agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)




Beğeni Düzeni342Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-05-2021, 22:52   #781
Yeni Üye
 
AgacYaskenEgilr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2021
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Bitler üzerinde ev yapımı ilaçlar başarılı oluyor. Her yıl nar ve erik ağaçlarımda görülür. Nisan sonu Mayıs başı savaş dönemim. Siz de sıcak bölgedesiniz. Bu nedenle, çeşitli börtü böcek ile ve düzenli olarak başınız belada olacak.
Uzun erimli olarak uğraşmak gerekiyor. Birkaç kez ev yapımı ilaçlama yapıyorum. İlaçlamadan iki gün sonra hortumla yaprakları yıkamaya başlıyorum. (Akşam üstleri) Haftada bir ilaçlama yapıyorum. Bitki bahar stresini atıp, güçlendikçe bitlere karşı direniyor.
Bitkinin zayıf olduğu dönemlerde zararlı yayılımı çok oluyor. Sulama eksikliği, beslenme eksikliği gibi. Yapraklanma döneminde de benzer durumda. Hücre zarları ince, yaprak yapıları narin. Bu dönemi atlatınca zararlıya direniyor. Zamanla yok ediyorsunuz.
Bitkileri kaybedebilirim düşüncesinde iseniz, tarımsal ilacı kullanabilirsiniz. (Doktora gittiğiniz zaman size verdiği ilaç gibi düşünerek.) Bitkiyi kaybetmekten daha zararlı değil düşüncesindeyim. (Genelleştirmek iyi değil.) Bir komşum benimle aynı dönemi sorunsuz geçiriyor. Mevsim başında tarımsal ilaç kullanıyor, bir yıl dönüp bakmıyor.
Seçim sizin.
Çok teşekkür ederim olumlu mesajınız için. Dediğiniz gibi hiç yılmadım ve çiçeklerimle yoğun ilgileniyorum. Ben sadece bu illetin kökünü kazımak istiyorum ama herhalde artık mümkün değil. Benimle beraber yaklaşık 2 senedir olan bitkilerimde bu bitleri hiç görmemiştim ama forumda yazan arkadaşların dediği gibi dokunma ile bitlerin larvalarını başka çiçeklere istemeden taşıyabiliyoruz. Birbirinden uzağa koysak bile mutlaka farklı günlerde farklı çiçeklerle ilgilenirsek minimum bulaşma yaşarız diye düşünüyorum. Resmen bu da covid gibi bela bir hastalık.
Sizin bu hastalık ile tecrübeleriniz nelerdir? Hangi doğal karışımları kullanıyorsunuz acaba?

AgacYaskenEgilr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2021, 08:32   #782
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AgacYaskenEgilr Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim olumlu mesajınız için. Dediğiniz gibi hiç yılmadım ve çiçeklerimle yoğun ilgileniyorum. Ben sadece bu illetin kökünü kazımak istiyorum ama herhalde artık mümkün değil. Benimle beraber yaklaşık 2 senedir olan bitkilerimde bu bitleri hiç görmemiştim ama forumda yazan arkadaşların dediği gibi dokunma ile bitlerin larvalarını başka çiçeklere istemeden taşıyabiliyoruz. Birbirinden uzağa koysak bile mutlaka farklı günlerde farklı çiçeklerle ilgilenirsek minimum bulaşma yaşarız diye düşünüyorum. Resmen bu da covid gibi bela bir hastalık.
Sizin bu hastalık ile tecrübeleriniz nelerdir? Hangi doğal karışımları kullanıyorsunuz acaba?
Ev yapımı ilaçlarda var olanlardan arap sabunlu olanı.
Bitkilerimiz ve biz çok önemliyiz. Tamam ! Ancak doğanın parçası olduğumuzu unutmadan.
Kırdaki bayırdaki otlar, çalılar zararlılardan etkilenmiyor. Zararlılardan etkilenen türler zaman içinde yok oldular. Biz yetiştirmeyi sürdürmezsek sevdiğimiz bitkiler de yok olur. Dayanıklı değiller. Aynı şekilde bitkilerden beslenemeyen zararlı türleri de yok oldu. Kalanlar becerikli olanlar. Bu gerçeğimizi unutmadan yola devam edersek.
Her yıl zararlılar ile karşılaşacağız. Onları sevdiğimiz bitkilerden uzak tutabilmek için uğraşacağız. Bitkilerimiz de, biz de, zararlılar da direnmeyi sürdürecek.
Çok deneyimli olmadığım için öneride bulunamayacağım. Forumdan edindiğim bilgiler en güvendiğim bilgiler. Uygularken çekinmem. Araştırırken bulduklarım forumdakiler ile çelişiyorsa ancak bana mantıklı geliyorsa küçük denemeler yaparım. Temel prensip olarak "basit güzeldir" sözünükullanırım. Karışımlar olayı karıştırabilir de.
Denemiş olanla başlar, durumu kavradığımı fark ettikten sonra yorumlamaya başlarım. Kim ne derse desin, dinlerim ama bilginin kaynağı akademiktir. Örneğin, köylünün deneyimi işe yarıyordur ancak nedeni farklıdır. Köylünün bunun farkında olması gerekmez. Ben böyle uyguladım başarılı oldu önerileri de öyle.
Yetiştirdiğiniz şu bitkide karışım zararlı bu bitkide işe yarıyor olabilir. Farklı bir uygulama ikisinde de işe yarayabilir. Düşünün ki her zararlıya ayrı formüllü tarım ilacı satılıyor. Hap bilgi yok maalesef. Uğraşmaya, merak etmeye devam. Güzel hobimizden vazgeçmeyeceğiz.

cemilsisik beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2021, 15:33   #783
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-12-2020
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 31
arkadaşlar merhaba evimde baktığım 7 yaşındaki limon ağacımda hem kırmızı örümcek hem de unlu bir var. unlu bit için neem azal aldım, uyguladım ama ertesi gün yine unlu bitlere rastladım, bu normal mi? etkisi için bir süre geçmesi gerekiyor mu? bir de aynı miktarda karıştırıp saksıdan da uygulamam gerekli mi?
ikinci sorum da kırmızı örümcekler için, onun için de suda çözünebilen bir akarsit olan power sulphur 80 aldım, neemazal uygulamasından sonraki gün uygulayabilir miyim arada bir zaman geçmesi gerekli mi?

flora_fauna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2021, 12:03   #784
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
...
Zamanında Meyvelitepe buna benzer bir ilaç bulmuştu Bu da bayer firmasının ürettiği etken maddesi d-limonen,a-terpinen ve kekiklerde belli bir oranda bulunan p-cymene olan bir ürün .Bu ikisi örümcekler için normal ilaçlardan daha etkili çözüm sağlıyor...
Bu arada, burada bahsedilen ve zamanında kümesin tavuk bitlerinden kurtarılması için çalıştığım d-limonen aktif maddeli içeriği bitkilerde kullanabilmek için de biraz çalıştım.

Malzemenin konsantresinde 60 ml/lt d-limonen kullandım. Çok az boraks çözülmüş saf suya biraz DMSO ve Tween 80 (5 ml civarı) ilavesiyle d-limonen moleküler mertebede suyla karışabiliyor.

Bu konsantre malzemeyi 1:20 oranında su ile seyreltip yaprak bitlerinde kullandım. Sonuç mükemmel. Yaprak bitlerinin tamamı 24 saat içinde kurumuştu. Bitlerin bulunduğu yerler bitkinin en taze sürgün uçları olmasına rağmen herhangi bir fitotoksite belirtisi yok ki, önemli olan da zaten buydu. Biti öldürmek kolay, zor olan bitkiye zarar vermeden bunu yapmaktı.

Başka zararlılar için adım adım deneyeceğim.

Konsantre hazırlanabiliyor olması ayrıca önemli. Lazım olduğunda, konsantre şişesini şöyle bir çalkalayıp, ölçüsüne göre ilaçlama pompasına veya fısfısa koyup, üzerine su ilave etmesi, basit çalkalamayla homojen karışım elde edilebilmesi çok kolay.

Bu teknik birçok bakımdan umut verici. Zira birçok başka uçucu yağın tarımsal kullanımına imkan veriyor. Bazı uçucu yağlar çok önemli özelliklere sahip. Söz gelimi mantar hastalıklarında çok etkili olabiliyorlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2021, 11:04   #785
Ağaç Dostu
 
Resulgur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
Güldeki yaprak bitleri

Bu yöntemle 1 gün sonra kesin sonuç alıyorsunuz. İlk olarak yaprak bitlerini uzaklaştırmanın en basit ve zararsız yolu yaprak bitlerinin ilk görünümünde tavsiye edilir. Bahçede çalışmak için tasarlanmış eldivenler giymek ve yaprak bitlerini parmaklarınızla temizlemek yeterlidir.

• Yaprak bitleri, hortumdan tazyikli su akışıyla kolayca yıkanır. Yıkanmış yaprak bitleri, diğer canĺıların (uğur böceği, eşekarısı, örümcekler ve kuşlar) besinleri olduğu için genellikle bahçe böcekleri tarafından yenir. Bunun için bahçenizde bol bol çiçek yetiştirerek bu dost canlılarını bahçenize çekebilirsiniz!

• Ayrıca yaprak bitleri ile mücadelede popüler olan sabunlu karışımla çözüm yöntemi kullanılıyor. Eğer gül çalıları kalın bir yaprak bitleri tabakası ile kaplıysa, sabun çözeltisi yapraklar, dallar ve çiçekli tomurcuklar ile iyice yıkanmalıdır. Sonucu sizlere videoda gösterdik ..



Asia ve Sevgi Soydan beğendi.
Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2021, 15:20   #786
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-02-2012
Şehir: Muğla
Mesajlar: 7
Sevgili ağaçlar.net üyeleri,
Bu yıl bahçe işleri belki de hiç olmadığı kadar güç ve belirsizliklerle dolu. Mevsimler birbirine girdikçe geleneksel uygulamalar ya da tekil duyarlılıklarımız da pek işe yaramıyor maalesef. Muğla'da geçen yaz taşındığımız evin bahçesinde yıllarca biriktirdiğimiz atalık tohumlarımızla ekip biçmeye çalışıyoruz. Sonbahar ekimlerinden çok iyi verim aldık fakat bu sezon ne kadar erken ekim yapmış olsak da bitkilerimizi külleme ve kırmızı örümcek belasından kurtaramıyoruz. Kuraklık çok ağırlaştı daha yaz başında olmamıza rağmen köyümüzde susuzluk yaşanıyor. İklim krizi bildiğimiz her şeyi temize çekmemiz gerektiğini söylüyor adeta. Bahçemizdeki domateslerin her çeşidi külleme olduğunu sandığımız hastalıktan mustarip ama sorun sadece domateslerle de bitmiyor. Salatalık, fasulye, bal kabağı ve yeşil kabak, karpuz, kavun, patlıcan hatta sebze adalarına bolca ektiğimiz kendi tohumumuzdan yetiştirdiğimiz kadife çiçekleri, ayçiçekleri dahil bütün bitkilerimiz hızla kuruyor. Gülleci bulamacı uygulamalarımız hastalığı biraz yavaşlattı ama çözüm olamadı, sütlü karışımdan olumlu sonuç aldık ama hastalık yineledi, humik-fumik asit desteği uyguladık bitkiler bu sayede dirildiler, kuruyan fasulyeler dipten yeni sürgün dahi verdi. Domateslerde bol mahsul var fakat neredeyse tüm yapraklar kurumak üzere. Yüz yaşındaki asmamızı toz kükürt ve gülleci bulamacıyla hastalıktan koruyabildik ancak daha genç bir başka asmamız aynı uygulamaları yaptığımız halde külleme oldu. Bokashi suyu verdiğimiz bitkilerde hiçbir olumlu işarete rastlayamadık maalesef. Hastalığa yakalanmayan türler yerli acur, yerli börülce, altın çilek, mısır, lavanta ve biberler. Latin çiçekleri dahi kurudu gitti. Bitkilere bahar başından başlayarak üç defa neemazal verdik iyi geldiğini düşünüyoruz. Bütün bunları tek tek yazmam şundan sabırla, hiç durmadan öğrenmeye azmederek, zehirsiz, adil, tüm canlıların yaşam hakkını gözeterek toprağı işleme çabalarımıza rağmen çevre zorbalıklarının sonuçlarını bizzat görüp yaşıyoruz. Tepemizde ormanın içinde bir taş ocağı var, bahçemizdeki hastalığın bu ocaktan aşağı doğru inen tozlardan kaynaklanabileceğinden şüpheleniyoruz. Artık bir reçete aramayı değil anlamayı öncelik haline getirdik yine de bir önerisi olan olursa sevinçle karşılarız.

Eklenen Resimler
    
Sevgi Soydan beğendi.
üzerlikotu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2021, 23:17   #787
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Çok ciddi bir kırmızı örümcek istilası görünüyor. Geri dönüşü çok zor. Geceleri hava nem de yapıyorsa zaten ağır stres altındaki bitkilere külleme eşlikçi oluyor. Şunu kullan, bunu kullan demenin çok bir anlamı yok maalesef. Sizin yerinize olsam, birbirine yakın bitkileri azaltıp yakardım. Durumu nisbeten iyi olanlara yoğunlaşırdım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2021, 13:33   #788
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-02-2012
Şehir: Muğla
Mesajlar: 7
Sevgili Meyveltepe,
Sizden paylaşımlarınızdan bugüne kadar çok şey öğrendik. Öncelikle bunun için bin teşekkür. Haklısınız yapacak çok bir şey yok önerdiğiniz gibi yapacağız. Komşularımız da bahçelerini şimdiden sökmeye başladı, temmuzda domates biter diyorlar. 36 derece sıcaklık ve yüksek nemle kaçınılmaz sonuç bu. Katkınız için çok teşekkürler.

üzerlikotu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2021, 10:18   #789
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzerlikotu Mesajı Göster
Sevgili Meyveltepe,
Sizden paylaşımlarınızdan bugüne kadar çok şey öğrendik. Öncelikle bunun için bin teşekkür. Haklısınız yapacak çok bir şey yok önerdiğiniz gibi yapacağız. Komşularımız da bahçelerini şimdiden sökmeye başladı, temmuzda domates biter diyorlar. 36 derece sıcaklık ve yüksek nemle kaçınılmaz sonuç bu. Katkınız için çok teşekkürler.
Taş ocağının etkisi vardır. Her türlü kirlilik sorun yaratır.
Aynı iklimde yetiştirme yaptığımızdan sorunlarımız da ortak. Temiz bir çevredeyim ama kırmızı örümcek tüm fidelerimin belası. İlaç kullanmadan çözüm bulamadım. Hatta sıcaklık 35°C yi geçtikten sonra kimyasal ilaç da yetersiz kalıyor.
Haziran sonuna kadar aldığınız ürünle yetiniyorsunuz. Sonrasında bitki ayakta kalmaya çabalıyor. Tek tük meyve veriyor yinede. (Domates, salatalık, patlıcan. Daha az olarak biber.) Diktiğiniz fide sayısı çok olursa kendinize yeterli olabiliyor.
Araştırmaya, öğrenmeye devam. Kolaylıklar dilerim.

üzerlikotu beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2021, 04:43   #790
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-04-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 40
Merhabalar, ciceklerimde nokta nokta ve yayık şekilde kabarmalar meydana geldi ve sanirim bulaşıcı cok sayıda cicegimde mevcut. Bu kabarmalar neden dolayı meydana geliyor olabilir? Nasıl onlem alabilirim? Simdilik mantar ilaci kullanıyorum. Onerebileceginiz bir ilaç var mıdır? Teşekkürler


[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

birmucizeolsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2022, 20:20   #791
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-02-2022
Şehir: Sakarya- İstanbul
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu arada, burada bahsedilen ve zamanında kümesin tavuk bitlerinden kurtarılması için çalıştığım d-limonen aktif maddeli içeriği bitkilerde kullanabilmek için de biraz çalıştım.

Malzemenin konsantresinde 60 ml/lt d-limonen kullandım. Çok az boraks çözülmüş saf suya biraz DMSO ve Tween 80 (5 ml civarı) ilavesiyle d-limonen moleküler mertebede suyla karışabiliyor.

Bu konsantre malzemeyi 1:20 oranında su ile seyreltip yaprak bitlerinde kullandım. Sonuç mükemmel. Yaprak bitlerinin tamamı 24 saat içinde kurumuştu. Bitlerin bulunduğu yerler bitkinin en taze sürgün uçları olmasına rağmen herhangi bir fitotoksite belirtisi yok ki, önemli olan da zaten buydu. Biti öldürmek kolay, zor olan bitkiye zarar vermeden bunu yapmaktı.

Başka zararlılar için adım adım deneyeceğim.

Konsantre hazırlanabiliyor olması ayrıca önemli. Lazım olduğunda, konsantre şişesini şöyle bir çalkalayıp, ölçüsüne göre ilaçlama pompasına veya fısfısa koyup, üzerine su ilave etmesi, basit çalkalamayla homojen karışım elde edilebilmesi çok kolay.

Bu teknik birçok bakımdan umut verici. Zira birçok başka uçucu yağın tarımsal kullanımına imkan veriyor. Bazı uçucu yağlar çok önemli özelliklere sahip. Söz gelimi mantar hastalıklarında çok etkili olabiliyorlar.
Merhaba,

Ben de bu sezon, Sn.Meyvelitepe'nin bloğunda paylaştığı d-limonen ve tween 80 karışımını biberlere musallat olan yaprak bitlerinde denedim. mükemmel sonuç aldım.
Teşekkürler Sayın Meyvelitepe

MeyveliTepe beğendi.
Müslüm.Aşcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2022, 21:26   #792
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müslüm.Aşcı Mesajı Göster
Merhaba,

Ben de bu sezon, Sn.Meyvelitepe'nin bloğunda paylaştığı d-limonen ve tween 80 karışımını biberlere musallat olan yaprak bitlerinde denedim. mükemmel sonuç aldım.
Teşekkürler Sayın Meyvelitepe
Aynı emulsiyonu, daha yüksek dozda evinizde de kullanın. Evde temizlikten sonra yerlere dip köşe fısfıslayın. Evinizin tozlanma süresinin iki misli uzadığını göreceksiniz.

Acaba niye

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2022, 23:06   #793
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-02-2022
Şehir: Sakarya- İstanbul
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Aynı emulsiyonu, daha yüksek dozda evinizde de kullanın. Evde temizlikten sonra yerlere dip köşe fısfıslayın. Evinizin tozlanma süresinin iki misli uzadığını göreceksiniz.

Acaba niye
Sizin bloğunuzdaki önerinizle belirli aralıklarla tavuk kümesinde (herhangi bir sorun gözlemlemediğim halde) kullandım ama evde hiç denemedim. Buna en çok eşim mutlu olacak. Tozlanmaya nasıl bir etkisi oluyor?

Müslüm.Aşcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2022, 23:18   #794
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müslüm.Aşcı Mesajı Göster
Sizin bloğunuzdaki önerinizle belirli aralıklarla tavuk kümesinde (herhangi bir sorun gözlemlemediğim halde) kullandım ama evde hiç denemedim. Buna en çok eşim mutlu olacak. Tozlanmaya nasıl bir etkisi oluyor?
Evlerdeki tozlanmanın en önemli sebeplerinden biri toz akarları. Solusyon toz akarlarını öldürdüğü için tozlanma da önemli ölçüde engelleniyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2022, 23:34   #795
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-02-2022
Şehir: Sakarya- İstanbul
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Evlerdeki tozlanmanın en önemli sebeplerinden biri toz akarları. Solusyon toz akarlarını öldürdüğü için tozlanma da önemli ölçüde engelleniyor.
İlginç, bunu hiç düşünmemiştim. Son 2 yıldır sizden ne çok bilgi öğrendim. Çok teşekkürler, sağolun varolun.

Müslüm.Aşcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2023, 00:20   #796
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
afit, aphid, gül biti, yaprak biti, yeşil yaprak biti

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024