılması gerektiğini bilmediğim için elimle temizlemeye uğraştım fakat sonuc alamadım bu yüzden de uzun zaman gecti. umarım bir sonuc alabilirim bu ilaçlarla. tekrar çok teşekkürler..
http://img218.imageshack.us/my.php?image=stp63163.jpg
http://img27.imageshack.us/my.php?image=stp63169.jpg

pinkolet 21-02-2009 14:08

bir de arap sabunu yerine antibaktariyel sıvı sabun (protex) kullansam olabilir mi acaba? :confused:

begonvil 14 21-02-2009 15:36

Sevgili Pinkolet
Ben Arap sabunlu karışımı uyguladım. Sardunya,küpe çiçeklerimi unlu bitten kurtardım. Kesinlikle çok güzel sonuç aldım.
Ama gardenyam olmadığı için size yanlış birşey söylemek istemiyorum. Tecrübeli arkadaşlar cevap vereceklerdir.

pinkolet 21-02-2009 16:09

tesekkur ederim. bugun su ve kürdan yardımıyla iyice temizledim ve toprağını değiştirdim çünkü toprağında da var gibi geldi. görünürde bir şey kalmadı fakat yine sabunlu karışımı uygulayacagım. umarım iyi olur.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024