agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)




Beğeni Düzeni26Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-03-2010, 10:40   #31
Ağaçsever
 
hidayetcaliskan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2008
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 56
ille de hayvandan kurtulmak istiyorum derseniz ultrasonik vb cihazlar işe yarayıp yaramadığı ya da sağlıklı olup olmadığı henüz bilinmeyen cihazlar. Bana kalırsa eski yöntem en iyisi. Fare kapanı.



Bir kaç yıl önce bizim eve de fare dadandı. Benim tshirtimi falan da kemirdi. Komşular ısrarla yapışkan bantları önerdi ama ben bir canlının can çekişe çekişe ölmesine asla razı olamam. Sonunda annem bir kutunun içinde olduğunu farkedip hemen ağzını kapatıp dışarı attı. Bir daha da gelmedi. İşte böyle. sadece evcil hayvanların değil evcil olmayanların da yaşama haklarına mümkün olduğunca saygı göstermek gerekir. Gerçek hayvan severlik budur aksi halde hayvan severim değil de bazı hayvanları severim demek gerekir.

nurcanaybay beğendi.
hidayetcaliskan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 19:22   #32
Ağaçsever
 
hidayetcaliskan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2008
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 56
Çok mu dokunaklı yazmışım acep kimse bişey yazmamış Neyse bir kıssa anlatıyım. Peygamber Efendimiz (s.a.s) arkadaşlarıyla bir yerden geçerken bir köpek leşine rastlarlar. Çok kötü kokmaktadır. Haliyle görüntüsü de pek hoş değildir. Fakat Allah'ın yarattığı her şeyde bir güzellik arayan Rahmet Peygamberi, arkadaşlarına buyururlar ki "Bakın bakın ne kadar da güzel dişleri var öyle değil mi"... İşte böyle sevgili arkadaşlar, merhamet bütün mahlukata gösterildiği zaman anlam kazanır aksi halde değerini yitirir. Bunun için mümkünse fareleri, köstebekleri ve bilimum sevmediğimiz canlıları kolayına kaçıp öldürmek yerine, aslında bizim onların yuvalarını işgal ettiğimizi ve her sevmediğimiz şeyden kurtulmanın mümkün olmadığını düşünerek ya kendi haline bırakmalı ya uzaklaştırmaya çalışılmalıdır. Hiç biri olmuyorsa ille de öldürmek zorundaysak onun bile hafifini, en az acı çekerek öldürenini, insana yakışır olanını seçmeliyiz. Hele hele yakmaktan ve bir yere yapıştırarak ölümü bekletmekten (fareden kaçar gibi ) kaçmalıyız Bize diyorsun da sen yapıyormusun diyecek olanınız varsa sırf bunun için söylüyorum yoksa maksadım övünmek falan değil ben kuru yaprakları yakarken arasında gördüğüm yeşil otları bile ateşten almaya gayret ederim. Evde bulduğum börtü böceği örümceği bir kağıda alır öldürmeden dışarı atarım. İnanın hiç zor değil. Sanırım fazla uzun oldu. Özür dilerim


Düzenleyen hidayetcaliskan : 27-03-2010 saat 19:23 Neden: eksik kelime
hidayetcaliskan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 19:34   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 245
Güler hanım, öncelikle hikayenizin gerçekten komik ve romanlık; en azından öykülük olduğunu söylemeliyim. Çok hoş.

Arkadaşlar, ben de bu farelere çok üzülüyorum.
Sizi kesinlikle anlıyorum ve ben de yerinizde olsam kurtulmak isterdim; ama bazı insanlar kurtulmak için gerçekten çok gaddar yöntemler kullanıyorlar.

Çocukluğumda görmüştüm. Üstlerine kaynar su döküyorlardı. O ciyak ciyak bağırışlarını hâlâ unutamam
Lütfen onların da sadece yaşam mücadelesi içinde olduklarını unutmayalım; en azından nispeten insaflı bir yöntemle hayatımızdan uzaklaştıralım.

dinozor beğendi.
querelle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 19:39   #34
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Sayın Hidayet Çalışkan çok güzel özetlemişsiniz,tebrik ederim... Sevgili querelle sizi de tebrik ediyorum doğru olanı önerdiğiniz için...Doğada herhangi birşeyin dengesini değiştirerek değil.O dengeyi kullanarak yaşamalıyız .Dünya sadece insanlar için değil tüm canlılar için ..

Arkadaşlar nette gezinirken gördüğüm yer altına sinyal yayan cihazlar var.Bahçelerini köstebek ve fare basanlar için..

Evlerine,bahçelerine fare,akrep ,kırkayak, v.s girmesini istemeyen arkadaşlar şu siteye http://fabson.com/

Bahçelerinde köstebek istemeyenler için http://www.akgenelektronik.com/moles.html
bakabilirler...

Farelerin genelde işlenmeyen toprağa geldiğini biliyorum.Eğer toprağı biraz işlerseniz zehir kullanmak yerine .Sanıyorum buda etkili bir yöntem olacaktır..

nurcanaybay ve bnymnblr beğendi.

Düzenleyen umıt79 : 27-03-2010 saat 19:41 Neden: link eklemek
umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 19:52   #35
Ağaçsever
 
Pendo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-02-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 54
Farelerden kurtulmak isteyene tavsiyem şu; bir adet domates veya salatalığı alın dilim dilim doğrayın. Paketlerde satılan fare zehirlerinden bir paket alın, dilimlediğiniz dometes veya salatalığın üstüne fare zehirinden dökün, birkaç tane zehirli dilim yapıp farenin gezdiği alanlara (duvar kenarlarına) yerleştirin, sonucu bekleyin. Çok etkiliği olduğunu bir kaç gün sonra göreceksiniz. Uyguladığım ve sonuç aldığım için tavsiye ediyorum. Çocukları o zehirli dilimlerden uzak tutalım.

Pendo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2010, 20:34   #36
Ağaç Dostu
 
umıt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2009
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 644
Sevgili Pendo öldürmek çok kolay önemli olan katliamsız sonuca ulaşmak..Yoksa tabletler var,atıyorsunuz dişi değen tüm fareler ve iri bahçe tipi faremsiler ölüyor....

Ama öldürmenin sonuçtan ziyade dengeyi bozduğuna inanıyorum...Zehirli fareleri yiyebilecek hayvanların, ya da leş yiyen hayvanların da zehirlenme yaşayabileceğini unutmamak gerekir...

umıt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 13:09   #37
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 95
Fareler fondık fareleri zararsız hayvanalrdır. Sadece hızlı hareketleri nedeniyle ürküntü verirler. Fazlalastıklarında kedilerinizin kıymetini anlarsınız. Fare mi var kedi besleyin. Başka çözüme ne gerek.

Ancak eğer keme dediğimiz iri fareler söz konusuysa kedi yeterli olamıyor. Bunlara - ve yılanlara karşısa çare yorkshire terierler Avustralya terieri ve fransız buldogları çok başarılı.
Bu hayvanların varlıgı bile zararlıları uzaklastırmaya yetiyor.
zehir yöntemini reddediyorum. hem hayvanları hem çevrimizi hem toprağı kanserojen ve çok zararlı şeylerle dolduruyoruz.
Bir hayvanı tutkalla bir yuzeye yapıstırmak - yapışkan tuzaklar- veya iç kanama hatta sinir sisteni devre dışı bırakarak solunum durmasından yavaş yavaş ölümüne neden olmak bana medenice gelmiyor.

nurcanaybay beğendi.
fikirci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 23:37   #38
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Fare mücadelesi

EGE ÜNİVERSİTESİ
TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü: 4

FARE VE MÜCADELESİ

Her yerde yaşarlar
Yer şeyi yerler
Çok ürerler

İnsanın olduğu her yerde yaşarlar ve her koşula uyarlar. Tahıl, sebze, meyve vb. herşeyi yerler. Fareler yediklerinin 10 katı fazlasını da kirletirler. İlk ve sonbaharda ürerler ve bir dişi yılda 50 yavru doğurur.

Geceleri (karanlıkta ortamda) faaliyetlerini sürdürürler. Gündüz dolaştıkları görülürse sayılarının çok fazla olduğu söylenebilir. Sabah alaca karanlıkta ve güneş batmadan önce olmak üzere iki öğün yerler. Ancak, 45-75 dakika aralıklarla da buldukları gıdaları atıştırmayı ihmal etmezler.

Kuduz, tifus, tifo ve paratifo gibi bir çok hastalığın insanlara geçmesine yol açarlar. Ayrıca, hayvanlara da birçok hastalığın bulaşmasına neden olurlar. Bunun yanında, hayvansal yemlere ortak olmaları, depodaki ürünleri, tarladaki ve bağ-bahçedeki ürünleri yemeleri ile de büyük zaralar vermektedir. Diğer zarar şekli de, elektirik kablolarını kemirme şekli ile olmaktadır. Dünya'da nedeni bilinmeyen her 100 yangından 25 tanesinin bu yolla fareler tarafından çıkarıldığı söylenmektedir. Ayrıca, elektrikli ev aletlerinin kablolarını kemirerek te zarar yaparlar.

Mücadele için farelerin fiziksel kabiliyetlerinin bilinmesi yararlıdır.

* Vücut ölçülerine göre gayet iyi hoplayıcı ve zıplayıcıdırlar.
* Dik bir duvara veya düz bir yüzeye sıçrayıp oradan yay gibi hız alarak daha uzun mesafelere sıçrayabilirler.
* Dik ve pürüzlü duvarlara kolayca tırmanırlar.
* Elektrik tellerinde, ip üzerinde koşarak kolaylıkla yürüyebilirler.
* Ev fareleri çapı 6 mm olan, tarla fareleri de çapı 15 mm olan yarık, çatlak, delik vb'den geçerler.
* Suda iyi yüzerler.
* Çevrelerindeki değişiklikleri hemen fark edebilirler.

Mücadele
Fare görüldüğü anda mücadeleye başlanmalıdır.

1 Fareler çok fazla üreme yeteneğine sahiptirler
2. Şüpheli ortamda üremezler
3. Uzman yardımı alınmalıdır
4. Mücadele bütün köyün (diğer komşuların) katılımı ile birlikte yapılmalıdır.

KÜLTÜREL ÖNLEMLER

Deliklerin harçlı cam ve kömür tozu ile sıvanarak kapatılması, yuvaların bozulması, besin ve su kaynaklarının yararlanamayacak şekilde kontrol altına alınması halinde zararın bir miktar azalma olanağı vardır.

1. Kimyasal mücadele

a- Zehirli yemler:
İki tür zehir kullanılmaktadır. Zehirler ya buğdayla karıştırılırak ya da sade olarak verilmektedir.
Buğdayla karıştırılarak zehirli yemin hazırlanması için aşağıdaki maddeler gereklidir.
100 kg. temiz buğday
2.5 litre su
2.5 litre motor yağı veya vazelin
2 kg. çinko fosfür.

Buğday ve su iyice karıştırılır. Nemli buğdayın üzerine motor yağı dökülür ve tüm tanelerin yağa değmesi sağlanır. Daha sonra çinko fosfür konur. Ve tüm taneler kararıncaya kadar iyice karıştırılır, alt-üst edilir. Bu işlemler kapalı yerde yapılmalı, solunum yolu ile tenefüs edilmemelidir. Yem maske takılarak hazırlanmalıdır. İşlem bittikten sonra, 2-3 gün kapalı yerde serilerek kurutulmalıdır. Yem hazırlandıktan sonra eller ve yüz sabunlu su ile iyice yıkanmalıdır.

Hazırlanan zehirli yemler, karşılıklı iki dar yüzünde 7 cm çapında deliği bulunan, üstten kapaklı yem koruma kutuları içinde verilmelidir.

Tarla faresi ile mücadele öncesi tarlalar dolaşılır. Her fare yuvasında 5-6 giriş-çıkış deliği bulunmaktadır. Bir delik açık bırakılır ve diğer tüm delikler kapatılır. Ertesi gün kapatılan delikler kontrol edilir. Açılan varsa tekrar kapatılır. Açık bırakılmış olan tek deliğe de 5-6 adet çinko fosfürlü buğday tanesi tahta kaşık yardımı ile bırakılır ve deliğin ağzı kapatılır.

Yemler deliklere bırakılırken el değmemeli, kuşların ve diğer hayvanların zehirli buğdayları yemesi önlenmelidir. Ertesi gün araziler dolaşılarak, ölü fareler toplanmalı ve derine gömülmelidir. Bu mücadele tüm köyün katılımı ile, ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yapılmalıdır.
Toprak altındaki yuvalar su altında bırakılarak öldürülebilir. Kapanlar yardımı ile de bir miktar zararı azaltılabilir.

Kimyasal mücadele iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. En uygun ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ve kışa girişte sonbahardır.

Zehirler farelerin gelip-geçtikleri yerlere konulmalıdır. 3-4 ay sürdürülen bir mücadele sonrasında başarı sağlanabilir.
Zehirli yemler, Tarım İlçe Müdürlüklerinden temin edilebilir.

b. Kanın Pıhtılaşmasını önleyen (iç kanamaya yol açan) zehirler

Bu zehirler pellet şeklindedir. Anında öldürücü etkisi yoktur, bir hafta veya 10 gün içinde etkisi görülür. Bu yemler evlere veya ahırlara iki tarafında 5 cm çapında delik açılan ayakkabı kutularına konur. Kutular, farelerin geçtikleri yerlere bırakılır. Kutunun içine giren fare kendini güvende hisseder ve yemi yer.

Tarla fareleri ile mücadelede deliğe 5 pellet önerilmektedir. Tüm yemlerin kullanımında el değmemelidir. Tahta kaşık, karton vb. kullanılmalıdır.

Fareler kendi ölülerini de yedikleri için, zehirli yemi yiyen fareyi yiyenler de ölmektedir.

c. Yapışkan Yemler (Tuzaklar)
Farelerin dolaştıkları özellikle, çatı aralıklarında kullanılır. Tahta parçası, ağaç kabuğu vb. materyal üzerine 20-25 cm uzunluğunda, 7-8 cm genişliğinde sürülür. Fareler buralara yapışır ve açlıktan ölür. Ancak, tozlu ortamlarda etkisi azalır.

2.MEKANİK MÜCADELE
a. Kapanlar :
Özellikle, ev fareleri ile mücadelede en etkin yöntemdir. Farenin en sevdiği yem kapan kurulmadan önce açığa verilmeli (ön-yemleme), fare o yeme alıştıktan sonra, yem kapan içine konmalıdır. Kapanlar da iki ucunda delik açılmış olan kutulara (örneğin; ayakkabı kutularına) konmalıdır. Kapanlar farelerin dolaştığı köşelere, duvar kenarlarına yerleştirilmelidir.

b. Ses yayan cihazlar :
Farenin duyabileceği ve rahatsız olacağı tizlikte ses üretmektedir. Ancak, alışkanlık yarattığı, fare ile cihaz arasında bir cisim olduğunda (örneğin; fare bir yem çuvalının arkasına saklandığında) cihazın etkisi azalmaktadır.

3. Biyolojik Mücadele
Farenin zararlıları olan, yılan, baykuş, sansar ve bazı özel köpek türlerinin arttırılması ile gerçekleştirilir. Uzun süreli bir mücadeleyi gerektirir.
Ölü fareler/sıçanlar toplanıp, derince gömülmeli veya yakılmalıdır.

Mücadele için size en yakın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurunuz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 00:10   #39
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Zehirli yemlerin hedefleri şaşabiliyor, başka hayvanlar, söz gelimi kuşlar da etkilenebiliyor. Fareler kısa sürede zehirli yemleri kendilerince tanımlıyorlar ve aldanmıyorlar.

Yılanlar yazın iyi iş görüyorlar ama aktif oldukları zaman aralığı çok kısa ve fare popülasyonu için çok yetersiz kalıyor. Bir de işin kolayına kaçıp kurbağa ve kertenkelelere yöneliyorlar.

Farelerle mücadelede en etkin yöntemlerden biri maalesef bildiğimiz eski usül kapanlar. Yem olarak fıstık ezmesini kuvvetle tavsiye ederim. Kapan kurduğunuz yerde fare varsa fıstık ezmesini kesinlikle görmezlikten gelmez. Kapan kurulduğunda kuşların giremeyeceği şekilde olmasına dikkat etmekte fayda var.

Başka bir yöntem, fare deliklerine nane yağı emdirilmiş pamuk tıkamak. Buharlaşan nane yağı kokusuna dayanamayıp deliğin devamındaki tüneli terkederler.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 16:16   #40
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
6 aydır ses yayan cihazlardan kullanıyorum. Kullandığım cihazın etki alanı 70 metrekare ,
etkilemesini istediğim alan ise 45 metrekare olduğu halde faydasını göremedim.

Bu cihazlardan kullanan arkadaşlar var ise fikirlerini öğrenmek isterim .

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2013, 16:43   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Sayın nurcanaybay;
Bende kullandım.
Hiç etkilenmediler.Bir zaman sonra alışıyorlar.

Sağolsun kedim...avcı çıktı. Yalanıp geziyor.
Bir de kapan takviyesi yaptım...
Kedim onu da öğrendi...fare kapana girdi mi...doğruca bana koşuyor.

Cumhur Tonba ve Muda beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2013, 17:02   #42
Ağaç Dostu
 
nurcanaybay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 2,277
Sn.Tura ,

cihazı işe yarayacağına inanarak almamıştım ama son çare gibi görünmüştü , bir de

nane yağını deniyeceğim bakalım sonuç alabilecekmiyim ...

İşe yararsa bildiririm .

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2013, 17:18   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay Mesajı Göster

nane yağını deniyeceğim bakalım sonuç alabilecekmiyim ...

İşe yararsa bildiririm .
Sayın nurcanaybay;
Kolay gelsin...galiba nane yağı da etkili.

nurcanaybay beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 08:57   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lokosit Mesajı Göster
Ben evimde stratejik köşelere ultrasonik fare kovucu koydum. İşe yarıyor ama cihazların önünde engel olmayacak.
İlginçtir bunları koyduktan sonra örümcek ağıda olmadı vede karıncalar eve girmedi.
Köpeğim bunu duymuyor, kedilerimizde açık pencere bulurlarsa içeri dalıyorlar. Rahatsız olsalarsalardı herhalde içeri dalmazlardı
sevgili lokosit ben bu cihazlardan uzun yıllardır kullanıyorum, sitede olumlu olumsuz tüm yorumları okuyunca arkadaşların bilinçsiz kullandığını farkettim bu amaçla kullanmış olduğum cihazın soru cevap linkini faydalanmaları açısından yayınlıyorum, sonuç olarak işe yarıyor arkadaşlar ben ilaçlamayı rahatsızlıklarımdan dolayı zaten yapamam astımımı tetikliyor, selamlarımla

Sıkça sorulan sorular

yasamenerjim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 12:22   #45
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Ses dalgalarıyla fareleri kaçıran kutular var. Onlardan denemeyi düşünmedin mi?

Ben bir tarihte ( 10 yıl oldu galiba), Mısır Çarşısındaki ünlü bir baklavacıya girmiştim. Üst katta duvarda bir kutu gözüme ilişmişti. Sorduğumda da fareler için olduğu cevabını almıştım. O gün bu gündür bir daha oraya gitmem. ))
merhaba bahsettiğiniz cihaz bu olabilir diye düşünüyorum

falcon profesyonel

yasamenerjim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2013, 17:25   #46
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Ankara'da arkadaşımın bulunduğu bir çiftlikte bir süre sonra dikkatimizi bir şey çekmişti. Etrafta tavuk vs. bulunmasına yem olmasına rağmen 27 dönümlük yerde hemen hemen hiç fare gözükmüyordu. Arkadaşım çocuğun yemesi için 20 civarında bıldırcın aldı. Diğer taraftaki büyük bir besihaneye onları kafes içinde bıraktı. Sabah çiftliğe geldiğimiz zaman bütün bıldırcınların ölmüş olduğunu bir kısmının da kafalarının olmadığını gördük. Diğer küçük tarafta o kadar civci tavuk hindi vs. olmasına rağmen onların öldürülmesine şaşırmıştık. Biraz ileride yol kenarında bir kasap dükkanı vardı. Taşların arasında da zaman zaman gelincikleri görüyorduk. Muhtemelen bıldırcınları gelincikler öldürmüştü. Diğer taraftaki tavuklara birşey yapmıyorlardı. Çok uzun süre hiç fare göremedik. Muhtemelen gelincikler fareleri avladıkları için fare nüfusunun o bölgede çoğalmasını önlüyorlardı. Bir süre sonra gelincikler kayboldu. Arada tek tük fare o zaman görülmeye başladı. Gelincik boyutuna göre çok vahşi. Ancak fare konusunda en becerikli avcı olduğunu düşünüyorum.

Cumhur Tonba beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2014, 14:37   #47
Yeni Üye
 
handancakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Fareleri kaçırmak için bahçenizin etrafına nane bitkisi ekebilirsiniz, fareler bu bitkinin kokusundan hoşlanmıyorlar.

Cumhur Tonba beğendi.
handancakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2015, 14:12   #48
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-03-2014
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 53
deliklerine bir parça karpit atıp üzerine biraz su döküp kapatınca tünelleri terkediyormuş. Hafta sonu bende denedim ekili olmayan ve ekmeyeceğim bölgede, sonucunu bilmiyorum

Bu yıl çok fazla miktarda fare var

herkul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2015, 15:45   #49
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Merhabalar,
Eğer tarla fareleri ile mücadele edecekseniz. Sayın Mine Pakkener'in 38 nci mesajda belirttiği gibi Çinko fosfür ile hazırlanmış yem ile mücadele en kesin etkiyi gösteriyor.
(Tarla faresi ile mücadele öncesi tarlalar dolaşılır. Her fare yuvasında 5-6 giriş-çıkış deliği bulunmaktadır. Bir delik açık bırakılır ve diğer tüm delikler kapatılır. Ertesi gün kapatılan delikler kontrol edilir. Açılan varsa tekrar kapatılır. Açık bırakılmış olan tek deliğe de 5-6 adet çinko fosfürlü buğday tanesi tahta kaşık yardımı ile bırakılır ve deliğin ağzı kapatılır.)

Bu sene Edirne İlinde farelerin müthiş zararı olacağı gözlendi. Tarım il Müdürlüğü anılan ilaçlardan hazırladı ve kğ 5 TL den çiftçilere dağıttı.

Unutulmaması gereken bir hususta Mesajı yazmama neden olan ( Çiftçilerimizin mücadeleye beraber başlamaları. Başarı oranı daha da artacaktır.
Birisi yapar, birisi yapmazsa yine fare nüfusu kısa zamanda yine çoğalacaktır.

chimaera32 beğendi.
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2016, 12:00   #50
Ağaçsever
 
avtonoz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 54
Galeri: 2
Merhaba,

Ankara Gölbaşında bulunan bahçemde şiddetli bir tarla faresi salgını geçirmiş biri olarak deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.

Aşağıdaki fotolar deliklerinden çıkarılmaya zorlanmış sonra telef edilmiş tarla farelerine aitdir:
Name:  IMG_4071.jpg
Views: 7712
Size:  72.6 KB
Name:  IMG_4073.jpg
Views: 7345
Size:  70.3 KB

Buradan bakıldığında acınası ve sevimli gözükmelerine rağmen, hızla çoğalıyorlar ve belli bir aşamadan sonra bahçedeki ağaçlara kadar herşeye zarar vermeye başlıyorlar.

İlk başlarda açılmış fare deliklerini önemsemedim. Ciddi bir önlem dahi almadım. Hatta ilk önlemim yuvalarını kapatmak gibi naif şeylerdi. Sonra çoğalmaya başladılar. İlk önce pamuklu nane yağını denedim. Ama 300-400m2 den büyük bahçeniz varsa bu yöntem ekonomik ve uygulanabilir olmuyor.

Sonra internette sıkça gördüğüm fare ve haşere kaçırıcı diye satılan ultrasonic kovucudan alıp kullandım. Hiç bir işe yaramadığını kendi gözlerimle gördüm. Hemen dibindeki yuvalarda dahi fareleri kaçıramadı.

Bir ara yuvalarında su verdim ve çıkanları öldürdüm.Bu şekilde de başa çıkamadım.Çünkü tüm delikleri kontrol altına alamadığım için bazıları yan yuvalara kaçıp kurtuluyordu. Hem de oldukça zahmetli ve zaman alan bir işti.

Belli bir zaman sonra, giderek çoğalan ve tam anlamı ile heryeri istila eden tarla fareleri, bazı ağaçların köklerini ve toprağa yakın gövdesinin kabuklarını kemirerek kurumalarına sebep olunca artık tam anlamı ile deliye döndüm.

En son, hiç ama hiç istemesemde, çare olarak kimyasal yönteme başvurdum. Burada birkaç zehirli yem var. Bazıları pelet, bazıları pasta diğerleri de zehirli buğday şeklinde. Bahçe gibi geniş alanlar için en uygun ve ekonomik çözüm zehirli buğday. Bunlardan alıp, sadece kendi bahçemi değil çevresindeki delikleri de yemleyerek savaşa başladım. Yemleme yaptıktan bir hafta sonra açık gördüğüm delikleri kapatmaya başladım. Evelden kapattığım delikler yeniden açılınca tekrar yemleme yaptım. Derken faaliyetler azaldı. Kışa girerken son yemleme ardından 2016 baharında bahçe temizlenmiş oldu.

Sizlere önerim: tarla farelerini bahçenizde görür görmez daha sayıca az iken hemen önlem almanız. Sadece üç beş delikten ibaret bir yuva ise, kazarak yuvayı yok edip içindekileri çoğalmadan telef etmeniz belki en iyisi. Sakın onlarda birer canlı diye düşünüp empati göstermeyiniz. Aksi halde hemen çoğalıp tüm bahçeyi istila edebiliyorlar. Ultrasonik kovuculara pek fazla itibar etmeyiniz.
Name:  IMG_4072.jpg
Views: 7254
Size:  71.4 KB

aydemiraydın beğendi.
avtonoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2017, 00:32   #51
Yeni Üye
 
alpix's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 72
Canlı fare kapanı

Hepimizde olduğu gibi bahçecilik ve tarımda baş belası olan fareleri öldürmeden kurtulma yöntemini bulmuş bulunmaktayım.Nede olsa onlarında doğaya katkıları var. Tamamen kendimyapımım olan kapanı hobidaşlara tavsiye ederim.


alpix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2017, 09:27   #52
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: GB
Mesajlar: 622
Sayın alpix.

Ölmüş ulan sincap sanırım.

Ne kadar zamanda fareleri yakaladınız?

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2017, 13:39   #53
Yeni Üye
 
alpix's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 72
Doğru görmüşsünüz sayın Asoo) neyazıkki tuzağı yemlediğimi unuttum 2.gün bakmak durumunda kaldım.Dolayısı ile hayvan susuzluktan falan ölmüş sanırım.biliyorsunuzki bu tür kemirgenlerin metabolizmaları Çok hızlı olduğu için açlığa ve susuzluğa uzun müddet direnemiyorlar

alpix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2018, 23:09   #54
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-03-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 97
sirkeli bezi bir ağazcın kenarına koyun fare değil sinek bile gelmez =))

sanpedro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2018, 09:23   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Kedi besleyin.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2018, 22:27   #56
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2018
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Merhaba
Fareler ile ilgili ciddi bir sorunum var. Yardım ederseniz sevinirim.
Evim dubleks en üst 4. Katta.
Alt katta bulunan balkonuma minik saksılarla ile çilek fidelerimi koydum. Balkona bakan camınönüne eşiğine.
1-2 saat sonra baktığımda bir kaç yaprağının didiklenmiş yarısınn parçalandığını gördüm ve bir baktım saksının üstünde bir hayvan pisliği var.
Başka kargamı taşıdı getirdi diye düşümdüm ama sonra araştırdığımda karga birşeyler taşır ama hayvan dışkısı taşımaz dediler.
Dışkı küçük olmadığı için fare olmayacağını düşündüm ve araştırmalarım sonucunda lağım büyük farelerinin dışlılarının büyük olduğunu öğrendim ve resimleri benim saksıdaki dışkıya benzerdi.
Fareler binalara tırmanabiliyormuş.
Zehir vs koydum ama bu ciddi bir sorun.
Benzer bir olay yaşayan varmı?
Pencere ve kapılara sineklik yaptıracağım ama
Balkon kenar taşına bu kuş konmaz plastiklerden yapsam acaba farenin balkonun içine girmesine engel olurmuyum.
Sineklikle vs eve girmesine engel olurum ama balkonumda fide yetiştirmek istiyorum onlardan nasıl uzak tutabilirim.
Balkonun içine girmesine nasıl engel olabilirim.

shym88 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2018, 23:01   #57
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 768
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi shym88 Mesajı Göster
Merhaba
Fareler ile ilgili ciddi bir sorunum var. Yardım ederseniz sevinirim.
Evim dubleks en üst 4. Katta.
Alt katta bulunan balkonuma minik saksılarla ile çilek fidelerimi koydum. Balkona bakan camınönüne eşiğine.
1-2 saat sonra baktığımda bir kaç yaprağının didiklenmiş yarısınn parçalandığını gördüm ve bir baktım saksının üstünde bir hayvan pisliği var.
Başka kargamı taşıdı getirdi diye düşümdüm ama sonra araştırdığımda karga birşeyler taşır ama hayvan dışkısı taşımaz dediler.
Dışkı küçük olmadığı için fare olmayacağını düşündüm ve araştırmalarım sonucunda lağım büyük farelerinin dışlılarının büyük olduğunu öğrendim ve resimleri benim saksıdaki dışkıya benzerdi.
Fareler binalara tırmanabiliyormuş.
Zehir vs koydum ama bu ciddi bir sorun.
Benzer bir olay yaşayan varmı?
Pencere ve kapılara sineklik yaptıracağım ama
Balkon kenar taşına bu kuş konmaz plastiklerden yapsam acaba farenin balkonun içine girmesine engel olurmuyum.
Sineklikle vs eve girmesine engel olurum ama balkonumda fide yetiştirmek istiyorum onlardan nasıl uzak tutabilirim.
Balkonun içine girmesine nasıl engel olabilirim.

Kozanli / Bahçe

Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2020, 09:55   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
fena mesele

Bahçeli ev yapacak veya orada oturacak olanlar dikkatli okumalı.
Zemin tuvaletinize koyacağınız alafranga klozet arkası boş olan, iç takımları ve bağlantı borularını oradan monte edilen türden kesin olmayacak yani klozet gidere oturunca fare gelecekse sadece suyun gittiği yoldan gelecek ki ona çare kapağı kapalı tutmak üzerine ağırlık koymak. Bir diğer şartta kanala yapılacak bağlantı öncesi pis su giderine çekvalf taktırmak bu aletin kapağı siz suyu yollayınca yolu açıyor sonra kendisi yolu kapatıyor dolayısıyla borudan yukarıya yabancı bir zararlı tırmanamıyor...

Şimdi hikayeye başlıyorum :

Tuvalet klozeti ünlü bir markanın. klozete bağlantılar duvar ile klozet arasından açık olan arka taraftan yapılıyor. İlk sene su damlama sebebiyle montajı yapan yetkili servis gelip arızayı giderdiydi bende seyretmiştim oradan biliyorum. İki hafta önce hafta sonu eve gittim klozeti çektiğimde su arkadan yere boşaldı ve yerdeki giderden aktı gitti bu ne böyle dedim tekrar dolunca çektim gene aynı şey, küçük bir kağıt attım çektim kağıt suyla beraber dışarı geldi... Adetimdir eve gidince şöyle bir göz atarım her tarafa tuvaletinde kapağını açar suyu kullanmadan da olsa çekerim (hala ne olduğunu çözmek için hayali gözüme getiriyorum ama netleştiremiyorum iki parmak eninde siyah bir plastik parçası ucuna benzer bir şey gördüm ama iyice incelemeyi akıl edemeden suyu çekmiş bulundum ki o parça dışarı gelmedi). Banyo, evde penceresi sabit tel olan tek yer o sebepten orası ve banyo kapısı hep açık kalır ev hava alsın diye. Henüz aklıma fare gelmesi söz konusu değil evde de o gözle bakmasamda garip bir durum yok. Kim derki kedi gibi fare dolaşmaya başlamış ben çıkınca evin içinde.

O hafta sonu evi her zamanki gibi kapattım klozet kapağını özellikle kontrol ederek kapattım hatta üzerine bir meşe odununu da oturttum ( tedirginlik başlamış...). Ancak banyo kapısını gene açık tuttum.
Ertesi hafta yani geçen hafta oluyor bu hafta sonuna göre, eve gitiğimde şömine önünde gazetelik olarak kullanılan güzel bir hasır sepette parçalanma olduğunu farkettim. Komşuya gittim anlattım geleyim bakayım dedi ne olduğunu tahmin edebilirim...Baktı yerlere fare pisliği yok bunu siyah tombul bir karafatma benzeri böcek yapmış olabilir dedi kırkıyor her yeri girerse eve diye de ilave etti. Akşam evi kapatırken çöp tenekesine koyduğumuz mavi naylon poşetin saçak saçak olduğunu görünce eyvah bu fare dedim. İş ciddileşti bir anda. Tuvalet patlak, evde emareler fazlalaştı ama henüz kesin bir şey bulamadım. Banyo kapısını kapattım klozet kapağına da gene ağırlık koydum ayrıca hiç kullanmadan depoda sakladığım fare kapanını ( balık sepeti türü olan tel kapan) içine ekmek koyarak salona şömine önüne bıraktım.

Dün sabah çok erken gittim merakla. Salonda hiç bir hareket yok kapan boş dokunulmamış. Banyoya yöneldim kapıyı biliyormuşcasına bir kaç santim açmam ile kapamam bir oldu yerler dişlenen kapının parçalarıyla kıymıklarla doluydu. Komşulara seslendim bu arada salonda aramalara başladım ki durum felaket. sedirin altına kestiği hasırları toplamış yanına halının saçaklarından ve çöp poşetten parçaladığı naylonlarla bir yuva hazırlamaya girişmiş. Birde dolaplara bakayım dedim boş bir göze ( çamaşır makinası yeri olarak yapıldı ama ıvır zıvır depoladığım yer oldu) bakınca yandım ben dedim. Orası tam bir çöplük olmuş çekmecelere girmiş kibrit kutularını parçalamış çöpleri oraya almış kendisine yuva hazırlamış...Pislikleri mercimek tanesinin yuvarlağı kadar kesin lağım faresi dendi. Tesisatçı çağırdım geldi baktığı tek şey klozetin arkasının boşluğu oldu abi boruyu parçalamış oradan girip çıkıyor yapılacak şey çekvalf koyacağız dedi gitti. Şimdi düşünüyorum çekvalf konacak yer rogardan sonraki boruya dedi ya sonra üst kısımdan bir yer bulursa ne olacak. Yapılacak şey klozeti arkası kapalı olanla değiştirmek klozet kapağını kapalı tutmak diye düşünüyorum.

Banyo kapısının altına ikişer santim aralıkla çivi çaktığım bir çıta çiviledim dişlemeye çalışamayacak böylece, ayrıca ön tarafa da bir tahta eşik ilave ettim. Banyo ile salonu kloraklı suyla iyice silerek temizledim ki salonda da saklananı varsa tekrar eve girilince anlayabileyim. Salona ve banyoya ayrıca yapışkan tuzak yaptım gene banyoya kapanı peynirli olarak bıraktım komşuma bir anahtar verdim ve kapadım evi geldim...

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-07-2020, 22:54   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Komşu sabah aradı tuzaklara yakalanan yokmuş...Akşam gene aradı bu defa yakalandı bir tanesi dedi. Kuyruğu bir karış vardır ama kendi orta boy dedi. Salona her ihtimale karşı bıraktığım yapışkan iş görmüş, komşu gerekeni yaptım dedi ama banyodaki kapan ve yapışkandan henüz netice yok.
Bu yakalanan önceden salona giren, banyo kapısının kapalı tutulması sebebiyle geri kaçışı yapamayan ve salonda saklanan fare diye düşünüyorum tüm bir gün salonda benle beraber yaşadı tık etmeden demek ki ama aklıma lavoba giderinden gelmiş olabilirmi sorusu da takılmıyor değil..Yarın orada bir yırtık patlak yer varmı kontrol ettireceğim.

Şu anda herşeyden evvel evdeki fare meselesi geliyor berbat bir konu düşmanı yaşasın istemez insan.

Tesisatçı ile konuştum kararım klozeti kapalısıyla değiştirmek dedim o zaman bahçeyi kazmaya gerek yok işin o şekilde hallolur, onlardan eve girecek yeri yok dedi. Yarın arayıp mevcut klozeti sök at, gidere bir kapak bul kapat boruyu hafta sonu klozeti getireceğim diyeceğim sonra evin kırklanması olacak tabii.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2020, 23:11   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Bu gün klozet bakmaya çarşıya gittim. Yüzde doksan klozette arkalar boş, tamamen kapalı sadece alttan bağlantısı olan kaliteli üretim neredeyse kalmamış. Bir kaç markada rastlayabildim. Çare yok kapalı olanlardan bir tanesini alacağım hafta sonu köye giderken.

Fare haberi iki gündür yok. Tesisatçı bu gün klozeti söküp götürecekti. Fotoğraf çek hasar yerini göreyim demeyi unuttum ama bu gün çarşıda gözle yakından arkaları açık olanları inceleyince riskin büyüklüğünü kolayca anladım. Duvara sıfır yapılacak montaj ile ancak tehlike giderilebilir ama o zamanda en ufak arızada klozetin komple sökülme derdi oluyor o sebepten el sığacak kadar boşluk bırakılarak montaj yapılıyor sanırım...

İnşaat safhasında rogar yapımı ve bağlantılara ait fotoğraflar çekmişim onları inceledim yaşadığım olayı anlamak çok zor...Kanalizasyon künkleri zeminden bir adam boyu aşağıda, ona bağlantısı yapılan yüzlük boru en az bir metre. Nasıl tırmanır bu boruya anlamak mümkün değil. Rogar gövdesi betondan yapıldı kapağı da demirli beton tek ihtimal kalıyor rogar ile ev arasındaki pimaş boruda delik açarak girdi sisteme...Kapalı kapıya yaptığı hücumu gözümle gördüğüm için her şeyi yapabilir bu lağım fareleri diyorum. Eve girebilme meselesine son vereyim onu da mutlaka çözeceğim. Araya takılan çekvalfler yüz tl. mertebesinde aletler bir tane alıp en kısa zamanda tüm sistemi açığa çıkararak hem olayı çözmek hemde araya çekvalf taktırmam gerekecek.

Bu tehlikeden önceden haberim olsaydı böyle boş davranmazdım. Eğer bir kaç hafta eve gidemeseydim yuva tamamlanacak aile genişleyecekti gel de o zaman çık işin içinden. Ben ki evi haşereden koruyayım diye ahşap zemin ile tecrit mantarları altına komple kireç tozu yaydırdım zamanında.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024