agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)




Beğeni Düzeni77Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-01-2010, 21:39   #91
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sanırım Türkiye'deki ilk uygulamayı siz yapacaksınız.

Türkiye üniversitelerinde bu konunun şimdiye kadar tartışılmaması ilginç.

Haydi hayırlısı.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2010, 21:43   #92
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
bende bu may bugs denen krizalit'i soracaktım, biraz daha beyaz gibi buradakiler. Bazılarında duyarga da var, ön kısmında iki veya dört ayakları var. F. Makina yanımda yok yaksa fotoğrafını da çekerdim. Bugün yine gübre içinde gördüm.
Ağaç diplerindeki toprağı kazınca, çürüntüler içinde oluyor. Besli şişman bir tırtıl adayı gibi.
Herhalde aynı böcektir.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 21:02   #93
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Toprakta yaşayan, görüldüğünde C şeklinde kıvrılan, iri beyaz, kök yiyen zararlılar için bir doğal düşman daha buldum. Bu zararlılar aslında tek çeşit değil değil. Haziran böceği, mayıs böceği, Japanese Beetle denilen Japon böceği, hepsi aynı familyadan. Larvaları toprakta üç yıla kadar yaşayabiliyor ve bu sürede en büyük zararı yapıyor.

İçeriğinde Bacillus popillae bakterisi sporları olan "Milky Spores" isimli bir toz toprağa uygulandığında uyanan bakteriler bu larvaları enfekte ederek kanlarında çoğalıyor ve ölmelerini sağlıyor. Bitkilere, toprağa, insanlar ve diğer hayvanlara zararı olmayan bu bakteri, uygulandığı toprakta 15 yıla kadar koruma sağlıyor.

Bu yıl çuvalda yapmaya çalıştığım patateslerin intikamını almaya kararlıyım. Biliyorum ki, her biri bir metreküpten büyük üç kompost kabımın dibinde yüzlerce larva var. Ilık ortamda baharı bekliyorlar. Baharda da ben onları bekliyor olacağım.

Hem faydalı nematodlardan hem de bakteri sporlarından yeterince ısmarladım. Nematodların canlı gelebileceğinden kuşkuluyum ama sporlarda bekleme süresi çok daha uzun, problem olacağını sanmıyorum.

Geldiğinde ilk yapacağım şey hemen bahçede kullanmadan önce hem nematodlardan hem de bakteriden kontrollü ortamda bolca üretmeye çalışmak olacak.

Bu ürün hakkında pek çok bilgi var. İncelemek isteyenler için bir kaç link;
Wikipedia
Biconet
Sn.MeyveliTepe

bu konuda bir gelişme var mı?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 22:06   #94
Ağaçsever
 
Özden's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 62
Galeri: 1
Sn. Meyvelitepe ben de sonucu çok merak ediyorum. Umarım başarılı olmuştur.

Özden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2010, 00:58   #95
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-04-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 14
Alakam olmasa da bu konuyu baştan sona okudum...
Sonra bir an düşündüm... Ne olabilir...Biraz da WC de düşündüm derken aklıma fikir geldi.
İnterneti açtım ve okudum...
--------------------------------------------------------------
Ceviz yaprağının kan durdurucu-sıkıştırıcı (astringent), kuvvetlendirici (tonik) ve bağırsak kurtlarını veya solucanlarını düşürücü (antihelmintik) etkisi vardır. Yaprak çayı, sindirim bozukluklarında, kabızlıkta, iştahsızlıklarda ve kan temizliğinde etkilidir. İştah açıcı, kan şekerini düşürücü ve kuvvet verici etkileri vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır. Ceviz yaprağı kaynatılarak, tüm sıraca (scrofula), frengi (sifilis), egzema (mayasıl), herpes (uçuk) ve raşitik hastalıklarda, kemik çürümesinde, kemik deformasyonunda ve ayrıca, iltihaplı el ve ayak tırnaklarında kullanılabilen çok etkili bir banyo katkısı elde edilir. Favus ve uyuz hastalıklarında, hasta bölgeler, taze ceviz yaprağının kaynama suyu ile yıkandığında, kısa sürede düzelme görülecektir. Bu suyla yapılan banyolar, yıkamalar, ergenlik sivilcesine, iltihaplı egzemalara, ayak terine ve kadınların akıntılarına iyi gelir. Ağız boşluğu iltihabı, dişeti, boğaz ve gırtlak hastalıklarında gargara yapılmalıdır.

Uyarı: İçeriğindeki tanen maddesi duyarlı kişilerde bazen mide bulantısına ya da kusmaya neden olabilir. Bunun haricinde, ceviz yaprağının bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.
------------------------------------------------------------
Hmmmmm....
Benim bunu deneme şansım yok. İhtiyacım da yok. Ama belki aranızdan birisi
CEVİZ yapraklarını kaynatıp suyunu bu larvaların olduğu yere döker ise herhalde bu su toprağın 90 cm altına kadar (veya ne bileyim damlama sulama ile) işler ise belki faydası olur...
Hem doğalda olabilir.

Fikir yani...

Güllerde deneyin derim..

--------------
EK:
Balkondan etrafa bakarken aklıma geldi... 90 cm de dipteki kurtcuklara nasıl erişilir ?
Hmmmm....

Çok yağmur yağınca toprak suya doyar. Yapmur yağmadan tam önce toprağa suyla karıştırılmış bir ürün atarsanız 90 cm dibe kadar erişilebilir diye düşündüm...
(Toprak kuru iken erişemiyor isek yaşken deneriz ?)


Düzenleyen secbul : 30-05-2010 saat 22:17
secbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2010, 11:30   #96
Ağaçsever
 
thisisme's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 94
Galeri: 5
merhabalar,

geçen sene yazlığa diktiğimiz badem ağacını bu sene gittiğimizde hasta gördük.
Ayva ve erikte problem görünmüyordu. Zeytinse üç senedir olduğu gibi hiç büyümemişti.
Bir de ilave olarak manolya ağacı ve duranda diktim. 15 günlüğüne istanbula geldim. Annem de bahçeyle ilgilecekti. Geri döndüğümde büyük şoku yaşadım. Badem ölmüş, ayva sararmaya başlamış, güller ölmüş. Aldım elime çapayı, önce niyetim birazcık eşeleyip dibine bakmaktı. iki - üç çapa darbesinden sonra fidanlar elime geldi.
Kök diye birşey kalmamış. Tabi hepsinin dibinden semirmiş kadılokması çıktı. Bir tek manolyanın kökleri sağlamdı. Manolyayı dikerken kazdığım çukura bolca çam iğnesi doldurmuştum. Büyük ihtimal çam iğneleri bir miktar korudu. Ama biliyorum bu bir çözüm değil.
Dün forumda kadife çiçeği sayfasını okurken komşu olduğu bitkileri koruduğunu öğrendim. Gerçi kadılokmasına bir etkisinin olacağını zannetmiyorum çünkü bu meret çok derine yerleşiyor. Ama bir umut deniycem. Bu sene 11 eylülde yazlıktan ayrılırken fidanların diplerine kadife çiçeği tohumu atıp üstlerini çam dikenleriyle (malç niyetine) kapatmayı düşünüyorum.
Ne dersiniz sizce işe yarar mı? İnanın fidanların dibini çapalayıp bu yaratığı görünce artık ağlamak istiyorum. Bir çare...

thisisme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2010, 11:38   #97
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
MeyveliTepe'nin uygulamalarını deneyebilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
...Laser uyguladıklarım da tamamen ölü olmamakla birlikte, ölmek üzere izlenimi verdiler. Aktif değildiler.
Kendilerini salmış, toprak yüzeyine çıkarılanlarda tekrar toprağa girmek gayreti yoktu. Kıvrılarak kendilerini savunma refleksi de göstermiyorlardı.

Toprağa uygulanabilir zehirsiz başka ürün bulursam denemeye devam edeceğim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Toprakta yaşayan, görüldüğünde C şeklinde kıvrılan, iri beyaz, kök yiyen zararlılar için bir doğal düşman daha buldum.

Bu zararlılar aslında tek çeşit değil.
Haziran böceği, mayıs böceği, Japanese Beetle denilen Japon böceği, hepsi aynı familyadan. Larvaları toprakta üç yıla kadar yaşayabiliyor ve bu sürede en büyük zararı yapıyor.

İçeriğinde Bacillus popillae bakterisi sporları olan "Milky Spores" isimli bir toz toprağa uygulandığında uyanan bakteriler bu larvaları enfekte ederek kanlarında çoğalıyor ve ölmelerini sağlıyor.
Bitkilere, toprağa, insanlar ve diğer hayvanlara zararı olmayan bu bakteri, uygulandığı toprakta 15 yıla kadar koruma sağlıyor.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2010, 16:19   #98
Ağaçsever
 
thisisme's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 94
Galeri: 5
teşekkür ederim Sn. denizakvaryumu, Sn. meyvelitepe'nin bu konuda yazdıklarını takip ediyorum.
Milky spores çok işe yararmış gibi görünüyor, ancak internetten yaptığım araştırmalar sonucu, asıl etkisinin 3 sene sonra görüldüğünü ve onun da kesin çözüm olmadığını gördüm. Bunun gibi forumlarda tartışılan bir ürün, faydasını gören de var görmeyen de. Türkiyede satışı olmayan bir ürün olduğu için getirtme zahmetine değer mi bilemedim.

thisisme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2010, 20:46   #99
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu konuda yaptığım denemelerden söz edeyim. Durum oldukça ilginç. Toparlayıp fotoğraflı olarak blogda da yayınlayacağım.

Bu yıl, hem faydalı nematodlardan hem de milky spore getirtme girişimim oldu. Milky spore geldi, nematod getiremedim.

Öncelikle, kadı lokmalarının tek bir çeşit olmadığını söylemeliyim. Biribirlerine çok benziyorlar fakat pek çok farklı çeşit var. Bizim bahçede olanların erginleri 2,5 santim uzunluğunda, 1,5 santim eninde, metalik yeşil renkte kın kanatlılar.

Bizdekilere normal bahçe toprağında hiç rastlamadım. Genelde beklemiş keçi gübresinde veya olgunlaşmış kompostta bulunuyorlar.

Bu bahar, kompost kaplarındaki kompostun dibinden topladığım 100 kadar kadı lokmasını bir kovaya doldurdum. Kovayı yarıya kadar kompostla doldurdum. Buna da gayet fazla dozda milky spore serpeleyip hafif nemlendirdim ve bodruma koydum.

Beklentim 21 gün içinde hepsinin hastalanıp ölmesiydi. "Milky" hastalığı, kadı lokmalarını önce porselen gibi bembeyaz yapıyor, sonra da ölüyorlar. Bu esnada kadı lokmalarına girmiş olan bakteri de milyon defa çoğalmış oluyor.

21 gün sonra kontrol ettiğimde kadı lokmalarından hiç birinin ölmediğini, herhangi bir hastalık belirtisinin de olmadığını, gayet mutlu bir şekilde yaşamakta olduklarını gördüm. Bu esnada, kovadaki kompostu da yarı yarıya yediklerini, birer granül şeklinde de yedikleri kompostu dışkıladıklarını tesbit ettim.

Deneye bir ay kadar daha devam ettim. Bu süre sonunda da hepsi sağlıklı ve kovadaki kompostun tamamı yenip dışkılanmıştı. İkinci tura bile başlamış olabilirler.

Böylece, milky spore'un bizdeki kadı lokmalarına hiç bir tesiri olmadığından emin olmuş oldum.

Bu deneyin devamı da var. Aklıma, kadı lokmalarının dışkılarının bir gübre olarak işe yarayıp yaramayacağı, bir de gerçekten kökleri yiyip bitkileri öldürüp öldürmediklerini test etmek geldi.

Burada sonuçlar çok daha ilginç. Buna sonra devam ederim

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2010, 07:48   #100
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Laser uygulaması da olumsuz mu ?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2010, 07:54   #101
Ağaçsever
 
thisisme's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 94
Galeri: 5
Laser nedir Sn. meyvelitepe, biraz bahseder misiniz?

thisisme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2010, 08:09   #102
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www.antilsan.com.tr/laser.htm

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2010, 14:56   #103
-
 
Giriş Tarihi: 26-08-2010
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 7
Arkadaşlar kadı lokması çok yoğun bir şekilde yavrulamaz ben daha bu ilk bahar topladığım lavralar bir tencereyi doldurmuştu tencereye kuş bakışı yapınca makarna gibi gözüküyordu o kadar çoktular ki ama kadı lokması mayıs ve ya haziran böceği değil bunlar yine onlara benzeyen beceriksiz uçucuc ama onlardan daha ufak güvercin boynundaki gibi panlıcan bronz'a kaçan renkleri onlarda zarar veriyorlar ama genelde hasta ağaçlara, odunları yiyorlar sanırım nemli ve yumuşak toprağı çok seviyorlar o kadar da derinde değiller 5-10 cm derinlikteler bu bahar çok yoğun bir şekilde temizledim ama 4 senedir temizliyorum bu yaz baya bi köklerini kuruttum uçucuc erginleri bu yaz pek uğramadılar hatta bu yaz hiç raslamadım diyebilirim öğlen sıcağında mutlaka arka bahçeme uğrarlardı. Özettle bu mahlukatlar kadı lokmasının yanınıda çok masum kalıyorlar benim ön bahçeye temmuz ağustos gibi hava kararmaya yüz tutduğunda mutlaka uğrarlar ben o sıralarda mu meretleri tanımıyordum etkilerini bilmiyordum ama ona rağmen hiç affetmeyip öldürüyordum. Ben bu kadı lokması yüzünden tam 4 sefer aynı yere kiraz fidanı diktim hepside fitil denilen torbadaydı yaz sonu gibi kuruyorlardı bir türlü çözemedim ona soruyom yok çok sulamışsın yok az sulamışsın 3. sünde iyice sinirlendim fidanın çevresinde köklerinde hummalı bir araştırma yaptım ve bu kadı lokması lavrasını canlı olarak ele geçirdim. Gittim tarım ilaçı satan ziraartçiye gösterdim dana burnu dedi (meğerse değilmiş onuda bu siteden öğrendim) yani neticede kadı lokması hiç affetmiyor ve yavruları bir işaret parmağı büyüklüğünde öyle 10 tane 20 tane çıkmıyor.

wetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2010, 15:07   #104
-
 
Giriş Tarihi: 26-08-2010
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 7
bunlarda 2 senedir topladıklarım: Yukarda yaptığım yorumlar gözlemlerime dayaylı yanılıyorda olabilirim yanlışsa eminim birileri düzeltir..

wetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2010, 18:27   #105
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-04-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 14
Ceviz yaprağı kaynatıp, ılık-soğuk olarak toprağa dökmenin hala larvalarda etkili olabileceğini düşünüyorum (Hipotez)

secbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2011, 22:16   #106
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Soru: Önceden hiç böyle bir sorunum olmamasına rağmen son zamanlarda bahçemde çok fazla danaburnuyla karşılaşıyorum. Onlardan kurtulmak için ne yapmalıyım?


Cevap: Etkin maddesi chloryfos olan toz ilaçla, kepeği nemlendirerek karıştırın. Akşam saatlerinde bahçeyi nemlendirdikten sonra yüzeye zehirli yemi ceviz büyüklüğünde yayın. Göreceksiniz işe yarayacak.

http://www.evbahce.com.tr/bahceler/b...e-doktoru.html

Oztan beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2011, 15:17   #107
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: antalya
Mesajlar: 61
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Soru: Önceden hiç böyle bir sorunum olmamasına rağmen son zamanlarda bahçemde çok fazla danaburnuyla karşılaşıyorum. Onlardan kurtulmak için ne yapmalıyım?


Cevap: Etkin maddesi chloryfos olan toz ilaçla, kepeği nemlendirerek karıştırın. Akşam saatlerinde bahçeyi nemlendirdikten sonra yüzeye zehirli yemi ceviz büyüklüğünde yayın. Göreceksiniz işe yarayacak.

http://www.evbahce.com.tr/bahceler/b...e-doktoru.html
İçine birazda toz şeker koyarsanız cezbedici özelliği artar. Daha etkili olur.

ocean07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 19:40   #108
Ağaçsever
 
Kafkas57's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-07-2009
Şehir: Fatsa
Mesajlar: 79
Kadı Lokması

Saksılarımdan çıkan bu canlının adı nedir ? Kurtulmak için ne yapabilirim?

Eklenen Resimler
 
Kafkas57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2011, 19:59   #109
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kafkas57 Mesajı Göster
Saksılarımdan çıkan bu canlının adı nedir ? Kurtulmak için ne yapabilirim?
Aynısından, bahçedeki gübrede çıkmıştı ve tek tek imha etmiştim. Forumlarda araştırdım, kadı lokması imiş. Şimdi yine aradım, bulamadım, Güler hanım'ın bahçe sayfasında fotoğrafı var. Tabii yanılma payı koyuyorum, tecrübeli arkadaşlar, o ya da değil, diyebilirler.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2011, 13:02   #110
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Bahçe için ön hazırlık yaparak bilgi topladığım bir dönemdeyim, bu konuya rastgele ulaştım ve baştan sona okudum, gerçekten kabus gibi bir durum yarattığını görüyorum. Umarım Antalya'daki yeni bahçemde mücadele etmek zorunda kalmam.

Merak ettiğim konu, bu zararlının erginlerinin günbatımında uçtuğu ve ışığa geldiği belirtiliyor. Acaba mor ışık yayarak uçan haşereleri kendine çeken ve elektrikle yakan ürünleri neden kullanmamaktasınız?

Bu ürünün bilmediğim başka zararları mı var acaba?
Eğer etkili bir yöntemse bahçenin farklı noktalarına birkaç tane yerleştirerek oldukça etkili bir mücadele sağlanabilir. En azından profesyonel tenisçi olmayı gerektirmez.

Zararlılarla mücadelede herkese başarılar, sağlıklı bahçeler diliyorum...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2011, 22:29   #111
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Bu sefer fotoğrafını çektim.

Name:  kadı lokması.JPG
Views: 5391
Size:  48.2 KB

Name:  kadı lokması 1.JPG
Views: 9897
Size:  66.8 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2011, 17:47   #112
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sayın Kafkas57, saksıyı iyice boşaltın daha çok göreceksiniz.
Topraktan tek tek toplayıp imha edin.
Saksınızı bir tel fırça ile iyice fırçalayarak temizleyin, yeni temiz toprak koyup bitkinizi ekin.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2011, 08:09   #113
Ağaçsever
 
Kafkas57's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-07-2009
Şehir: Fatsa
Mesajlar: 79
Teşekkürler Sdurul ve Güler:Tavsiyelerinizi uygulayacağım..

Kafkas57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2011, 10:50   #114
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-03-2011
Şehir: KÜTAHYA
Mesajlar: 4
Mayıs böceği larvalarını yok edecek basit ama etkili bir çözüm yok mu? Larvaları, soğanlara sarılı şekilde ve soğanın yarısı yenmiş olarak buluyorum. Bahçemdeki ters lale, sümbül, lale ve mis zambak soğanlarının çoğunluğunu yok etti. Bu konuda önerilerinizi bekliyorum.


Düzenleyen frezyasever : 10-07-2011 saat 09:46 Neden: düzeltme
frezyasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2011, 17:43   #115
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 78
Merhaba Arkadaşlar. Ben 2.5 aydır meyve yaprağından çimlendirdiğim ananasımı yetiştirmekteyim. Bu gün toprağının yüzeyini karıştırınca ince yarım santim uzunluğunda beyaz kurtçuklara rastladım birden fazlalardı. Çok endişeliyim. Saksının tabağına biriken suda da bir tane aynı kurttan rastladım. Ananasıma bir zararı olur diye çok tedirginim ve ne yapacağımı bilmiyorum. Özenle yetiştirdiğim ananasımın başına böyle bir şeyin gelmesi beni çok üzüyor. Bilgisi olan arkadaşlarım yardım ederseniz çok sevinirim. Acaba çok mu abartıyorum yoksa zararı olmaz mı bilmiyorum ama bu kurtçuklar bana hiç de normalmiş gibi gelmedi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler sağlıcakla kalın Saygılarımla... (not kurtlar hafif şeffafımsı ve saç telinden çok az kalınlardır.)
Samet.

Maliyeci-38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2011, 08:54   #116
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-03-2009
Şehir: akçay
Mesajlar: 15
kadı lokmasında organik mücadele

Merhaba, ben de bir hafta önce bahçemde doğal gübreleri depoladığım alanda bir sürü kadı lokması buldum. Bahçemde zeytin ve meyva ağaçları olduğu için kimyasal hiçbir şey kullanmak istemiyorum. Önce hepsini toplayıp büyük bir kaba koydum . Tabi gübreyle birlikte.. Daha önce tütünün akşamdan suda bekletilerek suyunun saksılara dökülmesinin solucanlarla mücadelede etkili olduğunu duymuştum. Bu yöntemi denedim, ancak arkadaşlarımız gayet sağlıklı yaşamaya devam ettiler.
Daha sonra kül yöntemini denedim. Şömineden aldığım soğumuş zeytin odunu külünü üzerlerine döküp suladım. Ertesi gün hepsi ölmüştü.. Şimdi düşünüyorum son yöntem mi yoksa ikisi birden mi etkili oldu? Yeni kadı lokmalarının peşine düşüp bir deney daha yapacağım. Ama hepimizin başına dert olan bu zararlılar için bir an önce sizlerle paylaşmak istedim. Kimyasal ilaç kullanmak istemeyenler deneyebilir.
Kadı lokmasız bahçeler dilerim.

emrahc beğendi.
zgulcin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2011, 09:18   #117
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bahçenize çok miktarda kül ya da kül suyu döktüğünüzde toprağınızın kimyasını bozarsınız. PH çok fazla yükselir.

Bu yaratıklarla mücadelede yırtıcı nematodların iyi iş yaptığı bildiriliyor. Bununla bir deneme de yaptım ama istediğim sonucu elde edemedim. Belki bana gelen nematodlar zarar görümüştü, bilemiyorum.

Öte yandan tuzaklamanın çok işe yaradığını, bu yaratıkların %90'dan fazlasını toplayabildiğini söylemeliyim.

Geçen sonbaharda tuzakla net 25kg kadı lokması topladım. O zamandan bugüne hemen hiç rastlamadım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2011, 12:15   #118
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-03-2009
Şehir: akçay
Mesajlar: 15
Teşekkürler Sayın Meyveli Tepe... Ben de şimdilik sadece gübrenin yığılı olduğu bölgeye dökmeye başladım. Sanırım o zaman çok zararı olmaz ne dersiniz? Çok şükür henüz asıl bahçemde yoklar.

zgulcin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2011, 12:23   #119
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Gübrenin yığılı olduğu yer zaten bir tuzak işlevi görüyor. Gübrenizin kimyasını değiştirmeniz de (kül miktarına bağlı olarak) sonradan size sıkıntı yaratabilir. Bunun yerine gübre yığınını aktarıp kadı lokmalarını bir kovaya toplasanız daha garanti olur

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2011, 22:44   #120
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Sn.Meyvelitepe bu tuzak sadece kadilokmalarina mi etkili ve bu tuzagin bir resmi varmi....sizmi yaptiniz yoksa satin alinabiliyormu?

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç kök kurdu, ağaç kök kurt


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024