agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)




Beğeni Düzeni342Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-06-2009, 15:51   #301
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-03-2008
Şehir: mersin
Mesajlar: 49
Aslında belki boraks ve mısır unu toprak üzerinde kullanmak için daha iyi olabilir. Forumun başka bir yerinde zehirli maddeler kullanmadan ev temizliği başlığı vardı, ordaki tariflerde de boraks ve mısır nişastası kullanılıyordu.

feneradasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2009, 18:43   #302
Ağaçsever
 
rrumeysaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 83
Komşumun hediye ettiği barış çiçeğimin saksını büyütmüştüm eski toprağını değiştirmeden üzerine torf eklemiştim. Bir süre sonra siyah sinekler peydah olmaya başladı.Dışarı çıkardım toprak kurusun diye.

Sonra eve aldım bikaç gün sonra torağına baktığımda küçük beyaz böcekler hızlı hızlı yürüyorlardı anladımki toprağı kaplamışlar. Böceklerin ne olduğu hakkında henüz fikrim yok ama 2 tanede küçük örümcek vardı toprağı karıştırırken gördüm.

Bende arapsabunlu karışımı 3 gün uyguladım bu süre zarfonda balkonda beklettim çiçeğimi, böcekler tekleme kalmıştı, gölüm razı olmadı biberliyi denedim bugün bitsinler diye.

Gelgör ki onlada yetinemedim toprağı en iyisi pişireyim dedim.
İyiki de yapmışsım neler çıktı neler toraktan resmen çiçeğin köküne girmişler bi sürü solucan.Önce tek tek onları ayıkladım topraktan sonra da bi güzel toprağı pişirdim.
Şimdi ektim yeni torağına çiçeğimi içim rahatladı kocaman ohh be dedim, çok üzülüyordum böcekli haline.Çiçeği ektim suyunu verdim, doğrumu yaptım bilmiyorum ama vitaminini de verdim çünkü toprakta vitamin kalmadı biliyorum.

İnşaallah yaşatırım çiçeğimi yoksa çok üzülürüm ...

rrumeysaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2009, 21:27   #303
Ağaç Dostu
 
hazan-z's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 341
Merhaba Arkadaşlar!
Süs kabaklarımın yapraklarında beyaz lekeler oluşmuştu.Şimdi de alt yapraklar sararıp kurumaya başladı.Bir arkadaş mantar olduğunu söyledi.Bakırlı bir ilaç kullanmamı söyledi ama ismini o da hatırlayamadı. Yardımcı olursanız sevinirim.

hazan-z Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2009, 01:59   #304
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-03-2008
Şehir: mersin
Mesajlar: 49
deney sonucum

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Bostancik Mesajı Göster
Cok tesekkurler feneradasi. Benim internette buldugum bir kac tarif borax, bazilari da misir unu kullaniyordu. Ben de bu tariflerin bitkiye ve topraga zarari konusunda tam emin olamadim. Sardunyamin ardindan, simdi de saksidaki Hibiscus'a dadanmis durumdalar. Hibiscus'da yaprak bitleri vardi. Onlar icin arap sabunlu tarifi kullandim. Bugun yaprak bitleri olmuslerdi. Umuyorum karincalar baska bir yere gidecekler!

Sizin deney sonucunuzu merakla bekliyorum.
İki gün önce talk pudrasını balkona ve evde dolaştıkları yerlere serptim. Her ikisi de etkili oldu diyebilirim ama sanırım balkonda rüzgarla dağıldıkları için daha da etkili oldular, balkonda hiç karınca görmedim, evde tek tük birkaç tane gördüm. Bence denemeye değer. Toprağın asiditesini düşürebilir mi diye düşündüm ama bir arkadaşıma danıştım bebek cildinde bile güvenle kullanıldığına göre (insan cildi ph'ı 5.5 diye biliyorum, nötr ph ise 7.0) çok büyük bir etkisi olmaz sanırım toprağa da.

Belki sardunyanın toprağını değiştirip pudrayı saksı çevresinde kullanmayı deneyebilirsiniz. Karıncalar da kendilerine başka yuva bulurlar

feneradasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2009, 14:46   #305
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2009
Şehir: Datca, Mugla
Mesajlar: 14
Cok guzel, feneradasi! Ben de dun, Hibiscus'un saksisinin topragindaki yuva cikislarinin hemen yanina tarcin koydum. Sonucu paylasirim. Eger faydasi olmazsa, talk pudrasini denerim.

Sardunyam toprakta, saksida degil. Saglam bir kac tane dalini saksiya diktim. Bakalim.

Bostancik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2009, 15:19   #306
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,160
Sn. Volare'nin 302. mesajda verdiği linkteki tarifleri neden buraya almıyoruz?

İşte de ben kopyaladım Bir sakıncası varsa silebiliriz.

EV YAPIMI TARIM İLAÇLARI

Bitki zararlılarını engellemek yani bulaşmadan önce uzakta tutmak (bunun için birlikte yetişmeyi seven bitkileri beraberce yetiştirmek, temizlik, sağlıklı ve hastalıklara dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesi gibi işlemler uygulanabilir) tarımda böcek kontrolünün başlangıcı veya ilk adımı olmasına rağmen, böcek öldürücü organik ilaçların bazı zamanlarda uygulanması daha kolay bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Ev yapımı hastalık ve zararlı uzaklaştırıcı karışımların çoğu bahçelerde ortaya çıkan hastalık ve zararlılara karşı çok etkili olabilmektedirler. Güçlü acı lezzet ve keskin kokular, ev yapımı hastalık etmeni ve zararlıları uzakta tutan ilaçların ana özelliklerini oluştururlar.
Ev yapımı ilaçların çoğu sadece böcek uzaklaştırıcı bitki (büyürken etrafına bazı böcekleri yaklaştırmayan bitkiler) gibi davranırlar. Parçalara ayrılıp suda bekletilirler ve peynir sızdırma bezlerinden veya naylon bezlerden süzülerek elde edilen böcek itici (uzaklaştırıcı) çayları elde edilir. Daha sonra elde edilen bu çaylar (bitki suları) su ile belirli oranda seyreltilerek uygulama suları elde edilmiş olurlar. Uygulama suları genel olarak ısıtılmazlar. Çünkü ısıtma sırasında uygulama suyunda bulunan pek çok bitkisel madde zarar görür ve etkisini kaybeder. Isıtma yerine, kullanılacak olan bitki kısımları kurutulup, parçalanır ve birkaç günlük süre ile mineral yağ içerinde bekletilerek daha sonra suya katılır. Katıldığı su içerisine çok az miktarda deterjan veya sabun katılarak daha önce katılmış olan yağın suyun yüzeyinde asılması veya su yüzeyine çıkması sağlanır. Ayrıca bu suya bir çay kaşığı (her 4 litre su için) alkol katılarak sabunun tamamen çözünmesi sağlanır.

Aşağıda bazı böcek uzaklaştırıcı karışımların tarifi verilmiştir. Bu karışımlardan değişik kaynaklarda binlercesini bulmak mümkündür.

1.Dört diş sarımsak bir blendırda (kıyıcı) kıyılır veya dövülerek ezilir, üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ ilave edilir, karıştırılır. Daha sonra bir çay kaşığı acı toz biber ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Bir litre su bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür. Bu şekilde kapalı bir kapta bir gün bekletilir. Kullanılacağı zaman dört litre suya bu karışım dökülerek kullanılır. Yani toplam olarak ilaç uygulama kabına (püskürtme kabına) beş litre sıvı konmuş olur. Uygulanacak alan büyükse aynı oranlarda ilaç hazırlanır. Bu ilaç; birçok böceği örneğin beyazsinekleri, yaprak bitlerini, kırmızı örümcekleri ve lahana kurtlarını bahçeden uzaklaştıracaktır. Her şeyden önce unutulmaması gereken bir konu vardır. Arazide günlük geziler yapılarak zararlılar görülür görülmez mücadeleye başlanması gerekir. Yani böceklerin artış göstermesinden önce mücadeleye başlanmalıdır. Bu ilaç kullanılmadan önce püskürtücünün tıkanmasını önlemek için tülbentten süzüldükten sonra kullanılır.

2. 1/6 fincan ( 1 fincan 24 mililitredir) sönmüş kireç 4 litre suyla karıştırılır. Bu karışıma bir kaç damla sıvı sabun ilave edilir. Bu haliyle bu karışım kırmızı örümceklere karşı iyi bir ilaç olur. Şunu da unutmamak gerekir. Kireç fazla kullanılırsa bitkilere önemli zararlar verebilir. Bunun için önce bir iki bitkiye uygulama yapılır. Bir iki gün beklenir. Her hangi bir problem görülmezse tüm bitkilere uygula işlemine geçilir.

3. 30 gram domates yaprağı ezilerek dört litre suyla karıştırılır. Kapalı kapta bir gün bekletilir. Tülbentten süzülür ve kullanılır. Bu karışım birçok böceğe ilave olarak özellikle beyaz lahana kelebeklerini de itici etkiye sahiptir.

4. Hangi böceği yok etmek istiyorsanız ondan toplayabildiğiniz kadar toplayıp iyice ezdikten sonra beş litre suyla karıştırıp yine o böceğe karşı itici olarak kullanınız. Böcekler bundan nefret edip uzaklaşacaklardır. Elbette açık gözle bu böcekleri ezmek mümkün olmayabilir ama etkili bir yol olduğunu unutmayınız.

5. Nikotin sülfat (tütün ve suyun kükürtle karışımı): Bu karışım birçok patates, domates, biber ve patlıcan bitkileri dışındaki bitkiler için çok iyi bir ilaç olarak bitkilere zarar veren böceklere karşı kullanılabilir. Kendi tütün suyunuzu yapabilmek için 15 gram fabrika artığı tütün 4 litre su içerisinde bir gün süreyle oda sıcaklığında (yaklaşık 20 derecede) bekletilir. Sonra tülbentten süzülerek elde edilen sıvı ilaç olarak kullanılabilir. Tütün suyu hemen hemen tüm böceklere karşı kullanılabilir. Ancak yaprak bitlerine karşı çok etkili bir ev yapımı ilaç olarak kabul edilebilir.

6. Süt: Virus hastalıkları ve mantari hastalıklara (külleme, mildiyö) karşı kullanılabilecek çok önemli bir maddedir. Normal olarak 500 gram süt 4 litre su ile karıştırılarak elde dilen karışım ilaç olarak bitkilere püskürtülebilir. Bu uygulamada taze süt yerine süt tozu da kullanılabilir. Uygulama serin zamanlarda özellikle öğle öncesi zamanlarda yapılmalıdır. Akşam saatlerinde ve gece asla uygulama yapılmamalıdır. Uygulama gerekiyorsa dört-beş günde bir tekrarlanabilir. Uygulama direkt olarak yapraklara yapılır. Seralarda uygulamadan sonra veya hemen önce sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.

7. Soğan: Bir büyük soyulmamış soğan parçalara ayrılır ve bir blendırda (kıyıcı) tamamen ince parçalara ayrılır. Parçalar kıyıcı içerisinde iken bir litre su ilavesi yapılarak düşük hızla karışım sütümsü bir hal alıncaya kadar karıştırılır. Daha sonra tülbentten süzerek bitkilere uygulanır. Bu karışıma bir çay kaşığı toz acı biber ilave edilirse daha iyi sonuç alınabilir. Bu karışım daha çok yaprak bitleri ve kırmızı örümceklere karşı çok etkili olur. Uygulama açık arazide yapılacaksa yağmurlu zamanlardan önce veya sonra uygulama yapılamalıdır. Aksi halde karışımın etkisi azalır. Seralarda uygulama öğle önce ve çok sıcak olmayan anlarda yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.

8. Saf sabun (Arap sabunu): 225 gram saf sabun (Arap sabunu) 9 litre su içerisinde çözdürülür ve ilaç olarak kullanılabilir. Bu ilaç bitkilerde görülen birçok zararlıyı etkiler. Bu ilaç uygulandıktan sonra bitki üzerinde kuruması sağlanır. Bir gün sonra saf temiz suyla yıkanarak uzaklaştırılır. Seralarda bu işlem yapılırken bitkilerin geceye ıslak girmemelerine çok dikkat edilmelidir. Aksi halde hastalıklar ortaya çıkar.

9. Odun külü: Bitkilerin etrafına odun külü hafifçe dökülürse sümüklü böcek ve yılanlara karşı bitkiler engellenmiş olur.

10. Mildiyöye (domates ve hıyarlarda yaprak, gövde ve meyvelerde esmerleşme) karşı diğer bir tarif: Bir yemek kaşığı soda, bir yemek kaşığı saf zeytinyağı, bir yemek kaşığı saf sabun (sıvı veya toz), dört litre suya karıştırılarak uygulanır.

11. Elma sirkesi (Mantari hastalık ilacı olarak): Yaprak lekesi, mildiyö gibi hastalıklara karşı kullanılabilecek bir karışımdır. Uygulamada üç yemek kaşığı elma sirkesi 4 litre suyla karıştırılarak kullanılabilir. Seralarda uygulama öğle öncesi saatlerde yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.

Prof.Dr.Sezgin UZUN
Ondokuz Mayıs Üniversitesi,
Ziraat Fakültesi,
Bahçe Bitkileri Bölümü,
55139 Kurupelit/Samsun
Tlf: (0362) 3121919/1381(İş)
Tlf: 0505 6177438 (Cep)

ortur, Ahu_E ve Sevgi Soydan beğendi.
BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2009, 22:15   #307
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
değerli ağaç dostları;balkonumuzda yetiştirmeye çalıştığım biberlerimde bitler oluştu.Geçen hafta sarımsak,zeytinyağ ve arapsabunlu karışımı uyguladım,bugün de hem onlara hem de salatalıklarda oluşan sinekler için soğan,acı toz biber karışımını yaptım,iyi sonuçlar alacağımı umuyorum.Paylaşımlarınız için teşekkürler.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 06:30   #308
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-06-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 1
Terasımda yetiştirdiğim sarmaşık gülümde beyaz yapışkan şeyler var.Yanında duran asmanın da yapraklarında da ortadan kenarlara doğru renk açılması var.Gardenyam da hasta, biberlerimin üst yapraklarında buruşuk yapraklar ,Leylandilerim de içten dışa doğru kuruyor eşim gübre koymuştu acaba onlar mı çok geldi diye düşünüyorum.Yanyana olalar hastalandığı için bulaşıcı olduğunu düşünüyorum .2 tanesi öldü bile.Çok üzülüyorum.Lütfen akıl verin.

atyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 07:01   #309
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-03-2008
Şehir: mersin
Mesajlar: 49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi atyilmaz Mesajı Göster
Terasımda yetiştirdiğim sarmaşık gülümde beyaz yapışkan şeyler var.Yanında duran asmanın da yapraklarında da ortadan kenarlara doğru renk açılması var.Gardenyam da hasta, biberlerimin üst yapraklarında buruşuk yapraklar ,Leylandilerim de içten dışa doğru kuruyor eşim gübre koymuştu acaba onlar mı çok geldi diye düşünüyorum.Yanyana olalar hastalandığı için bulaşıcı olduğunu düşünüyorum .2 tanesi öldü bile.Çok üzülüyorum.Lütfen akıl verin.
gülünüzdeki unlu bit olabilir, forumdaki başka bir mesajda görmüştüm çevresini yapışkan zırhla kapladığı zaman yokedilmesinin daha zor olduğu söylenmişti onu hatırlıyorum ama mesajları bulamadım. unlu bit, yapışkan, gül kelimelerini girerek aratırsanız işinize yarayabilecek çözümler bulabilirsiniz.
Ama diğer bitkilerinizdeki sorun besin eksikliği olabilir, besin eksikliklerinin belirtilerini forumda araştırıp sizdek bitkilerin hangi besinlere ihtiyacı olduğunu çıkarsayabilirsiniz. Sizi yanıltmak istemem besin fazlası ya da bitki zararlısı da olabilir elbette ama ben eğer bitkinin üzerinde zararlıyı görmediysem yapraklardaki sararma ve buruşma gibi belirtilerin besin eksikliği olduğunu düşünme eğiliminde oluyorum.

feneradasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2009, 19:15   #310
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 429
Harika reçeteler, hemen deneyeceğim, çileklerimi benden önce yemeğe başlayan sümüklü böceklerden kurtulurum umarım. Kimyasal ilaç kullanmayı pek sevmiyorum. Teşekkürler

bennur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2009, 14:00   #311
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-06-2009
Şehir: sinop
Mesajlar: 7
genelde bitkisel karışımlarla ilaçlar tarif edilmiş, kimyasal sıvılarla yapılacaklar zararlı mı oluyor?

bir bitki saksısının içine naftalin koysak bit,kene,unlu bit tarzı şeyler gelemez diyorum ben, sizce doğruluğu nedir ?

poliskia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2009, 21:17   #312
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
5 NOLU tarif ufak sarı yaprak biti sorunumu çözdü hemde 2nci günde, çok teşekkür ederim. Herkese tavsiyem 5 nolu karışımı bitleri tespit eder etmeniz uygulamanız.

buhicik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2009, 21:44   #313
Ağaç Dostu
 
aydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
Ben de ev yapımı ilaçlara bu yıl başvuranlardanım. Gerek domateslerim gerekse fasulyelerim zararlılarından kurtuldu. Tüm ağaçlar.net yönetici ve üyelerine teşekkürlerimi sunarım.

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 08:58   #314
Ağaç Dostu
 
erbek_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 363
Galeri: 17
Malesef benim de denemediğim şey kalmadı ama hiçbir ilaç fayda etmiyor bubarek, kurtulamadım gitti!! Böcekmidir onu da anlamadım ki, sanki cansız gibi Sanırım aynı zararlıdan bahsediyoruz, bende çok aradım ama bulamadım bu konuda hiç bilgi ve çözük yok, ayrıca tek tek toplamayla da kafayı yiyorum, baş edilecek gibi değil, tertemiz yapıyorum, bir hafta sürmüyor ki tekrar tüm bitkiyi sarması. Ayrıca da diğer çiçeklere de geçmiş, aman dikkatli olun... Tek çiçekle başladı, şu an 4 çiçeğime musallat!!!!



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi osmann Mesajı Göster
Bu arada, ben umudu kestiğim sırada bilmeden de olsa iyi birşey yapıp kumkuatımı budadım. Kalan üç meyveyi de feda edip sadece sağlıklı görünen iki yaprağı dışında ve kuruma gösteren tüm dallarını kestim gitti. Kumkuatları da anneme gönderdim(şeker hastası olduğu için) Toprağın üstünden bir miktar aldım. Dallar çıplak kalınca aldım bir mercek ve inceledim. Daha önceden de bahsettiğim saydam çok zor görülen yapışık böcekleri tırnağımla kazıyarak tek tek ayıkladım. Bir süre belli aralıklarla böyle devam ettim. Haftada da sadece iki kere az miktarda su verdim. Geçen hafta bir de baktım kiiii, bir sürü yaprak filizlenmiş, geliyorlar gümbür gümbür. O kadar mutlu oldum ki anlatamam. Kaybedeceğim diye ödüm kopmuştu. Ama sayısı çok azalsa da şu saydam kabuklu bit benzeri zar gibi saydam yapışık böceklere kesin bir çözüm bulamadım. Her temizlikte gözüme çarpıyor. Bazinon kullansam zarar verir mi? Çünkü daha önce bitler için çiçeklerimde kullanmış ve iyi sonuç almıştım. **** buna uygun bir ev ilacı var mı? Çünkü üzerinde meyve yok. İlaç sorun olmaz diye düşünüyorum. Yardım eden olursa sevinirim.

erbek_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 16:08   #315
Mehmet Ali Hamamcıoğlu
 
Giriş Tarihi: 04-11-2007
Şehir: Balıkesir - Burhaniye
Mesajlar: 13
Salatalıkta külleme

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Gül yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar (külleme) için


Eklenti 1648

1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.

Yaprak altlarını da ilaçlayın, açık çiçek ve goncalarda leke yapabilir.

Seçim sizin, o gonca lekelensin mi, hastalık ilerlesin mi?

Haftada bir kez uygulayın.
Her sene salatalıklar külleme nedeniyle erkenden bize veda ediyorlar. Bu sene önlem amacıyla birşeyler yapılabilir mi diye araştırma yapıyorum. Bulduğum çözüm, küllemeye karşı kükürtün kullanılması. Bahçemde organik olarak birşeyler yetiştirirken önceleri kükürte sıcak bakmadım ama bu forumda kükürtün organik yetiştiricilikte kullanılabildiğini okudum. Bu konuda bir kaç ek açıklama arıyorum;
1. Külleme başlamamadan önce, önlem amacıyla herhangi bir çözüm kullanmalımıyım ?
2. Kükürt ile soda, su, sıvı yağ karışımı arasında hangisi bana daha uygun (sonuçta 6 kök salatalıktan bahsediyorum)?
3. Bunların dışında önerisi olan var mı ?
Saygılarımla,

M.Ali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2009, 18:00   #316
Yeni Üye
 
Keyifli Hobiler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-06-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
Küpelim Böceklendi

--------------------------------------------------------------------------------

Arkadaşlar önce bitlenen küpe çiçegim, sineklenmeye, sonrada böceklenmeye başladı.

http://3.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R...3%BCpeli+1.jpg


http://1.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R...BCpeli+2.jpg"]


http://3.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R...3%BCpeli+3.jpg

Şu ilacı aldım

http://4.bp.blogspot.com/_Wf2n2G_e1R...h/SANY4445.JPG

Yapraklarını nazikçe fırcalayıp böceklerden arındırdım, topragını yeniden degiştirdim sonra yukarıda ilaçla ilaçlayıp bekledim ama böcekler banamısın demiyor.
3 gün arka arkaya ilaçladım ölüp yeniden çogalıyorlar..

Resimler çok büyüktü link bıraktım bakarsanız sevinirim..

Birde sarımsaklı ilacı yapacagım inşallah etkili olur fakat böcekler 3 türlü biri siyah biri koyu yeşil birde saydam gibi 3 cinsede etkili olur mu bilmiyorum bir fikriniz var mı

Keyifli Hobiler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 08:09   #317
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 107
merhaba, arkadaşlar!
Benim "fuchsia" bitkimin yapraklarında sarı renkli çok ince noktalar oldu, sanki yaprak yeşil değil de sarımsı, noktalı, hem bazı yerlerde düşünebileceğiniz en küçük böceğin izlerine benzer beyaz noktalar oluyor,
evde kükürt var, ben yaprakları pudraladım. Kükürt nasıl suda eritilir? anlamıyorum, suya karışmıyor ki.....
lütfen bana yardım edin, ben bu bitkileri yetiştirmeyi çok hayal etmiştim, nihayet güzel küpe çiçeklerim oldu,onun da yapraklarında boyle bir sorun var, sadece bir kökün yapraklarında , aynı saksıda olan diğer bitkide hiçbirşey yok

saygılarımla

callypso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 14:10   #318
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: orta anadolu, karasal iklim
Mesajlar: 68
merhaba

her kükürt suda erimez suda eriyebilen kükürtler tarım ilaç bayilerinde 1 kg ambalajlarda satılmaktadır. ambalajının üzerinde wp işareti olması ıslanabilir olmasını gösterir. temin edemezseniz konyadan gönderebilirim.

ortur beğendi.
eser42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2009, 09:08   #319
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 107
sn.eser42,ilginiz için çok teşekkür ederim, bu hafta sonu bulmaya çalışırım

callypso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2009, 10:48   #320
Ağaç Dostu
 
cicada's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-06-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
Galeri: 2
Merhabalar,
Bütün bitkilerimin topraklarına musallat olmuş neredeyse görünmeyecek kadar küçük bir böcekle başım dertte. Bu böcek kökleri yiyor, acilen bir tarife veya ilaç adına ihtiyacım var. Toprağı sulayarak kullanabileceğim fakat bitkilere zarar vermeyecek bir ilaç veya bu tatiflerden birini tavsiye edebilir misiniz? Bütün bitkilerin topraklarını değiştiremeyeceğim ayrıca değiştirdiklerime yine musallat oluyor.

cicada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2009, 07:46   #321
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 107
sn.cicada, belki bu konuyu en baştan incelerseniz faydalı bilgiler bulabilirsiniz ? sarımsak suyu deneyebilirsiniz,mesela , bocekleri kovuyor ama bitkilere zarar vermiyo bildiğim kadarıyla, birde kükürt- o da kesinlikle bitkilere zarar vermiyor, hatta faydalıdır

callypso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 17:07   #322
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 123
herkeze selam. 40 metre kare kadar bir terasım burada aklıma gelen her türlü bitkiyi yetiştirmeye çalışıyorum ancak sürekli başımın belası olab bir böcek var resmini çekmedim ama anlattığımda sanırım uzmanlar anlayacaktır. yaprakların üstünde örümcek ağı gibi bir yapı oluşuyor o ağın üstünde de bir sürü minik ufak yeşil böcek devamlı çalışıyor sanırım yaprak biti ilaclama yaptığımda ise yapraklşar komple dökülüyor yapmasam zaten dökülüyor. bodur şeftalimde sadece 2 meyva kaldı elmada da vardı ilaç yaptım yapraklar gitti . sizce bu böcekler nedir? ve akuduğujm kadarıyla acı biber selüsyonu yapmam lazım sanırım doğrumudur?

rapido34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 12:46   #323
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Galeri: 1
Sayın rapido34, acı biber-pelinotu yaprağı-arap sabunu karışımı benim çok işime yaradı. Bende bilmiyordum, bu forum sayesinde öğrendim ve aşağıda'ki biberlerimi böylelikle kurtardım. Yaprak bitleri yüzünden nerdeyse kurumak üzereydiler ama şimdi'ki hallerini görüyorsunuz, çok güzel oldular ve devamlı biber veriyorlar. Ayrıca bu bilgileri paylaşan arkadaşlarımıza'da teşekürler.

Eklenen Resimler
 
Ahu_E beğendi.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 17:03   #324
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: orta anadolu, karasal iklim
Mesajlar: 68
merhaba

arkadaşlar forumda kükürt her derde deva zararsız gibi algılanmasın, sıcak havalarda fazla atılan kükürt bitki yapraklarını gevredebilir.

eser42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 17:13   #325
Ağaç Dostu
 
Carlos_Cortes's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
Galeri: 2
Herkese selamlar;

Yaklaşık 1 ay önce elime geçen mum çiçeği çeliğimi normal boylardaki bir saksıya %50 torf, %50 orkide toprağı karışımına koydum. Toprağın en üst katmanını da orkide toprağıyla kapladım. Şimdi mum çiçeğim gelişiyor. Toprağa yayılan köklerini ve gelişmekte olan filizini görmekteyim. Fakat en üst katmandaki orkide toprağında çok çok küçük, beyaz renkli böcekler var. Bit gibi değil. Çok hızlı hareket ediyorlar. Diğer Bitkilerimde böyle canlılar yok. Diğer bitkilerimde de üst katmanda orkide toprağı yok. Bu nedenle de üst katmana torf koydum. Sayıları biraz azaldı ama hala varlar. Fotoğraf çekip koymak isterim fakat fotografta çıkmayacak kadar küçükler. Bu arada çiçeğimi ev içinde bakıyorum. Hiç dışarı çıkmadı.

Sizce nasıl bir yöntemle onlardan kurtulabilirim? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Carlos_Cortes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 09:03   #326
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 123
sayın ayazkentli yardımlarınız için teşekkur ederim biberlerinizide Allah nazardan saklasın(bu biber hayırlı evlat gibi bendekilerde sürekli meyve veriyor))

rapido34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 09:05   #327
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 123
sayın eser kükürt konusundaki fikrinizde henfikirim çünkü bir aktara gittiğimde bana kükürt satmadığını insanların bunu yiyeceklerdede kullandığını ve zehirli bir madde olduğunu soyledi...

rapido34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 00:25   #328
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Yabancı ot ilacı tarifi Bu linkteki tarifleri Almanca bilen arkadaşlar çevirebilirler mi acaba?

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2009, 15:58   #329
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Selahattin Hoca, O linkteki tarif bitkiler için değil, Sirkeli (asetik asit) bir tarifi ben yazayım: Yabancı otları öldürmek için. Bitkilerinize de zarar verebileceği için sadece boş bahçedeki otları yok etmede kullanmanız önerilir.
Bir litre suya 100 gr sirke (piyasada satılan sirkelerin konsantrasyonu %5-10 arasındadır)
ilave edilerek bahçeye tatbik edilir. Bu oran taze otlar için geçerlidir. Kart otlar için sirke miktarı arttırılmalıdır. (200-250 gr gibi) Hazırlanan karışım bir çimlik yardımı ile otlar üzerine tatbik edilir. Bu karışım su kaynaklarından en az 3 m uzaklıktaki alanlara tatbik edilmelidir. Karışım arılara ve balıklara zarar vermez.
Bir de tuzlu tarif var, sakıncaları olduğu için o tarifi yazmıyorum.

ortur beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2009, 16:11   #330
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Hasta bitkiler için:Bir avuç dolusu papatyayı (beyaz) 1 litre soğuk suya atın ve bir gün boyunca (24 saat) su içinde bekletin sonra papatyaları süzün. Süzdüğünüz suya 5 litre su ilave edin. Bu suyu bitkilerinize ve toprağa püskürtün. Papatyalı su antibakteriyel özelliğinden dolayı kök hastalıklarına ve çürüklüklere karşı iyi gelir. Yumuşak su kullanılması önerilir. (Yağmur suyu olabilir)

Sevgi Soydan beğendi.
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
afit, aphid, gül biti, yaprak biti, yeşil yaprak biti


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024