agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)




Beğeni Düzeni41Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-08-2012, 17:31   #1
Yeni Üye
 
Clia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Kırmızı Örümceklere (red spider mites) Karşı Ev Yapımı Formüller

Merhaba.
Kırmızı örümceklere karşı kullanılmak üzere ev yapımı formüller hakkında internette yabancı kaynaklarda araştırma yaptım. Bulduğum çözümleri de başlıklar altında listeledim.
Aşağıdaki tarifler ve bilgiler bana ait tarifler değildir. Pek çok farklı kaynaktan (ortak noktalar göz önüne alınarak) derlenmiştir.



DİKKAT
Öncelikle, aşağıdaki formülleri bitkinin genelinde denemeden, bitkinin sadece bir dalına (ve o dala ait yapraklara) uygulayıp iki gün beklemek, ve bir araz gözükmemesi durumunda karışımı bitkinin geneline uygulamak en mantıklı çözümdür.
Bazı bitkiler bazı koşullara ya da bazı maddelere karşı hassas olabilir, olumsuz etkilenebilirler. O yüzden tarif(ler)i denemeden önce hastalanan bitkinizi öğrenmenizi ve tanımanızı tavsiye ediyorum.
Her ne kadar evde bulunan malzemelerle yapılıyor olsalar da, ihtiyaç duyuyorsanız, aşağıdaki karışımların içindeki emin olamadığınız içerikler hakkında, ve bunların bitkiler üzerindeki etkileri konusunda araştırma yapın.
Aşağıdaki karışımların uygulanmasından dolayı karşılaşabileceğiniz iyi kötü tüm durumlardan sorumlu siz olacaksınız. O yüzden gözünüze kestirdiğiniz bir tarifi, bitkinin sadece az bir parçasına uygulayıp gözlememenizi tavsiye ederim.
Ve sigara sağlığa zararlıdır, deyip legal girizgâhı sona erdiriyorum.





BİLGİ ve İLK MÜDAHALE

Bitkinizin kırmızı örümceklerden (red spider mites) etkilenip etkilenmediğini yaprakların aldığı görüntüden çıkaramayabilirsiniz, olabilir. Kendileri çok çok küçük olduğu için yapraklarda da neredeyse çıplak göze görülmezdir. Bunu anlamak için basit bir test yapabilirsiniz: Beyaz kağıt testi. Temiz bir beyaz kağıdı etkilenen yaprakların hemen altına tutun, ve yapraklara kısa ama hafif sertçe birkaç kez vurun. Üç-beş yaprağı böyle silkeledikten sonra kağıdı inceleyin. Sağa sola koşuşturan zerreler göreceksiniz. İşte bunlar, bitkiyi sahipsiz zanneden kendini bilmezlerin son çırpınışlarıdır.

Kırmızı örümcek istilasına uğramış bir bitkiye ya da bitkilere yapılacak ilk müdahale, önce onu ya da onları diğer bitkilerden ayırmaktır. Sonra, hasta bitkinin önce ağır bir şekilde istilaya uğramış olan yapraklarını / meyvelerini / hatta dallarını kesip bir torbaya atın ve torbanın ağzını sıkıca bağlayın. Ya da kestiklerinizi yakın. Sonra, bitkiyi ya dışarıya çıkarıp ya da duşa sokup yapraklarının altını üstünü bitkiye zarar vermeden tazyikli suyla yıkayın.

Kırmızı örümcek kuru ve sıcak havayı (20 derece ve üzeri) sever. Nemli ve serin ortamları ise sevmiyorlar. Bitkiyi altlı üstlü güvenli düzeydeki basınçlı suyla yıkamak yetişkin örümcekleri, larvaları, ağları ve yumurtaların önemli bir kısmını söküp atacaktır. Eğer bitkinizi iyileştirmek istiyor, ama üzerine herhangi bir karışımdır ilaçtır falan sıkmak istemiyorsanız, suyla yıkayın, özellikle de yaprak altlarını. Bu sayede kırmızı örümceklerin çoğalmalarını ciddi bir şekilde önlersiniz. Dendiği gibi, kırmızı örümcekler kuru ortamlara bayılır, su ve nem ise en sevmedikleri şeylerdendir.

Kırmızı örümceklerin yaşam döngüleri (ömürleri) doğrudan doğruya bulundukları ortama bağlıdır. Çok sıcak ve kuru ortamlarda yaşam döngülerini sadece birkaç haftada tamamlayabilirler (bitki için kötü). Serin ve nemli ortamlarda ise yaşam döngüleri bir aydan fazla sürer. Dolayısıyla yumurta bırakmaları, yumurtalardan çıkan larvaların yetişkin örümceklere dönüşmeleri, yetişkin olan örümceklerin bitkiye saldırmaları, ve karınlarını doyurup sigaralarını içtikten sonra yumurtlamalarını içeren bu döngünün süresi uzar. (Bitki için daha az kötü). Bu yüzden kırmızı örümceğe yakalanmasını istemediğiniz bitkilerinizi düzenli spreyleyin. Çakıl taşları ve su içeren tabaklar ya da saksı altlıkları bulundurun çevrede (nemi artırmak için) ve hatta bitkinin kendi saksı altlığı da böyle olsun.

Aşağıdaki bütün tarifler spreyleme yöntemiyle (fısfıs) uygulanır. Bitkinin yapraklarının altları da dahil olmak üzere her yerine spreyleme yapılır. Aşağı yukarı haftada 1 uygulama yapılır ve kırmızı örümceklerden tamamen kurtuluncaya kadar sürdürülür. Tek sefer kullanılmalarının yetmemesinin sebebi yumurtalardır. Yumurtalar içerideki örümcek larvasına bir nebze koruma sağlar. Ama o larva da bir gün çıkacaktır, içeride bekle bekle nereye kadar.

Yağmura açık olan dış mekan bitkiniz söz konusuysa, normal haftalık düzen beklenmeden her yağmurdan sonra tekrar uygulama yapın.

Karışımlar sıcak mevsimlerde ayda bir koruma amaçlı kullanılmaya devam edilebilir.

Bitkimizin örümceklerden temizlenip temizlenmediğini anlamak için yukarıda anlatılan beyaz kağıt testini yineleyebilirsiniz. Kağıt üzerinde göreceğiniz hareketsiz siyah zerreler ölü örümceklerdir.

Tariflere geçmeden önce son bir hatırlatma: Aşağıdaki karışımları bitkiye uygulamadan önce bitkinin toprağını iyice sulayın, 20 dakika bekleyin, ondan sonra karışımı spreyleyin. Bu sayede bitki önceden suya doyacak ve yapraklarından yapacağı sıvı (hazırladığımız karışım) emilimi en aza inecektir.



SABUN – BULAŞIK DETERJANI

Sabunlu (ve deterjanlı) karışımlar durulanmak durumundadır, zira hava sıcaklığı artarsa solüsyon yaprakları yakabilir. O yüzden hava ısınmadan (ve sabunlu karışım kurumadan) sabunu suyla yıkayıp atmak gerekir. Bundan ötürü sabah erken ya da akşam üstü saatlerde uygulayın

Sabunlu tariflerde potasyumlu sabunlar da (arap sabunu)kullanılabilir, hatta potasyumun ayrıca etkili olduğuna dair birkaç bilgiye rastladım.

Deterjandan kasıt adi bulaşık deterjanıdır = en ucuz bulaşık deterjanı. Örümceklerin ortadan kaldıracağız derken, ciltlerini yumuşatmaya ve vitamin desteği sağlamaya gerek yok.

Sabun çözümü sadece kırmızı örümceklere karşı değil, diğer pek çok zararlıya karşı da kullanılıyor. (tırtıl, yaprak biti, akar, yaprak içi kemirgeni, sümüklüböcek, salyangoz, beyaz sinek)

Sabun uygulamaları sadece ıslakken etkilidir. Kuruduğunda böcek öldürücü özelliği azalır. Zira sabunun (ve deterjanın) başlıca etkisi örümceklerin hareket kabiliyetlerini felç edip onu sarıp havasız bırakmak üzerinedir.

Sabun solüsyonunu yaprakların her yerine (özellikle altına) uygulanır.
1 yemek kaşığı sıvı sabun / bulaşık deterjanı
1-4 litre su (istilanın şiddetine göre)
1 yemek kaşığı herhangi bir sıvı yağı
1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı
2 litre su.
1 yemek kaşığı sıvı sabun
5 litre su
Su miktarının fazlalığından olsa gerek, bu uygulama durulanmıyor.
UN - NİŞASTA - SÜT

Un/nişasta ve su bulamacı, yaprak bitlerine ve kırmızı örümceğe karşı çok etkilidir. Oldukça eski bir metottur. Sabah saatlerinde yaprakların her yerine uygulanır. Kırmızı örümcekler bu bulamaca bulanmış olur. Öğle saatlerinde ısı yükselmeye başladığında bulamaç kurumaya başlar ve beraberinde bulaştığı örümcekler de kurumaya başlar. Nihayetinde, bulamaca bulaşan tüm örümcekler vücutlarındaki tüm suyu kaybedip kururlar. Kıtır kıtır olurlar. Bitkinin fotosentezle ilgili bir sıkıntısı olmaz çünkü suyunu kaybeden bulamaç kuruyup düşer. Ayrıca durulamaya ihtiyaç yoktur.

Patates nişastasının yaprak bitlerini, kırmızı örümcekleri, beyaz sinekleri öldürmesinin yanı sıra, küf hastalığını da (downy mildew) oluşumunu engellediği kayda geçmiştir.

Bazı tariflerde buttermilk denen bir süt ürünü de yer alıyor. Ve yorumlara göre süt ya da buttermilk içeren karışımların bilhassa kırmızı örümceğe ve hatta yumurtadaki larvalarına karşı çok etkili olduğu söyleniyor. Buttermilk in bizdeki karşılığını bulamadım. Tam yağlı sütle denemeler yapılabilir.
3 yemek kaşığı patates nişastası
1 litre su
3 damla bulaşık deterjanı
250 gr un (böreklik)
60ml buttermilk
10 litre su
Yarım bardak nişasta ya da un
Yarım bardak süt
5 litre su.
1 yemek kaşığı buttermilk
Yarım bardak un
2 litre su
SARIMSAK

Sarımsak da kırmızı örümceklere karşı alan etkili bir zerzevattır.
1 baş soyulmuş sarımsak
2 bardak suyla blendırda ince ezilir.
Karışım bir kaba konup ağzı kapatılır, 24 saat beklenir.
Karışım filtrelenip süzülür.
İstilanın şiddetine göre, karışıma 2-5 litre arası su eklenir.
Karışımın bitki üzerinde uzun süre kalabilmesi için 2 damla bulaşık deterjanı eklenir.
Durulanmaz.
ALKOL

Kırmızı örümceklerle mücadelede alkol-su karışımı da kullanılabilir. Yüksek dozda alkol, pek çok haşere için zehirlidir. Alkol çok kısa sürede buharlaştığı için bitkiye zarar vermeyecektir.
1 ölçü alkol
1 ölçü su
Durulanmaz.
Ayrıca alkol, bir pamuğa emdirilip, bu pamukla dallar ve yapraklar altlı üstlü silinerek de kullanılabilir. Bu yöntemde alkolü sulandırmaya gerek yoktur. Az yapraklı bitkilerde kullanılabilir.

Alkol olarak orijinal tarifte rubbing alcohol denen el dezenfektanı alkolden bahsedilmektedir. Derecesi yaklaşık %70 dir. Yüksek değerlerdeki alkoller deneme yapılarak kullanılabilir, ecza alkolü kullanılabilir, ayrıca ispirto da kullanılabilir, zira pek çok tarifte ispirto da yer almaktadır. Kolonyayla ilgili bir bilgi yok, ama bitkiyi iyice küstürmeye gerek yok.



TURUNÇGİL SUYU

Turunçgillerdeki (limon, portakal, mandalina, greyfurt vb.) sitrik asit de bu zararlılara karşı kullanılıyor. Alkol karışımdaki gibi sulandırıp püskürterek de, sulandırmadan doğrudan sürülerek de kullanılabiliyor.
Buradaki ironi nedir? Kırmızı örümcek istilasına uğramış bir limon fidesini limon suyu ile kurtarmaktır.



SİGARA

Sigara ya da izmarit de karşılaştığım bazı formüllerde yer alıyordu.
İşin ilginci, kırmızı örümcek tütün bitkisine de zarar verebiliyor, onunla besleniyor, ancak tütünle demlenen suyla zehirleniyor. Katranın ve sigaraya diğer ilave edilen unsurların bunda payı olsa gerek.

DİKKAT! Ortaya çıkacak solüsyon az da olsa katran içerdiğinden cildinize ve gözünüze temasından mümkün mertebe kaçının. (kanserojen)
20 kadar izmarit toplanır.
1 litre suda bir hafta bekletilir.
2.5 ml sıvı sabun eklenir. (muhtemelen birkaç damlaya denk geliyordur)
Sıvı sabun, nikotinli (aslında katranlı) suyun bitki üzerinde yapışıp biraz daha kalıcı olabilmesi içindir. Doğrudan uygulanır.
1 paket sigara içeriği
1 litre suya konur.
Yarım saat kaynatılır.
Sigara kaynatıldığında içindeki etkin(!) maddelerin suya daha iyi çıktığı söyleniyor. Ayrıca kaynatıldığında, tütünün içindeki olası bir tür virüsün öldürüldüğü de söyleniyor.
Soğuyunca birkaç damla bulaşık deterjanı eklenir. Doğrudan uygulanır.
Tütün tariflerinde durulanma ile ilgili herhangi bir bilgi olmasa da, uygulamayı serin bir saatte yapıp, hava ısınmadan durulama yapmanın doğru olacağını düşünüyorum.



TUZ

Bu tarifte deniz ya da kaya tuzu değil, bildiğiniz sofra tuzu kullanılıyor. Rafine sodyum klorür. Bir nevi zehir.
2 yemek kaşığı tuz.
5 litre su
ORTAYA KARIŞIK

Bu ilginç tarifi eklemeden geçemeyeceğim. Bu tarifi paylaşan kişi, karışımın etkisinin çok güçlü olduğunu ve birkaç kullanımdan sonra kırmızı örümcek istilasının kökünü kuruttuğunu söylüyordu.
2.5 litre su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı
1 yemek kaşığı ağız gargarası
1 yemek kaşığı hidrojen peroksit (saç boyasında kullanılan)
Gerçi bu tariften sonra insan, bitkinin de durumunu öğrenmek istiyor.



Bu da arkadaşımız TURUNÇGİL’in paylaştığı bir formül:
“Bence o kimyasallara falan hiç gerek yok bende bu kırmızı örümceklerle çok uğraştım ve çözümünü buldum. İlk önce 1 Yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 kaşık veya biraz fazla olabilir arapsabununu ve 1 çay kaşığı karbonatı çiçek suladığımız fısfıs'a koyuyoruz ve aldığı kadar su koyup çalkalıyoruz ve bitkilerimizin işgal edilmiş yerlerine fısfısla püskürtüyoruz. Ertesi gün tamamen kurtulduğumu söyleyebilirim ve ayrıca uzun sürede koruyor.”
Kesinlikle bu maddelerle değişik karışım varyasyonları üretilebilir.
Lütfen kendi tariflerinizi ve deneyimlerinizi de paylaşın.

Kırmızı örümcek sorunlarınızın en kısa sürede çözüm bulması dileğiyle.

Clia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 09:29   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
çok güzel bir anlatım oldu elinize sağlık...
çok yararlandım...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 11:53   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 226
Yediğimiz şeylerin bir çoğu başka canlılara zehirmiş meğer.
Bilgiler için teşekkür ederiz

mrduran beğendi.
toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 12:53   #4
Ağaç Dostu
 
hüsnüyusuf's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2007
Şehir: Karaman
Mesajlar: 315
Galeri: 15
Açıklayıcı bilgiler için teşekkürler. Sabunlu sarımsaklı karışımı hem beyaz sinekler hem de örümcekler için kulanıyordum. Etkili oluyor gerçekten.

hüsnüyusuf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 00:14   #5
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Merhabalar efendim,

Araştırma ve açıklamalarınız için teşekkürler. Güzel bilgiler sundunuz, sayenizde denemelere girişebileceğiz.

Buttermilk; peynir altı suyu gibi bir yan ürün mü, yani süt veya ayrandan yapılan tereyağ artığı kalıntı ürün mü,... olabilir mi acaba?

Teşekkürler efendim, sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 12:18   #6
Yeni Üye
 
Clia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Rica ederim.
Dediğiniz gibi olduğunu tahmin ediyorum. Yani, yayıkta çalkalanan yoğun yağlı sütten tereyağı elde edildikten sonra kalan yoğun sıvıya verilen isim olabilir. Bildiğimiz yağlı sütün daha kıvamlıca hali diyebiliriz.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrduran Mesajı Göster
Merhabalar efendim,
Araştırma ve açıklamalarınız için teşekkürler. Güzel bilgiler sundunuz, sayenizde denemelere girişebileceğiz.
Buttermilk; peynir altı suyu gibi bir yan ürün mü, yani süt veya ayrandan yapılan tereyağ artığı kalıntı ürün mü,... olabilir mi acaba?
Teşekkürler efendim, sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.

mrduran beğendi.
Clia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 16:10   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-02-2012
Şehir: Dalaman
Mesajlar: 231
Buttermilki ben kek yapımında kullanıyorum hazırı yurt dışında satılıyor ama evde yapmak isterseniz 1 cup süte 4/1 limon suyu sıkıp hafifçe çalkalayarak karıştırın 5 dk sonra buttermilkiniz hazır

mrduran ve Clia beğendi.
tk646 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2012, 20:56   #8
Ağaç Dostu
 
sibelim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 370
paylaştığınız bilgiler gerçekten faydalı ve denenecek türden. bende arapsabunu , su karışımını bitkilerimde kullanıyorum, gerektikçede bu karışımı bitkilere tekrar tekrar kullanıyorum hiçbir sorun olmuyor. ayrıca bitkiye uygularkende toprağınada bu karışımdan dökmeyi ihmal etmiyorum.

sibelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2012, 16:17   #9
Ağaç Dostu
 
kopshtar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 679
Galeri: 16
Bulaşık deterjanı ve sıvı yağ karışımı kırmızı örümcekte olduğu kadar kabuklu bitte de etkili. Tecrübeyle sabit

kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2012, 19:51   #10
Yeni Üye
 
Clia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Şimdi de daha basit alternatiflerden birini denemekteyim: Su.

Piyasada satılan basit 2 litrelik basınçlı fısfıslardan aldım. (Eminönü çiçek pazarında 10 TL)



İstilaya uğrayan bitkileri balkonun bir köşesine koyup, çok hasta olan yaprakları budadıktan sonra düzenli olarak her gün suladım, yaprakların hem altını hem üstünü. Balkonun zeminine içi su dolu saksı altlıkları da koydum. (ortamdaki nemi artırmak için).
Hasta bitkiler yeni taze yapraklar çıkardıkça eski hasta yaprakları aynı oranda buduyorum. Yapraklar hasta olsalar da yine de fotosentez yapmaya devam ediyorlar.

Bu basit yöntemin kırmızı örümceğe karşı oldukça etkili olduğunu kendi deneyimlerimle gördüm. Bir süre sonra yaprak altlarını güçlü bir mercekle kontrol ettiğimde, canlı nüfus yok olmuştu. Sadece tek tük yumurtaları kalmıştı. Eğer bu yönteme düzenli olarak devam edilirse o yumurtalardan çıkan yavrular da sudan ve nemden etkilenip ölecektir.

Sadece düzenli olarak spreylemek lazım. Daha zayıf su püskürtme gücü olan çiçek fısfısıyla da olur, özellikle de hasta bitkileriniz az/küçükse.

sibelim beğendi.
Clia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2012, 23:03   #11
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Aynen... Su anda benim gliricidia sepiumuma musallat olan bu boceklerle nasil basedecegim bilemiyorum ama hala canli onu da gorebiliyorum her ne kadar yapraklari kupkuru olsa da.Ayni sisede kullanabilecegimiz oksijenli su tarifi de cok yararli olacaktir.

Asiye beğendi.
Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2012, 20:29   #12
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Arkadaslar gliricidia sepiumun en buyugu yan dallarindan sadece 1 tane kaldi ama hala yesil bu bir sorun degildir degil mi ? (odunsulasmaya basladi yesil kismi cok yok cunku)

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2012, 09:06   #13
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Aman un nisasta sut tarifinin ucunsunu denemeyin,ortaya asiri sulu birsey cikiyor ve inanilmaz kotu kokuyor,dayanmak mumkun degil.Buttermilk denilen sut limon suyu karisimi degil herhalde cunku yemin ederim insan kendisini atmak istiyor.Bunun yerine sulu pamukla temizlemek cok daha yararli.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2013, 23:41   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-05-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 16
TURUNÇGİL arkadaşın söylediği arapsabunlu karışımı limonuma uyguladım. Bir saat sonra her yaprakta onlarcasını gördüğüm kırmızılardan, sadece bazı yapraklarda tek tük kaldığını gördüm. Belli ki süper işe yarıyor.

stentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2013, 13:14   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 22
Elinize sağlık çok faydalı bir paylaşım olmuş. Benim de sivri bibierlerime musallat oldular bu ara ... Akira marka ilaç satın alıp uyguladım . 1-2 gündür bir şey göremedim.
Yalnız ilacı satın aldığım adam nemli ve sıcak havadan hoşlanır demişti... Siz kuru hava olarak yazmışsınız...Gerçi değişen bir şey yok sonuçta havayı değiştiremiyeceğimizz için: )))
Tekrardan teşekkürler paylaşım için

İzmirİzmir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2013, 22:29   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-05-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
Merakım :) bu böceklerin 12. kata nasıl geldikleri

Arkadaşlar çok merak ediyorum bu böcekler 12. kattaki terasıma nasıl ulaşabiliyorlar?

terasımda yeni oluşturmaya çalıştığım bir bahçem var
herşey güzel giderken bir anda elma fidanımda yaprak biti tespit ettim oldukça fazlaydı arapsabunu ile ilk müdahalemi yaptım
2. gün zeytinyağı ile karıştırarak müdahale yaptım

azda olsa hala var yaprak biti fakat şans eseri terasta kenara yaklaştığımda kırmızı bişi yürüdüğünü gördüm 1-2 gündür forumda yaprak biti ile mücadeleyi okurken kırmızı örümcekte gözüme çarpmıştı hemen detaylı aramaya başlayıncara 1-2-3-4 derken terasın her yerinde gezdiklerini farkettim şimdilik bitkilere geçmemişler muhtemelen araştırma keşif evresindeler hemen terası komple su ile yıkadım sonra elma içim yaptığım arap sabunu ve zeytinyağı solisyonu mümkün olabilen her yere döktüm öyle bıraktım,

bu canlılar 12. kata nasıl çıktılar bir anda merak ediyorum gerçekten.
toprak dışarıdan getirmiyorum bahçe marketten kapalı poşette toprak tercih ediyorum,

böcekler' kimyasal haricinde ışık ve ultrasonic ses'e karşı duyarlılık gösteriyorlarmı?
büyük tarımsal alanda kullanılamasada teras veya küçük bahçelerde rahatça uygulanabilir diye düşünüyorum,
bu konuda bir yazı okuyan **** test yapan arkadaşımız paylaşırsa çok sevinirim,

gokhansonmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2013, 22:40   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-05-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
bir yandan araştırmaya devam ederken buldum kendi sorumu kendim cevaplıyım

anladığım kadarı ile akarlar için ultrasonic kovucu mevcut özellikle evler için satılıyor,
bir tane temin edip test edeceğim sonucu mutlaka buraya yazarım

eminim bir çok arkadaşımız, ilaç kullanmak yerine 1 cihaz alır bağlar içi rahat bitkilerine bakar..

gokhansonmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2013, 14:57   #18
Yeni Üye
 
UmuTKedisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
Teşekkür ederiz çok yardımcı oldunuz )

UmuTKedisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2013, 16:13   #19
Ağaç Dostu
 
torkulu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 233
arkadaşlar bitlere ve örümceklere karşı birkaç ilaç kullandım, tam bir çare olmadı. geçenlerde buradan ev yapımı ilaçları okudum , arap sabununu denedim o da çare olmadı ama ilaçlardan etkili olduğunu söyleyebilirim. en son sarımsak + acı biber 1-2 gün suda beklettim 2 yemek kaşığı sirke ilave ettim. sulandırıp fısfıs la püskürttüm. sonuç inanılmaz. 2-3 gün sonra hiç bit kalmadı. şu an 3. kez püskürttüm 2 günde bir yapıyorum ne olur ne olmaz diye. bence bunu deneyin ben, olumlu sonuçlar aldım..

limon_sever beğendi.
torkulu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2013, 10:47   #20
Ağaç Dostu
 
dağçiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2011
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 1,330
Sayın Clia paylaştığınız bilgiler ve emekleriniz için çok teşekkürler.

dağçiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2013, 14:58   #21
Yeni Üye
 
Clia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi torkulu Mesajı Göster
...en son sarımsak + acı biber 1-2 gün suda beklettim 2 yemek kaşığı sirke ilave ettim. sulandırıp fısfıs la püskürttüm. sonuç inanılmaz. 2-3 gün sonra hiç bit kalmadı. şu an 3. kez püskürttüm 2 günde bir yapıyorum...
Bitkilerinizin son durumu nedir?

Clia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2013, 02:13   #22
Ağaç Dostu
 
torkulu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 233
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Clia Mesajı Göster
Bitkilerinizin son durumu nedir?
ne yazıkki tam olarak çözüm sağlamıyor. sanırım larva veya yumurtalarına etkisi yok. tekrar bitkileri sarıyor. bir sürü bitkiyi kesmek zorunda kaldım. kesin sonuç elde eden birisi varmı bende merak ediyorum.

torkulu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2014, 16:31   #23
Yeni Üye
 
Suat Mutcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2014
Şehir: Isparta
Mesajlar: 11
Kırmızı örümcekler yeni çimlendirdiğim çiçek fidelerini sardılar. 2 gün önce elimde bulunan bazı malzemelerden (kekik,arap sabunu,sarımsak,su) ilaç hazırlamaya çalıştım. Üzerlerindeki örümcekler şimdilik gözükmüyor fakat dikkatli bakıldığı zaman larvaları halen yapraklarda duruyor.Fidelerimi kurtarabileceğimi düşünmüyorum fakat ilacımın da işe yarayıp yaramadığını öğrenmek için ilaç vermeye devam edeceğim. Bir çok yaprak kızardı ve sürgün yerleri öldü ama bitki halen canlılığını sürdürmeye çalışıyor.Bakalım ne olacak, gelişmeleri sizinle de paylaşırım...

Suat Mutcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 20:05   #24
Yeni Üye
 
Clia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Sıkıntılı (ya da korumak istediğiniz) bitkiye akşam ya da gece basitçe su spreylemek de işe yarıyor. Tabi bitkinin gece su spreylemeye dayanıklı türde olması muhakkak.

Bu şekilde hem kırmızı örümceklerin yeryüzünde 1. en sevmediği ortam (nemli) sağlanmış oluyor, hem de akşam-gece spreylemesiyle bitkinin yüzey ısısı daha da düşürülerek 2. en sevmedikleri ortam (serin) sağlanmış oluyor.

Clia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 20:13   #25
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Clia Mesajı Göster
Sıkıntılı (ya da korumak istediğiniz) bitkiye akşam ya da gece basitçe su spreylemek de işe yarıyor. Tabi bitkinin gece su spreylemeye dayanıklı türde olması muhakkak.

Bu şekilde hem kırmızı örümceklerin yeryüzünde 1. en sevmediği ortam (nemli) sağlanmış oluyor, hem de akşam-gece spreylemesiyle bitkinin yüzey ısısı daha da düşürülerek 2. en sevmedikleri ortam (serin) sağlanmış oluyor.
Bunun bir sakıncası mantar hastalıklarına davetiye çıkarmak olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 21:12   #26
Yeni Üye
 
Clia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bunun bir sakıncası mantar hastalıklarına davetiye çıkarmak olur.
Doğru. Her zaman dikkatli olunmalı ve bitki gözlenmeli.
Akşam-gece spreylemesi, direkt güneş ışığı alan balkon ve camekanlar için uygun olsa da (zira kırmızı örümcek böylesi sıcak ve kuru ortamlarda hızla çoğalıyor), aslında bu sorunu zıt koşullarda da deneyimlediğimi fark ettim. Direkt ışık almayan ve nemli bir mekanda da pek çok bitkim kırmızı örümceğe maruz kalmıştı. Elbette böylesi direkt ışık almayan ve nemli bir ortamda gece spreylemesi uygulaması da beyhude olacaktır.

Clia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2015, 23:48   #27
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-06-2015
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 73
forumu takip ederken kırmızı örümcekle karşılaşacagm aklıma gelmemişti ve hemen harekete geçip arapsabunu sıvı sabun zeytinyagı ve tuzu karıştırıp uyguladım ve örümcekler oldugu yerde çürüdü yanlız biberlerime beyaz bit dadandı onlara işlemedi yaptıgım karşım acaba ne yapmalıyım ?

Eklenen Resimler
 
hasan_26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2015, 12:33   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 2
*
Merhaba benim de başım bu kırmızı örümceklerle dertte. Evimin salon penceresini sarmış olan çok yıllık Sarmaşık var.buyuk ihtimalle bu minik seyler sineklik teli olan pencereden içeri girmişler. Pencere pervazlari ve mermer denizlik üzerine yayilmislar.hemen deterjanli toz bezi ile temizledim. Ama dikkatli bakinca duvarda , pencerenin önündeki koltukta 3-5 tane gördüm. İnternetten arastirinca kırmızı örümcek olduğunu öğrendim. Evde ev bitkisi yok. 3 gündür gördükçe siliyorum. Azaldilar ama sanki yavruları daha geziniyorlar. Bu arada evde iki küçük çocuğum var. Bi şekilde vücudumuza çıkıp dururlar diye çok endişeleniyorum. Nitekim toz alırken kaç tanesi koluma ve elime çıktı. Artık herşeye huylanir oldum. Eve ilaçlama mi yapmam gerekir. Marketlerde satilan sinek ilacı çözüm olur mu. Ne olur yardım edin.

senny Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2015, 15:10   #29
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
"Spider mite" zararlısı Türkçede kırımızı örümcek olarak anılıyor, bu da önemli bir yanlış anlaşılmaya sebep oluyor. Yukarıda bir çok üyemiz gördükleri kırımızı örümceklerden, ilaç uygulandıktan sonra çürüdüklerinden vs. söz ediyor. Şunu söylemeliyim ki, bu zararlıyı çıplak gözle göremezsiniz, ancak etkilerini görebilirsiniz. Bu zararlı normal büyüteçlerle bile görülemeyecek kadar küçük. Buna karşın bazıları faydalı (zararlı akarları avlarlar), büyük kısmı da zararsız olan rengi tam kırmızı minicik ama gözle rahatlıkla görülen kırmızı örümcekler var ki bunların zararlı "spider mite" ile hiç bir ilgisi yok. Bu zararlı bir örümcek değil, bir akar (mite)dır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2016, 20:53   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-04-2016
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1
Akarlar

Kendisi burada ne oldugunu bilen varmi arkadaşlar bitkinin uzerinde buldum

Eklenen Resimler
 
Hasangüngör Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024