agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)




Beğeni Düzeni30Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-02-2013, 01:26   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 225
Kışlık Yağ

selamlar. bahçede yaşı 20yi geçen pek çok meyve ağacının gövdesi kabuk kabuk kalkmış. hani bazı çam türlerindeki gibi. pul pul olmuş. ucuna dokununca düşüyor bazıları. armut elma kayısı vs. ağaçları bunlar. düşen parçaların altlarında böcekler yakalıyorum hep. soğuktan oralara çekilmiş sıcak havayı bekliyorlar sanırım. bazıları da alt gövdeyi ufak ufak yiyor.

sormak istediğim, bana yağlı sarı ilaç diye birşey tavsiye ettiler ne olduğu hakkında bilgim yok, köylünün biri kulağına çalınanı söyledi. acaba bu ilaç ağaçların bu kabuklu dış yüzeyindeki kalın kabukları döker mi. söyleyen kişi dökeceğini de söyledi ama gerçek mi değil mi hiç emin değilim.

bu yağlı ilaçlar zararlıymış. bahçede daha hiç kullanılmadı o tip ilaç. ağaçlar büyüme evresinde yeterince su da almadı bu yaşa kadar. sanırım o yüzden dışları haddinden fazla kabuk yaptı.

demem o ki şimdi bu kabukları bir kez temizlersem sonra uzun süre gövde pürüzsüz kalacak demektir. sormak istediğim bu ilaç bu işe yarıyor mu gerçekten. altları böcek deposuna dönmüş. her çatlakta varlar. ama sadece böcekleri yok etmek istemiyorum. onlara ortam hazırlayan kabukların da dökülmesi lazım. ne yapmalıyım.

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 09:20   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Merhaba sayın junior,

Sarı boya diye de tabir edilen kış yağını ben de bahçemde kullandım. Yanlış hatırlamıyorsam Dnok diye bir markaydı.

Bildiğim kadarı ile bu yağı çok sık kullanmamak gerekir. Biz bir iki sene evvel kışa girmek üzereyken, ağaçların bütün yaprakları döküldükten sonra ince bir tabaka halinde fısfısladık. Çok kalın tabaka sıkarsanız ağaç uyanmakta zorluk çeker diye biliyorum.

Sıkmamızdaki maksat, ağacın gövdesindeki kabuk çatlaklarından içeri zararlıların girmesini önlemek, girmişse de bıraktığı larvaların üremesini engellemek içindi.

Sizin sıkıntınızı anladım, kanımca siz ağacı korumakta geç kalmışsınız. Bu durumda faydası olur mu olmaz mı size fikir veremeyeceğim. Benim size yazdıklarım kendi bahçemde yaptıklarımdır.
Ben bu işin tahsilini yapmadım, hocalarımız size daha çok yardımcı olabilirler.
Kolay gelsin.

mrduran beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 12:15   #3
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Fotoğraf olsaydı daha emin bir şeyler söylenebilirdi.

Alıntı:
meyve ağacının gövdesi kabuk kabuk kalkmış. hani bazı çam türlerindeki gibi. pul pul olmuş.
Büyük bir ihtimal kabuklu bit zararı, yazın ağaçlarınızda beyaz unsu bir şeyler görüyorsanız nedeni de büyük bir ihtimal budur. Kabuklu bit ağaç suyunu emerken gövde kabuğu defarmasyona uğruyor kabukta çatlamalar görülüyor. Bu çatlaklar haşerelerinde barınağı olur.

Bu gibi durumlarda Halk arasında sarı ilaç dedikleri kışlık yağlar ile iyi bir kaplama ilaç önerilir, bunun içinde en uygun ay ocak sonu şubat başı gibi ağaçların uyanmalarına bir ay kaldığı evredir. Kışlık yağlar ağaç gövde kabuklarını dökmezler kabuktaki haşerenin yok olmasını sağlarlar dolayısıylada ağaç kabuğunu yeniler düzgün sağlıklı bir gövde oluşturur.

Alıntı:
bu yağlı ilaçlar zararlıymış.
Evet zarlıdır, en güzeli doğal denge ile ve kültürel işlemlerle mücadele, doğal dengenin bozulduğu ülkemizde ne yazık ki zirai ilaçlarla mücadele tercih edilmektedir.
Bahçelerde zirai ilaçlarla mücadele sürdürülse bile bahçede kabuklu bit olmadığı sürece sarı ilaç kullanılması önerilmez, dozajın fazlası ya da iki defa üstte atılması önerilmez.
Bulaşığın fazla olduğu durumlarda iyi bir netice için ve daha iyi sonuçlar veren başka bir şey olmadığı için sarı ilaç önerilir.

Yazılan mesajdan ben kabuklu bit zararından şüphelendiğim için kabuklu bit üzerinde durdum, rahatsızlığın ne olduğunu kesin tespit etmek ve buna göre uygulama yapmak en doğrusu.

Ağaçların genel durumu ve yakın fotoğraf çekimleri olursa daha net bir şeyler söylenebilir.

tiryaki ve mrduran beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 19:17   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior Mesajı Göster
selamlar. bahçede yaşı 20yi geçen pek çok meyve ağacının gövdesi kabuk kabuk kalkmış. hani bazı çam türlerindeki gibi. pul pul olmuş. ucuna dokununca düşüyor bazıları. armut elma kayısı vs. ağaçları bunlar. düşen parçaların altlarında böcekler yakalıyorum hep. soğuktan oralara çekilmiş sıcak havayı bekliyorlar sanırım. bazıları da alt gövdeyi ufak ufak yiyor.
sormak istediğim, bana yağlı sarı ilaç diye birşey tavsiye ettiler ne olduğu hakkında bilgim yok, köylünün biri kulağına çalınanı söyledi. acaba bu ilaç ağaçların bu kabuklu dış yüzeyindeki kalın kabukları döker mi. söyleyen kişi dökeceğini de söyledi ama gerçek mi değil mi hiç emin değilim. bu yağlı ilaçlar zararlıymış. bahçede daha hiç kullanılmadı o tip ilaç. ağaçlar büyüme evresinde yeterince su da almadı bu yaşa kadar. sanırım o yüzden dışları haddinden fazla kabuk yaptı. demem o ki şimdi bu kabukları bir kez temizlersem sonra uzun süre gövde pürüzsüz kalacak demektir. sormak istediğim bu ilaç bu işe yarıyor mu gerçekten. altları böcek deposuna dönmüş. her çatlakta varlar. ama sadece böcekleri yok etmek istemiyorum. onlara ortam hazırlayan kabukların da dökülmesi lazım. ne yapmalıyım.

Merhaba sayın junior

20 yaş üzeri meyve ağacı gövdelerinin pul, pul olması ve sert odunsu dokunun çatlaklar oluşturması doğal bir olaydır.

Özellikle Armut, Badem, Kayısı, Şeftali, Ayva, Erik, Dut, Kiraz, Vişne, gibi...

Elma ve incir gövdeleri daha ilerki yaşlarda kabuk çatlamaları yapar.

Ağaç gövdelerindeki bu çatlaklar canlılar için doğal yaşam alanı oluşturmaktadır.

Bu oluşumda doğaldır.

Zararlı populasyonu aşırı derecede yoğunlaşıp gövdeye zarar vermeye başlamışsa kışlık yağla kaplanması luzumu hasıl olur.

Ağaç gövdesindeki çatlakları pürüzsüz hale getirmek diye bir şey düşünülemez.

Ağaç gövdesindeki çatlamış sert odunsu doku aynı zamanda ağacın zararlılara karşıda savunma mekanizmasıdır.

Bu dokuya zarar vermeden kışlık (İnsektisit) yağla kaplanması gövde üzerindeki zararlıları yok edecektir. Aynı zamanda gövde üzerindeki yararlı bahçe dostlarınıda ( Uğur böcekleri..gibi) yok edip, öldürecektir.

Ağaçlarınızda periyodik zararlı kontrolü gözlemlerinizi yapınız.

Zararlı, zarar verecek seviyeye gelirse, gerekli ziraii ilaçla müdahale yapılmalıdır.

Bu ilacı (Kışlık kaplama böcek ilacını) kullanmadan önce bir kez daha ağaçlarınızda zararlı kontrolü yapmanızı tavsiye ederim...

Saygı ve selamlarımla...

Lilium ve mrduran beğendi.
Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2013, 12:30   #5
ilknurr
 
ilknurrr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 8
Bitki korumada kışlık yağ ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Hangi aylarda kullanılmalı , dış mekanda her bitki için kullanabilir miyiz?

ilknurrr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2014, 15:40   #6
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Litrede 650 gr Mineral Yağ ve 15 gr DNOC içerir.

Özellikleri: Kontakt ve mide etkili insektisittir.

KULLANIM ŞEKLİ: Meyve, Antep Fıstığı ve Fındıkta tomurcuklar patlamadan önce, bağda asmaların uyku döneminde ve gözler kabarmadan 2 hafta önce kullanılır. İlaçlama rüzgarsız havalarda, don beklenmeyen günlerde yapılır.

Karışabilirlik: Başka ilaçlarla karıştırılarak uygulanması tavsiye edilmez.

Zehirlilik: Sıçanlara akut ağızdan LD50: 25 - 40 mg/kg.

Çevreye Etkisi: Arılara zehirlidir. Çiçeklenme zamanı kullanmayınız. Balıklara zehirlidir. Sulara bulaştırmayınız.

Fitotoksisite: Bitkilerin yeşil aksamına fitotoksik olduğundan yapraklı dönemde kullanmayınız.

Antidotu: Yoktur. Belirtilere göre tedavi uygulanır.

Eklenen Resimler
 
mutlu_inan beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2014, 15:06   #7
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Bu başlığın adının "kışlık yağ" olması bence (ve aslında uluslararası literatüre göre) hatalı.

Bunun da sebebi, başlıkta ve yazılan mesajlarda kastedilen esas aktif maddenin DNOC (Dinitro-ortho-cresol) oluşu.

İçine DNOC konmuş mineral yağlara kışlık yağ denmesi ise Türkiye'ye özgü bir yanılsama (ve yanılsatma) olsa gerek. Bazı yerli pestisit üretici firmalar bile DNOC içerikli ürünlerini kışlık yağ diye satıyorlar. Türkiyede bu konuda özgün bir literatür de olmadığına göre tamamen uydurma ve pazarlamaya yönelik bir isimlendirme.

DNOC (Dinitro-ortho-cresol) müthiş bir zehir (EPA "extreamly toxic" demiş. Bkz. referanslar). Öyle ki, insanlar dahil tüm memelileri, kuşları, balıkları, tüm eklem bacaklıları, toprak solucanlarını, hatta bitkileri akut etkiyle öldüren bir zehir. Hasbelkader akut etkiyle öldüremediklerini de uzun sürede (kronik) etkileyen ve birikim yapan bir madde.

Uluslararası pestisit kategorilerinde de "çok zehirli" sınıfında yer alıyor. Zehirleme şekli ise (kazaen de olsa) yutulma, soluma, deri ile temas şeklinde. Yani insan derisi ile temas ettiğinde deriden emilebiliyor.

Bu madde, ABD ve Avrupa Birliğinde yasaklanmış durumda. Öyle ki, ithal edilmesi, ihraç edilmesi, her türlü kullanımı "ban" (yasaklı) seviyede. Bu durum yeni de değil. Hal böyleyken Türkiyede serbestçe üretilip (gelişmiş ülkelerdeki ihraç yasağı sebebiyle ithal edilemiyor) satılabiliyor mu bilmiyorum.

Bu sebeple bu başlık, "kışlık yağ" değil, halk arasındaki adıyla "Sarı İlaç - DNOC" filan gibi bir şey olmalı, çünkü "kışlık yağ" tamamen başka bir şey.

Kışlık yağ literatürde çoğunlukla "dormant oil" bazen "winter oil" diye geçiyor. İçeriği ise mineral yağ ve suda disperse olmasını sağlayan emulgatörlerden ibaret. Esasen son 10-15 yıldır içeriğindeki mineral yağın yazın kullanılan mineral yağlardan bir farkı kalmamış durumda, sadece uygulama zamanını ifade etmek üzere "kışlık yağ" ve "yazlık yağ" olarak adlandırılıyor. Başka bir anlatım ile, artık mineral yağı kışın kullanırsanız kışlık yağ, yazın kullanırsanız yazlık yağ oluyor.

Yani içerik bakımından farklı bir "kışlık yağ" çoktan tarihe karışmış durumda (ve tarihin hiç bir döneminde kışlık yağa DNOC karıştırılmakta olduğuna dair bir kayda rastlamadım - Türkiye haricinde).

Tarımda kullanılan ilk yağların hepsi sadece kış döneminde, bitkiler büyüme evresinde olmadığı zaman kullanılan yağlardı. Bunun da sebebi, bu yağların viskositelerinin yüksek, ağır olmaları ve içlerindeki sülfürsüzlük (unsulfanated) oranlarının %50-90 seviyesinde olmaları idi. Bu özellikler bu yağları kolay buharlaşmayan ve yüksek sülfür oranı sebebiyle fitotoksik yapan özelliklerdi. Daha sonra teknolojinin gelişmesi ve bu yağların daha iyi rafine edilebilmeleri sonucunda özellikle içerdikleri sülfür oranı çok düşürülerek "unsulfanated" oranı >%90 seviyelerine getirildi, dolayısıyla bitkilere yazın da uygulanabilir duruma geldi.

Kışın uygulanan mineral yağlar oldukça emniyetli ve işlevleri bakımından bir çok zararlının bertaraf edilmesinde önemli bir araçtır. Bu araçtan yararlanacağız diye DNOC gibi bir zehire mahküm değiliz. Artık tüm mineral yağların unsulfanated oranlarının (sülfürden arındırılmışlık oranı) %90'dan büyük olması gerekiyor ve hem yazın, hem de kışın kullanılabilirler. Yazın kullanırsanız yazlık yağ, kışın kullanırsanız kışlık yağ olurlar (benim değil, dünyanın söylediği budur

Referanslar:
EPA DNOC değerlendirmesi
REGULATION (EC) No 304/2003 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL
Rotterdam Convention - DNOC - Decision Guidance Document
HORTICULTURAL OILS AS INSECTICIDES (North Carolina Üniversitesi yaynlarından)
Horticultural Oils - Washington Eyalet Üniversitesi
The usage of mineral oils to control insects
What Is Horticultural Oil and Dormant Oil?
Insect Control: Horticultural Oils - Colorado Eyalet Üniversitesi
Encyclopedia of Entomology - Dormant Oils ( Capinera 2.basım, sayfa:1924)

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2014, 16:19   #8
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Söylediklerinizde haklısınız. Hatta alıntı yaparken bazı yerleri özellikle değişik renk yaptım. Bitkilere uyku zamanında atılmasının nedeni DNOC. Çünkü asıl fitotoksik madde o. Yeşil aksama uygulanamıyor.

Yani yapılabilecek en iyi yağ uygulaması yazlık yağ yani sadece mineral yağ içeren preperatlar. En azından zehirli olmadığını biliyoruz.

Şimdi bu başlığı kaldıralım desem sonra yine bir sürü soruyla karşılaşırız. En iyisi yazlık yağ kullanımını teşvik etmek.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2014, 20:38   #9
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Söylediklerinizde haklısınız. Hatta alıntı yaparken bazı yerleri özellikle değişik renk yaptım. Bitkilere uyku zamanında atılmasının nedeni DNOC. Çünkü asıl fitotoksik madde o. Yeşil aksama uygulanamıyor.

Yani yapılabilecek en iyi yağ uygulaması yazlık yağ yani sadece mineral yağ içeren preperatlar. En azından zehirli olmadığını biliyoruz.

Şimdi bu başlığı kaldıralım desem sonra yine bir sürü soruyla karşılaşırız. En iyisi yazlık yağ kullanımını teşvik etmek.
Veya yazlık kışlık söylemini bırakıp yalnızca "mineral yağ" diyerek bu karışıklıklardan biraz olsun sıyrılmak... Bahsi geçtiğinde de kullanımına göre misal:Mineral yağın kış uygulaması - Mineral yağın yaz uygulaması...

Artık yerine yanlışlıkla da olsa oturmuş ve içine de DNOC karışmış "kışlık yağ" deyimi bir nebze olsun, yani en azından ağaçlar nette yerinden edilebilir Meyvelitepe'nin de önerdiği gibi halk arasında daha uzun bir zamandır yer eden "Sarı İlaç"a bir de DNOC eklenerek bahsi geçebilir, bu hali yaygınlaştırılabilir. Tabii yaygınlaştırmak derken bir yandan da zararlarına, aslında bir "zehir" oluşuna da dikkat çekmeli...

Aslında üzerinde durulması gereken önemli, ciddi bir konu bu. Kışlık mışlık, yağ bal denilerek ısıtılan, kıvamı arttırılan bir inlik, cinlik midir veya yalnızca cehalet midir bilmem. Neyse ne ama farkında olmadan kullananların çok olduğunu düşünüyorum; bu da işi ciddileştiriyor.

MeyveliTepe ve TRAKLI beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2014, 11:16   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Kışlık yağı sarmaşık cinsi süs çiçeklerimde bu mevsim ve martta kullanabilirmiyim?
Yaprakları var.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2014, 11:27   #11
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
Kışlık yağı sarmaşık cinsi süs çiçeklerimde bu mevsim ve martta kullanabilirmiyim?
Yaprakları var.
İçinde DNOC denilen zehirli madde olanı kullanamazsınız, içinde sadece mineral yağ olanı kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2014, 11:57   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
Nasıl ayırt edeceğim ki. İlaç satan bayiden yazlık ve kışlık yağ veririmisin diyerek aldım.
Çok rutubetli yerde bulunduğum için unlu ve pamuklu bitlerle ev yapımı ilaçla baş edemedim.
Nemezaal da kullandığım halde.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2014, 12:18   #13
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
Nasıl ayırt edeceğim ki. İlaç satan bayiden yazlık ve kışlık yağ veririmisin diyerek aldım.
Çok rutubetli yerde bulunduğum için unlu ve pamuklu bitlerle ev yapımı ilaçla baş edemedim.
Nemezaal da kullandığım halde.
Ambalajlardaki içerik bilgilerine bakın. Orada yazıyor olması lazım. İçinde DNOC olan çok zehirlidir ve her şeyi öldürür. Yukarıdaki #7 nolu mesaja bakmanızda fayda var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2014, 22:33   #14
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Söylediklerinizde haklısınız. Hatta alıntı yaparken bazı yerleri özellikle değişik renk yaptım. Bitkilere uyku zamanında atılmasının nedeni DNOC. Çünkü asıl fitotoksik madde o. Yeşil aksama uygulanamıyor.

Yani yapılabilecek en iyi yağ uygulaması yazlık yağ yani sadece mineral yağ içeren preperatlar. En azından zehirli olmadığını biliyoruz.

Şimdi bu başlığı kaldıralım desem sonra yine bir sürü soruyla karşılaşırız. En iyisi yazlık yağ kullanımını teşvik etmek.
Söylediklerinize katılıyorum ama bir sürü soru ile karşılaşmaktan kaçınmak adına bir yanılsama ve yanılsatmanın da parçası olmamalıyız. Ülkedeki ne nedense saptırılmış bir tanımlamaya bağlı kalarak kışın "kışlık yağ" yerine "yazlık yağ" kullanımını teşvik etmek gibi bir tuhaflığa düşeriz.

Başlığı kaldırmak yerine doğru isimlendirmek, gelecek sorulara da yanıt vermek bence doğru bir yaklaşım olur. Yanıt verebilmek için elimizde tüm dünyaya ait devasa bir literatür varken bu hiç zor olmaz. Kör değneğini beller misali bir yanlışı doğruymuş gibi kabul etmek zorunda kalmamalıyız.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2014, 11:27   #15
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Ben zaten başlığı kaldırmamak adına söylemiştim. Sonuçta sorulursa hangisi daha uygun diye bize sorulsa sadece mineral yağ içeren yazlık yağ kullanımını önereceğiz.

Elimizden geldiğince zehir kullandırmamaya çalışsak da kolaycılığı sevdiğimiz için kolay yola başvuruyoruz. Toplum olarak ileriyi düşünme ve görme gibi bir düşüncemiz nedense yok. En büyük eksikliğimizden biri bu bence. Şimdilik bizi zehirlemediğini sanıyoruz ama ileride başımıza gelecekleri düşünmüyoruz.

Taşlıbahçe beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2015, 23:54   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 10
Merhabalar,

kışlık yağ kullanildiktan 6 saat sonra yagmur yagdi, tekrar ilaclama yapmam gerekir mi? comprador 004 kullanddim.

mutlu_inan beğendi.
oktay esmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2015, 15:34   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 64
iyi günler bahçemde zeytin şeftali limon asma ve güller var kışlık yag anladıgım kadarı ile şimdi kullanma zamanı güllerede kullanabilirmiyiz acaba şimdiden teşekkür ederim

aşkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2015, 15:42   #18
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 64
sayın meyvelitepe birde sarı ilaç diyerek alabilirmiyim yukarda yazınızdan anladıgım kadarı ile onu kullanmamız gerekiyor sanırım bana net bir bilgi verirmisiniz. ne kullanmam gerektigini sanırım anlayamadım

aşkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2015, 09:46   #19
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
An aşkan kışlık yağ yeşil aksama fitotoksiktir. Gülleriniz şu anda uyanmıştır bir de güllerde kullanma önerilmemiştir.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2015, 11:16   #20
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aşkan Mesajı Göster
sayın meyvelitepe birde sarı ilaç diyerek alabilirmiyim yukarda yazınızdan anladıgım kadarı ile onu kullanmamız gerekiyor sanırım bana net bir bilgi verirmisiniz. ne kullanmam gerektigini sanırım anlayamadım
Aman diyeyim, iyi okuyun lütfen Ben sarı ilaç denilen çok zehirli şeyi hiç tavsiye etmedim ve etmiyorum. Bu ilacın bitkilere, tüm canlılara, toprağa, suya ve size zararlı olduğunu söylüyorum.

Lütfen sarı ilaç değil, mineral yağ kullanın, içinde sarı bir şey olmasın, dnoc içermesin.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2015, 14:32   #21
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 64
sayın dogan ve meyveli tepe şimdi anladım teşekkür ederim çok sagolun

aşkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2015, 14:36   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 64
sayın meyveli tepe bana sizin önerebileceginiz mineral yag adı varmı mümkünse verirmisiniz

aşkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2015, 14:39   #23
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
İlaç dükkanlarında yazlık yağ diye satılanları kullanabilirsiniz. Almadan önce içindekilere bakın, içinde DNOC denilen zehir bulunmasın.

aşkan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2015, 15:05   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Ben bi kere kabuklu bit yüzünden DNOC içeren bir kışlık yağ kullanmak zorunda kaldım.
Allahtan o sene don yüzünden ağaçlar meyve vermedi.
Uygulama esnasında kendimi tek kullanımlık tulum ve iyi kalite aktif karbonlu maske ile koruduğum halde iki gün kendime gelemedim.
Çok zehirli bir madde ve ne olursa olsun kullanmamak lazım.

aşkan beğendi.
Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2015, 21:23   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 64
tekrar çok teşekkür ederim

aşkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2016, 11:28   #26
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Merhaba, bahçemdeki erik ve kayısı ağaçlarında sanırım kabuklu bit var. Mineral yağ kullanacağım yalnız aklıma takılan bir kaç soru var. Kullanma talimatlarında gözler uyanmadan 3-4 hafta önce kullanın diyor. Ayrıca uygulama dönemi olarak erginlere etkilidir diyor. Şu anda kullanmam mı daha doğru olur yoksa baharda gözler uyanmadan önce mi? Bu ilaç ile bordo bulamacı uygulaması nasıl olmalı? Önce hangisi atılmalı? Aralarındaki süre ne kadar olmalı? Teşekkürler.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen tarku : 15-11-2016 saat 18:09
tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2016, 12:08   #27
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Sn. Tarku, mineral yağ uygulamasını şimdi de yapabilirsiniz. Kozaları tahrip etmek bakımından faydalı olur. Fakat esas etkili olduğu zaman kozalardaki yumurtaların çatlayıp mikroskobik larvaların harekete geçerek dallara yayılmaya başladığı zaman ki, bölgelere göre değişmekle beraber Mart ortasından Nisan ortasına kadarki zaman dilimi oluyor.

Resimlerde görüldüğü kadarıyla çok bulaşık bu duruma karşı birincisi şimdi, ikincisi baharda olmak üzere iki uygulama, gerekiyorsa bir de bahar sonu bir uygulama daha yapılabilir.

Yanlış hatırlamıyorsam bordo bulamacı ve mineral yağ biribirlerine uyumsuz. Aralarında ne kadar zaman farkı olması gerektiğini araştırayım.

tarku beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2016, 12:27   #28
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Aşağıdaki linkteki üründen sipariş verdim. En çok kafamı kurcalayan konu bordo bulamacı ve mineral yağ arasındaki uygulama zamanlarıydı. Firmayı arayıp bunu sorduğumda, "aralarında 1 hafta zaman olmalı ve ilk önce bordo bulamacı kullanılmalı" cevabını aldım. Umarım hatalı bir şey yapmam ve diğer kullanıcılara da yardımı olur.

SAFA TARIM - Welcome

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2016, 19:31   #29
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Komik kacmazsa sorum şudur: yagin mineral yag olmasi sart midir? Bitkisel yag uygulasak erik kosniline falan bir etkisi olmaz mi? Ya da zarari...

nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2016, 11:20   #30
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
DNOC , sarı ilaç üretimi bir kaç yıldır yasaktı fakat el altından satılıyordu. şimdi piyasada kalmadı sanırım.
şimdi kışlık yağ olarak 4 g/l Imidacloprid + 704 g/l Mineral yağ formulü üretilip pazarlanıyor.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024