agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)




Beğeni Düzeni41Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-08-2016, 21:44   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
"Spider mite" zararlısı Türkçede kırımızı örümcek olarak anılıyor, bu da önemli bir yanlış anlaşılmaya sebep oluyor. Yukarıda bir çok üyemiz gördükleri kırımızı örümceklerden, ilaç uygulandıktan sonra çürüdüklerinden vs. söz ediyor. Şunu söylemeliyim ki, bu zararlıyı çıplak gözle göremezsiniz, ancak etkilerini görebilirsiniz. Bu zararlı normal büyüteçlerle bile görülemeyecek kadar küçük. Buna karşın bazıları faydalı (zararlı akarları avlarlar), büyük kısmı da zararsız olan rengi tam kırmızı minicik ama gözle rahatlıkla görülen kırmızı örümcekler var ki bunların zararlı "spider mite" ile hiç bir ilgisi yok. Bu zararlı bir örümcek değil, bir akar (mite)dır.
Merhabalar,

Kırmızı örümcekleri devekuşu yumurtası ile kaçırabilir miyim diye düşünürken mesajınızı okudum. Örümcek olmadıkları için hevesim kırıldı.

Kırmızı örümcek sorunu yaşayıp aynı zamanda devekuşu yumurtasına sahip bir forumdaş var mıdır?

İyi akşamlar

plat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2016, 23:12   #32
Ağaç Dostu
 
Fatih_Soydemir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2016
Şehir: antalya
Mesajlar: 545
Ben kükürt denedim kimyasal denedim ev yapımınıda denedim kurtulamadım illetten 2 senedir var artık ikrah geldi ve en sonunda biber ağacımı kökünden kesip söktüm. çok ilginç bie durum var bu saksıda 3 farklı tür biber var 1 tanesi biberiye diğeri dolmalık biber 3. cü ise kıl biber. kıl biber hibrit tür dolmalık biberde hibrit tür biberiye tohumunu alıp sürekli yetiştirebildiğim bir tür hibrit değil. kıl biberde 20 gün uğraştım ona rağmen devam ettiği için kırmızı örümcek sorunu söktüm. dolmalık biberdede var onuda sökecek gibiyim ama biberiye yan yana olmasına ve dalları temas etmesine rağmen kıl ve dolmalık bibere hiç kırmızı örümcek yok üzerinde ne yaprak bozulması oldu ne de başka sorun. sanırım bu hibrit ve F1 türlerde bir sorun var hibrit olan domateslerdede aynı sorunu yaşadım ama dibindeki yerli türe hiç ilaç kullanmadım gayet güzel büyüdü. seneye hiç bir şekilde hibrit denemesinde bulunmayacağım aklımın 1 köşesinde duruyor harcadığım ilaç parasının haddi hesabı yok. bu illetin varlığının muhakkak bilmediğimiz bir sebebi var ve bu genetik işi ile uğraşanlar bilerek söylemiyor onun yerine her sene türlü türlü ilaç veriyor piyasaya. sadece sebze değil bir çok diğer tür hibritlerde de hastalık sorunu çok illa ilaca kuvvet.

Fatih_Soydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2016, 10:45   #33
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Merhaba arkadaşlar uzun bir aradan beridir yazmıyordum foruma uğrayayım derken başlığı gördüm oldukça etkili ancak bir kadar da tehlikeli bir çözüm anlatmak istiyorum dikkatli olmak kaydıyla kesin çözüm alınıyor.

Yaprak yüzeyindeki zararlılar için (yaprak biti, kırmızı örümcek ve yumurtalar gibi) bitki yüzeyinin sulanması ve tam ıslak olmasının sağlanması, Sokucu, kemirici ve emiciler için (kabuklu bit ve kök ve gövde kurtları gibi) ise bir kaç gün önceden bolca sulanarak iletim demetlerindeki iletken suyun artırılması için, sebzelerde ise toprağın iyice sulu olup yeterli iletimin sağlanması için bolca suluyoruz.

Ağaç türlerinde gövde uzunluğuna göre 30-100 cm ara ile iki adet cam çivisini gövdeye çakıyorsunuz. Çok dikkatli olmak ve henüz elektrik fişine takılmamış olmak kaydıyla elektrik kablosunun bir ucunu bir çiviye diğer ucunu diğer çiviye bağlıyorsunuz kablonun öbür ucu ise fiş takılmış ve priz için hazırlanmış olmalı (Aslında insanı çarpmayan ancak domuz kovucularda elektrikli teller kullanımında olduğu gibi bu işin bir makinesi yapılabilir. ) sonra gidip bitkinin başında olmamak için prizin başında durup fişi prize takıyorsunuz. Elektrik verilmesini (220 V ) ben genelde bitkinin yaşına göre öneriyorum ama 10 dakikayı geçmemesi hatta mantıken yumurta varsa onların rafadan olması süresi kadar. Bu şekilde kurtlu ağaçları ve kabuklu bitlerle dolu ağaçları ciddi oranda kurtarıyorum. Yaprak yüzeyindeki zararlılar ise onların yüzeyde en çok olduğu saatte ve iletimi sağlayacak ıslaklığa sahip olacak şekilde uygulama yaptırıyorum.


!!!!!!!!!!DİKKAT!!!!!!!!!!

1-Bu iş için elektrikten anlayan birisiyle veya uzmanla bu işlemi yapmanızı şiddetle öneririm

2-Ağaç türlerinde daha etkili bir metot olmakla birlikte yüzeyde duran bitkiler için elektrik iletkenliği için yüzeyin ıslak olması önemli


saleri beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2016, 11:13   #34
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar uzun bir aradan beridir yazmıyordum foruma uğrayayım derken başlığı gördüm oldukça etkili ancak bir kadar da tehlikeli bir çözüm anlatmak istiyorum dikkatli olmak kaydıyla kesin çözüm alınıyor...

!!!!!!!!!!DİKKAT!!!!!!!!!!

1-Bu iş için elektrikten anlayan birisiyle veya uzmanla bu işlemi yapmanızı şiddetle öneririm

2-Ağaç türlerinde daha etkili bir metot olmakla birlikte yüzeyde duran bitkiler için elektrik iletkenliği için yüzeyin ıslak olması önemli

Kırmızı örümcek ile neredeyse her bitki yetiştirenin sorunu oluyor lakin bu yöntemi uygulayabilecek bilgiye sahip çok az kişi bulunuyor. Dediğiniz gibi tehlikeli bir uygulama, kaç kişinin sorununa çözüm olabilir ki?

Kaldı ki bu zararlı canlılar bitkilerimize bir kereliğine uğramıyor, her zararlı mücadelesinde olduğu gibi bu uygulamanın da tekrarı gerekir. Bitkilerimiz bu elektrik şoklarına (yanlış tanımlamışsam teknik cahilliğime verin) ne kadar dayanabilir ki?

Son olarak saksı yetiştiriciliğine uymayacağını anladım anlatımınızdan. Teknik bilgim olsa da uygulayabilecek biri değilim ama bağ-tarla-bahçem olsa da uygulamazdım sanırım...

Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2020, 23:53   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-10-2019
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1
Bunu menekşelerimde de niye bilirmiyim

Nefize Edrmtl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2020, 14:56   #36
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-05-2020
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
Merhaba, çözüm alabildiniz mi benim de yatak odası penceremin dış duvarında çok var yakınında balkonda bitki de yok ev 2 katta. camı açtığım anda perdede hepsi ordan yatağa kadar tek tük de olsa yürümüşler.. siz nasıl çözebildiniz? sirkeli su denedim cevap alamadım. diğer formülasyonları deneyeceğim

yeku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2020, 19:58   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-09-2020
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1
Merhabalar, yaklaşık 2-3 haftadır kırmızı örümcek biti istilası ile uğraşan bir bitki meraklısı olarak sonunda üye oldum ve deneyimlerimi paylaşmaya geldim. Bir de sorum olacak, gözden kaçmaması için önce sorumla başlayayım;

Yapraklı salon bitkilerimin tamamını bu istiladan kurtarabildim ancak internette örneğine rastlamadığım bir durumla uğraşıyorum. Sansevaria türü yılan bitkim yine aynı tür örümcek biti istilası altında ancak durum biraz farklı. Bu akarlar yaprakların üzerinde besleniyor biliyorsunuz ancak yılan bitkilerinin tüm gövdesi toprak altına kadar yaprak gibi işlev gördüğü için akarlar toprak içine gizleniyor. Bitkinin yaprakları üzerinde hiç bulunmamalarına rağmen toprak çok ciddi istila altında ve boyutları da oldukça büyüdü, gözle görülebilen yüzlercesi var. Üst toprak temizliğine rağmen bir türlü kurtulamıyorum, 3-4 gün sonra tekrar beliriyorlar. Tüm köklerle beraber yıkarsam da bitkimi kurtaramayacağım muhtemelen. Yapraklarda çok iyi iş gören ve bu başlıkta da yazan arap sabunu karışımım, toprak üzerinde tesirli olmuyor çünkü altlara veya ulaşılamayan yerlerde saklanmaya devam ediyorlar. Bitki o kadar dayanıklı ki, 2-3 haftadır yorgunluk belirtisi bile göstermedi ancak istila giderek büyüyor, her defasında daha dirençli olarak geri geliyor akarlar.

Önerilerinizi rica ederim, çok güzel bir yılan bitkim var kaybetmek istemiyorum.


Şimdi gelelim diğer yapraklı salon bitkilerimde bu meseleyi nasıl çözdüğüme;
Fil kulağı, tipi pek çok salon bitkim bu lanet akarlarla istila edilmişti, bu başlıkta gördüğüm bir karışımı denedim. Arap sabunu, karbonat, zeytinyağı ve su karışımı. Aslında bu karışım yurtdışında çok yaygın kullanılan ve ismi insecticidal soap olarak bulunabilen bitki ilacının bir alternatifi diyebiliriz.

Geniş yapraklı bitkilerimi ilk iş 500ml'lik fısfısın yarısını harcayacak kadar bu karışımla yıkadım, önemli olan şey yaprakların hem alt hem üstüne uygulamak. Bu erişkin ve yumurtadan yeni çıkmış akarları zaten öldürecek veya en kötü ihtimalle afallatacak bir karışım olduğu için istilayı kontrol altına alabiliyorsunuz ama asıl mesele yumurtalardan kurtulmak. Bunun için de 2 alternatif var. Ben bitkilerim geniş yapraklı olduğu için nemli bez ile narince tüm yaprakları silerek tüm istiladan 1 hafta arayla 2 uygulamada kurtulmayı başardım. Bunu yaparken yaprakta tam silinmemiş alan bırakmayacak kadar kuvvetli, yaprağı yırtmayacak veya ezmeyecek kadar narin olmalısınız. 1 Kişi yaprağı tutarken diğer kişinin dikkatlice temizlemesini öneririm. Zaten silerken bezin üzerinin kahverengi yumurta ve ağ artıklarıyla boyandığını göreceksiniz.

Eğer yaprakların her noktasını silemeyeceğiniz bir türden bitkiniz varsa geriye tek çözüm kalıyor, o da duş başlığı veya tazyikli bahçe hortumu altında her noktasını yıkamak. Bu işlem de aynı biçimde yapraklara zarar verebilir, dikkatli olmanızda ve tazyik miktarını doğru ayarlamanızda fayda var. Yine elinizle ulaşabildiğiniz yer yeri ovarak etkiyi artırmalısınız.

Sevgiler.

Güler beğendi.
Berk.B Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2020, 06:29   #38
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Berk.B Mesajı Göster
Merhabalar, yaklaşık 2-3 haftadır kırmızı örümcek biti istilası ile uğraşan bir bitki meraklısı olarak sonunda üye oldum ve deneyimlerimi paylaşmaya geldim. Bir de sorum olacak, gözden kaçmaması için önce sorumla başlayayım;

Yapraklı salon bitkilerimin tamamını bu istiladan kurtarabildim ancak internette örneğine rastlamadığım bir durumla uğraşıyorum. Sansevaria türü yılan bitkim yine aynı tür örümcek biti istilası altında ancak durum biraz farklı. Bu akarlar yaprakların üzerinde besleniyor biliyorsunuz ancak yılan bitkilerinin tüm gövdesi toprak altına kadar yaprak gibi işlev gördüğü için akarlar toprak içine gizleniyor. Bitkinin yaprakları üzerinde hiç bulunmamalarına rağmen toprak çok ciddi istila altında ve boyutları da oldukça büyüdü, gözle görülebilen yüzlercesi var. Üst toprak temizliğine rağmen bir türlü kurtulamıyorum, 3-4 gün sonra tekrar beliriyorlar. Tüm köklerle beraber yıkarsam da bitkimi kurtaramayacağım muhtemelen. Yapraklarda çok iyi iş gören ve bu başlıkta da yazan arap sabunu karışımım, toprak üzerinde tesirli olmuyor çünkü altlara veya ulaşılamayan yerlerde saklanmaya devam ediyorlar. Bitki o kadar dayanıklı ki, 2-3 haftadır yorgunluk belirtisi bile göstermedi ancak istila giderek büyüyor, her defasında daha dirençli olarak geri geliyor akarlar.

Önerilerinizi rica ederim, çok güzel bir yılan bitkim var kaybetmek istemiyorum.


Şimdi gelelim diğer yapraklı salon bitkilerimde bu meseleyi nasıl çözdüğüme;
Fil kulağı, tipi pek çok salon bitkim bu lanet akarlarla istila edilmişti, bu başlıkta gördüğüm bir karışımı denedim. Arap sabunu, karbonat, zeytinyağı ve su karışımı. Aslında bu karışım yurtdışında çok yaygın kullanılan ve ismi insecticidal soap olarak bulunabilen bitki ilacının bir alternatifi diyebiliriz.

Geniş yapraklı bitkilerimi ilk iş 500ml'lik fısfısın yarısını harcayacak kadar bu karışımla yıkadım, önemli olan şey yaprakların hem alt hem üstüne uygulamak. Bu erişkin ve yumurtadan yeni çıkmış akarları zaten öldürecek veya en kötü ihtimalle afallatacak bir karışım olduğu için istilayı kontrol altına alabiliyorsunuz ama asıl mesele yumurtalardan kurtulmak. Bunun için de 2 alternatif var. Ben bitkilerim geniş yapraklı olduğu için nemli bez ile narince tüm yaprakları silerek tüm istiladan 1 hafta arayla 2 uygulamada kurtulmayı başardım. Bunu yaparken yaprakta tam silinmemiş alan bırakmayacak kadar kuvvetli, yaprağı yırtmayacak veya ezmeyecek kadar narin olmalısınız. 1 Kişi yaprağı tutarken diğer kişinin dikkatlice temizlemesini öneririm. Zaten silerken bezin üzerinin kahverengi yumurta ve ağ artıklarıyla boyandığını göreceksiniz.

Eğer yaprakların her noktasını silemeyeceğiniz bir türden bitkiniz varsa geriye tek çözüm kalıyor, o da duş başlığı veya tazyikli bahçe hortumu altında her noktasını yıkamak. Bu işlem de aynı biçimde yapraklara zarar verebilir, dikkatli olmanızda ve tazyik miktarını doğru ayarlamanızda fayda var. Yine elinizle ulaşabildiğiniz yer yeri ovarak etkiyi artırmalısınız.

Sevgiler.
Bez yerine ıslak mendil kullanmak daha iyi oluyor. Kullandığınız bölümünü diğer yaprağa dokundurmadan birkaç yaprak silebiliyorsunuz. Kullanılmış mendili atarak bir yapraktan diğerine yumurta taşımamış oluyorsunuz.
Bu arada, bahçe bitkilerinde ev yapımı ilaçların işe yaramadığını söyleyebilirim. Temizlemek en etkili çözüm. Bir süre kurtuluyorsunuz.

Güler beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2023, 07:12   #39
Ağaçsever
 
Naive green's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2022
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 42
Sabah sabah bu başlığa yolumun düşmesi iyi olmadı. Zaten birisi garip bir saatte burayı okuyorsa başı derttedir. Şimdi ben buradan seçtiğim sarımsaklı formülü deneyip, olmaz ise hiiiiç daha yorulmadan ilacını alıcam, sıkıcam. Olmazsa da sökerim, çünkü illet tarzında bir böcek bu yorumlardan anladığım. Yani biberler çok güzeldi ama neyse. Yapabilecek bir şey yok. Birazdan da ilaç başlığına gideyim, isimleri alayım.

Naive green Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024