agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin > Fuar, Toplantı, Eğitim, Kampanya, Yarışma
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen kürşad
  • 2 Gönderen malina

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-07-2011, 10:22   #1
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Bayramiç Tohum Takas Şenliği

Yerel tohumların yaygınlaşması ve diğer yörelerden gelenler ile değiştokuş yapılması üzerine kurulmuş bir sistem. Bir miktar ben de zarf hazırladım. Bayramiçe yolu düşebilecek var ise 30 Temmuz 2011 günü saat 14:00.

Seferihisarda daha önce düzenlendiğini öğrendik, şimdi oradaki örnek alınarak bizim burada düzenlenecek. İnşallah ileride daha yaygınlaşır ve biz de kendi bahçemizde ürettiğimiz tohumları başkaları ile yüz yüze görüşerek onların tohumları ile takas edebiliriz.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2011, 15:13   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-11-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 617
yerel tohumların satışları Tohumculuk Kanunu ile yasaklandı ve ilgili kanunun tüm maddeleri yürürlüğe girmiştir. bu nedenle sertifikası olmayan tohumları -ki yerel ve açıkta satılan tohumlar- satanlara 10.000 liraya kadar para cezası vardır.

batı ülkelerinde örnekleri olduğu üzere ülkemizde de yerel tohumlar takas yoluyla değişime tabi tutulmuş ve bununla ilgili Yerel Tohum Takas etkinlikleri yapılmaktadır. kanunen de hiçbir sakıncası yoktur.
2010 eylül ayında ilki Torbalı'da yapılan, şubat 2011'de seferihisar'la devam eden bu etkinliğin devamı Çanakkale Bayramiç Kazdağı Şenlikleri ve Yerel Tohum Takas Şenliği.

takibinde eylül/ekim 2011 ayı içerisinde Torbalı'da tekrar yapılması planlanmıştır. tohum takasına belirli kişiler ile Torbalı Karaot Tohum Derneği organizatörlük yapmaktadır. bu sivil oluşum, herhangi bir yerden maddi destek almamakta ve sadece köylü dayanışmasıdır. bu etkinliğin amasya'nın köylerinde yıllardan beri yapıldığı da bilinmektedir.

saygılar

mavikartal5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2011, 10:08   #3
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Name:  DSC01156+.jpg
Views: 778
Size:  55.7 KB

Tayfun hocanın kamerasından takasımızın ilk fotoları ulaştı. Sizlerle paylaşmak istedim. Kendi kameramızdaki fotoğrafları da bilgisayara aktarınca paylaşacağım. Masanın en başındaki açık renk gömlek ve pantolon giyen kişi de benim. Biz tohumları kayıt için masaya bırakmıştık, takasın başlayacağı söylendiğinde masada orta kısımda bir yoğunluk vardı ve biz kenara geçtiğimizde diğer kişiler tohumlar masada durduğu için pek kımıldamamıştı. 3 veya 4 kişiyle takasta bulundum. 64 paket tohum yapmıştım elimde diğerlerinden almış olduğum 10 kadar çeşit var. Dışarıdan gelenler tohum getirmemiş olduğu için onlara hediye ettik. Bazıları tohumu olmadığını söylediğinde kabul edip verdik, bazıları ise sormadan aldı. Yine de güzel bir etkinlikti. Kabuksuz çekirdekleri olan kabak tohumu bu günde elime geçen en beğendiğim tohum oldu. Ağırlıklı olarak tere roka tohumu aldım. Takasta gelen marul ve kadife tohumunu ise ben de başkalarına verdim. Sonuçta esas olan el değiştirmesi. Seneye daha kapsamlı olacağını düşünüyorum. Belediye olarak 5 bin civarında tohum zarfı edinmiştik. Sanırım 1000 kadarı kaldı diğerleri dağıtıldı.


Name:  DSC01175+.jpg
Views: 401
Size:  51.3 KB

Name:  DSC01176+.jpg
Views: 361
Size:  55.1 KB

Name:  DSC01177+.jpg
Views: 373
Size:  54.5 KB

Muda beğendi.
kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2011, 13:24   #4
Yeni Üye
 
pbilgic's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2011
Şehir: antalya
Mesajlar: 27
tebrik ederim. çok güzel bir çalışma. umarım diğer illerde de yapılır.

pbilgic Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2011, 16:41   #5
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Aynı anda ilçede yapılmakta olan cumartesi pazarı da kapalı pazar yerine bir günlüğüne alındı ve alışveriş yapanlar, pazarcılar, halk ve misafirler iç içe oldular.
Bunlar bizim kameradan.
Name:  IMAG1990+.jpg
Views: 353
Size:  65.6 KB

Name:  IMAG1984+.jpg
Views: 344
Size:  59.4 KB

Name:  IMAG1987+.jpg
Views: 351
Size:  62.3 KB

Name:  IMAG1986+.jpg
Views: 353
Size:  57.9 KB

Bu paketler de bizim bahçenin mahsülleri.
Name:  IMAG1985+.jpg
Views: 329
Size:  54.6 KB

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2013, 17:16   #6
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
3. Bayramiç Tohum Takas Şenliği

VAR OLAN DURUM

Bugün yeryüzünde gıda üretimi, küresel çapta genişleyen ve hızla tekelleşen tohum, gübre ve ilaç şirketlerine geri dönüşsüz bir biçimde bağımlı hale gelmektedir.

Gıda hammaddelerinin üretimi, büyük ölçekli işletmelerde, petrol ürünleri ve yoğun kimyasal kullanımı ile piyasaya yönelik olarak gerçekleştirilmekte, bu işletmelere sağlanan teşvik, vergi indirimi ve hibeler yoluyla, küçük üreticilerin rekabet şansı ortadan kaldırılmaktadır.

Gıda işleme, büyük kentlerin etrafına yoğunlaşmış bir şekilde hazır gıda temelli olup, uzun süreli dayanıklılığı sağlamak üzere katkı maddeleri ile gerçekleştirilmekte, konulan standartlar geleneksel üretimi dışlamakta ya da yok saymaktadır.

Öte yandan insanlık ise, 20. yüzyıl ile birlikte girdiği sanayileşme, modernleşme ve kentleşme sürecinde, giderek hem kendisine hem de doğaya yabancılaşmış, gıda üretim süreçlerinden büyük ölçüde el ayak çekmiştir. 21. yüzyılda gıda evin arka bahçesinden değil, büyük çoğunlukla süpermarket raflarından temin edilir hale gelmiştir.

Kentleşme uğruna kırsal alan hızla insansızlaşmakta, madencilik, enerji ve inşaat sektörlerinin neden olduğu büyük bir yıkımla yüz yüze gelmektedir. Köylerimiz dahi küresel pazarın bir parçası olmuş, yumurta, süt, peynir, ekmek üretilmez hale gelmiştir.

Gıda üretimine ilişkin toplumsal hafızamız da silinmek üzeredir. Sofralarımız, bayramdan bayrama kurulmaktadır. Sokaklarımız fastfood zincirlerinin dükkanları ile donatılırken, geleneksel lezzetlerimiz belgesel arşivlerinde saklanmak üzere birer birer ortadan kalkmaktadır. Bireysel ve rekabetçi eğitim sistemimiz, ne kendine yeterli bireyler yetiştirmekte, ne de farklı coğrafyaların farklı gereksinimlerine yanıt üretebilmektedir.

Tarım ve hayvancılık birbirinden kopartılmış, kırsal alanın ekolojik döngüleri kırılmıştır. Çiftçimiz, piyasaya üretim yapabilmek için girdiği borç batağında, kendi tarlasında şirketlerin kölesi haline gelmiştir.

Köylünün elindeki tohumlar, yaygınlaşan ilaç ve gübre kullanımının neden olduğu hastalık ve yıkımlar karşısında değerlerini yitirmiş, biyolojik çeşitliliğimiz hızla gerilemektedir. Tohum bankaları, halka değil, tohum çeşitliliğimizi yok eden şirketlere hizmet etmektedir.

Tüm bunlar sonucunda kendi gıdasını yetiştirmek, bir hak olmaktan çıkarılıp, geçmişe özlem duyulan bir uğraş olarak gösterilmeye çalışılmaktadır.

Oysa bu topraklar, binlerce yılda oluşmuş Anadolu bilgeliğinin bir devamı olarak, doğaya ve emeğe saygılı üretim yapan onurlu insanlarla doludur. Onların bir parçası olarak, 20 Nisan 2013 tarihinde, 3. Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği’nde buluşan bizler, gelinen bu duruma seyirci kalmayacağımızı, yaşamımızı başkalarının eline bırakmayacağımızı ve bundan sonrasında aşağıda ifade ettiğimiz görüşler çerçevesinde hareket edeceğimizi ilan ediyor, herkesi bu bildirgeyi imzalamaya ve gıda özgürlüğünün bir parçası olmaya çağırıyoruz.

BİLDİRGE

Gıda, kaynağı olduğu güneşin altında yaşayan her canlı için haktır. Herkesin kendi gıdasını özgürce yetiştirmeye ve onu yetiştirecek kirlenmemiş bir toprağa hakkı vardır. Gerek kırsal alanda, gerekse kentlerde yaşıyor olsun, her insan bu gıda üretiminin bir parçasıdır.

Gerçek gıda, genetiği değiştirilmiş organizmalar olmadan, doğaya, emeğe, toplum ve insan sağlığına saygılı olarak üretilmiş, işlenmiş ve dağıtımı yapılmış gıdadır.

Her nerede yaşıyor olursa olsun bu bildirgeyi imzalayanlar, sürekli yüz yüze geldiği herkesle, mahallesinde, iş yerinde ya da örgütlendiği herhangi bir noktada gerçek gıda için bir araya gelirler ve bu bildirgede ifade edilen görüşler çerçevesinde, üreticilerle aracısız güven esasına dayanan bağlantılar kurarlar. Bu bağlantılar, mümkün olduğu kadar yerel ölçekte inşa edilir, küçük çiftçiler tarafından üretilmiş ve karşılıklı dayanışma çerçevesinde fiyatlandırılmış ürünlere yönelir ve takas yöntemlerini de içerirler.

Tohumlar insanlığın ortak mirasıdır. Üzerinde fikri mülkiyet hakkı tesis edilemez. Herkes, kendi yetiştirdiği tohumu, kendisinin uygun göreceği bir başkası ile paylaşma ya da takas etme hakkına sahiptir. Tohumların yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesinin en doğru yolu, onların tohum bankalarında değil, binlerce yıldır olduğu gibi halkın elinde ve toprağın içinde olmasıdır.

Köylülük, doğaya uyumlu ve özgür bir yaşamın örneklerini içermesi nedeniyle onur duyulacak bir yaşam biçimidir. Köylülüğü tehdit eden faaliyetlere karşı yürütülen mücadeleleri destekliyoruz. Kırsal ve kentsel alan arasında iletişim ve etkileşimi geliştirecek uygulamaları yaşama geçiriyoruz.

Gerek kent yaşamında, gerekse kırsal alanda kadının özgürleşmesi, gerçek gıdaya ulaşmak için bir ön koşuldur. Kadınlar, emeklerinin yanı sıra duyarlılıkları, bağlantıları besleme kabiliyetleri ile de değişimin temel ögesidir.

Kendi emeği ile geçimini sağlayan küçük çiftçiler, gerçek gıdayı oluşturmak üzere üretimlerini gözden geçirip, piyasa dışındaki seçeneklere yönelirler.

Taş değirmenler başta olmak üzere, doğaya uyumlu ve emeğe saygılı geleneksel gıda işleme tesisleri, yaşatılır ve geliştirilir. Fırıncılar, lokantalar, pastaneler başta olmak üzere gıda üreten esnaf, üretimlerini kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatacak şekilde yeniden düzenlerler.

Yerel yönetimler, kuracakları pazar ve takas yerleriyle, üretici ve tüketicilerin yüz yüze gelebileceği olanaklar yaratarak gerçek gıdaya erişimi kolaylaştırırlar.

Gerçek gıda, sorumluluk hisseden bireylerin harekete geçmesiyle, üretim ve tüketim tercihlerini ortaklaştırmalarının üzerinde yükselecektir. Bu bildirgeyi imzalayan bizler, kuracağımız bağlantılarla, iletişim ve etkileşim içerisinde, gıda güvencemizi de, gıda güvenliğimizi de el birliğiyle oluşturacağız.

(Bildirge 20 Nisan 2013 tarihinde 3. Bayramiç Tohum Takas Şenliği açılışında Güneşin Aydemir tarafından okundu.)


Bayramiç Gerçek Gıda Bildirgesi - YouTube

syuksek ve Elmali beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2013, 17:27   #7
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Videoyu Defne hanım çekmiş.
İnşallah seneye daha da büyür organizasyon.
İnşallah tohum takası yanında önceden belirlenmiş kişilere 10 ar 15 erli fideler dağıtılır.
Örneğin 5-10 bin pembe domates fidesi yetiştirilip hazır fideye mahkum edilen kişilerle paylaşılır.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2015, 16:21   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
"5. Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler" etkinliği 24-25 Nisan 2015 tarihlerinde yapılacaktır.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024