agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-10-2006, 01:31   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bitki hastalık ve zararlılarının savaşımında neden başarısız oluruz

Bitki hastalık ve zararlılarının savaşımında neden başarısız oluruz ?

Doç. Dr. Necip Tosun (E.Ü.Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü)

Bazen tarım ilaçları ile bir zararlıyı veya hastalığı kontrol etmek için ilaçladığımızda onları beklediğimiz şekilde öldüremeyiz. İlacın dozundan, kullanılan aletlerdeki problemlerden, zararlı böceğin veya hastalığın direnç kazandığından, zararlının veya hastalığın yanlış teşhis edildiğinden, hatta tarım ilacından kaynaklandığını düşünürüz. İlacı karıştırdığımız suyun pH’ından hiç şüphelenmeyiz. Halbuki, ilaçlama tankına koyduğumuz suyun pH’ı tarım ilaçlarının ve bitki gelişim düzenleyicilerinin hemen hemen hepsinin etkili veya etkisiz olmasını doğrudan belirleyebilir.

1. pH nedir, nasıl ölçülür?

pH: bir solusyonun hidrojen iyon konsantrasyonunun ölçülerek okunmasıdır. Ne kadar asit veya bazik olduğunu gösterir. Bu değerler 0 (çok asit) ile 14 (çok bazik) arasında değişir.

Dijital pH metreler en kullanışlı olandır. Kağıt çubuklar hassas değildir.


2. Sulama ve ilaçlama sularının pH’ının yüksek olması neden önemlidir.

Suda yüksek pH bitkisel üretimi sınırlayan bir faktör olabilir.

Sulama suyunun ve yetiştirme ortamının (toprak, torf, vb) pH’ının yüksek olması demir, manganez, çinko, bakır gibi mikrobesin elementlerinin alınabilirliğini çok önemli derecede azaltabilir (Tablo 1) http://www.greenbeam.com/cyberconfer...lkalinity.html.

Tablo1. Topraksız yetiştirme ortamında besin elementlerinin alınabilirliği üzerine pH’ın etkisi. Taralı alanlar önerilen pH aralığını gösterir.



Suyun pH’ının yüksek olması gübre tanklarındaki tuzların da çökelmesine neden olur ve en önemlisi tarım ilaçlarının çoğunun etkililiğini düşürür. Başta insektisitler ve özellikle organik fosforlu ve karbamatlı olanlar yüksek pH’lı su ile karıştırıldığında kimyasal reaksiyona (hidroliz) girerek hızla parçalanırlar ve etkililiklerini kaybederler (Çizelge 1)

http://muextension.missouri.edu/expl...ts/ipm1017.htm.

Hidrolizin derecesi, bir tarım ilacının etkili maddesinin yarılanma ömrünün ölçülmesidir. Bazı tarım ilaçları pH:8 ve üstünde çok hızlı hidrolize olurlar. Onun için üreticilerin ilaçlama ve sulama yapmadan önce kullanacakları sularının pH değerlerini bilmeleri gerekiyor.

pH değerinin 7 olması nötr (ne asit ne de bazik) olarak değerlendirilmesine karşın sulama için optimum değer değildir. Çizelge 1’de görüldüğü gibi örneğin captan etkili maddeli fungisit pH’ı 8 olan bir ilaçlama suyunda 10 dakika içinde parçalanabiliyor.

Genel olarak suyun pH değeri 5.5-6.5 arasında olması önerilmektedir.

Çizelge 1. Farklı pH değerlerinde bazı tarım ilaçlarının yarı ömürleri.



3. Suyun pH’ını düşürmek için ne yapmalıyız?

Bunun için piyasada birçok ürün satılmaktadır. Ancak, sitrik asit (limon tuzu), fosforik asit, nitrik asit, sülfürik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların seçiminde ise; kullanımının kolay, ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir. Sitrik asit hariç diğer asitler aynı zamanda bitki besini (fosfor, azot ve kükürt) sağlarlar.

Sitrik asit hem ucuz olması hem de güvenli olması nedeniyle bunların içinde en iyisidir.

Ayrıca, MAP gübresi hem pH düşürücü hem de yaprak gübresi olarak da iyi bir seçimdir.

4. Suyun pH’ı her zaman asit mi olmalı?

Özellikle metal içeren bakırlı fungisitler (bordo bulamacı, bakır sülfat, bakır oksiklorid, bakır hidroksid vb.), Alliette gibi bazı fungisitler ile düşük pH’lı suyu karıştırmamalıyız. Çünkü, metallerin asitte eriyiciliği hızla arttığından bitkide fitotoksite yapma riski de artar.

Sonuç:

İlaçlama suyunun pH’ını 5.5-6.5 aralığına ayarlamak, tarım ilaçlarından en iyi sonuç alabilmenin en ekonomik ve kolay yoludur.

Kaynak: http://www.tarimmerkezi.com/yazar_kose.php?hid=90

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2006, 10:56   #2
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Nem alma cihazından alınan suyun pH değeri nedir?
Dijital alet olmadan, evde kabaca asit mi, bazik mi olduğunu nasıl ölçebiliriz?

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2006, 11:54   #3
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
En basit bir laboratuar malzemesi satıcısından alınacak turnusol kağıtları ile ölçersiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2006, 12:06   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Eger pH değeri yüksek ise sera morena kullanabilirsiniz. pH değeri kH değeri ile dogru orantılıdır. Mongo kökü suyun pH degerini düzenler. Mutlaka koymanızı tavsiye ederim. Ayrıca sera Super peat ve sera morena pH degerini düzenler.
Akvaryum için kullanılan, PH değerini ayarlamada kullanılan maddeler, ilaçlama suyu hazırlarken de kullanılabilir mi?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2006, 18:19   #5
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Pancarlarınızı pişirirken kullandığınız vede sirke katmadığınız o morpembemsş su ile de birkaç deney yapın derim... bir de demli soğuk sulandırlımış çay...
deneyin görün..
çok akademik değil belki ama siz bir fikir sahibi yapar.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2006, 14:40   #6
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina
Akvaryum için kullanılan, PH değerini ayarlamada kullanılan maddeler, ilaçlama suyu hazırlarken de kullanılabilir mi?
Akvaryumlar için geliştirilen ticari ürünler ilaçlama suyu hazırlarken özel bir hassasiyet yoksa, kullanılabilir. Bununla beraber havuz ekipmanları sağlayan grosmarketlerde de, "pH Minus" veya "pH Plus" gibi adlarla sunulan ürünlerde
genellikle akla getirilebilir. Zira bu ürünlerin kararlı bir bileşik oluşturmak için
ne kadar kullanılacağı genellikle kaplarının üzerinde yazar, ve akvaryum malzemelerine göre çok daha ucuzdurlar. Bununla beraber, yazıda önerilen 5.5-6.5 aralığını pek garanti edemezler. Bu ürünler genellikle bir solüsyon olmaktan uzak sadece "tamponlayıcı" olarak iş görüyorlar. Suyun oksijence doygunluğu bile ilacın katılacağı suyun pH'ını etkileceği için belki de her ilaç verilişinde
bu suyun yeniden hazırlanması gerekecektir. Bu sebeple, kuru kimyasallar ve saf suyu bir köşede bulundurmak sanırım anlamlı olacaktır. Elbette, ne oranda ne kadar suya karıştırılırsa, elde pH'ı kaç olan sıvı elde edileceği de gene bilerek hazırlanabilir. Belki ilerde birisi hayır işler ve bu yazıda belirtilen asitlerin
saf suda 5.5 elde etmek için ne oranda karıştırlması gerektiğini bir tablo olarak buraya koyar. En azından sitrik asit için sanırım bu bilgi çok kişinin işine yarayabilir.

Ben noktadan sonra iki haneli ölçüm yapabilen dijital pH metre kullanıyorum. Şebeke suyu Ankara'da bulunduğum bölgede genellikle 7.4 olmakla birlikte,
yağmurların arttığı şu günlerde nispi bir düşüş gösterecektir. Dolayısıyla, istenilen pH'ı tutturmam pek zor olmuyor. Sitrik, Nitrik veya sülfirik asit kullanıyorum ancak elde hazır sayısal pH-metre olunca insan organik asitleri de
önemsiyor.

Akvaryum ürünleri ülkemizde pek çok durum için çok pahalı, bunun yerine
alternatif yollar denenebilir ki yukarıda anlatıldığı gibi seyreltikliği saf su ile
ayarlanabilecek kimyasallar kullnılması mümkündür.

Yazıda fitotoksiditeye değinilmiş ki, bence çok önemli bir konudur. Örneğin
akvaryum suyunda amonyak ve amonyum pH değişkenliğine bağlı olarak
birbirine dönüşmek sureti ile bazı bitkiler için (Örn. Crytp. türleri) toksik etki gösterip/göstermeyebilir. Yani burada dikkat ederseniz sudaki NH konsantrasyonlarının bitki için zehirleyici olup/olmadığına bir karar verici de bizatihi ortamın pH değeri olmaktadır. pH aynı zamanda madde alımını da
olumlu/olumsuz etkilediği için ilaçla tedavilerde, nekahat dönemindeki bitki
için arzu ettiği pH aralığına yakın bir ortam sağlamak sanırım bu açıdan da
önemli bir fayda sağlayacaktır.

Bunların dışında, "pH'ın kH' ile doğru orantılı olduğu" biraz yanlış anlaşılmaya müsait bir ifade gibi görünüyor, şöyleki bence;
kH'ı suyun pH'ı kararlı tutma kabiliyeti olarak düşünürsek (tamponlama etkisi)
kH yükseldikçe pH salınımları azalacaktır. Tersi durumda yani kH düştükçe pH
bilhassa sulama suları veya gübreler marifeti ile pH'ı çok daha hızlı ve geniş bir bantta salınır hale getirecektir. Yoksa, pH'ı düşürmenin bir yolu olarak kH'ı düşürüyüm nasılsa pH'ta düşer gibi bir mantık duruma göre yanlış olmamakla birlikte pH açısından daha kararsız ve değişken bir durum yaratabilecektir kaldı ki hastalık sebebiyle bir bitki streste ise, belki de hiç hazzetmeyeceği şey pH'ın stabil olmaması olacaktır. Ülkemizde topraklar maalesef genellikle yüksek pH'lı belki kimyasal tedaviye ihtiyaç duyan bitkiyi, geçici olarak daha düşük pH'lı torflu toprağa aktarmakta hem bitkinin besin alımını hemde ilacın optimum etkisine yakın etki göstermesini sağlar.

Yazı da, sulama suyu ve ilaç ihtiva eden sulama suyunun yüksek pH ihtiva etmesi durumunda beklenen etkiyi göstermeyebileceği vurgulanıyor. Buradan hareketle acaba ilaçları sıvı-fulvik/hümik-asitlerle karıştırılmış safsu ile uygulamak daha faydalı olabilir gibi bir çıkarsama aklıma geliyor. Zira, organik asitlerde sanırım bu konuyla sınırlı kalarak akla getirilebilir. Gerçi sanırım, Erkan Bey'de bu sebeple daha doğal bir yöntem önermiş durumda.

saygılar,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2006, 14:57   #7
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Galeri: 3
Bu arada aklıma gelmişken bir kaç soru da benden...
Acaba neden ilaç üreticileri sandoz hap şeklinde kapsüller eşliğinde bu ilaçları satmıyorlar? (Yoksa satıyorlar mı? )

Örnek atmasyon tatbik:
1. İlaç kutusundan çıkan granül hapı önce bir litre kaynatılmış/soğutulmuş suya atın ve karıştırın.
2. İlacın şu kadar dozunu bu suya karıştırın ve bitkinize bu şekilde uygulayın...

Acaba, ilaç kullanacaklar için piyasa da bu şekilde (hap), su hazırlayıcı preparatlara rastgeldiniz mi?

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2008, 14:51   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Bahçe sulamalarında kuyu suyu mineral bakımından zenginliği yanında masrafsız oluşu nedeniyle en çok tercih ettiğimiz sudur.

Bir uygulamamızda kuyudan çıkan suyun pH değeri çok yüksek olduğu için pH(-) kullanmak zorunda kaldık ve başarılı olduk.

Otomatik sulama sistemini; mevcut kuyuya bağlı olarak çalışan hidrofor, su deposu ve diğer gerekli ekipmandan kurmuştuk.

Yaptırdığımız kuyu suyu analizinde, pH değeri 11.6 ppm çıkmıştı. Bu çok kireçli su olduğunu gösteriyordu.

Havuzlarda kulandığımız pH(-) için prospektüse baktığımızda :
100 m3 suyun pH değerini 0.1 ppm düşürmek için 1500 gr. kullanılması gerektiği bilgisi verilmişti.

Bunu esas alarak oranlama yaptık.
Bizim elimizdeki su deposu 10 m3 su hacimli idi.
Arzu ettiğimiz pH değeri 6 idi.
11.6 ppm - 6 ppm = 5.6 ppm çıkıyordu.
10 m3 suyun pH değerini 0.1 ppm düşürmek için 150 gr. pH (-) kullanacaktık.
5.6 ppm düşürmek için de
5.6 ppm/ 0.1 ppm = 56 katında kullanmamız gerekiyordu.
56 x 150 gr = 8400 gr olduğunu hesapladık (10 m3 lük tam dolu bir su deposuna vermemiz gereken pH düşürücü miktarı ).

Test kiti (renk analizinden faydalanarak pH değerinin ölçülmesi) kullanarak kuyu suyunu kullanmaya devam ettik ve gayet olumlu bir netice aldık.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 10:34   #9
Ağaç Dostu
 
ihsankaya45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: demirci-manisa
Mesajlar: 110
ph düşürmek için 100 lt ilaçlama suyuna nekadar limon tuzu atmalıyız?

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2009, 15:26   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 147
Selam, şu linkteki nem ve ph ölçme aleti işimizi görür mü saksıda çiçek yetiştiricliği için?

http://www.e-tartes.com/urun_detay.a...880&lang=tr-TR

unalsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2015, 22:56   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-02-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
Çok faydalı bilgiler teşekkürler.

hakanya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2018, 10:20   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-09-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi unalsel Mesajı Göster
Selam, şu linkteki nem ve ph ölçme aleti işimizi görür mü saksıda çiçek yetiştiricliği için?

http://www.e-tartes.com/urun_detay.a...880&lang=tr-TR
Linkiniz açılmadı ama bu alet işinizi görür. Aynı zamanda ışık oranınıda ölçüyor.

https://urun.n11.com/diger/aek-tech-...E&gclsrc=aw.ds

AkgMehmetCan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024